কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা লৈবাক পুম্নমক্না মখোয়গী ললোন-ইতিক্তা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা অমসুং থাজবা থম্বা হেনগৎনবা হায়খ্রে
মন্ত্রীনা অহোংবা মমলশিংদা হীদাকশিং ফংহনবদা লৈরম্বা মখল কয়াগী অপনবশিং লৌথোক্নবা খঙহনখ্রে
দবল্যু.তি.ও.গী অওনবা পুরক্নবা থবক চত্থবদা পুম্নমক য়াওহনবা, চপ মান্নহনবা অমসুং য়ান্নবদা য়ুম্ফম ওইগদবনি
শ্রী গোয়লনা ১০শুবা ব্রিকসকী ললোন ইতিক্কী মিনিস্তরশিংগী ভর্চ্যুএল মীফমদা শরুক য়াখ্রে
23 JUL 2020 8:19PM by PIB Imphal
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা লৈবাক পুম্নমক্না মখোয়গী ললোন ইতিক্তা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা অমসুং ললোন ইতিক তৌবদা মাংজিল থারিবা পার্তনর অমা ওইবগী মখোয়গী থৌদাং অদু লৌবদা থাজবা মাংহন্দনবা হায়খি। ১০শুবা ব্রিকসকী ললোন ইতিক্কী মন্ত্রীশিংগী ভর্চ্যুএল মীফমদা ঙসি ৱারোল পীবদা মহাক্না হায় ললোন ইতিক্না মখোয়গী ফগৎলক্নবগী থবক চত্থবদা মখোয়গী থৌদাং লৌনবা পার্তনর পুম্নমক অসি থাজবা য়াবা অমসুং অরোৎপা লৈরোইদবনি। “মালেমগী ললোন ইতিক্কী ইচেলদা য়াওবা ঙম্নবা মালেমগী ওইনা লৈরিবা ললোন ইতিক্কী রুলশিংগা লোয়ননা মখোয়না ঙাক্না চৎপগা লোয়ননা মালেমগী সপ্লাই চেনশিং অমসুং লৈবাকশিংগী সস্তেনেবিলিতী অসি থাজবা অমসুং অরোৎপা থমদবনা লেপকনি। অমগা অমগী মরক্তা থাজবা থম্বা লৈবাকশিং চুংশিন্নরক্তুনা মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসেসগা মরী লৈনবা মালেমগী সপ্লাই চেনশিংদা ইনবেসমেন্তশিং হেনগৎলক্লি।” হায়না মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রীনা হায় হৌজিক ওইরিবা অৱাবা অসিনা মালেমবু খুদোংথিবশিং থোকহল্লি, মসিনা ঐখোয় অমনা অমবু মতেং পাংনবা লম্বীশিং খঙদোক্নবা মীৎয়েং চংলি। মহাক্না হায় অসিগুম্বা ফীভম অসিদা চাওখৎনবা হোৎনবদা ললোন ইতিক্না ইঞ্জিন অমা ওইরি অমসুং মসি দবল্যু.তি.ও.দা য়ুম্ফম ওইবা অরোৎপা লৈতবা, অচুম্বা তৌবা, ত্রান্সপরেন্সী, ইনক্লুসিবিতী, অমসুং মীচং মখাই নাইদবা ৱাখল্লোনশিং অসি ফগৎনবা হোৎনগনি।
মন্ত্রীনা ইন্তেলকচুএল প্রোপর্তী ঙাকথোক্নবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী রুলশিংদা অহোবা লৈবনা অহোংবা মমলশিংদা হীদাকশিং ফংহন্নবদা লৈরম্বা মখল কয়াগী অপনবা লৌথোক্নবা খঙহনখি। মহাক্না হায় তিকাশিং অমসুং হীদাক লাংথকশিং তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মতম অমতদা দিমান্দ তৌবা লোয়ননা মথৌ তাবদা খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লিবা লায়চৎ অমগী ওইনা তি.আর.আই.পি.এস.গী য়ানা ৱারোলদা য়াওদে। মহাক্না হায় আই.পি.আর.শিংনা অনাবা লায়েংবগী অরুবা হীদাক লাংথকশিং অমসুং মথৌ তাবা দিবাইসশিং পীবদা অথিংবা থম্লোইদবনি।
শ্রী গোয়লনা হায় লায়চৎ অসিনা অমরোমদা ঐখোয়দা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লি- ঐখোয় ইশানা তৌবা ঙম্বশিং অদু পাঙথোকহল্লি, মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহনবা লোয়ননা মালেমগী ভল্যু চেন্দা য়াওবা ঙমহল্লি। মন্ত্রীনা হায় মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী শোকহল্লবা লৈবাকশিংগী মরক্তা ব্রিকসকী মেম্বরশিং য়াওরি, তুংদা থোক্লক্কদবা খুদোংথিবশিংগীদমক শেম শাবগা লোয়ননা ঐখোয়না হেন্না থৌনা লৈন্না অখাং কনবা মওংদা পুন্না হোৎনসি।
শ্রী গোয়লনা হায় য়ুনিলেতরেল খোঙথাংশিং অমসুং থেংন্নবা খোঙথাংশিং মথং-মথং থেংনরি, নেগোসিএসনশিং তৌগদবা মরু ওইবা মফমদা থিংজিনখিবা অমসুং এপলেৎ বোদীগী মথৌ লেপখিবা য়াওনা ত্রেদিং সিস্তেমগী ওইবা মল্তিলেতরেল রুলশিং অসি অচৌবা খুদোংচাদবশিং থেংনরি। মহাক্না হায় দবল্যু.তি.ও.গী মেম্বর অয়াম্বগী ওইনা মখোয়গী ফন্দমেন্তেল প্রিন্সিপলশিং অমসুং পান্দমশিং ঙাক্তুনা মল্তিলেতরেল ত্রেদিং সিস্তেমগী ক্রেদিবিলিতী ফংবা ঙমগনি। মহাক্না হায় দবল্যু.তি.ও.গী অওনবা পুরক্নবা থবক চত্থবদা হৌজিক মালেমদা থোক্লিবশিং অসি খন্থগদবনি অমসুং মরম অসিনা পুম্নমক্কী ওইনা য়াইফনবা পুম্নমক য়াওহনবা, চপ মান্নবা অমসুং য়ান্নবা অমা ওইহনগদবনি। মহাক্না হায় “দবল্যু.তি.ও.দা লায়চৎ অসি শীজিন্নরগা ললোন ইতিক্কী কান্নবা ফংনবা প্রোপোজেলশিং পুখৎলকপা অসি উবদা নুংঙাইতবা পোকই। মসিনা চাওখৎলবা লৈবাকশিংগী ফর্মশিংগী খৌরাংবা কোকহনবদা মতেং পাংদুনা চাওখৎত্রিবা লৈবাকশিংগী কৈথেলশিংদা চংহল্লগনি অমরোমদনা মসিনা চাওখৎত্রিবা লৈবাকশিংদা মখোয়গী ওইবা মেন্যুফেকচরিং তৌবা ঙম্বশিংদা অপনবশিং পীরকগনি।”
২০২০ অসিনা মরু ওইনা ব্রিকসকী কাংলুপ অসিদা অমদি মল্তিলেতরেলিজমগী ইতিহাস্তা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লগনি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লদুনা হায় শেন্মীৎলোনগী লমদা চুংশিন্নরিবা পার্তনর অমা হেক্তনা লৈবাক অমগী পাক-চাওবা অমসুং মীশিং, শেন্মীৎলোনগী লৈরিবা মান্নদবা থাকশিং অমসুং হ্যুমেন দিবেলপমেন্ত ইন্দিকেতরশিং, চাওখৎপগী থাক খেৎনবশিং, নাৎ কয়া লৈরিবা অমসুং পোলিতিকেল অমসুং জুদিসিএল সিস্তেমশিংদা চাওনা খেৎনরিবশিং পুম্নমক অসি কাউ ফদে। মহাক্না হায় মীনুংশিং হায় অসিনা মালেমগী থবক থৌরম পুম্নক্তা মরু ওইনা লৌরি অমসুং ভাইরস অসিনা ঐখোয় ইশাদা ফীভম শোক্না শোকহল্লবসু ঐখোয়না তেংবাং নিরক্লিবশিংদা মীনুংশিংগী তেংবাং পীবদা লেপ্পা লৈতে। বারতনা মরু ওইবা হীদাক লাংথকশিং অৱাবা তানফম অসিদা লৈবাক ১৫০রোমদা পীরি। ‘মালেমগী ফার্মাসী’ হায়না খঙনরিবা ঐখোয়না কোবিদ-১৯ লায়েংবদা শীজিন্নরিবা হাইদ্রোক্সীক্লোরোক্যুন অমসুং পেরাসিতমোল অসিগুম্বা হীদাকশিংগী মশিং য়াম্না দিমান্দ তৌরকপদা পীরি।
ভারতনা লায়চৎ অসিনা থোকহল্লিবা খুদোংচাদবশিং য়েংশিনবা অমসুং লাকশিনবদা মপুং ওইনা লৌরিবা থৌদাং অসিগী মতাংদা হায়রদুনা মহাক্না হায় ভারতকী ওইনা মীওইবগী পুন্সি কনবা হায়বা অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌরি। “মালেমগী মীশিং ১৭%গী য়ুম ওইরবসু ঐখোয়দা কোবিদ-১৯না শোকহল্লবা অনাবগী মশিং ৮% খক ওইরি। ইকাই খুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ঐখোয়না অঙনবা মতমতা খ্বাইদগী অকনবা মওংদা লোকদাউনশিং তৌখি মসিনা মরম ওইরগা কোরোনা ভাইরসকী শন্দোকপগী চেন অসি থদৎখি অমসুং লৈবাক অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা কোবিদ ক্যের ফেসিলিতী লিংখৎপা ঙমখি। লৈবাক অতোপ্পশিংগা য়েংনবদা লৈবাক অসিনা শীংথানিংঙাই ওইবা মওংদা হোৎনরি লোয়ননা শিখীবগী চাং খ্বাইদগী নেম্লি অমসুং ফগৎলকপী চাং খ্বাইদগী ৱাংলি।” লায়চৎ অসি থেংনবদা ভারতনা হেল্থক্যের ফেসিলিতীশিং, ইমর্জেন্সী রুমশিং, প্রোতেকতিব ইক্বিপমেন্ত অমসুং মেদিকেল সপ্লাইশিং ফংহনবদা, অমসুং হকশেলগী লমদা লৈরিবশিং ত্রেনিং পীদুনা হেল্থক্যেরগী সেক্তর অসিদা চাওনা ফগৎলকপা ঙমখ্রে। মতম পুম্বদা ঐখোয়গী মীয়ামদা সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকনা চৎনবা অমসুং মীয়াম তিবা মফমশিংদা ফেস-মাস্কশিং উপনবা সেন্সিতাইজসু তৌরি।
লায়চৎ অসিনা থোকহল্লিবা শেন্মীৎলোনগী খুদোংচাদবশিং অসি হন্থহন্নবা অমসুং শেন্মীৎলোন ফগৎনবা লৌখৎলিবা খৌঙথাংশিংগী মতাংদা শ্রী গোয়লনা হায় প্রধান মন্ত্রীনা অত্মানির্ভার ভারত কৌবা ভারত অসি মরমদোম লেপচবা ঙম্নব ফিসকেল অমসুং মোনিতরীগী খোঙথাংশিং য়াওবা দোলর বিলিয়ন ৩০০রোমগী স্তিমুলস পেকেজ অমা লাউথোকখ্রে। মহাক্না হায় মিসন অসিগী মরু ওইবা শেন্মীৎলোনগী য়ুম্বী মঙা লৈ: ইনফ্রাস্ত্রকচর চাওনা শেমগৎ-শাগৎপা, তেক্নোলোজী, অফবা লৈঙাক ইনবা হীরমশিং, দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্দ হেনগৎপা অমসুং দেমান্দ হেনগৎপা।
ব্রিকসনা মথৌ তবা ইনবেসমেন্তগী মতেং পীনবগী মতাংদা শ্রী গোয়লনা হায় মসিগী পান্দমদি পীরিবা অদুগা পুথোক্লিবা ফলশিং চান্নবা অমসুং ফংলিবা লৈবাকশিংদসু কান্নবা পীবা অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইনা থবক ফংহনবা অসিনি। মন্ত্রীনা হায় অৱাবা অসিগী মরক্তা ব্রিকস লৈবাকশিংনা শেম শাদুনা লৈগদবনি, অমনা অমগীদমক লেপতুনা মতেং পাংনগদবনি অমসুং ঐখোয়গী লম্বীদা থেংনরিবা খুদোংচাবশিং অসি লৌশিন্দুনা অফবা, অখাং কনবা অমসুং অওনবা ত্রেদিং সিস্তেম অমা শেমগৎতুনা ঐখোয়গী অপুনবগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং শেমগৎপা ঙমগনি।

Ministry of Commerce & Industry
Shri Piyush Goyal calls for all nations to enhance transparency in their trade and build trust;
Minister stresses on removing multiple hurdles in access to medicines at affordable prices;
WTO reform process should be inclusive, balanced and consensus based;
Shri Goyal participates in the 10th BRICS Trade Ministers virtual Meeting
23 JUL 2020 8:19PM by PIB Delhi
The Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal has called for all nations to enhance transparency in their trade and build trust to prevent losing their role as a preeminent trade partner. Addressing the 10th BRICS Trade Ministers virtual Meeting today, he said that for trade to play its part in the recovery process, all the partners must be trustworthy and transparent. “It is trust and transparency which determines the sustainability of global supply chains and nations must demonstrate their compliance with global rules of trade to remain a part of global trade flow. Increasingly, nations which trust each other are coming together to build global supply chains with corresponding investments in manufacturing and services,” he said.
The Minister said that the ongoing crisis has exposed the world to vulnerabilities, forcing us to explore ways to support each other. He said that Trade can be an engine of reviving growth in such a scenario and this is premised on strengthening of the WTO based on its principles of openness, fairness, transparency, inclusivity, and non-discrimination.
The Minister called for removing multiple hurdles in access to medicines at affordable prices created by the lopsided WTO rules for protecting intellectual property. He mentioned that the TRIPS Agreement did not envisage a pandemic where demand for vaccines and medicines would come from several countries simultaneously, with the requirement changing at a rapid pace. He said that IPRs should not block access to critical medicines and other devices required for the treatment of the disease.
Shri Goyal said that the pandemic has quite paradoxically provided us with a window of opportunity - to strengthen ourselves by building capacities, expanding manufacturing as well as plugging into the global value chains. The Minister said that as BRICS members are among the most affected countries in the world, we must collectively demonstrate a determined will to emerge stronger, while being prepared to face any such unknown crisis.
Shri Goyal said that the multilateral rules-based trading system is facing serious and grave challenges, including a spate of unilateral measures and countermeasures, deadlock in key areas of negotiations and an impasse in the Appellate Body. He said that for a large majority of WTO members, preserving its fundamental principles and objectives is crucial to ensuring the credibility of the multilateral trading system. He said that the WTO reform process should take into account these existing realities in the world and should, therefore, be inclusive, balanced and consensus based, leading to prosperity for all. He said “It is disheartening that we are seeing some proposals at the WTO seeking to ride on the pandemic for pursuing commercial ends. It will essentially support the quest of developed countries' firms to have unhindered access to the markets in developing countries, while putting constraints on developing countries to establish domestic manufacturing capacities.”
Describing 2020 as a turning point in the history of multilateralism, especially for the BRICS grouping, the Minister said that any economic partnership must keep in mind the different size and population of each country, unequal levels of economic development and human development indicators, contrasting levels of prosperity, cultural diversity and significantly different political and judicial systems. He said that we place humanity at the centre of our global engagement and thus despite being hit hard by the virus ourselves, we have not shied away from providing humanitarian relief to those who sought it. India provided critical medical supplies to around 150 countries in these troubled times. As the ‘Pharmacy of the World’ we have catered to the spike in demand for drugs such as Hydroxychloroquine and Paracetamol being used for the treatment of Covid-19.
Talking about India’s proactive role in assessing and dealing with the challenges caused by the pandemic, he said that saving lives has been India’s highest priority. “Despite being home to nearly 17% of the world population, we have only 8% of COVID-19 affected patients worldwide. Under the leadership of Hon’ble Prime minister Narendra Modi, we implemented one of the severest lockdowns at an early stage thereby breaking the Corona Virus transmission chain and prepared the country to become self-reliant in Covid Care facility. We have done significantly better than many other countries, with a lower death rate and higher recovery rate.” As a response to the pandemic, India has significantly enhanced its capacities in the healthcare sector with the development of healthcare facilities, emergency rooms, provision of protective equipment and medical supplies, and training of healthcare professionals. Our people are also sensitised to maintain social distancing and wear face masks in public at all times.
About the steps taken to mitigate the economic challenges posed by the pandemic and bring economy back on track, Shri Goyal said that Prime Minister announced a stimulus package of over $300 billion, called Aatma Nirbhar Bharat, which is defined as a Self-Reliant India, which includes fiscal and monetary measures. He said that the edifice of this mission stands on five pillars of the economy: massive infrastructure building, technology, aspects of good governance, leveraging the demographic dividend, and promoting demand.
Calling upon BRICS to support responsible investment, Shri Goyal said that it should be aimed at balanced outcomes and create gains even for recipient countries and, most importantly, employment generation. The Minister said that amidst this turmoil, the BRICS nations must prepare, act and stand in solidarity with each other and seize the opportunities that come our way to build a strong, resilient, and reformed trading system that lays the foundation for our shared aspirations.