হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হিদাকমনাগী পোথোক্কী পেকেৎশিংগী অনৌবা অখন্নবা হকশেলগী চেকশিন ৱা
23 JUL 2020 8:38PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী অনৌবা অখন্নবা হীদাকমনাগী পোথোক্কী ময়োম খুদিংমক্তা হকশেলগী চেকশিন ৱা পীখিবগা লোইননা চুরুপ অমসুং অতোপ্পা চুরুপকী পোথোকশিংদা (পেকেৎ শেম্নবগী অমসুং পোৎশক অসি তাক্নবা চে) নিয়মশিং থোকখ্রে, ২০০৮ য়েংউ GSR ৪৫৮ (E) তাং ২১ জুলাই, ২০২০ “চুরুতশীং অমসুং অতোপ্পা চুরুপকী পোত্থোকশিংদা (পেকেৎ শেম্নবগী অমসুং পোৎশক তাকনবা চেজেত) অহমশুবা পোৎশক তাকনবা নিয়ম, ২০২০ শেমখিবা চৎন-কাংলোনশিং অসি দিসেম্বর তাং ১ দগী চৎনবা হৌগনি।
অনৌবা অখন্নবা হকশেলগী চেকশিন-ৱাশিং অসিদা য়াওরিবশিংদি-
ইমেজ-১, অসি দিসেম্বর ১, ২০২০দা লাউথোকখিবগী মতুং থা তরানিথোইফাওবা চৎনগনি।
ইমেজ-১
Description: cropped Tobacco Causes Painful Death-English 16 March_1
Description: C:\Users\LENOVO\AppData\Local\Temp\Temp1_PW translation_ folder 2.zip\PW translation_ folder 1\JPEG\Tobacco Causes Painful Death- Pack Hindi .jpg
(b) ইমেজ-২, অসি ইমেজ-১গী অখন্নবা হকশেলগী চেকশিন ৱা লাওথোকখিবা নুমিৎ অদুদগী থা তরানিথোই লোইখ্রবা মতুংদগী চৎনগনি।
ইমেজ-২
Description: cropped Tobacco Causes Painful Death-English 16 March_3
Description: C:\Users\LENOVO\Desktop\Tobacco Causes Painful Death- Pack Hindi .jpg
হায়রিবা অখন্নবা হকশেলগী চেকশিন ৱা অসিগী নোতিফিকেসন অসি সোফ নত্রগা প্রীন্ত তৌবা য়াবা ভর্জন্দা লোন ১৯দা www.mohfw.gov.in অমসুং www.ntcp.nhp.gov.inগী ৱেবসাইত্তা ফংবিগনি।
মথক্কী অসি য়েংলগা ঐখোয়না খংবা ঙম্মি মদুদি;
• হিদাক মনাগী পোৎলমশিং শাবা নত্রগা ইম্পোর্ত তৌবা নত্রগা দিসেম্বর ১, ২০২০দা নত্রগা মতুংদা পেকেৎ শেমখিবা অসি ইমেজ-১দা উহনগদবনি অমসুং দিসেম্বর ১, ২০২১দা নত্রগা মতুংদা শাখিবা অমসুং ইম্পোর্ত তৌখিবা অদু ইমেজ-২দা উহনগদবনি।
• কনাগুম্বা চুরুতশিং নত্রগা হিদাক মনাগী পোৎলমশিং অসি শাবদা, পুথোকপদা, সপ্লাই তৌবদা, ইম্পোর্ত নত্রগা য়েন্থোকপগী থবক্কা হকথোংননা নত্রগা নাকোইননা থবক তৌবা মীওইশিংনা হিদাক মনাগী পোৎলমশিং অসি হকশেলগী ওইবা অখন্না চেকশিন-ৱা অসি শোইদনা মওংদা হাপকদবনি।
• মথক্তা হায়রিবা ৱাফম অসি ঙাক্না চত্তবা মীশিং অদু চুরুত অমসুং অতৈ হিদাক মনাগী পোৎলমশিংগী ওইনা সেক্সন ২০(এদভর্তিজমেন্ত অমসুং রিগুলেসন ওফ ত্রেদ এন্দ কম্মর্স, প্রদক্সন, সপ্লাই এন্দ দিস্ত্রিব্যুসন) এক্ত, ২০০৩গী মতুংইন্না জেলদা থম্বা নত্রগা ফাইন থিহনগনি।
• লৈরিবা অখন্নবা হকশেলগী চেকশিংন ৱা(ইমেজ-২) অসি নবেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবা চৎনখিগনি।

Ministry of Health and Family Welfare
New Specified Health Warning on Tobacco Products packs
23 JUL 2020 8:38PM by PIB Delhi
The Ministry of Health and Family Welfare, Government of India has notified new sets of specified health warnings for all tobacco product packs by making an amendment in the Cigarettes and other Tobacco Products (Packaging and Labelling) Rules, 2008 vide GSR 458 (E) dated 21st July, 2020 “The Cigarettes and other Tobacco Products (Packaging and Labelling) Third Amendment Rules, 2020”. The amended Rules will be applicable w.e.f. 1st December, 2020.
The new set of specified health warnings shall be-
1. Image-1, shall be valid for a period of twelve months following its commencement from 1st December, 2020.
Image- 1
Description: cropped Tobacco Causes Painful Death-English 16 March_1
Description: C:\Users\LENOVO\AppData\Local\Temp\Temp1_PW translation_ folder 2.zip\PW translation_ folder 1\JPEG\Tobacco Causes Painful Death- Pack Hindi .jpg
(b) Image-2, which shall come into effect following the end of twelve months from the date of commencement of specified health warning of Image-1.
Image- 2
Description: cropped Tobacco Causes Painful Death-English 16 March_3
Description: C:\Users\LENOVO\Desktop\Tobacco Causes Painful Death- Pack Hindi .jpg
The said notification alongwith the soft or printable version of the specified health warnings in 19 languages are available on the websites www.mohfw.gov.in and www.ntcp.nhp.gov.in
In view of the above, it is informed that;
• All tobacco products manufactured or imported or packaged on or after 1st December, 2020 shall display Image -1 and those manufactured or imported or packaged on or after 1st December, 2021 shall display Image-2.
• Any person engaged directly or indirectly in the manufacture, production, supply, import or distribution of cigarettes or any tobacco products shall ensure that all tobacco product packages shall have the specified health warnings exactly as prescribed.
• Violation of the above mentioned provision is a punishable offence with imprisonment or fine as prescribed in Section 20 of the Cigarettes and Other Tobacco Products (Prohibition of Advertisement and Regulation of Trade and Commerce, Production, Supply and Distribution) Act, 2003.
• The existing specified health warning (Image-2) shall continue till 30th November, 2020.