লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
হৌখিবা চহিগা চাংদম্নবা মতমদা খরিফ মহৈ মরোং হুনবগী লম চাদা ১৩.৯২ হেংগৎলে
জুৎ অমসুং মেস্তা নত্তনা অতোপ্পা মহৈ মতোং পুম্নমক্কী হুনবগী লম মশক থোক্না হেনগৎলে
31 JUL 2020 5:57PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ, কোওপরেসন অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী বিভাগ, ভারত সরকারনা তোঙান-তোঙানবা খোংথাং কয়া লৌখত্তুনা লৌমী অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিং কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা পায়খৎপা য়ানবা হোৎনরি।
১. খরিফ মহৈ-মরোং হুনবগী লমদা মশক থোক্না হেনগৎলে, মসিগী স্তেতস অসি মখাদা পীরিঃ
খরিফকী মহৈ মরোংগী হুনবগী লমঃ তাং ৩১.০৭.২০২০ ফাওবদা, অপুনবা খরিফ মহৈ-মরোংশিং অসি মসিগী মতম অসিদা মমাং চহিদা লৈখিবা হেক্তর লাখ ৭৭৪.৩৮দা হুনখিবদগী হেক্তর লাখ ৮২.১৮দা হুনখি, অসুম্না মমাং চহিদা ওইখিবা হুম্ফম লমগী পাক চাউবদগী হেনগৎলিবগী চাং অসি ১৩.৯২%নি। মহৈ মরোংশিংগী মতুং ইন্না হুনখিবগী চাং অসি মখাদা পীরিঃ
ফৌঃ ফৌ হুনখিবা লমগী পাক চাউবসি মমাং চহি মতমদা হেক্তর লাখ ২২৩.৯৬ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ২৬৬.৬০দা হুনখি।
হৱাই মরুঃ হৱাই মরু হুনখিবা লমগী পাক চাউবসি মমাং চহি মতমদা হেক্তর লাখ ৯৩.৮৪ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ১৪৮.৩৪দা হুনখি।
কোর্স সেরিএলঃ কোর্স সেরিএল হুনখিবা লমগী পাক চাউবসি মমাং চহি মতমদা হেক্তর লাখ ১৩৯.২৬ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ১৪৮.৩৪দা হুনখি।
থাউ থোকপা মরুঃ থাউ থোকপা মরু হুনখিবা লমগী পাক চাউবসি মমাং চহি মতমদা হেক্তর লাখ ১৫০.১২.৯৬ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ১৭৫.৩৪দা হুনখি।
চুঃ চু থাখিবা লমগী পাক চাউবসি মমাং চহি মতমদা হেক্তর লাখ ৫১.২০ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ৫১.৭৮দা হুনখি।
জুৎ অমসুং মেস্তাঃ জুৎ অমসুং মেস্তা হুনখিবা লমগী পাক চাউবসি মমাং চহি মতমদা হেক্তর লাখ ৭.০৫ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ৬.৯৫ হুনখি।
লশিং: লশিং হুনখিবা লমগী পাক চাউবসি মমাং চহি মতমদা হেক্তর লাখ ১০৮.৯৫ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ১২১.২৫দা হুনখি।
অসুম্না অপুনবা ওইনা য়েংবদা খরিফকী মহৈ-মরোং হুনবগী লমদদি কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা অয়েৎপা পীখিবা লৈতে।
২. ৩০.০৭.২০২০ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা অপুনবা ওইনা চুখিবা নোংগী চাং অসি মহৌশা মিলিমিতর ৪৪৩.৩ ওইরবদগী মিলিমিতর ৪৪৭.১ ওইখি হায়বদি তাং ১.০৬.২০২০দগী ৩০.০৭.২০২০ ফাওবগী মনুংদা (+)১%গী দিপার্চর লৈখি। সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন (সি.দব্ল্যু.সি.)না হায়রি মদুদি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা রিজর্বর ১২৩দা তুংশিনলিবা ঈশিংগী চাং অসি মমাং চহিদা লৈখিবা চাংদুগী চাদা ১৪১নি হায়রি।
অহেনবা অকুপ্পা মরোলগীদমক মফম অসিদা নম্বীয়ু

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Total 13.92% increase in sowing area coverage of kharif crops in comparison to last year
Significant increase in sowing area coverage of all crops except Jute & Mesta
31 JUL 2020 5:57PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India is taking several measures to facilitate the farmers and farming activities at field level during COVID 19 pandemic.
1. There has been satisfactory progress of sowing area coverage under Kharif crops, the status of which is given as under:
Sowing Area Coverage of Kharif Crops : as on 31.07.2020, the total Kharif crops has been sown on 882.18 lakh ha area against 774.38 lakh ha area during the corresponding period of last year, thus, increase in area coverage by 13.92 % compared to last year in the country. The crop wise area sown is as under:
Rice: About 266.60 lakh ha area coverage under rice as compared to 223.96 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Pulses: About 111.91 lakh ha area coverage under pulses as compared to 93.84 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Coarse Cereals: About 148.34 lakh ha area coverage under coarse cereals as compared to 139.26 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Oilseeds: About 175.34 lakh ha area coverage under oilseeds as compared to 150.12 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Sugarcane: About 51.78 lakh ha area coverage under sugarcane as compared to 51.20 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Jute & Mesta: About 6.95 lakh ha area coverage under jute & mesta as compared to 7.05 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Cotton: About 121.25 lakh ha area coverage under cotton as compared to 108.95 lakh ha. during the corresponding period of last year.
So, as a whole, there is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date.
1. As on 30.07.2020, actual rainfall received in the country is 447.1 mm against normal of 443.3 mm i.e. departure of (+)1% during the period from 01.06.2020 to 30.07.2020. Central Water Commission (CWC) has reported that the live water storage in 123 reservoirs in different parts of the country is 141% of the corresponding period of the last year.
Click here for more details