কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিনা য়াম্না য়াংনা এক্সপোর্তকী থবক অমুক হৌরকপদা পিয়ুস গোয়লনা এক্সপোর্তরশিংগী থবকশিং থাগৎলি
মখোয়গী খুদোংচাদবশিং খন্ননবা এক্সপোর্তরশিংগা মীফম পাংথোকখি
03 JUL 2020 8:15PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা এক্সপোর্তরশিংনা থেংনবা খুদোংচাদবশিং খন্ননবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিলগী থৌ পুবশিংগা লোয়ননা ঙসি কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্তর পিয়ুস গোয়ালনা মীফম পাংথোকখ্রে ।
মীফম অদুদা মিনিস্তরনা হায়খি কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা শেনবা চহি অসিগী অহানবা থা অনি খুদোংচাদবা কয়া থেংনরবা মতুংদা, অনলোক লাকপদগী শেন-থুমগী থবকশিং অমুক পাংথোকপা হৌরে । জুন ২০২০গী দেতা মতুংইন্না মপান্দা থাদোকপগী থবক হেনগৎতুনা মমাং চহিগা চাংদম্নবদা চাদা ৮৮ য়ৌরে । তেল্লবা মতম অসিদা অসিগুম্বা মাইপাকপা অসি পুরকপগীদমক এক্সপোর্তরশিং থাগৎলি । হৌজিক লৈবাক অসিগী মফম কয়া লাইচৎ শন্দোকলিবা অমসুং অথিংবশিং লৈরিঙৈদা মাইপাকপা পুরকপা ওইবনা হেন্না থাগৎনিংঙাই ওইরিবনি । মপান লৈবাকশিংগী কৈথেল অয়াম্বা অসিগুম্না অমুক হন্না ললোন-ইতিক পাংথোকপা ঙমদ্রি । মপান্দগী পোৎ পুশিল্লকপদা য়াম্না থিন্থরিবা অসি অফবা খুদম অমনি ।
মিনিস্তরনা হায়খি অনলোক ২.০ লাকপদগী তুংদা ফিবম কয়া মখা তানা ফগৎলক্লগনি । অত্মানির্ভর ভারতনা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎনবা , মী খুদিংমক থৌনা লৈবা, মপাঙ্গল কনবা ভারত অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি । ইন্দস্ত্রিশিংনা মপান্দগী পুশিল্লকপগী মখা পোনবা অদু থাদোক্নবা হোৎনগদবনি । মসিনা তুংকোইনা কান্নবা কয়া পুরকপা ঙমগনি ।
মহাক্না হায়খি অফবা অমসুং মমল হোংবা পোৎথোকশিং পুথোক্নবা মেক ইন ইন্দিয়াগী মখাদা লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা মচাক-মথুমশিং অমসুং হৈশিংলবা শিন্মীশিং শীজিন্নগদবনি । এক্সপোর্তরশিংনা কন্না থবক তৌগদবনি অমসুং মখোয়গী থৌনা উৎকদবনি । সরকারনা এক্সপোর্তরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রি অনিমক মতেং পাংগনি । বাবা কলয়ানি কম্মিতিগী পাউতাকশিং মতুংইন্না স্পিসিএল ইকোনোমিক জোনশিং লিংখৎনবা থবক পায়খৎলে ।
লাইচৎ মনুংদা মতেং পাংবগীদমক মীফম অদুদা শরুক য়াখিবশিংনা মিনিস্তর অমসুং ওফিসগী থৌমীশিং থাগৎখি । অদুবু সরকারগী মাইকৈদগী থবক ওইনা পাংথোক্কদবা কয়া লৈরি হায়না মখোয় অয়াম্বনা ফোংদোকখি । সরকারগী অত্মানির্ভর ভারত মপুংফানা শৌগৎকনি হায়না মখোয়না থাজবা পীখি ।

Ministry of Commerce & Industry
Shri Piyush Goyal lauds the efforts of Exporters as the country makes fast recovery in Exports
Holds meeting with Exporters to discuss and address their issues;
03 JUL 2020 8:15PM by PIB Delhi
The Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal today held meeting, through Video conference, with Office-bearers of Export Promotion Councils (EPCs), to discuss and address the issues of exporters, due to Covid-19.
Addressing the EPCs, Shri Goyal said that the Exports, after setbacks in first two months of this financial year, due to Covid-19, are recovering fast, as the Unlock process gains and the Economic activity makes a revival. He said that the data of June, 2020 will reflect the gains, with the merchandise export figures touching almost 88% of the corresponding period last year. He lauded the role of exporters for attaining the feat in such a short time. The Minister said that their hardwork, self-confidence and determination really paid off. He said that the achievement is all the more laudable because many of the areas in the country are still under containment zones and having restrictions. Most of the markets abroad have not been able to make such a remarkable comeback, he added. On the issue of imports, the Minister said that they are still far behind and this is a good thing.
Shri Piyush Goyal said that as the Unlock 2.0 has come with more permissions, it is expected that things will further improve in the future. Talking about the Aatamnirbhar Bharat, he said that it implies engagement with the world, a self-reliant and strong India, a confident and vibrant nation, an India where everyone has the courage of conviction, everyone gets ample and fair opportunities to grow and prosper, where even a poor man lives a respectable life. He called upon the industry to shun from over-dependence on imports and certain geographies, as this leads to long-term dire consequences. He exhorted them to make in India, use indigenous resources and skilled manpower, produce quality products, and use the economies of scale to deliver affordable products. The Minister exhorted the exporters to be more competitive, be focused and play on their strengths. Talking about the spirit of partnership and cooperation, the Minister assured the exporters and the industry of full support from the Government. He announced that action is being taken on the Baba Kalyani committee recommendations of the Special Economic Zones(SEZ).
The participants thanked the minister and Officers for playing a pro-active role and whole-hearted support during the pandemic time, which helped them make a turnaround in shortest possible time. However, many of them said that there are still certain issues, requiring intervention and support of the Government. They expressed their full support to the Government’s Aatamnirbhar Bharat Abhiyan. The meeting was attended by representatives of FIEO, APEC, SRTEPC, GJEPC, CLE, CEPC, Shefexil, Pharmexil, ECSEPC, ISEPC, SEPC, EEPC, EPCH, PEPC, TEXPROCIL, Telecom EPC, Cashew EPC, Chemexcil, CEPEXIL, IOPEPC, PLEXCONCIL.