খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
হন্না শেমদোক্লবা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা য়ুমশিং শাবা লোইশিনবদা চঙবা মতম নুমিৎ ১১৪দা হন্থরে;শাবা লোইখ্রবা য়ুম করোর ১.১০গী মনুংদা লম লৈজদবা লায়রবশিংগী য়ুম লাখ ১.৪৬ য়াওরি
মার্চ ২০২০ ফাওবগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা য়ুম কোরোর ২.৯৫ শানবা পান্দম থম্লি
২০১৪দগী ইন্দিরা অৱাস য়োজনাগী মখাদা অপুনবা য়ুম লাখ ১৮২ শাখ্রে
24 JUL 2020 7:26PM by PIB Imphal
“২০২২ ফাওবদা মী খুদিংমক য়ুম ফংহনবা” হায়বা পান্দম ফংনবা, ২০২২ ফাওবদা খুদোংচাবা খুদিংমক য়াওরবা য়ুম করোর ২.৯৫ শানবা ২০১৬গী নবেম্বর ২০দা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হন্না শেমদোক্লবা খুঙ্গংগী য়ুম শানবা স্কিম হায়বদি প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন হৌদোকখি।
মথাং অহুম হায়বদি ২০১১গী সোসিও ইকোনোমিক সেন্সস, গ্রাম সভা অমসুং জিও-তেক্কিংগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা কান্নবা ফংগদবা মীওইশিং লায়রবশিংগী মরক্তগী খ্বাইদগী লায়রবশিং খনখি। কান্নবা ফংলিবা মীওইশিংগী একাউন্তদা ফন্দ য়ৌহন্নবা আই.তি/দি.বি.তি য়াওনা দিপার্তমেন্তনা পাম্বৈ কয়া শীজিন্নখি, মফম অদুগী লম্মিৎ-তুমিৎকী ফিবম য়েংলবা মতুংদা য়ুম শানবা অনৌবা দিজাইনশিং শীজিন্নখি, জিও-তেক ফোতোশিং শীজিন্নদুনা য়ুম শাবগী থবক য়েংশিনখি, এম.আই.এসতা য়ুম্ফম ওইদুনা ত্রান্সসেক্সন পাংথোকখি, ফন্দ মরাংকাইনা ফংহনখি অমসুং য়ুমশিং মতম চানা লোইশিন্নবা খুঙ্গংগী য়ুমশাবশিং ত্রেনিং পীখি।
হায়রিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা য়ুম করোর ১.১০ শাবা লোইশিনখি অমসুং মসিগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা কান্নবা ফংলবা লম লৈজদবা মীওইশিংগী য়ুম লাখ ১.৪৬ য়াওরি। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা মমাংদা য়ুম শাবা লোইশিনবদা নুমিৎ ৩১৪ চঙলম্বা অদু হৌজিক নুমিৎ ১১৪দা শাবা লোইশিনবা ঙম্লে হায়বা এন.আই.পি.এফ.পিগী থিজিনবদা খঙলে। ইন্দিরা অৱাস য়োজনাগী মখাদা ২০১৪দগী হৌনা রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিনা চাউরাক্না য়ুম লাখ ৭২ রোম শাদুনা অপুনবা ওইনা য়ুম লাখ ১৮২ শাখ্রে।
সরকারগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং পুনশিন্দুনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন্না য়ুম অমগী তঙাইফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবশিং ফংহল্লে । লায়রবশিংনা য়ুম ফংবা খক নত্তনা মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিমগী মখাদা নুমিৎ ৯০-৯৫গী থবক ফংলে । পৱার মিনিস্ত্রিগী হৌজিক পায়খৎলিবা স্কিমশিংগী মখাদা মখোয়গী য়ুমশিং ইলেকত্রিসিতি ফংলে অমসুং প্রধান মন্ত্রী উজ্বৱালা স্কিমগী মখাদা লেম্না এল.জি.পি কন্নেক্সন ফংলে। শ্বাছ ভারত মিসনগী মখাদা য়ুমশিংদা তোইলেতশিং শারে অমসুং জল জিবন মিসনগী মখাদা য়ুমশিংদা তোতি ঈশিং ফংহল্লে। দিনদায়াল অন্তয়োদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদ মিসনগী মখাদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১.৮২দা হিংনবা লম্বী অমসুং খুদোংচাবা কয়া পীনবা থবকশিং পায়খৎলে ।
রাজ্যশিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নদুনা মশিং য়াম্লবা য়ুম কয়া শাবা লোইশিল্লকপগী তাঙ্কক কয়াদা লৈরে অমসুং ২০২০গী মার্চ ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা য়ুম করোর ২.৯৫ শানবা পান্দম থম্লিবা অসি ফংবা ঙমগনি হায়না রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিনা থাজবা থম্লি।

Ministry of Rural Development
Average completion time for houses under restructured Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin comes down to 114 days; 1.10 crore houses completed which includes houses to 1.46 lakh landless beneficiaries
Target of construction of 2.95 crore houses under PMAY-G expected to be achieved by March 2022
Total 182 lakh houses constructed under Indira Awas Yojana since 2014
24 JUL 2020 7:26PM by PIB Delhi
To achieve the objective of “Housing for all by the year 2022”, Prime Minister Shri Narendra Modi launched the restructured rural housing scheme, namely Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin (PMAY-G) on 20th November, 2016 with the target of construction of 2.95 crore houses with all basic amenities by the year 2022.
The selection of beneficiaries through a three stage validation (Socio Economic Caste Census 2011, Gram Sabha, and geo-tagging) has ensured selection of the poorest of the poor under PMAY-G. The department took various measures including IT/DBT to ensure smooth flow of fund to the beneficiaries account, use of new housing designs after studying local region specific typologies, evidence based monitoring through geo-tagged photos taken at all pre-determined stages of construction, transaction based MIS, adequate provision of fund, training of rural masons etc., for timely completion of houses.
All these measures ensured increased pace for construction of houses resulting in completion of 1.10 crore houses which includes houses to 1.46 lakh landless beneficiaries under Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin (PMAY-G). The increased pace of work has been reflected in the NIPFP study which indicated 114 days as average completion time for Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin (PMAY-G) as compared to 314 days earlier. The Ministry of Rural Development has also completed construction of around 72 lakh houses under Indira Awas Yojana totalling construction of 182 lakh houses since 2014.
PMAY-G also addresses the basic needs of households through convergence with various government programmes. The poor not only get a home but also get up to 90-95 days of work under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS). Their homes are also provided electricity connection under the existing Ministry of Power schemes and LPG connection under Pradhan Mantri Ujjwala Scheme besides the households’ toilet under Swachh Bharat Mission / MGNREGS and tap connection under Jal Jeeval Mission. Efforts have also been made to provide livelihood development and diversification opportunities to 1.82 crore rural households, under Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM).
With partnership with the States, the Ministry of Rural Development is confident that with a large number of houses under different stages of completion and increased pace of completion of houses, it would be able to achieve the target of construction of 2.95 crore houses under PMAY-G by March, 2022.