ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତ୍ତମ ମାନର ସେବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକର ରାଙ୍କିଂ କରାଯିବ
06 JUL 2020 3:03PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରାଧିକରଣ ଦେଶରେ ଥିବା ରାଜପଥଗୁଡିକର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆକଳନ କରି ସେଗୁଡିକର ବର୍ଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ । ଯେଉଁ ରାଜପଥ ଯେତେ ଉନ୍ନତ ମାନର ସେବା ଓ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବ ତଦନୁସାରେ ତାହାର ବର୍ଗ ବା ରାଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସଡ଼କଗୁଡିକର ମାନ ବଢିବା ଘେନି ପ୍ରାଧିକରଣ ଆଶା ରଖିଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସଡ଼କର ଉତ୍ତମ ମାନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ସଂଶୋଧନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସଡକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ବିଭିନ୍ନ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ମାନକ ଆଦିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ତଦନୁସାରେ ଦେଶର ଜାତୀୟ ରାଜପଥଗୁଡିକର ବର୍ଗ ଓ ମାନ ଆଦିର ରାଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ 3ଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗ କରାଯାଇଛି । ସେଥିରେ ରାଜପଥର ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ 45 ଶତାଂଶ, ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ 35 ଶତାଂଶ ଏବଂ ବ୍ୟବହାକାରୀଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ 20 ଶତାଂଶ ନମ୍ବର ରଖାଯାଇଛି । ଏହି 3ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ କେଉଁ ରାଜପଥର ପ୍ରଦର୍ଶନ କଣ ତାହାକୁ ହିସାବକୁ ନେଇ ବର୍ଗ ବା ରାଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ । ଯେଉଁଠି ଏହି 3 ବର୍ଗରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଅଭାବ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଥିବ ତାହାର ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ରାଜପଥ ପ୍ରାଧିକରଣ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବେ ଏବଂ ସଡକର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ । ଅତିରିକ୍ତଭାବେ ଏହି ବର୍ଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଅପରେଟିଂ ସ୍ପିଡ୍‌, ଆକ୍ସେସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ, ଟୋଲ ପ୍ଲାଜାଗୁଡିକରେ ଗାଡ଼ି ଅତିକ୍ରମ କରିବା ସମୟ, ରୋଡ଼ ସାଇନେଜ, ରୋଡ଼ ମାର୍କିଂ, ଦୁର୍ଘଟଣା ହାର, ଦୁର୍ଘଟଣା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ବ୍ୟବସ୍ଥା, କ୍ରାସ ବ୍ୟାରିୟରସ, ଇଲୁମିନେସନ, ଆଗୁଆ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, ବୃକ୍ଷରୋପଣ, ରାସ୍ତାକଡ଼ ସୁବିଧା ଓ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସନ୍ତୋଷ ଆଦି ବିଷୟକୁ ମଧ୍ୟ ମାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ବିଚାରକୁ ନିଆଯିବ ।
ସବୁ କରିଡରରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଉପରଲିଖିତ ତଥ୍ୟଗୁଡିକ ସଂଗୃହୀତ ହେବା ପରେ ସେଗୁଡିକର ଆକଳନ କରାଯିବ । କେଉଁ ରାଜପଥରେ କେଉଁ ସ୍ଥାନରେ କି କି ଅସୁବିଧା ରହିଛି, ତାହାକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଇ ନିରାପତ୍ତା, ନିର୍ମାଣ ଓ ଉନ୍ନୟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।
ଏହି ରାଙ୍କିଂ ଡାଇନାମିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଚାଲିବ । ଫଳରେ କଣ୍ଟ୍ରାକ୍ଟର/ କନ୍‌ସେସନାୟର/ ଅପରେଟରମାନେ ନିଜ ନିଜ କରିଡରରେ ଯୋଗାଉଥିବା ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ନିଜ ନିଜର ରାଙ୍କ ବଢାଇ ପାରିବେ । ସମସ୍ତ କରିଡରର ରାଙ୍କିଂ ବ୍ୟତୀତ ବିଓଟି, ଏଚ୍‌ଏଏମ୍‌ ଏବଂ ଇପିସି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଥିବା ରାଜପଥଗୁଡିକର ରାଙ୍କିଂ ମଧ୍ୟ କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ଏହି ରାଙ୍କିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦ୍ୱାରା ରାଜପଥଗୁଡିକର ପରିବହନ ଓ ପରିଚାଳନାଗତ ଦକ୍ଷତା ବଢିବ ଏବଂ ସେଗୁଡିକର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଉଚ୍ଚମାନର ହୋଇପାରିବ ।

Ministry of Road Transport & Highways
NHAI to Rank Roads for Quality Service
06 JUL 2020 3:03PM by PIB Delhi
In its effort to improve the quality of roads, the National Highways Authority of India (NHAI) under the Ministry of Road Transport and Highways has decided to undertake performance assessment and ranking of the highways in the country. The assessment audit and ranking of the NHs is aimed to take corrective recourse, wherever needed, to improve the quality and provide higher level of service to highway commuters.
The assessment parameters are based on different international practices and studies for benchmarking highway performances in Indian context. The criteria for the assessment have been broadly categorised in three main heads: Highway Efficiency (45%), Highway Safety (35%) and User Services (20%). On the basis of outcome of the assessment, the authority will undertake a comprehensive analysis and decide on the level of intervention required to enhance the overall service quality.
Additionally, important parameters like operating speed, access control, time taken at toll plaza, road signages, road markings, accident rate, incident response time, crash barriers, illumination, availability of Advanced Traffic Management System (ATMS), functionality of structures, provision for grade separated intersections, cleanliness, plantation, wayside amenities and customer satisfaction will also be considered while conducting the assessment.
The score obtained by each Corridor in each of the parameter will provide a feedback and corrective recourse for higher standards of operation, better safety and user experience to improve existing highways. This will also help in identifying and filling gaps of design, standards, practices, guidelines and contract agreements for other NHAI projects.
The ranking of the corridors will be dynamic and the concessionaire/ contractor/ operator will get the opportunity to improve upon their ranking by improving the services on that corridor. Apart from overall ranking of all the corridors, separate ranking for BOT, HAM and EPC projects will also be done. This process of ranking will bring out operational efficiency and ensure high quality maintenance of roads.