অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা বেম্বু স্কিল সেন্তরশিংদা মপুং ফানা মথৌ তৌদুনা ভারত অমসুং মালেমগী মফমশিংদা ব্রনাদিং, পেকেজিং অমসুং মার্কেতিং তৌনবা খঙহল্লক্লি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা দোনর মন্ত্রালয়গী য়েংশিন মীফমদা থৌরম মপু ওইখ্রে
30 JUL 2020 5:17PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী রাজ্য (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ)গী মন্ত্রী, এম.ও.এস. প.এম.ও., পার্সনেল পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা লী অমসুং ৱাগী তেক্নোলোজী সেন্তর (সি.বি.তি.সি.)বু ভোকেসনেল ত্রেনিং অমসুং স্কিল দেবেলপমেন্ত সেন্তরশিং ৱাগী সেক্তরগীদমক লিংখত্তুনা মপুং ফানা মথৌ তৌহন্নবা, ব্রান্দিং, পেকেজিং অমসুং ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদা মার্কেতিং তৌহন্নবগীদমক পুক্নিং চিংশিনখ্রে। দোনর মন্ত্রালয়গী য়েংশিন মীফমদা থৌরম মপু ওইরদুনা মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সি.বি.তি.সি.না নেসনেল বেম্বু মিসনগা খুৎশম্নরগা হীরম অসিগী মতাংদা অৱাং নোংপোক লমদমদা ৱাগী পোত্থোক চাউখৎনবগীদমক থবক পায়খৎলগনি। দা জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি স্কিল সেন্তরশিংনা ৱাগী ইন্দস্ত্রী অসি অনৌবা স্তার্ত অপশিংগা লোইননা খোংজেল য়াঙখৎহল্লগনি অমসুং মসিনা হিংবগী লম্বী পীরগনি।
কেন্দ্র সরকারনা শাবা লোইরবা পোত্থোকশিং পুশিনলকপদা অথিংবা থম্বা অমসুং শেমদোক্ত্রিবা ৱাগী পোৎলমশিং পুশিনলকপগী দ্যুতীদা চাদা ২৫ হেনগৎহনখিবগী ৱারেপ অসিবু তরাম্না ওক্লদুনা মন্ত্রীনা হায়খি, খোংথাং অসিনা ধুপ শাবা য়াওনা লমদম অশোমগী ৱাগী ইন্দস্ত্রীদা চাউনা মতেং পাংলগনি।
দা. জিতেন্দ্রনা হায়খি, ৱাগী সেক্তর অসি ভারতকী ইকোলোজিকেল, হীদাক লাংথক, চে অমসুং শেমগৎ শাগৎপগী সেক্তরগী মরুওইবা য়ূম্বী অমা ওইরগনি। কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রীদা অৱাং নোংপোক লমদমদা পায়খৎপা হাউসিং প্রোজেক্তশিংদা ৱাগী পোত্থোকশিং হেনগৎনবা পাক চাউনা থৌরাংশিং পায়খৎনবগীদমক থাখিবা চিথীগী মরোলসু মহাক্কী মফমদা তমখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, লল্লোন ইতীক তৌবদা মরুওইনা শীজিন্নবা ৱাগী মখল ১০সু মশক খঙদোক্লে অমসুং রাজ্যশিংনা হায়রিবা অনৌবা মখলশিং অসিবু পাক শন্না থানবগীদমক খোংথাং লৌখৎনরগনি। মসিগী মথক্তা, অরুনাচল প্রদেশ, সিক্কিম অমসুং মিজোরম অসি ধুপ শাবদা শীজিন্নরিবা মোসো হায়বা ৱা মখল অসি পাক শন্না থাবদা চান্নবা লম অমনি। মহাক্না নোর্থ ইস্তর্ন দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন লিমিতেদ, নেদফিদা অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা খুৎশম্নদুনা ৱাগী মরমদা মকুপ তানা থিজিন্নবা অমসুং প্রোজেক্ত প্রোফাইলশিং ঙন্না খঙদোক্নবা খঙহনখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি ৱাগী সেক্তর অসিনা ভারতকী কোবিদ লোইরবা মতুংগী শেন্মিৎলোন্দা মরুওইবা মচাক অমা ওইরগনি অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমদা আত্মনির্ভর ভারতকী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইরগনি। হায়রিবা সেক্তর অসিদা লৈরম্লিবা থাজরুদবা শক্তি অসিবু পল্লদুনা অমসুং হৌখিবা চহী ৭০ রোম অসিদা নাথৈদুনা থম্লম্লিবসিবু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি, হৌজিক্কী লৈঙাক অসিনা অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈরিবা ৱাগী রিসোর্স খুদিংমকগী শক্তি চাদা ৪০ লৌথোকপা ঙম্নবা হোৎনবগী পাঙ্গল লৈ হায়না ফোংদোকখি।
মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি মোদী লৈঙাক অসিনা ৱাগী পোত্থোক্কী মরুওইবা খঙলকপগী চাং অসি মসিনা চহী চাম্মা হেন্না লিরবা ফোরেস্ত এক্ত শেমদোক্তুনা ফোরেস্ত এক্ত অসিদগী য়ুমদা থাজবা ৱাশিংবু লৌথোক্তুনা ৱা থাজদুনা পুন্সি লম্বী অমা শেম্বা য়াহল্লিবা অসিনা তাক্লে।
দোনর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, দা. ইন্দ্রজিৎ সিংহনা, স্পিসিএল সেক্রেতরী শ্রী ইনেবার পান্দে, সেক্রেতরী এন.ই.সি. শ্রী মোসেস কে চলাই, এদিসনেল সেক্রেতরী, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফথৌরাং মন্ত্রালয়, দা. অল্কা ভার্গব অমসুং সি.বি.তি.সি.গী এম.দি. শ্রী সাইলেন্দ্র চৌধরি অমসুং অতোপ্পা বিভাগ অসিগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু মীফম অসিদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা শরুক য়াখি।

Ministry of Development of North-East Region
Dr Jitendra Singh calls for Bamboo Skill Centres for its full exploitation, branding, packaging and marketing in India and abroad.
Dr. Jitendra Singh chairs review meeting of Ministry of DoNER
30 JUL 2020 5:17PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh has urged the Cane and Bamboo Technology Centre (CBTC) to explore setting up of Vocational Training and Skill Development Centres for Bamboo sector for its full exploitation, branding, packaging and marketing in India and abroad. Chairing a review meeting of the Ministry of DoNER today, the Minister said that CBTC in coordination with National Bamboo Mission will work in this direction to boost the Bamboo economy in the North Eastern Region. Dr. Jitendra Singh said that Skill Centres will propel Bamboo industry with new Start-ups and also enhance livelihood opportunities.
Welcoming the decisions of the Central Government to ban import of finished products and raising the import duty by 25 percent on raw bamboo items, the Minister said that the measures will help the domestic bamboo industries including Agarbatti making in a big way.
Dr. Jitendra Singh added that Bamboo sector can be a main pillar of ecological, medicinal, paper and building sectors in India. He was also apprised about a letter written by Union Agriculture Minister to Ministry of Housing and Urban Affairs to promote bamboo in a large measure in Housing projects in the North Eastern Region.
Dr. Jitendra Singh said that 10 commercially important species of Bamboo have been identified and the States will take up plantation of these new species on a large scale. Moreover, Arunachal Pradesh, Sikkim and Mizoram have been found suitable for Moso Bamboo cultivation widely used in Agarbatti industry. He also directed the North Eastern Development Finance Corporation Limited, Nedfi to undertake a comprehensive Bamboo Study in coordination with other stakeholders and identify project profiles at the earliest.
Dr. Jitendra Singh reiterated that Bamboo sector will be one of the important components of India’s Post-COVID economy and a vital pillar of the Atmanirbhar Bharat Abhiyan in the North Eastern Region. Underlining the unexpected potentials of this sector and being neglected for the last 70 years, he said that the Present Government has the capacity and the will to unlock its potential to the highest level as 40 percent of all Bamboo resources lie in North-Eastern Region in the country.
The Minister said that the sensitivity with which the Modi government views the importance for the promotion of Bamboo is evident from the fact that it has amended the century old Forest Act by taking home grown bamboo out of the purview of the Forest Act, in order to enhance livelihood opportunities through bamboo.
Secretary, Ministry of DoNER, Dr.Inderjit Singh, Special Secretary Sh. Indevar Pandey, Secretary NEC, Sh. Moses K Chalai, Additional Secretary, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare Dr. Alka Bhargava and MD, CBTC, Sh. Shailendra Chaudhari and other senior officers of the Department attended the meet through Video Conference.