ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন নেভিনা “ওপরেসন সমুদ্র সেতু” মপুংফানা লোইশিনখ্রে
08 JUL 2020 6:33PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী লাইচৎকী মনুংদা ভারত মচা মীরৈবাক্তগী পুরক্নবা লৈবাক্কী খোংথাংগী শরুক অমা ওইনা মে ০৫,২০২০দা হৌদোকখিবা তৌখিবা ওপরেসন সমুদ্র সেতুনা সমুদ্রগী লম্বেলদা ভারত মচা ৩,৯৯২ মখোয়গী ময়ুম লমদমদা পুরকখ্রে। ইন্দিয়ন নেভিগী জহাজ জলশৱা (লেন্দিং প্লেৎফোর্ম দোক) অমসুং ঐরাভৎ, শার্দুল অমসুং মগর (লেন্দিং শিপ তেঙ্কশিং) অসিনা নুমিৎ ৫৫নি চাংবা অমসুং সমুদ্রদা কিলোমিতর ২৩,০০০ হেন্না থৌদুনা পাঙথোকখিবা ওপরেসন অসিদা শরুক য়াখি ইন্দিয়ন নেভিনা ২০০৬গী ওপরেসন সুকুন(বৈরুৎ) অমসুং ২০১৫গী ওপরেসন রহৎ (য়েমেন)গী শরুক ওইনা মসিগা মান্নবা মী হোন্দোকপগী ওপরেসনশিং চত্থখি।
কমপেক্ত ওইবা মওংদা অমসু নমফুদা ভেন্তিলেসন সিস্তেমশিং জহাজশিংদা থমখিবনা মরম ওইরগা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা জহাজশিং অসিদা অচৌবা অৱাবা কয়া থেংনহনখি। অসিগুম্বা অৱাবা ফীভমশিং মায়োক্নরিবা অসিগী মরক্তা ইন্দিয়া নেভিনা মপালদা লৈরিবা অৱাবা তারবা ঐখোয়গী প্রজাশিং হোন্দোকনবা শীংনবা অসি লৌখৎখি।
ইন্দিয়ন নেভিগী খ্বাইদগী চাওবা শীংনবা অদুদি মী হোন্দোকপগী ওপরেসন অসিগী মনুংদা জহাজ মনুংদা লায়চৎ অসি শন্দোরক্তনবা ঙাকথোকপা অসিনি। অকনবা চেকশিন থৌরাংশিং শেমখি অমসুং জহাজ অসি চল্লাইবদা চান্নবা মেদিকেল/চেকশিন থৌরাংগী প্রোতোকলশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। হায়রিবশিং অসি ওপরেসন সমুদ্র সেতু পাঙথোক্লিবা জহাজশিং অসিনা চেকশিন্না ঙাকনা চৎখি মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী প্রজা ৩, ৯৯২না মখোয়গী মরৈবাক্তা শোই ঙমদনা হল্লকপা ঙমখি।
ওপরেসন সমুদ্র সেতুনা ওপরেসন অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা সোসিএল দিস্তেন্সিং কাংলোনশিং ঙাকপা লোয়ননা মেদিকেলগী শেম-শাবা অমসুং কেপাসিতি হায়রিবশিং অসিগা খ্বাইদগী চান্নবা ইন্দিয়ন নেভিগী জহাক শীজিন্নখি। ওপরেসন অসিগী শীজিন্নখিবা জহাজশিং অখন্নবা ওইখি অমসুং অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ইক্বিপমেন্ত অমসুং ফেসিলিতিশিং অখন্নবা সিক বে নত্রগা ক্লিনিক লৈখি। নুপী ওফিসরশিং অমসুং মিলিতরি নর্সশিং নুপী পেসেঞ্জরশিংগীদমক য়াওহনখি। জহাজশিং অসিগী সমুদ্রগী খোংচৎ অসিগী মনুংদা হোন্দোরক্লিবা মী পুম্নমক্তা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং অমসুং মেদিকেল ফেসিলিতিশিং ফংহনখি। জলশৱাদা তোংলকপা মীরোলবী নুপী, শ্রীমতি সোনিয়া জেকোবনা মালেমগী মমাগী নুমিৎতা কোচিদা য়ৌবগী পুং খরগী মনুংদা অঙাং নুপামচা অমা উন্নখি
ওপরেসন সমুদ্র সেতু পাঙথোক্লিঙৈদা ইন্দিয়ন নেভিগী জহাজ জলশৱা, ঐরাভৎ, শার্দুল অমসুং মগরনা কিলোমিতর ২৩,০০০ হেন্না থৌখি অমসুং মী হোন্দোকপগী থবক অসি খুদোংচাদবা য়াওদনা অমসুং পুন্না হোৎন্দুনা পাঙথোকখি। মী হোন্দোকপা অসিগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি: -
জহাজ
লৌখৎখিবা তাং
লৌখৎখিবা হিথাংফম
সিতিজেনগী মশিং
থুংখিবা তাং
থুংখিবা হিথাংফম
জলশৱা
মে ৮
মালে
৬৯৮
মে ১০
কোচি
মগর
মে ১০
মালে
২০২
মে ১২
কোচি
জলশৱা
মে ১৫
মালে
৫৮৮
মে ১৭
কোচি
জলশৱা
জুন ১
কোলোম্বিয়া
৬৮৬
জুন ২
তুতিকোন
জলশৱা
জুন ৫
মালে
৭০০
জুন ৭
তুতিকোন
শার্দুল
জুন ৮
বন্দর অব্বাস
২৩৩
জুন ১১
পোর্বন্দর
ঐরাভৎ
জুন ২০
মালে
১৯৮
জুন ২৩
তুতিকোন
জলশৱা
জুন ২৫
বন্দর অব্বাস
৬৮৭
জুলাই ১
তুতিকোন
অতোপ্পা সরকারগী এজেন্সিশিংগা লোয়ননা, ঐখোয়গী প্রজাশিং মতেং পাংনবা লৈবাক অসিনা হোৎনবা ইন্দিয়ন নেভিনা মাংজিল থাদুনা হোৎনবা য়াওরি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা দোক্তরশিং অমসুং কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা মচাক মথুমশিং হোন্দোক হোঞ্জিন তৌবদা ইন্দিয়ন নেভিগী আই.এল.-৩৮ অমসুং দোর্নিয়র এয়রক্রাফ শীজিন্নখি। পর্সনেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত নবরকশক, খুনা পাইনবা তেম্পরেচর সেন্সরশিং, এসিসতেদ রেসপিরেতরি সিস্তেম, ৩-দি প্রিন্তেদ ফেস শিল্দ, থাংদোক থাংজিন য়াবা তোঙান তোঙানবা মল্তি-ফীদ ওক্সিজেন, ভেন্তিলেতর, এয়র-ইভাকুএসন স্ত্রেৎচর পোদ, বেগেজ দিসইনফেক্তেন্ত অসিনচিংবা মখল কয়াগী কস্তমাইজ ওইবা ইক্বিপমেন্ত ইন্দিয়ন নেভেল পর্সনেলনসু পুথোকখি। অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অসি অয়াম্বা ওপরেসন সমুদ্র সেতু পাঙথোকইবা জহাজশিংদা পুথোকখি অমসুং মশিং য়ামদবা ইক্বিপমেন্ত অসি মী হোন্দোক্কদৌরিবা অসিগী য়ুমবু ওইরিবা লৈবাকশিং অদুদসু পীখি।
ইন্দিয়ন নেভিনা ওপরেসন সমুদ্র সেতুগীদমক মখোয়গী এমফিবিয়স সী লিফ জহাজ শীজিন্নখি হায়রিবা অসিনা হীরম কয়াদা শীজিন্নবা য়াবা প্লেৎফোর্ম অসিগী থবক পাঙথোকপদা মতেং পাংলি। জলশৱা, মগর, ঐরাভৎ অমসুং শার্দুলনা ওপরেসন সমুদ্র সেতু পাঙথোক্লিঙৈ অতোপ্পা লেন্দিং শিপ (তেঙ্ক) কেসরিনা ‘মিসন সগর’ পাঙথোক্তুনা চানবা চিঞ্জাক অমসুং অয়ুর্ভেদিক হীদাকশিং য়াওনা হীদাক লাংথক তোন ৫৮০ পুদুনা নুমিৎ ৪৯নিদা কিলোমিতর ১৪,০০০ থৌদুনা মালদিবস, মোরিসিয়স, মদগসকর, কোমোরোস আইলেন্দশিং অমসুং সেচেলসতা য়ৌখি। মোরিতিয়স অমসুং কোমোরোস আইলেন্দদা মিসন অসিগী শরুক অমা ওইনা মেদিকেল তীম অমমম থাখি।
ওপরেসন সমুদ্র সেতুগী মনুংদা হোন্দোরকপা ভারত মচা ৩,৯৯২ মথক্তা পীরিবা তেবল অসিগী মতুং ইন্না তোঙান তোঙানবা হিথাংফমশিংদা থুংখ্রে অমসুং মখোয় মশাগী স্তেৎ ওথোরিরিশিংদা শীন্নখ্রে। ওপরেসন অসি ইন্দিয়ন নেভিনা মপাল থৌরম পুবা, হোম পুবা, হকশেলগী মন্ত্রালয় অমসুং ভারত অমদি স্তেৎ সরকারশিংগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা পুন্না লৌখৎখি।

Ministry of Defence
Indian Navy Completes “Operation Samudra Setu”
08 JUL 2020 6:33PM by PIB Delhi
Operation Samudra Setu, which was launched on 05 May 2020 as part of the national effort to repatriate Indian citizens from overseas during the COVID-19 pandemic has culminated after successfully bringing 3,992 Indian citizens back to their homeland by sea. Indian Naval Ships Jalashwa (Landing Platform Dock), and Airavat, Shardul and Magar (Landing Ship Tanks) participated in this operation which lasted over 55 days and involved traversing more then 23,000 kilometers by sea. Indian Navy has previously undertaken similar evacuation operations as part of Operation Sukoon in 2006 (Beirut) and Operation Rahat in 2015 (Yemen).
The COVID-19 pandemic has had significant impact on ships and seafarers due to the compact environment and forced ventilation systems onboard ships. It was in these trying times and difficult conditions that the Indian Navy took up the challenge to evacuate our distressed citizens from overseas.
The greatest challenge for the Indian Navy was to avoid any incident of outbreak of infection onboard the ships during the evacuation operation. Rigorous measures were planned and medical/ safety protocols unique to the operating environment of ships were implemented. These were strictly followed onboard the ships undertaking Op Samudra Setu resulting in the safe return of 3,992 of our citizens to their homeland.
Op Samudra Setu was undertaken utilising Indian Naval ships best suited for the operation, catering for COVID-19 related social distancing norms vis-à-vis medical arrangements and carrying capacity. Ships used for the operation were specially provisioned and the Sick Bay or the clinic onboard was especially equipped with COVID-19 related equipment and facilities. Women Officers and military nursing staff were also embarked for the women passengers. Basic amenities and medical facilities were provided to all evacuees during sea passage on these ships. One of the expectant mothers who undertook passage on Jalashwa, Mrs Sonia Jacob, also gave birth to a baby boy within a few hours of reaching Kochi on International Mother’s Day.
Indian Naval ships Jalashwa, Airavat, Shardul and Magar steamed more then 23,000 kilometres during Op Samudra Setu and undertook the evacuation operation in a smooth and coordinated manner. Details of the evacuation are as follows: -
Ship
Date Embarked
Port of Embarkation
Number of Citizens
Date Disembarked
Port of Disembarkation
Jalashwa
8 May
Malѐ
698
10 May
Kochi
Magar
10 May
Malѐ
202
12 May
Kochi
Jalashwa
15 May
Malѐ
588
17 May
Kochi
Jalashwa
1 June
Colombo
686
2 June
Tuticorin
Jalashwa
5 June
Malѐ
700
7 June
Tuticorin
Shardul
8 June
Bandar Abbas
233
11 June
Porbandar
Airavat
20 June
Malѐ
198
23 June
Tuticorin
Jalashwa
25 June
Bandar Abbas
687
1 July
Tuticorin
Along with other Government agencies, the Indian Navy has also been at the forefront of national efforts to assist our citizens. Indian Naval IL-38 and Dornier aircraft have been used for ferrying of doctors and COVID-19 related material across the country. Indian Naval personnel also innovated various customised equipment such as Personnel Protection Equipment NavRakshak, hand-held temperature sensors, assisted respiratory system, 3-D printed face shield, portable multi-feed oxygen manifold, ventilators, air-evacuation stretcher pod, baggage disinfectants etc. Most of these innovations were carried onboard the ships undertaking Op Samudra Setu and niche equipment was also provided to host countries from where evacuation was undertaken.
Indian Navy utilised its amphibious sea-lift ships for Op Samudra Setu, which has reinforced the flexibility and reach of these multi-faceted platforms. Whilst Jalashwa, Magar, Airavat and Shardul were undertaking Op Samudra Setu, another Landing Ship (Tank) Kesari undertook ‘Mission SAGAR’, carrying 580 tonnes of food aid and medical stores including ayurvedic medicines to Maldives, Mauritius, Madagascar, Comoros Islands and Seychelles, covering over 14,000 km in 49 days. One medical team each was also deployed at Mauritius and Comoros Island as part of the mission.
The 3,992 Indian citizens evacuated during Op Samudra Setu were disembarked at various ports as indicated in the table above and entrusted to the care of respective state authorities. This operation was undertaken by the Indian Navy in close coordination with Ministry of External Affairs, Home Affairs, health and various other agencies of the Government of India and State Governments.