Ministry of Home Affairs
Union Home Minister launches Tree Plantation Campaign-2020 of the Coal Ministry
Shri Amit Shah also inaugurated and laid foundation stone of six Ecoparks / Tourism sites in the presence of the Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi
Climate change has impacted the world and only greenery is the solution to this crisis: Shri Amit Shah
India moving towards zero imports of coal with an aim to realise PM’s dream of Aatmanirbhar Bharat – Union Home Minister
Shri Amit Shah says plantation campaign launched today important as it coincides with the anniversaries of Lokmanya Balgangadhar Tilak and Chandrashekhar Azad, also asks the Coal Ministry to name the Ecoparks and Tourism Sites in memory of Lokmanya Tilak and Chadrasekhar Azad
“I congratulate Coal Ministry for planting 6 Lakh trees at more than 130 locations spread in 38 Districts of 10 States”: Union Home Minister
23 JUL 2020 5:31PM by PIB Delhi
Union Home Minister Shri Amit Shah launched the Tree Plantation Campaign “Vriksharopan Abhiyan” of the Ministry of Coal in the presence of Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi here today. During the launch event at his residence, the Union Home Minister inaugurated and laid the Foundation stone of 6 Ecoparks/ Tourism sites. The tree plantation campaign was conducted at more than 130 locations spread in 38 Districts of 10 coal/lignite bearing States through Video Conferencing. Shri Amit Shah said, “I congratulate the Coal Ministry for planting 6 Lakh trees at more than 130 locations spread in 38 Districts of 10 States.”
Speaking on the occasion, the Union Home Minister said climate change has impacted the world and only greenery is the solution to this crisis. He said our culture has emphasised that one must not exploit Nature but instead must support Nature.
“The focal mantra of Indian heritage has been that we should harness natural resources and not exploit them. We ignored this principle at our own peril, leading to depletion of Ozone layer and forming Ozone Hole, which in turn resulted in global warming and climate change. There is only one solution to this problem and one that has been mentioned in the Puranas by sages that trees are friends of mankind and only greenery can get us out of this crisis. Trees give us the life-saving Oxygen, help reduce Carbon footprint and preserve the Ozone layer,” said Shri Amit Shah.
The Union Home Minister said, “There are many tree species that can serve mankind for 100-150 years. Peepul is among the trees that gives 100% Oxygen; that is why Shri Krishna said in the Geeta that among trees he is the Peepul tree; by equating himself with the peepul tree he has enhanced the importance of the peepul tree.”
Shri Amit Shah said it is written in our scriptures:
दशकूपसमावापी, दशवापीसमोह्रदः।
दशह्रदसमोपुत्रो, दशपुत्रसमोद्रुमः।।
[Implies, a pond is equal to 10 wells, a lake equal to ten ponds; One son is worth ten lakes and one tree contributes to the preservation of Earth more than ten sons]
The Union Home Minister said the Coal sector today is not only ready to fulfill the growing demand for coal but is equally sensitive towards environmental stability. He said, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government is promoting Reclamation and Afforestation in the various Coalbed regions. Shri Amit Shah said the PM has set up the District Mineral Fund with a corpus of Rs.39,000 crore for the development of the mining areas and 35,000 minor projects have been completed. He said the Coal sector is an important pillar of India’s economy and will continue to retain its significance in the times to come.
Shri Amit Shah said several initiatives have been undertaken by the Ministry of Coal towards ‘Ease of doing Business’ and Aatmanirbhar Bharat under the leadership of the Prime Minister. In pursuit of PM’s Aatmanirbhar campaign, India is moving towards reducing coal imports to zero. The Government has set an ambitious target of one billion tonnes (annual) production of coal by 2023-24.
“Coal PSUs and captive miners have also launched steps to enhance production, while an investment of Rs.1,25,000 crore is envisaged under the Infrastructure Investment Scheme during the period 2020-24 for which 534 projects have been identified,” he said.
Shri Amit Shah said the plantation campaign launched today assumes significance as the event coincides with the anniversaries of Lokmanya Balgangadhar Tilak and Chandrashekhar Azad who devoted their life to the service of the nation.
“The mantra given by Lokmanya Tilak for Independence, - “Freedom is my birthright”, inspires the youth even today. He is the spirit behind the Indian renaissance. Azad was India’s son who never bowed and his sacrifice inspired several youth to the cause of India’s freedom,” he said. Shri Amit Shah asked the Coal Ministry to name the Ecoparks and Tourism Sites in memory of Lokmanya Tilak and Chadrasekhar Azad.
The Tree Plantation Campaign was organized by the Ministry of Coal at more than 130 locations spread in 38 Districts of 10 States.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা কোয়লা মিনিস্ত্রীগী উ থাবগী কেম্পেইন-২০২০ হৌদোকখ্রে
শ্রী অমিত শাহনা ইকোপার্ক/তুরিজমগী মফম তরুক কোয়লাগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর, মাইন্স এন্দ পর্লিয়ামেন্তরি এফ্যার্স শ্রী প্রল্হাদ জোসি য়াওনা শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে।
ক্লাইমেত চেন্জনা মালেম্দা চৈথেং পিরে অমসুং অশংবশিংনা মসি অৱাবসি কোকহনগনি: শ্রী অমিত শাহ
প্রধান মন্ত্রীগী মংলান আত্মানিভার ভারতকী পান্দম্দা ইন্দিয়ানা মপাল লমদগী জেরো ইম্পোর্ত কী মায়কৈদা চংশিল্লী-য়ুনিয়ন মিনিস্তর
শ্রী অমিত শাহনা হায়, ঙসি হৌদোক্লিবা উ থাবগী কেম্পেইন অসি মরু ওইবা অমনি হায়বদি মসি লোকমান্য বাল গঙ্গাধর তিলক অমসুং চন্দ্র সেখর অজাদ মখোয়গী মপোক নুমিৎকা চান্নৈ লোয়ন্ননা কোয়লা মিনিস্ত্রীদা ইকোপার্ক/তুরিজম অসি লোকমান্য তিলক অমসুং চন্দ্র সেখর অজাদ নিংশিংবা ওইনা মমিং থোন্নবা হায়খ্রে।
“ঐনা কোয়লা মিনিস্ত্রীবু স্তেত ১০গী দিস্ত্রীক্ত ৩৮গী মফম ১৩০দা লাখ ৬ হেনবা উ থাবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লী” : য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর
23 JUL 2020 5:31PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী আমিত শাহনা ঙসি কোয়লা মিনিস্ত্রীগী উ থাবগী কেম্পেইন “ ভ্রিক্সারোপান অভিয়ান” কোয়লাগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর, মাইন্স এন্দ পর্লিয়ামেন্তরি এফ্যার্স শ্রী প্রল্হাদ জোসি য়াওনা হৌদোকখ্রে। থৌরম অসি মহাক্কী ময়ুমদা পাংথোক্লিঙৈদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা ইকোপার্ক/তুরিজমগী মফম তরুক শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। উ থাবগী কেম্পেইন অসি স্তেত ১০গী দিস্ত্রীক্ত ৩৮গী মফম ১৩০দা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পাংথোকখি। শ্রী অমিত শাহনা হায় “ঐনা কোয়লা মিনিস্ত্রীবু স্তেত ১০গী দিস্ত্রীক্ত ৩৮গী মফম ১৩০দা লাখ ৬ হেনবা উ থাবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লী”
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়, ক্লাইমেত চেন্জনা মালেম্দা চৈথেং পিরে অমসুং অশংবশিংনা মসি অৱাবসি কোকহনগনি। মহাক্না হায় ঐখোয়গী চৎনবিনা মরুওইনা লৌরিবসি মহৌশাবু মাংহনবা নত্তে মসিবু য়োক্তুনা থম্বনি।
“ইন্দিয়াগী খুনাইগী চৎনবিদা লৈরিবা ফোকেল মন্ত্র অসি ঐখোয়না মহৌশাগী কন্দুনা থমগদবনি অমসুং মখোয়বু মাংহল্লোইদবনি। ঐখোয়না মসিগী য়ুমফম অসি থওইদবদগী ওজোন কুয়োম পাথরক্তুনা ওজোনবু হোহল্লী মদুনা মালেমগী অশাবা হেনগৎতুনা ক্লাইমেত্তা অহোংবা লাকই। মসিগী অমত্তা ঙাইরবা পাউখুমদি মমাংঙৈদা মুণিশিংনা হায়রম্বা উ-পাম্বীশিংনা মীওইবগী মরুপনি অমসুং অশং-অমান খক্তনা কনবা ঙমগনি। উ-পাম্বীশিংনা পুন্সি কনবা ওক্সিজেন পী অমসুং কার্বোন ফুতপ্রিন্ত হন্থহল্লী অমসুং ওজোন কুয়োম কল্লী” শ্রী অমিত শাহনা হায়খি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়, “ মীওইববু চহী ১০০-১৫০ কান্নবা পিরিবা উ-পাম্বী মখল কয়া অমা লৈরি. পিপল অসিসু ১০০% ওক্সিজেন পিবা উ মখল অমনি, অদুনা গীতাদা শ্রী কৃষ্ণ উ ময়ামগী মরক্তগী পিপলসি মহাক্নি হায়রি, মদুদি পিপল উনা পিরিবা কান্নবা অদুবু মহাক্কা চাংদমনরদুনা”
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী স্ক্রিপচরদা ইরম্মী:
दशकूपसमावापी, दशवापीसमोह्रदः।
दशह्रदसमोपुत्रो, दशपुत्रसमोद्रुमः।।
[মান্নৈ, পুখ্রি অমা গুহা ১০গা মান্নৈ, পাৎ অমগা পুখ্রি ১০গা মন্নৈ, মচানুপা অমনা পাৎ ১০দগী হেল্লী অমসুং উ পাম্বী অমনা মালেম অসি কনবদা মচানুপা ১০দগী হেল্লী]
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়, কোয়লা অসি ঙসিদি হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ পিবা ঙম্বাদা নত্তনা মহৌশাগী অকোয়বগী খল কায়দনবগী য়েংবা তাই। মহাক্না হায়, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিগী লুচিং মখাদা, সরকার অসিনা মখল কয়াগী কোয়লাবেদ মফমশিংদা রিক্লেমেসন অমসুং এফোরেস্তেসন শৌগৎলি। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা মাইনিং এরিয়া চাওখৎন্নবা করোর লুঃ ৩৯,০০০ অমা দিস্ত্রীক্ত মিনরেল ফন্দ পিথখ্রে অমসুং প্রোজেক্ত মচা ৩৫,০০০ মপুং ফানা লোইশিনখ্রে। মহাক্না হায় কোয়লা সেক্তর অসি ইন্দিয়াগী শেল-থুমগী মরুওইবা য়ুম্বীনি অমসুং লাক্কদৌরিবা মতম কয়াদসু ওইদুনা লৈগদৌরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি কোয়লাগী মিনিস্ত্রীনা ‘ইজ ওব দুইং বিজিনেস’ অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা আত্মানির্ভর ভারতকী খোঙথাং কয়া লৌখৎলি। প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর কেম্পেন্ ফংন্নবা ইন্দিয়ানা কোয়লা পুশিল্লকপা জিরোদা হন্থনবা হোৎনরি। সরকার অসিনা ২০২৩-২৪দা কোয়লা বিলিয়ন তোন অমা (চহীগী) পুথোক্নবা পান্দম থম্লী।
কোয়লাগী পি.এস.য়ু.শিং অমসুং কেপ্তিপ মাইনরশিংসু হেন্না পোত্থোক লৈননবা হৌদোক্নবা খোংথাং লৌখৎলে, লুপা করোর ১,২৫,০০০গসু থাদদুনা ২০২০-২০২৪গী মনুংদা প্রোজেক্ত ৫৩৪গী ইন্ফ্রাস্ত্রকচর ইনবেস্তমেন্ত স্কিম খংদোক্লে হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি উ থাবগী খোঙ্জং অসিনা লৈবাক্কীদমক থৱায় থাখ্রবা লোকমান্য বাল গঙ্গাধর তিলক অমসুং চন্দ্র সেখর অজাদ মখোয়গী মপোক কুমোন চান্নবনা নুমিৎ অসিবু মরুওইবা ওইনা লৌই।
“লোকমান্য তিলক্না নিং-খা তম্বগীদমক হায়খিবা ৱাহৈ,-“ফ্রীদম ইজ মাই বার্তরাইত”, না ঙসি ফাওবদা নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক অসি ইন্দিয়ান রিনাইসেন্সগী মরুমদা স্পিরিত অমনি। অজাদসু কৈদৌনুংদা নোন্দবা ইন্দিয়া মচানি অমসুং মহাক্কী কৎথোকপনা নহা কয়াবু ইনোৎ পিদুনা ইন্দিয়াবু নিং-খা তম্বদা মতেং পাংখি,” হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী অমিত শাহনা কোয়লা মিনিস্ত্রীদা ইকোপার্ক অমসুং তুরিজমগী মফমশিংদা লোকমান্য তিলক অমসুং চন্দ্র সেখর অজাদ মখোয় নিংশিংবা ওইনা মমিং থোন্নবা হায়খ্রে।
উ থাবগী কেম্পেইন অসি কোয়লা মিনিস্ত্রীনা স্তেত ১০গী দিস্ত্রীক্ত ৩৮গী মফম ১৩০দা শিনখ্রে।