ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରେୱା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୃହତ୍‌ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ
• ସୌରଶକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ, ନିରାପଦ ଓ ନିର୍ମଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଉର୍ଜ୍ଜା ଆବଶ୍ୟକତାର ମାଧ୍ୟମ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
10 JUL 2020 1:15PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍‌ସି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରେୱାଠାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିବା ଦେଶର ସର୍ବାଧୁନିକ ଓ ବୃହତ୍ତମ (ଅଲ୍‌ଟ୍ରା ମେଗା) ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଏସିଆର ଏ ଧରଣର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ । ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେୱା ପ୍ରକଳ୍ପ ଫଳରେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳଟି ନିର୍ମଳ, ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ ତଥା ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଉର୍ଜ୍ଜା ପାଇବ ଏବଂ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏହା ଏକ ବୃହତ୍‌ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ରେୱାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳ ସମେତ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋକୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଉଦ୍ୟମର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିମୁଚ୍‌, ସାଜାପୁର, ଛତରପୁର ଓ ଓଁକାରେଶ୍ୱରରେ ଅନୁରୂପ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ତିଆରି ହୋଇଥିବାରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ଦେଶର ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏହି ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଆଦିବାସୀ ଓ କୃଷକମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆକାଙ୍‌କ୍ଷୀ ଭାରତରେ ଉର୍ଜ୍ଜା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରମୁଖ ମାଧ୍ୟମ ହେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଉର୍ଜ୍ଜା ସୁନିଶ୍ଚିତ, ନିରାପଦ ଓ ନିର୍ମଳ (ସିଓର, ପିଓର ଏବଂ ସିକ୍ୟୁର) । ସୂର୍ଯ୍ୟଠାରୁ ଏହି ଉର୍ଜ୍ଜା ଉତ୍ତୋଳିତ ହେବାକୁ ଥିବାରୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ । ଏହା ପରିବେଶ ଅନୂକୁଳ ହୋଇଥିବାରୁ ନିର୍ମଳ ତଥା ଅକ୍ଷୟଶକ୍ତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ଆମ ଉର୍ଜ୍ଜା ନିରାପତ୍ତାଜନିତ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଯଥାର୍ଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଏବଂ ବିକାଶରେ ଅର୍ଥନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପରିବେଶ ଆଗ ନା ଅର୍ଥନୀତି ଆଗ, ଏହି ନିୟମିତ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଅବସାନ ପାଇଁ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ ଏକମାତ୍ର ବାଟ । ଅର୍ଥନୀତି ଓ ପରିବେଶ ପରସ୍ପରର ବିରୋଧୀ ନୁହନ୍ତି; ବରଂ ଉଭୟ ଉଭୟର ପରିପୂରକ । ସରକାର ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଜୀବନଯାପନକୁ ସହଜ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ଗରିବଙ୍କୁ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍‌ ଯୋଗାଣ, ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପାଇପ ଯୋଗେ ସିଏନ୍‌ଜି ଯୋଗାଣ ଆଦି ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତବର୍ଗର ଲୋକେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା କେବଳ ଅଳ୍ପ କେତେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଜୀବନର ଏକ ମାର୍ଗ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭୂତ ହେଉଥିବାରୁ ତାହାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି । ସେଥିପାଇଁ ବିଶାଳକାୟ ଅକ୍ଷୟଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ତିଆରି କରାଯାଉଛି । ସରକାର ଏହାମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲାଭ ଦେଶର ସବୁ ଭାଗ, ସବୁ ବର୍ଗ ଏବଂ ସବୁ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଏଲ୍‌ଇଡି ବଲ୍‌ବର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ବିଜୁଳି ବ୍ୟବହାର ଓ ସେ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ କିପରି କମିଛି ତାହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରରେ କୋଇଲା ଜାଳେଣି ବ୍ୟବହାର କମିଥିବାରୁ ପ୍ରାୟ 40 ନିୟୁତ ଟନ ଓଜନର ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଲ ପରିବେଶରେ ମିଶିପାରିନାହିଁ । ଏଲ୍‌ଇଡି ବଲ୍‌ବ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ବିଜୁଳି ଚାହିଦା 600 କୋଟି ୟୁନିଟ କମିଛି ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ସରକାର 24 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ପରିବେଶବାୟୁ ଓ ଜଳ ଆଦିକୁ ନିର୍ମଳ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାର ସବୁମନ୍ତେ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଏସବୁ ବିଚାର ଓ ନୀତି ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ବଡ଼ ଉତ୍ସାହ ଓ ପ୍ରେରଣା ଦେବ । ଭାରତ ସୌରଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏବେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉର୍ଜ୍ଜାର ଏକ ବଡ ବଜାରଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେଉଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ସହଯୋଗ (ଆଇଏସ୍‌ଏ) ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସହଯୋଗ ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକଜୁଟ କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଗୋଟିଏ ବିଚାର ଥିଲା ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଓ ଗୋଟିଏ ଗ୍ରିଡ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ କୁସୁମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲାଭ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଚାଷୀଙ୍କୁ ମିଳିବ । ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ଜମିରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସୌରଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରମାନ ବସାଇ ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ସୁବିଧା ପାଇବେ । ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ଭାରତ ଏକ ବୃହତ୍‌ ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଉପକରଣ ଯଥା ଫଟୋଭୋଲ୍‌ଟାଇକ ସେଲ୍‌, ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇ ଏସବୁର ଆମଦାନୀ ଯଥେଷ୍ଟ କମାଇଛି । ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଏଥିରେ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଯୁବବର୍ଗ, ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ତଥା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ସମୂହଙ୍କୁ ସରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ସୌରଶକ୍ତି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଦରକାର ହେଉଥିବା ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନେ ଆଗେଇ ଆସି ସୁଯୋଗର ସଦୁପଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସାଂପ୍ରତିକ କରୋନା ମହାମାରୀ ସଙ୍କଟ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଓ ସମାଜ ଉଭୟ ଅନୁକମ୍ପା ଓ ସତର୍କତାର ସହ କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଲକ୍‌ଡାଉନ ଆରମ୍ଭରୁ ସରକାର ଗରିବ ଓ ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ତଥା ଇନ୍ଧନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ସେହି ବିଚାରରେ ଅନ୍‌ଲକ୍‌ଡାଉନ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍‌ ନଭେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, କୋଟି କୋଟି ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଇପିଏଫ୍‌ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସରକାର ପୂର୍ଣ୍ଣଦେୟ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ଅନେକ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସରକାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟର ସାମୂହିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଘରୁ ବାହାରି କାମ କରିବା ଭଲ କଥା । ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ତିନୋଟି ନିୟମ ମାନିବାକୁ ପଡିବ । ସେଗୁଡିକ ହେଲା ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା, ମୁହଁରେ ମାସ୍କ ଲଗାଇବା ଏବଂ ସାବୁନରେ ଅତିକମ୍‌ରେ 20 ସେକେଣ୍ଡ ପାଇଁ ହାତ ଧୋଇବା ।

Prime Minister's Office
PM Shri Narendra Modi dedicated Rewa Ultra Mega Solar Power project to the Nation
Solar energy will be a medium of energy needs of the 21st century because solar power is sure, pure and secure: PM
10 JUL 2020 1:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated to the Nation the Rewa Ultra Mega Solar Power project to the Nation via video conference today. It is Asia's largest power project.
Speaking on the occasion the Prime Minister said the Rewa project will make the entire region a major hub for pure and clean energy in this decade. The Prime Minister praised the effort in that it will also supply power to the Delhi Metro, along with the entire region surrounding Rewa.
He said very soon Madhya Pradesh would be the main centre of Solar Energy in India, as such major projects are in progress in Neemuch, Shajapur, Chattarpur and Omkareshwar.
The biggest beneficiaries of this would be the poor, the middle class, the tribals, the farmers of Madhya Pradesh, he said.
Prime Minister said Solar Energy would be a major medium for providing the energy needs of an aspirational India in the 21st Century.
He described Solar Energy as one which is ‘Sure, Pure & Secure’. Sure because of the continuous supply of Energy from the Sun, Pure as it is environment friendly and Secure because it is a secure source for our energy needs.
Prime Minister termed such Solar Energy projects are a true representation of Aatmanirbhar Bharat (Self-Reliant India).
He said the economy is an important aspect of self-reliance and progress. Referring to the regular dilemma whether to focus on Economy or Ecology, Prime Minister said India resolved such dilemmas by focussing on Solar Energy Projects and other environment friendly measures. Shri modi said Economy and Ecology are not contradictory but complementary to each other.
He said in all the programs of the government, priority is being given to environmental protection as well as Ease of Living. He referred to programmes like Swachch Bharat, supply of LPG cylinders to the poor households, the development of CNG networks as one which focussed on Ease of Living and improving the lives of the poor and the middle class.
The Prime Minister said that the protection of the environment is not limited to just a few projects, but it is the Way of Life.
PM said it is ensured that the determination towards clean energy is seen in every aspect of life, when launching large projects of renewable energy. Government is making sure that its benefits reach every corner of the country, every section of society, every citizen. He elaborated this with an example of how the introduction of LED bulbs has reduced the electricity bill. Nearly 40 million tons of carbon dioxide is prevented from going into the environment, due to the LED bulb. He said this also reduced the Electricity Usage by 6 Billion Units and accrued a saving of Rs 24,000 Crore to the exchequer.
He said that the Government is working towards making our environment, our air, our water also to remain pure and this thinking is also reflected in the policy and strategy on solar energy.
Shri Modi said India’s exemplary progress in the field of Solar Energy would be a major source of interest to the World. He said owing to such major steps, India is being considered as the most attractive market of clean energy.
The Prime Minister said that the International Solar Alliance (ISA) was launched with the motive to unite the entire World in terms of solar energy. He said the spirit behind was One World, One Sun, One Grid.
The Prime Minister expressed confidence that Madhya Pradesh's farmers will also make use of the Government’s KUSUM Program and will instal Solar Energy plants in their lands as an additional source of income.
He expressed the hope that very soon India will be a major exporter of power.
Prime Minister said India is also focussing reducing its dependence on imports of various hardware needed for solar plants, like Photovoltaic Cells, Battery and Storage.
He said the work is progressing rapidly in this direction and the Government is encouraging the Industry, the youth, MSMEs and StartUps to not miss this opportunity and work for production and betterment of all the inputs required for Solar Energy.
Referring to the ongoing crisis owing to the pandemic COVID-19, the Prime Minister said for either the Government or the society, compassion and vigilance are the greatest motivators to tackle this difficult challenge. He said right from the beginning of the Lockdown the Government ensured that the poor and needy are assured of supply of food and fuel. He said with the same spirit, the Government decided to continue the free supply of food and LPG till November this year, even during the phase of unlockdown.
Not only this, the government is also giving full contribution to the EPF account of millions of private sector employees. Similarly, through the PM-Swanidhi scheme, those who have the least access to the system get benefitted.
He added that when people are moving out of their home to make Madhya Pradesh great, they should follow these rules - maintaining a distance of two yards, wearing a mask on the face and washing hands with soap for at least 20 seconds.