জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসন: লোকদাউন মনুংদা য়ুমথোং লাখ ১৯দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে
02 JUL 2020 6:35PM by PIB Imphal
‘তোতি ঈশিংগী খত্থাংদা মখোয়গী য়ুমদা ‘ঈশিং ফংহনবা’ অসি নুপীশিংগী মঙলান অমনি। মসিনা মখোয়বু ইকাই খুম্নহনগনি। মসিনা মখোয়বু থৌনা হাপকনি। মসিনা নুপী অঙাংশিবু খুদোংথিবা থোকহন্দনা চেকশিন্না লৈহনবা ঙমগনি। মসিনা ‘পুন্সিবু নুংঙাইনা’ অমসুং ‘পুন্সি মহিং’ ফগৎহল্লি। মসিগী মঙলান অসিগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) ৭৩শুবা নিংখা তম্বগী নুমিৎ মদুদি ওগস্ত ১৫, ২০১৯দা লাল কিলা মনুংদা হৌদোকখি। মিসন অসিগা স্তেৎকা চুংশিন্নদুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা তৌরি। মসিগী পান্দমদি ‘হর ঘর জল’- খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং ফংহনবা অসিনি। ২০১৯-২০গী থা ৭কী মনুংদা, য়ুমথোং লাখ ৮৪ হেনবদা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে।
জে.জে.এম.না থম্লিবা পানদমদি ২০২৪ ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ফঙ্কস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সনশিং (এফ.ঐচ.তি.সি.শিং) ফংহনবদি অমসুং মসিনা ক্বালিতি লৈবা থক্নবা অফবা ঈশিং মরাং কাইনা মদুদি @ এল.পি.সি.দি.(লিতর পর কেপিতা পর দে) ৫৫ চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা ফংহনবনি। প্রোগ্রাম অসিনা খুঙ্গংগী মীয়াম পুম্নমক কান্নহল্লগনি।
চাকথোং গ্যাস, লম্বী-থোং, মৈ, য়ুম, হকশেলগী খুদোংচাবা, বেঙ্ককী একাউন্তশিং তঙাই ফদবা সর্ভিসশিং অসি মাই পাকনা ফংহনখ্রবা মতুংদা সরকারনা হৌজিক অতোপ্পা তঙাই ফদবা সর্ভিস অমা খুঙ্গংগী মফমশিংদা ফংহনগদৌরি মদুদি “হর ঘর জল” মসিনা হায়বদি য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্দুনা ইমুং অদুগী নুপীনা য়ুমদগী মপান থোক্তুনা ঈশিং শোকপা চৎত্রগসু য়ারগনি।
জল শক্তিগী মন্ত্রীনা কেন্দ্রগী সরকারগী মরু ওইবা এজেন্দা ‘হর ঘর জল’ ফংহন্নব হোৎনরি অমসুং স্তেৎশিংগী চীফ মিনিস্তরশিংগা চাং নাইনা ৱারী শারি। মসিনা সহরগী মফমগুম্না খুঙ্গংগী মীয়ামদসু তঙাই ফদবা সর্ভিস অসি পীনবা জল শক্তি মন্ত্রালয়না হোৎনবা অদু উৎলি।
চৎলিবা চহি অসিদা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা স্তেৎশিংদা কেন্দ্রগী ফন্দ লুপা কোতি ৮,০৫০ হৌজিক ফাওবদা পীথখ্রে। ২০২০-২১গী অহানবা থা অহুমদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা তোতি ঈশিং লাখ ১৯ ফংহনবা ঙমখ্রে। মসি পুম্নমক অসি কোবিদ-১৯ লায়চৎনা মরম ওইরগা থবক শুবদা অকাইবা পীবসু স্তেৎশিংনা কন্না হোৎনবনা ওইথোকপা ঙমখি।
হৌখিবা লোকদাউনগী থা ৩ মনুংদা, দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন বিভাগকী নেসনল জল জীবন মিসন অসিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা পোরম য়াৎপগা লোয়ননা থবকশিং য়েংশিন্নবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংগা তোয়না ৱারী শাখি। মতম অসিগী মনুংদা, ২০২০-২১দা তোতি ঈশিং পীনবা স্তেৎশিংগী চহিগী এক্সন প্লানশিং থাগী ওইনা শুগদবা থবক অমসুং তৌগদবা চাদিংগী প্লানদা মীৎয়েং থম্লগা এপ্রুব তৌখি।
নেসনল জল জীবন মিসননা স্তেৎশিংগা লোয়ননা পুন্না হোৎন্দুনা মিসন মোদ অমসুং অখকনবা মতমগী মনুংদা ‘হর ঘর জল’গী থবক থৌরম লোইশিন্নবা হোৎনরি। স্তেৎশিংনা লেমহৌরিবা লাইরবা অমসুং খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংদা চল্লিবা খুঙ্গংশিংদা মখোয়গী য়ুমথোংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা হান্না লৈরবা ৱাতর সপ্লাই স্কিম শেমজিনবা অমসুং চাওথোকহনবদা মীৎয়েং চংলি। স্তেৎশিংদা মসিগী থবক অসি কেম্পেন মোদ’তা পাইখৎপা হৌনবা খঙহনখ্রে, হায়রিবা থবকশিং অসিনা অতেনবা মতমগী মনুংদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং পীবা ঙমগনি মরমদি মধৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচ অসি হান্নদগী লৈরে অমসুং য়ুমথোংদা তোতি ঈশিং পীগদবা খক ঙাইরে। স্তেৎশিংনা চহি অসিগী তোতি ঈশিং পীনবা রোদমেপ শেমবা খক নত্তনা মখোয় মশানা পান্দম অমা থমদুনা খুঙ্গং পুম্নমক মপুং ফানা ঈশিং ফংহন্নবা ৱারোল শুনা য়াওরবা প্লান অদুসু থমখি।
লৈবাক পুম্বনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ লান্থেংনরিঙৈ মতমদা, কেন্দ্র সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্দুনা ‘খুঙ্গংগী মফমশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিংগী প্রোবিজন’ শেম্নবা অঙম্বা হোৎনরি, মসিনা মীয়ামদা মখোয়গী ময়ুমদা ঈশিং ফংহন্দুনা মীয়াম পুন্না ঈশিং শোকনবা মফমশিং মী তীনদনবা লোয়ননা মফম অদুগী মীয়াম অমদি রিতর্নীশিংদা থবক পীদুনা মসিনা খুঙ্গংগী লেন্মীৎলোন ফগৎহনগনি।
গান্ধীজিগী ৱাখল্লোন ‘গ্রাম স্বারাজ’ অদু ঙাকউনা, জল জীবন মিসনগী মখাদা, মতম শাংনা থক্নবা অফবা ঈশিং ফংনবা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লানিং তৌবা, ইমপ্লেমেন্ত তৌবা, শীল-লাংবা, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবা অসিদা খুঙ্গংগী মফম অদুগী মীয়াম/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিং নত্রগা সব-কম্মিতি মদুদি ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতি/পানি সমিতি/নুপী ৫০% য়াওবগা লোয়ননা মীহুৎ ১০-১৫গী য়ূজর গ্রুপশিংনা য়াওশিনগদবনি। কন্সতিত্যুসনগী ৭৩শুবা এমেন্দমেন্তদা য়াওরিবা অদু মসিনি। লোকেল কম্ম্যুনিতি অসি অতোপ্পা মপানগী এজেন্সি অমত্তনা মিনুংশি পোক্লোই।
মিসন অসিনা লৈবাক অসিগী মীয়াম পুন্না হোৎন্দুনা প্রধান মন্ত্রীগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহনবগী ৱাখল্লোন হায়বদি জল জীবন মিসন অসি ‘জন অন্দোলন’-মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইন্নবা পান্দমসু থম্লি

Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission: during lockdown, 19 lakh households provided tap connections
02 JUL 2020 6:35PM by PIB Delhi
‘Water delivery’ in their home through tap connections is an aspiration for women. It brings dignity to them. It empowers them. It brings safety and security to women and girls. It improves ‘ease of living’ and ensures better ‘quality of life’. With these aspirational goals in mind, Prime Minister launched Jal Jeevan Mission (JJM) on 73rd Independence Day i.e. 15 August, 2019 from the ramparts of Red Fort. The mission is under implementation in partnership with States. The goal is to have ‘Har Ghar Jal’- every house in the village is to be provided with tap connection. During 2019-20, in 7 months, more than 84 lakh households were provided with tap connections.
JJM aims to provide functional household tap connections (FHTCs) to every rural household of the country by the year 2024 and thereby ensuring potable water supply in adequate quantity i.e. @ 55 lpcd (Litres per capita per day) of prescribed quality on long-term and regular basis. The programme will benefit all the rural people.
After successfully delivering basic services like cooking gas, road, electricity, housing, health services, banking accounts, the Government is committed now to provide another basic service in the rural areas i.e. ‘Har Ghar Jal’ i.e. every household gets tap connection in its premises, so that the lady of the house does not have to go out to fetch water.
Minister of Jal Shakti is pushing this important agenda of the Union Government to provide ‘Har Ghar Jal’ and talking to Chief Ministers of States on regular basis. This shows the commitment of Ministry of Jal Shakti to provide basic services for the rural people just like that of urban areas.
During current year, so far Rs 8,050 Crore Central fund have been made available with States for implementation of Jal Jeevan Mission. In the first quarter of 2020-21, 19 lakh tap connections have been provided in villages across the country. This has happened because of concerted efforts of the States despite adverse working conditions due to Covid-19 pandemic.
During the lockdown in last 3 months, National Jal Jeevan Mission, Department of Drinking Water & Sanitation is constantly interacting with States/ UTs through Video Conferencing to finalize the roadmap as well as review the progress of implementation. During this period, Annual Action Plans of States to provide household tap connections during 2020-21 were approved with focus on monthly physical and expenditure plan.
National Jal Jeevan Mission is working closely with the States to accomplish the task i.e. ‘Har Ghar Jal’ in mission mode and time-bound manner. States are laying emphasis on retrofitting and augmentation of existing water supply schemes to provide household tap connections to remaining households of those villages belonging to poor and marginalized people. States have been asked to start this work in ‘campaign mode’ as these works could provide household tap connections in least possible time as the basic infrastructure is already in place and the household connections need to be given. States have not only prepared the roadmap to provide household connections for this year, detailed plan has been put in place for complete saturation of all villages by setting a target for themselves.
When the whole country is fighting the Covid-19 pandemic, Central Government is making all efforts for ‘provision of safe drinking water in rural areas’ by providing tap connections in rural households, so that people can get water in their premises so as to avoid gathering at public stand-posts to fetch water as well as provide employment to locals as well as the returnees, which in turn will boost rural economy.
Following the principles of Gandhiji’s ‘Gram Swaraj’, under Jal Jeevan Mission, local village community/ Gram Panchayats or sub-committee i.e. Village Water & Sanitation Committee/ Paani Samiti/ user groups having 10 – 15 members with 50% women are to be involved in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems to ensure long-term sustainability to achieve drinking water security. This is what was envisaged in the 73rd Amendment to the Constitution. The local community will not be at the mercy of any other outside agency.
The mission also aims to ensure a collective effort engaging citizens of the country to achieve Prime Minister’s vision of ensuring potable water to every rural household i.e. to make Jal Jeevan Mission, a ‘Jan Andolan’- people’s movement.