শেল-থুম মন্ত্রালয়
ইন্দস্ত্রীনা লোন অমুক হন্না শাগৎপদা মথৌ তাবশিংগী মতাংদা সরকারনা আর.বি.আই.গা পুন্না থবক তৌমিন্নরিঃ ফাইনান্স মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতারমন
• হায়খি মদুদি, ঐখোয়গী লল্লোন-ইতিক্কী মতাংদা য়াশিন্ননবগী ৱারী-ৱাতাই শান্নবদা অমগা-অমগা পীথোক-পীশিন তৌবা হায়বসি য়াম্না মরুওইবা বিন্দু অমনি; ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎকী মখাদা বেঙ্কনা এম.এস.এম.ই.দা ক্রেদিৎ পীবদা য়াদবা য়াদে
31 JUL 2020 4:34PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফোয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতারমন্না কোবিদ-১০না পীরিবা চৈথেং অসিনা মরম ওইদুনা ইন্দস্ত্রীনা লোন অমুক হন্না শাগৎলকপদা মথৌ তাবাশিংদা সরকারনা আর.বি.আই.গা পুন্না থবক তৌমিন্নরি হায়না ঙসি ফোংদোকখ্রে। ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়ন চেম্বর্স ওফ কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রী(এফ.আই.সি.সি.আই.)গী নেস্নেল একজিক্যুতিব কমিতী মীতিং(এন.ই.সি.এম.)দা ৱা ঙাংবা মতমদা শ্রীমতী সিতারমন্না হায়খি, “পান্দম অসি অমুক হন্না শাগৎলকপদনি। শেল-থুমগী মন্ত্রালয়না আর.বি.আই.গা মসিগী মতাংদা নিংথিজনা থবক তৌরি। প্রিন্সিপল অসিদা অমুক হন্না শাগৎপগী মথৌ তাবগী ৱাখল্লোন অসিদা নিংথিজনা লৌখৎখ্রে।”
সরকার অসিনা লাওথোকখিবা নৌনা শেমগৎপগী থৌরাংশিংগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা শ্রীমতী সিতারমন্না হায়খি, “লাওথোকখিবা অমসুং পায়খৎখিবা খোংথাং খুদিংমক অসি স্তেকহোলদরশিংগা মপুং ফানা খন্নরবা মতুংদা লৌখৎখি অমসুং সরকারগী মনুংদগী করিগুম্বা খোংথাং অমফাওবা মায়থিররোই হায়বসি লেপথোক্নবা মরমদি ঐখোয়না মথৌ তারিবা খম্ব্রাংননা হোংদোকখিবা অমত্তা তৌখিদে। ঐখোয়না খোংথাংশিং অসি শোইদনা মখা য়ৌনা ফংহন্নবা মসিগী খোংথাংশিং অসি লৌখৎখিবনি।”
সরকরনা লাওথোকখিবা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ স্কীমগী মখাদা এম.এস.এম.ই.না লোন লৌবদা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা এফ.আই.সি.সি.আই.গী মীহুৎশিংনা পুখৎলকখিবা ৱাফমশিংগা মরি লৈননা ৱাফম ফোংদোক্লদুনা শ্রীমতী সিতারমন্না হায়খি, “ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎকী ফেসিলিতীগী মখাদা লৈবা এম.এস.এম.ই.দা ক্রেদিৎ পীবদা বেঙ্কনা য়াদবা য়ারোই। করিগুম্বা য়ারক্তবা তারবদি মদুগী মতাংদা শোইদনা রিপোর্ত তৌগদবনি। মদুদা ঐহাক্না য়েংশিনগনি।
ইন্দস্ত্রীনা ক্রেদিতকী মথৌ তাবশিং অসি হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংশিন্নবা দিভেলপমেন্ত ফাইনান্স ইন্তিত্যুসন অমা শেম্নবা এফ.আই.সি.সি.আই.না পুখৎলকপা ৱাফমদা ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি, “দিভেলপমেন্ত ফাইনান্স ইন্তিত্যুসনগী মতাংদা থবক চত্থরি। মসিগী মওং অসি করি ওইরক্কদগে হায়বদু মতম খরগী মনুংদা খংলগনি।”
লল্লোন-ইতিক তৌনখিবগী মতাংদা পীথোক-পীশিন তৌনবগী মথৌ তাবগী মতাংদা প্রপ-প্রপ তকশিল্লক্তুনা শ্রীমতি সিতারমন্না হায়খি, “পীথোক-পীশিন তৌনবগী থৌরাং অসি ঐখোয়না মার্কেৎশিং হাংদোকখ্রবা লৈবাকশিংদা হঙ্গৎখ্রে। ঐখোয়গী লল্লোন-ইতিক্কী মতাংদা য়াশিন্নবগী ৱারী-ৱাতাই শান্নবদা অমগা-অমগা পীথোক-পীশিন তৌবা হায়বসি য়াম্না মরুওইবা বিন্দু অমনি।
হেল্থকেয়র অমসুং অতৈ পোৎলমশিংগী মমলদা জি.এস.তি. হন্থনবগী মতাংদা জি.এস.তি. কাউন্সিলনা থবক পায়খৎনবা ৱারেপ লৌরে হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি।
হোসপিতেলিতীগী সেক্তরদা মোরেতোরিয়ম অসি পাকথোক-চাওথোক্নবা নত্রগা অমুক হন্না শেমগৎনবগী দিমান্দ তৌনবা আর.বি.আই.গা লোয়ননা থবক তৌমিন্নরি হায়না শ্রীমতি সিতারমন্না হায়খি। হোসপিতেলিতীগী সেক্তরদা মোরেতোরিয়ম অসি পাকথোক-চাওথোক্নবা নত্রগা অমুক হন্না শেমগৎনবগী মথৌ তাব অসি ঐহাক্না চপ চানা খংই। মহাক্না হায়খি, “মসিগী মতাংদা ঐখোয়না আর.বি.আই.গা লোয়ননা থবক তৌমিন্নরি।”
এফ.আই.সি.সি.আই.গী অধ্যক্ষ দা. সঙ্গিতা রেদ্দীনা ফীভম অসি য়েংশিনবদা সরকারনা পায়খৎলিবা মপুং ফাবা থবক-থৌওং অসিবু থাগৎখি। দা. রেদ্দীনা হায়খি, “রিকোভরীগী অশংবা ময়োনশিং অসি য়েংলি, লল্লোন-ইতিকশিং থবক পাংথোকহন্নবগী পেরামিতরশিং অসি অদুম্মক ফগৎহন্নবা সরকারনা লেপ্তনা তেংবাং পীবগী মথৌ তাগনি। মার্কেৎকী দিমান্দ তৌরকপা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং দিমান্দ অসি হেনগৎহন্নবগীদমক্তা তেংবাং অসি মরু ওইনা মথৌ তাই।
এফ.আই.সি.সি.আই.গী মকোকথোংবা উপ-অধ্যক্ষ শ্রী উদয় শঙ্করনা থাগৎ ৱাহৈ থমখি অমসুং ইন্দস্ত্রীনা মায়োক্নগদৌরিবা শিংনবশিং অসি হন্থহন্নবা চেম্বরনা সরকারগা লোয়ননা থবক তৌগনি।

Ministry of Finance
Government working with RBI on Industry’s need for loan restructuring: Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
• Says, Reciprocity is a very critical point in our trade negotiations; Banks cannot refuse credit to MSMEs under emergency credit facility
31 JUL 2020 4:34PM by PIB Delhi
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman today said that the government is working with RBI on the Industry’s need for the restructuring of loans due to the COVID-19 impact. While addressing the National Executive Committee Meeting (NECM) of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), Smt. Sitharaman said, “The focus is on restructuring. Finance ministry is actively engaged with RBI on this. In principle, the idea that there may be a restructuring required, is well taken.”
Elaborating on the extensive consultations on the reform measures that are being announced by the government, Smt. Sitharaman said, “Every step which is being announced and taken, is taken after exhaustive consultations with the stakeholders and within the government to make sure that no step is going to be a failure because we did not make necessary collateral changes. We have taken these steps to ensure that the impact is felt on the ground.”
Addressing the concerns raised by the FICCI members on the difficulties faced by the MSMEs in taking loans under the Emergency Credit Guarantee Scheme announced by the government, Smt. Sitharaman said that, “Banks cannot refuse credit to MSMEs covered under emergency credit facility. If refused, such instances must be reported. I will look into it.”
On the FICCI suggestion for creation of a Development Finance Institution to handle the emerging credit requirements of the industry, the Finance Minister said, “The work is going on the Development Finance Institution. What shape it will take, we will know shortly.”
Stressing on the need for reciprocity in trade deals, Smt. Sitharaman said, “Reciprocal arrangements are being asked with the countries with which we have opened up our markets. Reciprocity is a very critical point in our trade negotiations.”
The Finance minister said that the decision on reducing GST rates on the healthcare and other products will be taken by the GST Council.
Smt. Sitharaman said the Finance Ministry is working with RBI on the demand of the hospitality sector for extension of moratorium, or restructuring. “I fully understand the requirements of the hospitality sector on extension of the moratorium, or restructuring. We are working with RBI on this,” She said.
FICCI President Dr Sangita Reddy appreciated the government’s proactive approach in dealing with the situation. “While the green shoots of recovery are being seen, sustaining this improvement in the operational parameters of businesses will require continuous support from the government. The support is particularly needed in the realm of strengthening market demand and to boost demand,” said Dr Reddy.
FICCI Senior Vice President Mr Uday Shankar delivered the vote of thanks and said that the chamber would work with the government in mitigating the challenges faced by the industry.