অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কোবিদ মতুংদা মালেমগী শেন্মিৎলোন হিংগৎনবা হোৎনবদা ভারত-এসিননা মরুওইবা থৌদাং লৌগনিঃ দা. জিতেন্দ্র সিংহ
24 JUL 2020 5:16PM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী থৌপুরিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পার্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খ্রে মদুদি ভারত অমসুং এসিন লৈবাকশিংনা কোবিদ মতুংদা মালেমগী শেন্মিৎলোন শেমগৎনবা হোৎনবা মতমদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অৱাংবা থাক অমা ফংনবা হোৎনবা মতমদা চঙবা লিংজেল, থৌনা অমসুং ফিরেপ মান্নবনা তুংগী লম্বী হায়বদু মখোয়দা লৈ। ভারত এসিন ৱিমিন্স বিজিনেস ফোরম অমসুং এফ.এল.ও. মুম্বাই চেপ্তর অমসুং এফ.আই.সি.সি.আই.না পাঙথোকপা এসিন লৈবাকশিংদগী ওন্ত্রপ্রিনরশিংগা লোইননা ঙমখৈ লান্না শানবা ৱারীগী মীফমদা দা. জিতেন্দ্রনা হায়খি মদুদি ভারত অমসুং এসিন লৈবাকশিংগী মরক্তা নকশিন্নবা করবার অমসুং নাৎকী ওইবা নক্নবা মরী লৈফবনা লমদম অসিনা কোরোনা লোইখ্রবা মতুংদা শেন্মিৎলোন শাগৎনবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক লমদম্না এসিন লৈবাকশিংগা লল্লোন ইতীক অমসুং করবারগী মরী শাগৎনবা হোৎনবদা খা নোংপোক এসিয়ান লৈবাকশিংগী শেন্মিৎলোন চাউখৎনবা থোঙ ওইবনা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। মহাক্না হায়খি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা "লুক ইস্ত" পোলিসীদগী "এক্ত ইস্ত" ওন্থোক্তুনা লৈবাক অনীগী মরক্তা লৈবাক তেংবাংশিং অৱাংবা থাক্তা থাংগৎনবা হোৎনখ্রে।
লম্বী থোং ফাউনবগী সমশ্যাগী মতাংদা পল্লদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, হৌখিবা চহী তরুক অসিদা কংফাল লম্বী, রেল অমসুং নোংথক্কী লম্বীদা অহোংবা চাউখৎপা কয়া অমা পুরকখ্রে, মসিনা লমদম অসোমদা পোৎচৈ পুথোক-পুশিন তৌবা অমসুং মী চত্থোক-চৎশিন য়াহনবদা নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা ফাউনবা য়াহনলে। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা খুৎয়েক পীনখিবা ইন্দো-বঙ্গলাদেশকী এঙ্কলেব একচেঞ্জ তৌনবগী ত্রিতীনা লল্লোন ইতীক তৌবদা, চত্থোক-চৎশিন তৌবদা হান্না অৱাবা লৈরম্বদু হৌজিক্তি কোমহল্লে। মহাক্না হায়খি, অথুবদা ঐখোয়না ত্রিপুরাদগী বঙ্গলাদেশ ফাওবগী ত্রেন চেলহন্দুনা অমসুং সমুদ্রগী লম্বী শেমগত্তুনা লমদম অসিদা চাউখৎপগী খোঙজেলদা অনৌবা লমাই অমা হাংদোক্লগনি। মহাক্না ভারত সরকারনা লেপ্পা লৈতনা লল্লোন ইতীক, করবার অমসুং চত্থোক-চৎশিনগী মল্মল হোংবা লম্বী অমা ওইনা কংফালদা লৈবা ঈশিংগী লম্বী (ব্রহমপুত্রদগীনা বে ওব বেঙ্গাল ফাওবা)দা সমুদ্রগা শম্নহন্দুনা অতোপ্পা লৈবাক য়ৌবা য়ানবা লেপতনা হোৎনরিবসিবুসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা ঙমখৈ লান্না তৌবা করবারদা মরুওইনা ঐখোয়গী য়ুম্থংনবা লৈবাকশিংদা হেক থোকপগা য়ৌবা ঙমহন্দুনা মপাঙ্গল পীরগনি।
অৱাং নোংপোক লমদমগী নুপী খুনাই অমসুং নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা মাইকৈ খুদিংদা চাউখৎনবগীদমক লৌরিবা থৌদাংশিং অসিবু পল্লদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি মসিনা নুপীশিংবু মনিং তম্বা পীবা অমসুং শক্তি পীবা হায়বদু ওইরে। মহাক্না হায়খি, লাইচৎকী মতমদা ফাওবা, অৱাং নোংপোক লমদমগী নুপীশিংনা সেনিতাইজর অমসুং ফজরবা মাস্ক কয়া মশীং য়াম্না পুথোকপদা মকোক থংখি। মহাক্না হায়খি, লাইচৎ অসিগা লান্থেংনবদা নুপীশিংনা মাংজিল থাখি অমসুং অৱাং নোংপোক লমদম্বু কোরোনা থেংনবদা খুদম অমা ওইহনবা ঙমখি।
মহাক্কী ৱারোইশিন ওইনা পীরদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা কোবিদকী মতুংদা শেন্মিৎলোন শাগৎনবা হোৎনবদা ৱানা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি অমসুং ইন্দিয়া এসিন লৈবাকশিংনা অপুনবা ওইনা হোৎনমিন্নদুনা পুন্সিগী হীরম খুদিংদা অচৌবা থৌদাং য়ানবা হোৎনগনি হায়খি। মসিগী মতাং অসিদা মহাক্না চহী ১০০ হেল্লবা ভারতকী ফোরেস্ত এক্ত মোদী লৈঙাক্না ২০১৭দা শেমদোকখিববু নিংশিংলদুনা মসিগী মপান্না য়ুমদা থাজবা ৱাশিং অসি মসি লোক্লগা চাকথাক ওইজরিবশিংগী খুদোংচাবা অমা পীনবগীদমক মসিদগী লৌথোক্লে।
অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈরিবা তুরিজমগী শক্তিবু পুল্লদুনা মন্ত্রীনা হায়খি, মালেমগী তুরিস্তকী ওইবা মফমশিংনা কোরোনানা লাকহৎখ্রবা মতমদা অৱাং নোংপোক লমদম্না কোরোনা অমত্তা লৈত্রে হায়না লৌবগা লোইননা মালেমগী তুরিস্তশিংগী মফম অমা ওইরক্কনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ইন্দিয়া-এসিন জোইন্ত বিজিনেস কোলাবোরেসন ফোর ৱিমিনসু থৌরম অদুদা হৌদোকখি। মন্ত্রীনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎলোন অমগীদমক গ্রী সর্তিফিকেৎসু পীখি।
ফিলিপিন্সতগী পাসিতা য়ুৱান, এসিন চেয়র, ম্যান্মারদগী মা খিনেজো, মলেসিয়াদগী নদিরা য়ুসুফ, ভিনিতা বিমবেৎ, ইন্দিয়া চেয়র, ইন্দিয়া এসিন ৱিমিন্স বিজিনেস ফোরম, জাহনবী ফুকান, নেসনেল প্রসিদেন্ত, এফ.এল.ও. অমসুং জয়শ্রী দা ভর্মামোং অমসুং অতোপ্পা কয়ানা ৱেবিনার অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Development of North-East Region
India-ASEAN to play a lead role in Post-COVID World Economic Recovery: Dr.Jitendra Singh
24 JUL 2020 5:16PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said thatIndia and ASEAN will play a lead role in the Post-COVID World Economic Recovery. He said, the future belongs to them due to common traits of grit, courage and determination to scale newer heights. Delivering the keynote address on Cross-border Conversations with entrepreneurs from ASEAN organized by India ASEAN Women’s Business Forum and FLO Mumbai chapter and FICCI, Dr.Jitendra Singh said that due to close business and cultural ties between India and ASEAN, the region will take a lead in the economic recovery in the post Corona era.
The Minister said that North Eastern Region has a special role to play in the promotion of trade and business relations with ASEAN as it is the gateway to the growing economies of South East Asian Nations. He said, Prime Minister Shri Narendra Modi has changed the policy of “Look East” to “Act East” to take the bilateral cooperation to newer heights.
Referring to the connectivity issues, Dr.Jitendra Singh said that in the last six years, there has been a significant development in terms of Road, Rail and Air connectivity, helping facilitate the movement of goods and persons not only across the region but also across the country. He recalled that that the Indo-Bangladesh treaty for exchange of enclaves, which was accomplished under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, has cleared the decks for ease of business, ease of movement and ease of commuting, which was earlier a tedious task. He said that very soon we are also going to have a train to Bangladesh from Tripura heralding a new chapter and opening new vistas in the development of this region by providing the entire region access to the seaports. He also underlined the continued focus of the Indian Government to explore the alternate modes of transport that is Inland Waterways (from Brahmaputra to Bay of Bengal) connecting with other countries of the region as a cheaper option for trade, business and transportation. He said this will boost the trade across the borders especially with our eastern neighbours by leaps and bounds.
Dwelling on the all-round developmental role played by women folk and women self-help groups in the North Eastern Region, Dr.Jitendra Singh said that this is a shining example of women emancipation and women empowerment. He said even during the times of pandemic, women from the North East took a lead and produced and distributed sanitizer and beautiful masks on a large scale. He said that women have excelled in the fight against Pandemic and helped North-Eastern Region to emerge as a Model of Corona Management.
In his concluding remarks, Dr.Jitendra Singh expressed hope that Bamboo will play a vital role in post COVID economic recovery and India and ASEAN will join together to realize its full potential in all aspects of life. In this regard, he referred to the amendment in the 100-year-old Indian Forest Act brought about by the Modi government in 2017, as a result of which, home grown bamboo has been exempted from it in order to enhance livelihood opportunities through bamboo.
Sharing his optimism for tourism sector in the North-East, the Minister said, when main tourist spots of the World still remain infested with Corona, the N-E region could emerge as tourist destination of the world by remaining Corona-free virtually.
Dr.Jitendra Singh also launched the India-ASEAN Joint Business Collaboration for Women on the occasion. The Minster was also awarded with the Green Certificate for his concerns on sustainable development.
Pacita Juan from Philippines, ASEAN Chair, Ma KhineZaw from Myanmar NadiraYousuff from Malaysia, Vinita Bimbhet, India Chair, India ASEAN Women’s Business Forum,JahnabiPhookan, National President, FLO and JoyshreeDasVermaamong others took part in the webinar.