Finance Commission
15th Finance Commission holds meeting with the World Bank and its HLG on Health Sector For the First Time Finance Commission to Devote Entire Chapter on Health Financing
07 JUL 2020 5:37PM by PIB Delhi
For a better undertanding of the contours of India’s Health Sector and in view of the Union Government’s need and intention for reprioritization of its health spending, the 15th Finance commission held a detailed meeting with representatives of the World Bank, Niti Aayog and member of the Commission’s High level group (HLG) on the health sector.
The Chairman XVFC Shri N.K Singh and all members and senior officals of the Commission were present at the meeting. The World Bank was represented by Dr. Junaid Ahmad, Country Director, Mr. Muhammad Ali Pate, Global Director, and other senior officials. Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS, Dr VK Paul, Member Niti Aayog, Dr Indu Bhushan, CEO, Ayushman Bharat also took part in the meeting.
The meeting started off with Dr. Junaid Ahmad stating that World Bank has been engaged in India’s health sector for long time. Recently, in context of the pandemic, a billion-dollar loan has been given by World Bank to the Government of India. It has been engaged in helping State governments to strengthen service delivery through district hospitals. World Bank has recently successfully concluded a 20 year long partnership with Government of India in the area of HIV. He stated that States in India are going to be the anchor in implementation of health programs. As States are so different from each other, the solutions for them will be custom made. Health, he said, was not just a social expenditure but also important for economic growth and development of the country. In this regard, he felt that the Finance Commission may like to look at health in three different ways: grants to enhance per capita spending, block grant for capacity building and a performance incentives for certain health outcomes. Similarly, in context of health a pivotal role may be played by local bodies. Also, more than 60% of health demand in India is supplied by private sector. Leveraging private clinics along with DBT may be used as tools to increase engagement with private sector. Importance of non-communicable disease can’t be undermined. Another area that needs focus is infectious disease programs like tuberculosis.
Dr. Junaid Ahmad also stressed on the importance of engagement with Centrally Sponsored schemes with Government of India for implementation of these programs. He cited the example where World Bank had engaged in implementation of Samgra Shiksha Abhiyan with five States of India. Similarly, in health sector, institutions like district hospitals, primary health centres, private providers, municipalities, social sector system may be leveraged carefully. World Bank, he suggested, could play a role in designing and implementation of such programs while working closely with such institutions. Government’s programs needed to be converged with Finance Commission recommendations along with efforts of World Bank towards a common goal, he said.
A presentation made by World Bank Highlighted that :
• There is scope for service delivery reforms by using innovation, leveraging technology, institutional strengthening, coordination and empowering of States.
• The adverse economic impact is likely to be proportionally larger than the direct impact of the coronavirus on morbidity and mortality. For example, as per projections done by IMF, per capita GDP is projected to decline by 6% which is one of the largest contractions the country has ever seen.
• Quality of care has emerged as a key issue in India’s health system. Also, there is huge variability across states and care providers.
• To ensure better quality of spending, there is a need for PFM reforms to improve budget execution, resource allocation formulas from states to districts should better reflect population need (mortality/morbidity/equity) rather than historical norms, reduce fragmentation of health protection schemes and a gradual shift to demand-side financing modalities.
• There is also a need for renewed focus on equity and need. For example NHM should be related to per capita spending on health, similarly, spending per beneficiary must increase in poorer States. Needs-based transfer formulas for health should be carefully designed. Also, a separate health equalization pot is needed. Explicit accountability frameworks including target results need to be explored.
• Greater attention to resource allocation is required within States.
• Service delivery should rely on a robust public/private mix.
• Government of India can be an enabler of ‘open source’ approach to promote service delivery reforms. For example, financing via centrally-sponsored schemes that allows flexibility in implementation and course-correction, setting accountability mechanisms with states linked to central schemes and promoting knowledge transfer platforms may be used.
• Service delivery innovations need to be encouraged like introducing technology solutions, primary health care centers in urban areas may be run by contracted private providers, public-private partnerships may be encouraged in areas of digital technology, data science, bottom of pyramid models; and multi-sector actions and community mobilization.
• Core public health functions need to be strengthened. Production of global public goods like new vaccines, medicines and diagnostics to be enhanced. Use of private sector engagement for TB diagnosis and treatment, performance-based incentives to states and districts through TB Performance Index may be taken up.
• Strengthening of surveillance and district level capacity should be done to identify and respond to future epidemics. The following measures may be taken:
• Roll-out targeted investments to enhance integrated public health laboratory infrastructure and functions in states where capacities are weak.
• Develop and deploy district surveillance teams with core competencies in integrated disease surveillance across different states and at the central level to enhance analytical capacity for early and appropriate response (Epidemic Intelligence Service).
• Develop and roll-out real time surveillance & reporting system for Human and Animal Health Surveillance as most future outbreaks will be Zoonotic.
• Strengthen national and state institutions to effectively prepare for pandemics (NCDC) and develop ICMR as a global center for excellence in medical research.
• Strengthen inter-agency coordination for disease preparedness and response.
• Institutions like ICMR, NCDC and NDMA should be strengthened for disease preparedness, diagnostics, investigation, response and population health. Institutional reforms and innovations should be promoted in vertical disease control programs like TB, HIV, VBD. Local bodies like municipalities should also be strengthened in terms of resources and capacity building so that they can play incremental role in health care delivery.
Dr. Paul, member, Niti Aayog emphasised on the importance of local bodies in delivery of health care services. He also emphasised that 65% of public spending on health comes from State Governments while 35% come from Union Government. There is an enhanced need to increase the overall expenditure on health sector.
Dr. Guleria, Director, AIIMS, emphasised that public –private partnership in health sector should be encouraged. He also asked for enhanced focus on investigative infrastructure of health.
Dr. Indu Bhushan stressed the need to cover the ‘Missing Middle’ population in PM-JAY. He also stated that private hospitals need help as they are stressed with falling revenues and rising cost. He also emphasised that health should be a concurrent subject.
Chairman Shri N.K. Singh recollected the Finance Minister’s intention to increase the budgetary outlay ministry of Health in her announcement of the special package for the economy.
It may be recalled that India COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package (ER&HSP) was approved by Cabinet on 22nd April 2020 for Rs 15,000 Crores. This included mainly emergency response components such as development and operations of dedicated COVID facilities with isolation wards, ICUs, etc including the training of the health professionals, augmenting testing capacity, procurements of PPEs, N-95 masks, ventilators testing kits and drugs, conversion of railway coaches as Covid Care Centres, strengthening surveillance units, Untied funds to the Districts for the Emergency response etc.
S.No.
Component
Amount in Crores
1
Emergency COVID-19 Response
7500
2
Strengthening National and State Health Systems to support prevention and preparedness
4150
3.
Strengthening Pandemic Research and multi-sector, National Institutions and Platforms for One Health
1400
4.
Community Engagement and Risk Communication
1050
5.
Implementation, management, capacity building, monitoring and evaluation
900
Total
15000
Chairman stated that the Fifteenth Finance Commission, for the first time, will devote an entire chapter on health financing. He also opined that the High Level Committee on Health sector constituted by Fifteenth Finance Commission and the World Bank will dove-tail their study and analysis to come up with suitable recommendations for health sector. The Government of India’s spending on health through Centrally sponsored schemes will also be studied in detail by the Commission before it gave its recommendations to the Union government.

শেল-থুম কমিসন
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসননা ৱার্ল্দ বেঙ্ক অমসুং মখোয়গী ঐচ.এল.জি.গা লোয়ননা হকশেলগী লমগী মতাংদা মীফম কৌখি মসিনা ফাইনান্স কম্মিসন্না হকশেলদা শেন্থং পুম্নমক থাদবা খ্বাইদগী অহানবা ওইখি
07 JUL 2020 5:37PM by PIB Imphal
ভারতকী হকশেলগী লমগী লৈরিবা মওংশিং হেন্না খঙবা হেন্নবা অমসুং কেন্দ্র সরকারনা হকশেলদা চাদিং তৌবা মথৌ তাবশিং অমসুং মসিবু নৌহৌনা মরু ওইনা লৌবা অসি য়েংলগা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসননা ৱার্ল্দ বেঙ্ক, নিতি আয়োগ অমসুং কম্মিসন অসিগী হাই লেবেল গ্রুপ (ঐচ.এল.জি.)গী মীহুৎশিংগা লোয়ননা হকশেলগী লমরগী মতাংদা কুপথনা খন্ননবা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে।
এক্স.ভি.এফ.সি.গী চ্যেরমেন শ্রী এন.কে.সিংহ অমসুং মীহুৎ পুম্নমক অমসুং কম্মিসন অসিগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং মীফম অসিদা য়াওখি। কন্ত্রী দিরেক্তর ওইরিবা দা. জুনেদ অহমদ, গ্লোবেল দিরেক্তর ওইরিবা শ্রী মুহম্মদ এলি পাতে অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা ৱার্ল্দ বেঙ্ককী মীহুৎ ওইখি। এমসকী দিরেক্তর দা. রনদীপ গুলেরিবা, নিতি আয়োগকী মেম্বর দা. ভ.কে. পাউল, অয়ুশমান ভারতকী সি.ই.ও. দা ইন্দু ভুশনসু মীফম অসিদা শরুক য়াখি।
দা. জুনেদ অহমদনা ৱার্ল্দ বেঙ্কনা ভারতকী হকশেলগী লমদা মতম শাংনা মতেং পাংদুনা লাক্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা মীফম অসি হৌদোকখি। হন্দক্তা, লায়চৎ অসিগী মতাংসা ৱার্ল্দ বেঙ্কনা ভারত সরকারদা বিলিয়ন-দোলরগী লোন অমা পীখি। মসিনা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালগী খুত্থাংদা স্তেৎ সরকারনা সর্ভিস দেলিবরি হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি। ঐচ.আই.ভি.গী লমদা ভারত সরকারগা লোয়ননা ৱার্ল্দ বেঙ্কনা চহি ২০ শাংবা চুংশিন্নদুনা মাই পাকনা লোইশিনখ্রে। মহাক্না হায়খি হেল্থ প্রোগ্রামশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা ভারতকী স্তেৎশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি। স্তেৎশিং অমগা অমগা মান্নদবনা মখোয়গী ৱাখৈশিংসু মশানা শেমজগনি। হকশেল হায়বা অসি সোসিএল এক্সপেন্দিচর অমখক নত্তে মসি লৈবাক অমদী শেন্মীৎলোন হেনগৎনবা অমসুং চাউখৎনবসু য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না হায়খি। হীরম অসিদা ফাইনান্স কম্মিসননা হকশেলদা তোঙান তোঙানবা মীৎয়েং মহুমদা য়েংবা য়াই হায়না মহাক্না ফাওই: পর কেপিতাগী চাদিং হেনগৎনবা শেন্থংশিং, কেপাসিতি হেনগৎনবা ব্লোক গ্রান্ত অমসুং হকশেলদা কন্নবা পুরকপশিংগী ওইনা থবক ফজনা তৌবগী মতেংশিং। মসিগা মান্ননা হকশেলগী মতাংদা লোকেল বোদিশিংনসু অচৌবা থৌদাং অমা লৌগদবনি। লোয়ননা ভারতকী হকশেলগী ওইনা দিমানদ ৬০% হেনবা অসি লনাই সেক্তরনা সপ্লাই তৌরি। লনাই সেক্তরগা মথৌ তৌবা হেনগৎহনবা দি.বি.তি.গা লোয়ননা লনাই ক্লিনিকশিং কন্নবা পুরক্নবা খুৎলাইশিং ওইনা শীজিন্নগদবনি। লৌনগন্দবা লায়নাবু লাইনা খনবা চুম্লোই। য়েংশিনবা মথৌ তাবা অতোপ্পা লম অদুদি ত্যুবরক্ব্যুলোসিসগুম্বা লৌনগনবা লায়নাগী প্রোগ্রামনি।
প্রোগ্রামশিং অসি ইমপ্লিমেনজ্ত তৌনবা কেন্দ্রনা শেন্থং পীবা স্কিমশিংগা লোয়ননা ভারত সরকার মথৌ তৌবা মরু ওই হায়না দা. জুনেদ অহমদনা ফোঙদোকখি। ভারতকী স্তেৎ মঙাগা লোয়ননা সমগ্রা শিকশা অভিয়ান ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা ৱার্ল্দ বেঙ্কনা মতেং পাংখিবা অদু মহাক্না খুদম ওইনা পীখি। অসিগুম্না হকশেলগী লমরদা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং, প্রাইমরি হেল্থ সেন্তরশিং, প্রাইবেৎ প্রোভাইদরশিং, ম্যুনিসিপালিতিশিং, সোসিএল সেক্তর সিস্তেম য়াওনা লোয়শঙশিং চেকশিন্না শেল থাদবা য়াই। ৱার্ল্দ বেঙ্কনা অসিগুম্বা লোয়শঙশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা পুন্না েন্ত ত া ্তেম চলিতিশরক্ত প্রোগ্রাম অসি দিজাইন অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা ৱার্ল্দ বেঙ্কনা থৌদাং লৌবা য়াই। চপ মান্নবা পান্দম অমগীদমক সরকারগী প্রোগ্রামশিং অসি ৱার্ল্দ বেঙ্ককা পুন্না হোৎন্দুনা ি ৱার্ল্দ বে্রামঅশনগা ন্দম অমগীফাইনান্স কম্মিসনগী পাউতাকশিংগা লোয়ননা লৌখৎনবা মহাক্না ফোঙদোকখি।
ৱার্ল্দ বেঙ্কনা পীখিবা প্রজেন্তেসন অমনা মসি উৎখি:
• অনৌবা ৱাখল্লোন, লেবরেজ তৌনবা তেক্নোলোজী, লোয়শঙশিং ফগৎহনবা, পুন্না হোৎনবা অমসুং স্তেৎশিংদা শক্তি পীবা অসি শীজিন্নদুনা সর্ভিস দেলিবিসা অহোংবা পুরকপা য়াগনি।
• কোরোনাভাইরসনা মোর্বিলিতি অমসুং মোর্তেলিতিদা পীবা শাফুদগী মসিনা শেন্মীৎলোনদা ফংহল্লিবা অৱাবা অসিনা হেন্না চাওগনি। খুদম ওইনা, আই.এম.এফ.না তৌবা প্রোজেক্সনগী মতুং ইন্না পর কঢপিতা জি.দি.পি. অসি ৬% হন্থরে হায়না প্রোজেক্ত তৌরি মসি লৈবাক অসিনা অমুক্তা উখিদ্রিবা খ্বাইদগী চাওবা কন্ত্রেক্সন অমনি।
• ভারতকী হেল্থ সিস্তেমদা ক্যেরগী ক্বালিতি অসিনা মরু ওইবা সমস্য ওইরক্লি। লোয়ননা স্তেৎশিং অমসুং ক্যের প্রোভাইদরশিংগী মরক্তা অচৌবা খেৎনবা লৈরি।
• চাদিং তৌবগী ক্বালিতি ফগৎনবা, পি.এফ.এম.দা অহোংবশিং পুরক্তুনা বজেৎ পীবা, স্তেৎশিংদগী জিলাশিংদা রিসোর্সশিং এল্লোকেৎ তৌবগী ফোর্ম্যূলাশিং অসি মমাংঙৈগী চৎনা কাংলোনশিংগী মহুত্তা মীয়ামনা মথৌ তাবা (মোর্তেলিতি/মোর্বিলিতি/ইক্যুতি)দা ওইনা য়েংগদবনি, হেল্থ প্রোতেক্সন স্কিমশিং মরক্তা লেপখিবা হন্থহনবা অমসুং পাম্নবা মোদেলিতিশিংদা শেল থাদবদা ওইনা তপ্না ওন্থবা মথৌ তাগনি।
• ইক্ব্যুতি অমসুং মথৌ তাবাদা নৌনা মীৎয়েং থম্বা অমা তঙাই ফদে। খুদম ওইনা হকশেলদা চাদিং তৌবগী পর কেপিতাদা ওইনা এন.ঐচ.এম.না য়েংশিনবা, মসিগুম্না শোত্থরবা স্তেৎশিংদা বেনিফিসরি অমদা তৌবা চাদিং হেনগৎহনবা। হকশেলগী ওইনা মথৌ তাবদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সফর ফোর্ম্যুলাশিং চেকশিন্না দিজাইন তৌবা। লোয়ননা তোঙানবা হকশেলগী খুদোংচাবা চপ মান্না ফংহনবা মথৌ তাই। থম্লিবা পান্দমগী ফমশিং য়াওনা ময়েক শেংবা একাউন্তেবিলিতি ফ্রেমৱার্কশিং খঙদোকপা মথৌ তাই।
• স্তেৎশিংগী মনুংদা পীরিবা রিসোর্স এল্লোকেসনশিংদা অকনবা মীৎয়েং চংবা তাই।
• সর্ভিস দেলিবরি অসি সরকার/লনাই পুন্না কন্না হোৎনবগী মখা পোল্লি।
• সর্ভিস দেলিবরিদা অহোংবশিং পুরক্নবা হোৎনবদা ভারত সরকারগী ‘ওপন সোর্স’ এপ্রোচনা ইনেব্লর অমা ওইহনবা য়াগনি। খুদম ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা শেমদোক শেমজিন য়াবা অমসুং কোর্স- করেক্সন য়াবা, কেন্দ্রগী স্কিমশিংগা মরী লৈনবা স্তেৎশিংগী একাউন্তেবিলিতি মেকানিজমশিং লৈনবা কেন্দ্রনা শেন থাদা স্কিমশিং শীজিন্নবা য়াই।
• অনৌবা তেক্নোলোজীগী সোলুসনশিং, সহরগী মফমশিংদা প্রাইবেৎ প্রোভাইদরশিংনা প্রাইমরি হেল্থ ক্যের সেন্তরশিং চল্লাইবা, দিজিতেল তেক্নোলোজী, দেতা সাইন্স, পেরামিদ মোদেলগী হৌরকফম লমশিং অসিদা পব্লিক-প্রাইবেৎ চুংশিন্নবা; অমসুং মল্তি-সেক্তরগী খোংথাংশিং অমসুং মীয়াম মিবিলাইজেসন তৌবা অসিগুম্বা সর্ভিস দেলিবরিগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং থৌনা হাপ্পা মথৌ তাই।
• পব্লিক হেল্থকী মরু ওইবা থবক থৌরমশিং কনখৎহনবা মথৌ তাই। অনৌবা ভেক্সিনশিং, হীদাকশিং অমসুং দাইগনোস্তিকশিং অসিগুম্বা মালেমগী মীয়ামগী ওইবা পোত্থোকশিং পুথোকপা হেনগৎহনবা। তিবি. দাইগনোসিস অমসুং লায়েংগীদমক লনাই সেক্তর শীজিন্নবা, তি.বি. পর্ফোর্মেন্স ইন্দেক্সকী খুত্থাংদা স্তেৎশিং অমসুং জিলাশিংগী থবক ফজনা তৌবগী তেংবাংশিং পীবা য়াই।
• তুংলমচত্তা লাকপা লায়চৎ খঙদোকলমচত্তা লাকপা লাচ৭ঙম্বা অদু এ তক্সপা অমসুং মায়োক্নবা ঙম্নবা সর্ভিলেন্স অমসুং দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা তৌবা ঙম্বা অদু হেনগৎনবা থবক পাইকৎপা। মখাদা পীরিবা খোংথাংশিং অসি লৌখৎকদবনি:
• থবক পাঙথোকপদা শোত্থরবা স্তেৎশিংদা পান্দম থমদুনা শেল থাদদুনা সরকারগী হেল্থ লেবোরেতোরি ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মথৌ তৌআ হেনৎহনবা
• তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং অমসুং কেন্দ্রগী থাক্তা ঙন্না অমসুং চান্নবা খোংথাং (ইপিদেমিক ইন্তিলিজেন্স সর্ভিস) লৌখৎনবগীদমক এনালাইতিকেল কেপাসিতি হেনগৎনবা ইন্তিগ্রেতেদ দিজিস সর্বিলেন্সতা খঙহৈরবা দিস্ত্রিক্ত সর্বিলেন্স তীম শেম্বা অমদি শীজিন্নবা তুংলমচত্তা থোক্লকপা য়াবা লায়চৎশিং অসি অয়াম্বনা জূনোতিক ওইবনা মীওইবা অমসং শা-ঙাগী হেল্থ সর্বিলেন্সকীদমক রিএল-তা সর্বিলেন্স অমসুং রিপোর্ত তৌনবা সিস্তেম শেমগৎপা হৌবা।
• লায়চৎশিং (এন.সি.দি.সি.)গী মপুং ফানা শেম শানবা নেসনল অমসুং স্তেৎকী লোয়শঙশিং ফগৎহনবা অমসুং মিদিকেল রিসর্চকী লমদা খ্বাইদগী ফবা গ্লোবেল সেন্তর অমা ওইনবা আই.সি.এম.আর.বু শেমগৎপা।
• লায়নাগী শেম-শাবা অমসুং মায়োক্নবা ঙম্নবা ইন্তর-এজেন্সি কোওর্দিনেসন হেনগৎহনবা।
• লায়নাগীদমক শেম-শানবা, দাইগনোস্তিক তৌনবা, থীজিন্নবা, মায়োক্না ঙম্নবা অমসুং মীয়ামগী হকশেল ফগৎহনবা আই.সি.এম.আর., এন.সি.দি.সি. অমসুং এন.দি.এম.এ.গুম্বা লোয়শঙশিং ফগৎহনবা। তি.বি., ঐচ.আই.ভি., ভি.বি.দি. গুম্বগী ভর্তিকেল দিজিজ কন্ত্রোল প্রোগ্রামশিংদা লোয়শঙগী ওইবা অহোংবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং থৌগৎপা তাই। রিসোর্সিং অমসুং কেপাসিতি হেনগৎনবা ম্যুনিসিপালিতিশিংগুম্বা লোকেল বোদিশিংসু মখোয়না হেল্থ ক্যের দেলিবরিদা অচৌবা থৌদাং লৌনবা ফগৎহনগনি।
দা.পাউল নিতি আয়োগকী মেম্বর অসিনা হেল্থ ক্যের সর্ভিসেসতা লোকেল বোদিশিংগী থৌদাং অদুসু থমখি। হকশেলগী পব্লিক স্পেন্দিং অসি স্তেৎ সরকারদগী ৬৫% অমসুং কেন্দ্র সরকারদগী ৩৩% ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি। হকশেলগী লমরগী অপুনবা চাদিং অসি হেনগৎহনবা মথৌ তারি।
দা. গুলেরিয়া, এমসকী দিরেক্তর অসিনা হায় হকশেলগী লমরদা সরকার-লনাই চুংশিন্নবা অসি থৌগৎকদনবি। হকশেলগী ওইবা থীজিন্নবা মচাক মথুমশিং ফগৎনবা অসিদা মীয়েং চংনবসু মহাক্না ফোঙদোকখি।
পি.এম.-জে.এ.ৱাই.দা মীশিংদা ‘ময়াইদা ৱাৎলিবা’ অদু য়ৌশিনবা মথৌ তাই হায়না দা. ইন্দু ভুশননা ফোঙদোকখি। রিভেন্যু হন্থরকপা অমদি শেল চংবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা লনাই হোস্পিতালশিংদা মতং পাংবা মথৌ তাই হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় হকশেল অসি মতম পুম্বদা লুনা লৌবা হীরম অমা ওইগদবনি।
হকশেল মন্ত্রীনা শেন্মীৎলোনগী অখন্নবা পেকেজ অসি লাউথোকপা অসিদা শেম-থুমগী মন্ত্রীনা বজেৎ হেনগৎনবগী অপাম্বা অদু চ্যেরমেন শ্রী এন.কে. সিংহনা ফোঙদোকখি।
নিংশিংবা য়াই, ভারতকী কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সি রেস্পোন্স এন্দ হেল্থ সিস্তেমস প্রিপিয়র্দনেস পেকেজ (ই.আর. অমসুং ঐচ.এস.পি.)কী লুপা কোতি ১৫,০০০ এপ্রিল ২২, ২০২০দা কেবিনেৎনা অয়াবা পীখি। মসিদা আইসোলেসন ৱার্দশিং, আই.সি.বু.শিং লোয়ননা দেদিকেতেদ কোবিদ ফেসিলিতিশিংগী মরু ওইনা ইমর্জেন্সি রেস্পোন্সকী মচা মথুমশিং য়াওরি, হায়রিবা অসিদা য়াওরবশিং অদুদি হেল্থ প্রোদেস্নেলশিংগী ত্রেনিং, তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনবা, পি.পি.ই.শিং, এন-৯৫ মাস্কশিং, ভেন্তিলেতর তেস্ত তৌনবা কিৎশিং অমসুং দ্রগশিংগী প্রোক্ব্যুর্মেন্ত তৌবা, রেলৱেজকী কোচশিং কোবিদ ক্যের দেন্তরশিং ওন্থোকপা, সর্ভিলেন্স য়ুনিৎশিং হেনগৎহনবা, ইমর্জেন্সি রেস্পোন্সকী জিলাশিংদা ফন্দশিং য়েন্থবা অসিনচিংবনি।
সিরিএল নম্বর
মচাক-মথুম
শেনফম অদু কোতিদা
ইমর্জেন্সি কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স
৭৫০০
সনল অমসুং স্তেৎ হেল্থ সিস্তেমশিং ঙাকথোকনবা অমদি শেম-শানবদা মতেং পাংনবা ফগৎহনবা
৪১৫০
পেন্দিমিক রিসর্চ অমসুং মল্তি-সেক্তর, নেসনল ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং প্লেৎফোর্মশিং ৱান হেল্থকীদমক ফগৎহনবা
১৪০০
মীয়াম হোৎনমিন্নবা অমসুং রিক্স কম্ম্যনিকেসন
১০৫০
ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, য়েংশিনবা, কেপেসিতি হেনগৎহবা, মোনিতর তৌবা অমসুং ইভাল্যুএসন তৌবা
৯০০
অপুনবা
১৫০০০
চিয়রমেন্না ফোঙদোকখি মদুদি তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন অসিনা অহানবা ওইনা চেপ্তর পুম্নমক হকশেলদা শেনগী তেংবাং পীবনা ওইরগনি হকশেলগী লমরগী অৱাংবা থাক্কী কম্মিতি অসিদা তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন অমসুং ৱার্ল্দ বেঙ্কনা মখোয়গী থীজিনবা অমসুং এনলাইসিস অসি পুনশিন্দুনা হকশেলগী লমরগা চান্নবা রিকমেন্দেসনশিং কেন্দ্রনা শেল পুথোকপা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা ভারত সরকারগী চাদিং অসিসু কম্মিসন অসিনা কেন্দ্র সরকারদা অয়াবা পিদ্রিঙৈদা কুপ্না য়েংশিনগনি।