Ministry of Tourism
Ministry of Tourism holds its 44th webinar on “Heritage Tourism in Gujarat” under Dekho Apna Desh series
Webinar highlights tangible/intangible heritage as well as tourism opportunities of Vibrant Gujarat
03 AUG 2020 3:05PM by PIB Delhi
Ministry of Tourism, Government of India’s DekhoApna Desh Webinar Series titled, “Heritage tourism in Gujarat” on 1st August 2020 presented the fascinating and diverse heritage of the state of Gujarat ranging from ancient archaeological sites and majestic medieval monuments to modern architectural marvels.
Presented by Mr. Ranjit Sinh Parmar, Secretary-Heritage Tourism Association, Gujarat and Mr. Anil Mulchandani, Author, Travel Writer and Food critic, the webinar showcased the varied tourism products of Gujarat like its beautiful Forts, Palaces, Havelis, and other historical properties that have been converted into heritage hotels or opened as homestays. The presenters recounted how being on West coast of India with approx. 1600 kms of coastline Gujarat had attracted traders, travellers, migrants and refugees from time immemorial. The presenters highlighted the tangible and intangible heritage of Gujarat as well as the cache of heritage hotels, homestays, museums, lifestyle event venues and film shooting locations that the State has to offer. Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat and it is continuously spreading spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through virtual platform.
The glorious Gujarat is home to many ancient city ruins, palaces, forts and tomb, which stands proudly bearing testimony to the golden era of dynasties. Since its inception, landscapes of Gujarat are ruled by rulers of many dynasties, invaders and sellers. Gujarat's past is a part of its current terrains, evidenced by the ancient and historical ruins scattered across the country.
The state encompasses some sites of the ancient Indus Valley Civilisation, such as Lothal, Dholavira and GolaDhoro. Lothal is believed to be one of the world's first seaports. Gujarat's coastal cities, chiefly Bharuch and Khambhat, served as ports and trading centres in the Maurya and Gupta empires, and during the succession of royal Saka dynasties from the Western Satraps era.
In the 1600s, the Dutch, French, English and Portuguese all established bases along the western coast of the region. Portugal was the first European power to arrive in Gujarat, and after the Battle of Diu, acquired several enclaves along the Gujarati coast, including Daman and Diu as well as Dadra and Nagar Haveli. These enclaves were administered by Portuguese India under a single union territory for over 450 years, only to be later incorporated into the Republic of India on 19 December 1961 by military conquest.
The webinar gave a virtual view of different aspects of Gujarat starting with the architectural trail in North Gujarat bordering the state of Rajasthan, showcasing the beautiful stepwells, lakes, Harvesting structure, Rani ki vav, Pathan, Kumbariya Jain temple etc. Raniki Vav is an 11th century stepwell and has been declared a World Heritage site by UNESCO.
With regards to architecture, Gujarat entered a golden phase with the Solanki dynasty during the 11th & 12th century. The rulers of this dynasty had commissioned imposing forts and palaces at Jhinjwadaand Dadbhoi, having exquisite carved gateways. Also,here are located few of the best Hindu temples of the country like Rudramalaya at Sidhapur, Sun Temple at Modhera, Jain Temples at Palitana, Taranga, Girnar, Mt. Abu and Kumbhhariyaji. The distinctive feature noticed about this particular period is the development of water retaining structures such as the vavs(stepwells), kunds (stepped tanks) and talaos (lakes). They had been created for tapping the region’s limited water resources. Walking down the steps will lead to view the beautifully crafted stone sculptures upon the walls. It includes Goddess Durga and Vishnu Avatars. Close to the step-well is the Saharasralinga talao, which is an artificial lake that is enclosed by beautifully carved Shiva shrines.
The walled city of Ahmedabad was founded by Sultan Ahmad Shah in 1411 AD on the eastern bank of the Sabarmati River is now UNESCO World heritage site.
Its urban archaeology strengthens its historic significance on the basis of remains from the Pre-Sultanate and Sultanate periods. The architecture of the Sultanate period monuments exhibits a unique fusion of the multicultural character of the historic city. This heritage is associated with the complementary traditions embodied in other religious buildings and the old city’s very rich domestic wooden architecture with its distinctive “havelis” (neighbourhoods), “pols” (gated residential main streets), and khadkis (inner entrances to the pols) as the main constituents. These latter are presented as an expression of community organizational network, since they also constitute an integral component of the urban heritage of Ahmedabad. An heritage walk was coneptualised in 1980 in Ahmedabad with some attractions like Swaminarayan temple, Dodiya Haveli, Fernandez Bridge, Jama Masjid etc.
Other important archaeological Sites of Gujarat include Lothal, Princely cities, towns, forts, sacred summits of Jainism, Rukmani temple of Dwarka, Mandvi Palace, Palitana, Dholavira, Dwarka Gomati ghats, beautiful shore temple Somnath, the grandeur of Vadodra and East Gujarat with palaces of Raipipla, Santrampur, Lunavade, Devgadh Baria, Chhota Udepur, Jamnbughoda etc which have been converted into hotels where one can experience the royal grandeur of the palaces. Statue of Unity, Botanical garden, Safari park, Lakshmi Vilas Palace, Champaner are not be missed. In South Gujarat, one can witness the European heritage. The Dutch East India Company had trade centers in Surat. The itinerary can also include the living legacies of Gujarat in the form of parsi heritage, Navsari, Fire temple and diversity of food.
Vibrant Gujarat offers lot of colours to its fairs and festivals with rich cultural traditions, and has traditions of different ethnic and religious communities. The festivals celebrated here include Ganesh Chaturthi, Navaratri and Diwali. The celebration includes theannual kite festival on 14 January. The Embroidery of Rabaris, geometric pattern and the rich textile like Patola and the double Ikat process are not to be missed.
The presenters also suggested various Heritage Getaways vide different Airports:-
Heritage Getaways- Ex Ahmedabad Airport
Ahmedabad, Danta, Himmatnagar, Vijaynagar, Palanpur, Poshina, Kharghoda, Utelia
Ex Vadodra Airport
Balasinor, Baroda, Kadwal, Lunawada, Santrampur, Champaner, Chota Udepur, Jambhughoda, Rajpipla
Ex- Rajkot Airport
Gondal, Rajkot, Morvi, Wankaner, Jamnagar, Muli, Sayla
Ex-Bhavnagar Airport
Bhavnagar, Palitana
Ex-Bhuj /Kandla
Bhuj, Devpur, mandvi
The presenters also suggested different types of holidays for travelers :-
Fort Holidays –Champaner, Rajkot(Khirasara), Gondal, Bhuj, Ahmedabad
Stepwell holidays- Ahmedabad, Kharaghoda, Muli, Sayla, Wankaner
Archaeological holidays- Dinosaur (Balasinor, Lunawada, Santrampur), Lothal (Utelia, Bhavnagar), Dholavira(Bhuj)
Palace holidays- Baroda, Balasinor, Lunawada, Santrampur, Chota Udepur, Jambhughoda, Rajpipla, Himmatnagar, Palanpur.
Textile Holidays – They are centered aroundAhmedabad, Baroda, Chota Udepur, Jambughoda, Danta, Poshina, Bhuj, Devpur, Kharaghoda, Sayla, Jamnagar, Muli.
Gollfing Holidays – Baroda, Ahmedabad
Culinary Holidays – Royal family food traditions of Nawabi cuisine, Maratha cuisine, Kathiawari cuisine, Gujarati cuisine.
Festival Holidays – Tarnetar, Rann Utsav, Ravechi, Tribal festivals.
Vintage car Holidays- Gondal, Wankaner, Rajkot
Art & Painting Holiday-Baroda, Ahmedabad, Jambughoda, Rajpipla, Bhuj, Devpur
There are good numbers of options for accommodation from Royal Palace, havelis to historical homestays. Ahmedabad, Balasinor, Baroda, Kadwal, Lunawada, Santrampur, Danta, Himmatnagar, Vijaynagar, Bhuj, Devpur, Kharaghoda, Sayla offers homestays.
Classical itineraries that can be considered while planning a trip to Gujarat are:-
Saurashtra/Kutch – Bhuj, Devpur
Baroda/Central Gujarat
Ahmedabad/North Gujarat
Most of the heritage venues all across Gujarat especially the Palace of Vadodra (Baroda), Bhavnagar, Khirasara(Rajkot) etc are popular venues for MICE, wedding and many national and international events. Being close to Mumbai, Gujarat also offers good option for film shooting, short films, TV serials, Documentaries, Reality shows, pre wedding shoots, fashion shoots etc.
Summing up the webinar Rupinder Brar, Additional Director General stressed the importance of travelling and experiencing the diverse culture, architecture and cuisines of heritage State.
The sessions of webinars are now available on the given links
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
The sessions of webinars are also available on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next webinar titled Memoirs of 1857- A prelude to Independence is scheduled on 8th August 2020 at 11.00 am.

তুরিজম মন্ত্রালয়
দেখো অপনা দেশ সিরিজকী মখাদা তুরিজম মন্ত্রালয়না মখোয়গী ৪৪শুবা ৱেবিনার “হেরিতেজ তুরিজম ইন গুজরাত” পাঙথোকখ্রে
ৱেবিনার অসিনা গুজরাতকী মখল কয়াগী উবা ফংলি/ফংখিদ্রবা হেরিতেজ লোয়ননা তুরিজমগী খুদোংচাবশিং অদু উৎলি
03 AUG 2020 3:05PM by PIB Imphal
য়েলহৌঙৈগী আর্কিওলোজিকেলগী মফমশিং অমদি মেদিবেল মোন্যুমেন্তশিংদগী হৌরগা মোদর্ন আর্কিতেককী ফজবশিং য়াওনা গুজরাতকী পুক্নিং হুরবা অমদি রাজ্য অসিগী মখল কয়াগী য়েলহৌঙৈগী লন উৎলিবা “হেরিতেজ ইন গুজরাত” হায়না মিংথোনবা ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সিরিজ অসি ওগস্ত ১, ২০২০দা লান্থোকখি।
গুজরাতকী হেরিতেজ তুরিজম এসোসিএসনগী সেক্রেতরী শ্রী রঞ্জিৎ সিংহ পার্মর অমদি ত্রেবেল রাইতর এন্দ ফুদ ক্রিতিককী অইবা শ্রী অনিল মুলচান্দনিনা লান্থোকখিবা ৱেবিনার অসিনা ফজরবা ফোর্তশিং, পেলেসশিং,হবেলিশিং অসিগুম্বা গুজরাতকী মখল কয়াগী তুরিজম প্রদক্তশিং অমসুং হেরিতেজ হোতেলশিং নত্রগা হোমস্তেশিং ওইনা ওন্থোক্লবা অতোপ্পা ইতিহাসিক ওইরবা মফমশিং উৎলি। ভারতকী নোংচুপ থংবা সমুদ্র তোর্বান ওইবগা লোয়ননা গুজরাতকী তোর্বানগী পরিংগী অশাং অসি চাউরাক্না কি.মি. ১৬০০ ওইদুনা য়েলহৌঙৈ মতমদগী হৌদুনা ললোনবশিং, লমকোয়বশিং, মাইগ্রেন্তশিং অমসুং রিজ্যুজীশিং চংলক্লি হায়না থৌরম লান্থোক্লিবশিংনা ফোঙদোকখি অমদি মখোয়না রাজ্য অসিদা লৈরিবা গুজরাতকী উবা ফংলিবা অমসুং ফংখিদ্রবা হেরিতেজশিং লোয়ননা হেরিতেজ হোতেলশিং, হোমস্তেশিং, ম্যুজিয়মশিং লাইফস্তাইল ইভেন্ত ভেন্যুশিং অমসুং ফিলম নমফমশিং অদু তাকখি। দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সিরিস অসি এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী মখাদা ভারতকী জাতি মখল কয়া অসি উৎনবা হোৎনবনি অমসুং মসিনা ভর্চ্যুল প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী ৱাখল্লোন অসি লেপ্তনা শন্দোক্লি।
গুজরাত্তা অরিবা সহরশিংগী লৈরম্বগী মফমশিং, পেলেসশিং, ফোর্তশিং অমসুং তোম কয়া লৈ, মসিনা দাইনাস্তিশিংগী মতিক ময়াই কল্লবা মতমগী খুদম ওইহৌদুনা লৈরি। হৌরকপদগী হৌনা গুজরাতকী লমদমশিং অসি দাইনাস্তী কয়াগী লৈঙাকপশিং, লান্দরকপশিং অমসুং ললোনবা লাকপশিংনা পাল্লম্মি। গুজরাতকী হৌখ্রবা অসি হৌজিক ওইরিবা অসিগী শরুক অমনি, লৈবাক অসিদা লৈরিবা অরিবা অমসুং ইতিহাসতিক ওইরবা মফমশিং অসিনা শাখি ওইরি।
রাজ্য অসিদা ইন্দস ভেলী সিবিলাইজেসনকী অরিবা মফম খরা লৈ মখোয় অদুদি লোথাল, ধোলাবিরা অমসুং গোলাধোরো অসিনি। লোথাল অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী অহানবা হীথাংফমশিংগী মরক্তা অমনি হায়না থাজনরি। গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বানদা লৈরিবা সহরশিং মরু ওইনা ভারুচ অমসুং খামবৎ অসিনা মৌরিয়া অমসুং গুপ্তা এমপাইয়র মতমদা অমসুং ৱেস্তর্ন সত্রাপকী মতমদগী হৌনা রোবেল সাকা দাইনাস্তিশিংগী হাক্তক্তা হীথাংফম অমসুং ললোন ইতিক তৌফম ওইরম্মি।
১৬০০গী মতমদা দতচ, ফ্রেঞ্চ, ইংলিশ অমসুং প্রোতুগীজ পুম্নমক অসিনা লমদম অসিগী নোংচুপ থংবা তোর্বানদা বেজশিং লিংখৎখি।গুজরাত্তা য়ৌরকখিবা য়ুরোপিয়ন পাৱরশিংগী মরক্তা পোর্তুগলনা অহানবা ওইখি অমসুং বেতল ওফ দিয়ুগী মতুংদা গুজরাতকী তোর্বানদা লৈবা দামন অমসুং দিয়ু লোয়ননা দদ্রা অমসুং নগর হবেলি য়াওনা তোঙান তোঙানবা এনক্লেবশিং লৌশিল্লকখি। এনক্লেবশিং অসি চহি ৪৫০ হেন্না য়ুনিয়ন তেরিতরী অমা খক্কী মখাদা পোর্তুগীজ ইন্দিয়না চল্লাইরমখি মতুংদা লান্মীশিংনা খুদুম চন্দুনা ১৯৬১গী দেসেম্বর ১৯দা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াদা পুনশিনখি।
ৱেবিনার অসিনা অৱাং থংবা গুজরাতকী আর্কিতেক্কী ওইবা ত্রেলদগী হৌরগা রাজাস্থানগী ঙমখৈ ফাওবা মখল কয়াগী হীরমশিংগী ভর্চ্যুল ওইনা উহন্দুনা ফজরবা স্তেপৱেলশিং, পাৎশিং. লৌ উবগী মওং, রানি কি বাব, পথান, কুমবরিয়া জেন তেমপলশিং উৎখি। রানিকি বাব অসি ১১শুবা চহিচাগী স্তেপৱেল অমনি অমসুং মসি য়ুনেসকোনা ৱর্ল্দ হেরিতেজ অমা ওইনা লাউথোকখ্রে।
আর্কিতেকচরগী হীরমদা ১১ শুবা অমদি ১২শুবা চহিচাদা গুজরাত অসিদা সোলানকি দাইনাস্তী পানখিবগা লোয়ননা মতিক ময়াই লৈরবা মতম অমা ওইখি। দাইনাস্তী অসিগী লৈঙাকপশিংনা ঝিঞ্জৱাদান্দ দাদভোইগী লানবনশিং অমসুং কোনুংশিংগী চংফমদা হক্তুনা থম্বা কয়া লৈরি। লোয়ননা মসিদা লৈবাক অসিগী মমিং লৈরবা হিন্দুগী লায়শঙ খরা লৈরি মখোয় অদুদি সিধাপুগী রুদ্রমলয়া, মোধেরাগী সন তেম্পল, পলিতনা, তঙাংগা, গির্নার, মাউন্ত অবু অমসুং কুমভারিয়াজিগী জেন তেম্পলশিং, মতম অসিগী তোপ তোপ্পা মগুন অসি ঈশিংগী তাফম অমদি থমফমশিংগী মওং মতৌদা উবা ফংলি মখোয় অদুদি বাবস (সিরি থাক নাইবা গুহাশিং), কুন্দস (সিরি থাক নাইবা তেঙ্কশিং) অমসুং তালাউস (পাৎশিং) অসিনি। মখোয় অসি শীজিন্নদুনা লমদম অসিদা ঈশিং তাংবা অসি কোকনবা শাখি। সিরি থাকশিং অসি কুমথবদা গুহা অসিগী নুংগী ফকলাংদা খুৎনা হৈশিংনা ফজবা মওংদা হক্লিবা অদু উবা ফংগনি। মসিদা দুর্গা লাইরেম্বী অমসুং বিশনুগী শকলোনশিং য়াওরি। সিরি থাক নাইবা গুহা অসিগী মনাক্তা সহরাসলিঙ্গা তালাউস লৈ, মসি শিবাগী খুবম্না পুক্নিং হুবা মওংদা কোইশিন্দুনা শাবা খুৎশেমগী পাৎ অমনি।
এহেমদবাদকী ৱাল সিতী অসি সুল্তান অহমদ শাহনা ১৪১১ এ.দি.দা সবরমরি তুরেলী নোংপোক থংবা খোঙবান্দা শারম্বনি, মসি হৌজিক য়ুনেসকো ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইৎ ওইরে।
1. সুল্তানেৎকী মমাং অমসুং সুল্তানেৎকী মতমগী লৈহোরিবশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা মখোয়গী ইতিহাসিক ওইরবা মরু ওইরিবা অর্বান আর্কিওলোজী অসি শেমগৎখি। সুল্তনেৎ মতমগী মোন্যুমেন্তশিং অসিগী আর্কিতেকচরদা ইতিহাসিক ওইরবা সহর অসিগী শকলোন কয়াগী অপুনবা তোপ তোপ্পা মওং অমা উবা ফংঙি। মসিগী হেরিতেজ অসিদা অতোপ্পা ধর্মগী ওইবা শকলোনসু উবা ফংঙি অমদি অরিবা সহর অসিগী উগী আর্কিতেকচরগা লোয়ননা থোইদোক হেন্দোক্না ফজরবা “হবেলিশিং” (য়ুমলোন্নরিবশিং), “পোশিং” (মরু ওইরিবা লম্বীগী চংফমদা লৈরিবা থোংগাল) অমসুং খাদকিস (পোলশিংগী মনুংগী চংফমশিং) অসিনা মরু ওইবা শরুকশিং ওইরি। মসিগীশিং অসিনা মীয়াম পুন্না লৈমিন্নবগী মওং অদু উৎলি, মরমদি মসিনা এহেমদবাদকী অর্বান হেরিতেজকী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমসু ওইরি। হেরিতেজকী মফম অসি ১৯৮০দা পুক্নিং হুনা ফজরবা স্বামিনরায়ন তেম্পল, দোদিয়া হবেলি, ফর্নান্দজ ব্রিদজ, জমা মসজিদ অসিনচিংবা য়াওনা এহমেদবাদতা শেমখি।
গুজরাতকী অতোপ্পা মরুওইবা আর্কিলোজিকেল সাইতশিংদা য়াওরিবদি লোথাল, প্রিন্সলী সিতিজ, শহর মচাশিং, লানবলশিং জেনিজমগী সেক্রেত সম্মিতশিং, দ্বারকাগী রুকমনি তেম্পল, মান্দভি পেলেস, পালিতানা, ধোলাভিরা, দ্বার্কা গোমতি ঘাতশিং, ফজরবা তোর্বানগী তেম্পল সোমনাথ, রাইপিপ্লা,সন্ত্রামপুর, লুনাবেদে, দেভগাধ বারিয়া, ছোতা উদেপুর, জম্বুঘোদানচিংবা রোয়ল পেলেসশিংগী ফরজরবশিং য়েংবা য়ারগদবা হোতেল ওন্থোকখ্রবা বারোদরা অমসুং নোংপোক থংবা গুরাতকী ফজরবশিংনি। স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী, বোতানিকেল গার্দেন, সফারি পার্ক, লক্সমি বিলাস পেলেস, চম্পেনের অসি চিত্থবা য়াবা মফম নত্তে। দতচ ইস্ত ইন্দিয়া কম্পনীনা সুরাত্তা ত্রেদ সেন্তরশিং ওইখি। মফমশিং অসি পার্সি হেরিতেজ, নাবসারি, ফাইয়র তেম্পল অমসুং মখল মথেলগী চীঞ্জাক্কী মওংদা গুজরাতকী হৌজিক লৈরিবা লেগেসিশিংসু য়াওরি।
ভাইব্রেন্ত গুজরাতনা থাক ৱাংলবা চৎন-লোনচৎশিংগা লোয়ননা মখোয়গী হরাউ কুমহৈ মখল কয়া পাংথোকই অমসুং তোঙান তোঙানবা জাতি অমসুং ধর্মগী কাংলুপশিংগী চৎন-লোনচৎশিং লৈ। মফম অসিদা পাংথোকপা হরাউ কুমহৈশিংদি গনেশ চতুর্থি, নবরাত্রি অমসুং দিৱালি য়াওরি। জানুৱারি ১৪দা পাংথোকপা চহিগী তেলঙ্গা কুমহৈসু য়াওরি। রাবারিসকী এম্বোইদরী, জিওমেত্রিক পেতর্ন অমসুং পতোলা অমসুং দবল ইকৎ প্রোসেসকুম্বা মমিং চৎলবা তেক্সতাইল অসি চিত্থদবা ফৈ।
প্রজেন্তরশিংনা তোঙান তোঙানবা এয়র্পোর্তশিংগা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা হেরিতেজ গেৎৱেশিং সজেস্ত তৌখি:-
হেরিতেজ গেৎৱেজ- এক্স অহমেদবাদ এয়র্পোর্ত
অহমেদবাদ, দান্তা, হিম্মতনগর, বিজয়ানগর, পালনপুর, পোশিনা, খারঘোদা, উতেলিয়া
এক্স বরোদরা এয়র্পোর্ত
বালাসিনোর, বারোদা, কাদৱাল, লুনাৱাদা, সন্ত্রাপুর, চম্পানের, ছোতা উদেপুর, জাম্বুঘোদা, রাজপিপ্লা
এক্স- রাজকোৎ এয়র্পোর্ত
গোন্দাল, রাজকোৎ, মোর্বি, ৱাঙ্কনের, জাম্নগর,মুলি, সেলা
এক্স- ভাবনগর এয়র্পোর্ত
ভাবনগর, পালিতানা
এক্স-ভুজ/কান্দলা
ভুজ, দেভপুর, মান্দবি
প্রজেন্তরশিংনা লমকোইবশিংগী তোঙান তোঙানবা মখলগী হোলিদেশিং সুজেস্ত তৌখি:-
ফোর্ত হোলিদেজ- চম্পানের, রাজকোৎ (খিরাসারা), গন্দাল, ভুজ, অহমেদবাদ
স্তেপৱেল হোলিদেজ- অহমেদবাদ, খারাঘোদা, মুলি, সেলা, ৱাঙ্কনের
আর্কিলোজিকজেল হোলিদেজ- দাইনোসোর (বালাসিনোর, লুনাৱাদা, সন্ত্রামপুর) লোথাল (উতেলিয়া, ভাবনগর), ধোলাবির (ভুজ)
পেলেস হোলিদেজ- বারোদা, বালাসিনোর, লুনাৱাদা, সান্ত্রামুর, ছোতা উদেপুর, জাম্বুঘোদা, রাজপিপ্লা, হিম্মতনগর, পালনপুর।
তেক্সতাইল হোলিদেজ- অহমেদবাদ, বারোদা, চোতা, উদেপুর, জম্বুঘোদা, দান্তা, পোশিনা, ভুজ, দেভপুর, খারাঘোদা, সেলা, জামনগর, মুলিগী অকোয়বদা লৈ।
গোল্ফিং হোলিদেজ- বারোদা, অহমেদবাদ
কলিনরি হোলিদেজ- রোয়ল ফেমিলিগী চাকচা য়ুথক ওইরিবা নৱাবি কুজিন, মারাথা কুজিন, কাথ্যৱারি কুজিন, গুজারাতি কুজিন।
ফেস্তিবল হোলিদেজ- তার্নেতর, রন উৎসব, রাভেচি, ত্রাইবেল ফেস্তিবেলশিং
ভিন্তেজ কার হোলিদেজ- গোন্দাল, ৱাঙ্কনের, রাজকোৎ
আর্ত & পেন্তিং হোলিদে- বারোদা, অহমেদবাদ, জম্বুঘোদা, রাজপিপ্লা, ভুজ, দেভপুর
রোয়ল পেলস, হবেলিশিংদগী হিস্তরিক হোমস্তেশিংগী একোমোদেসনগী ফরবা ওপ্সন কয়া লৈ। অহমেদবাদ, বালাসিনোর, বারোদা, কদৱাল, লুনাৱাদা, সান্ত্রমপুর, দান্তা, হিম্মতনগর, বিজয়ানগর, বুজ, দেবপুর, খরাঘোদা, সেলাদা হোমস্তেশিং পীরি।
গুজরাত্তা খোংচৎ অমা চৎনবগী শেম-শাবা মতমদা খনগৎপা য়াবা অরীবা মফমশিংদি;-
সৌরাস্ত্র/কুচ- ভুজ, দেবপুর
বারোদা/সেন্ত্রেল গুজরাত
অহমেদবাদ/ অৱাং থংবা গুজরাত
মরুওইনা পেলস ওফ বারোদরা (বারোদা), ভাবনগর, খিরাসার (রাজকোৎ)নচিংবা গুজারাত পুম্বদা লৈরিবা হেরিতেজগী মফম অয়াম্বা এম.আই.সি.ই., লুহোংবা অমসুং নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেলগী থৌরম কয়াগী মমিং লৈরবা মফমশিংনি। মুম্বাইআ নক্নবা ওইবনা গুজরাতনা ফিল্ম নম্বা, শোর্ত ফিল্মশিং, তি.ভি. সিরিএলশিং, দোক্যুমেন্তরীশিং, রিএল্তী শোশিং, প্রি ৱেদ্দিং শুতশিং, ফেশন শুতশিংগী অফবা খুদোংচশিংসু পীরি।
বেবিনার অদু লোইশিল্লদুনা এদিস্নেল দিরেক্তর জেনেরেল রুপিন্দর ব্রারনা হায় কোয়বা চৎপা অমসুং হেরিতেজ রাজ্যগী তোঙান তোঙানবা চৎনা-লোনচৎ, আর্কিতেকচর অমসুং ক্রুজিনশিং খংবগী মরুওইবশিং ফোঙদোকখি।
ৱেবিনারশিং অসিগী সেসনশিং মখাদা পীরিবা লিঙ্ক অসিদা ফংগনি
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
ৱেবিনারশিং অসিগী সেসনশিং ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিএল মেদিয়া হেন্দল খুদিংমক্তসু ফংগনি।
মেমোরিজ ওফ ১৮৫৭- এ প্রিলুদ তু ইন্দিপেন্দেন্স হায়না কৌবা মথংগী ৱেবিনার অসি ২০২০গী অগস্ত ৮গী অয়ুক পুং ১১দা পাঙথোক্কনি।