কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
পি.এম.না প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা নবেম্বর ফাওবা শাংদোক্লগনি লাউথোকখ্রে
বেনেফিসরী কোতি ৮০দা মীওই অমগী চেং কে.জি. ৫/৫ অমসুং ইমুং অমদা চনা মপুম কে জি ১/১ য়েন্থোক্লগনি
পি.এম.জি.কে.এ.আই.গী মখাদা জুন থাগী ওইনা বেনিফিসরি কোতি ৫৯.২৯দা চেং এল. এম. তি. ২৯.৬৪ য়েন্থোকখ্রে
30 JUN 2020 7:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা:
চেং হৱাই(চেং/গেহু)
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা ঙসি লৈবাক মীয়ামদা পীখিবা ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা নবেম্বর ২০২০ ফাওবা শাংদোক্লগনি হায়না লাউথোকখ্রে। মহাক্না হায় পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. স্কিল অসি জুলাইদগী নবেম্বর ২০২০গী অরোইবা ফাওবা শাংদোক্লে। থা মঙাগী মতম অসিগী মনুংদা মীওই কোতি ৮০ হেনবদা থা অমগী চেং/গেহু কে জি ৫ অমসুং চনা মপুম কে জি ১ লেম্না ইমুং খুদিংদা থা খুদিংগী পীগনি। স্কিল অসি শাংদোকপগী খোংথাং ওইনা সরকারনা লুপা কোতি ৯০,০০০ হেন্না থাদগদৌরি। অতোপ্পা স্তেৎশিংদা থবক থিবা চৎলিবা লাইরবা মীওইশিংবু চাওনা কান্নবা পীগদৌরিবা ‘ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ’ হায়বা অসি চৎনহন্নবগী লৈবাক অসিনা মাংজিল থানা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা, তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা এপ্রিল-জুনগী মনুংদা অপুনবা চেং হৱাই এম.এম.তি. ১১৬.৩৪ চিংখ্রে। এপ্রিল ২০২০গী থাদা বেনিফিসরি কোতি ৭৪.১২দা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৩৭.০৬ (৯৩%) য়েন্থোকখ্রে; মে ২০২০দা বেনিফিসরি কোতি ৭৩.৬৬দা চেং হৱাই এল.এম.তি. ৩৬.৮৩ (৯১%) য়েন্থোকখ্রে অমসুং জুন ২০২০গী থাদা বেনিফিসরি কোতি ৫৯.২৯দা চেং হৱাই এল.এম.তি. ২৯.৬৪ (৭৪%) য়েন্থোকখ্রে। স্কিম অসিগীদমক ভারত সরকারনা লুপা কোতি ৪৬,০০০রোম ওইগদবা শেলগী পোৎলুম ১০০% পুগদৌরি। স্তেৎ/য়ু.তি. ৬- পঞ্জাব, হরিয়ানা, রাজাস্থান, চান্দিগর, দিল্লী অমসুং গুজরাত্তা গেহু পীথখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা চেং পীখ্রে। , হরিয়ানা, রাজাস্থান, চান্দিগর, দিল্লী অমসুং গুজরাতে; াই এম.এম.তি. ১১৬.৩৪ফাওবা
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা মতম খরগী ওইনা চেং হৱাই চিংবা অমসুং য়েন্থোকপগী স্তেতস য়েংনবা মসিদা ক্লিক তৌবিয়ু
হৱাইশিং
হৱাইগী ওইনদি থা অহুম মদুদি এপ্রিলদগী জুন ফাওবদা পুন্না মথৌ তাখিবা অদু এল.এম.তি. ৫.৮৭ ওই হায়না পান্নাখি। স্কিম অসিগীদমক ভারত সরকারনা লুপা কোতি ৫,০০০রোম ওইগদবা শেলগী পোৎলুম ১০০% পুগদৌরি। হৌজিক ফাওবদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা হৱাই এল.এম.তি. ৫.৭৯ থাদোকখ্রে অমসুং এল.এম.তি. ৫.৫৯না স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা য়ৌখ্রে, অদুগা হৱাই এল.এম.তি. ৪.৪৭না য়েন্থোকখ্রে। হৱাইগী অপুনবা এল.এম.তি. ০৮.৭৬ (কংতক- এম.এম.তি. ৩.৭৭, মুখ - এম.এম.তি.১.১৪, উরোন - এম.এম.তি. ২.২৮, চনা - এম.এম.তি. ১.৩০ অমসুং মুসোরি - এম.এম.তি. ০.২৭) অসি ১৮.৬.২০২০ ফাওবদা স্তোক্তা লৈ।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা স্তেৎ-স্তেৎশিংগী ওইনা হৱাই থাদবগী অমসুং য়েন্থোকপগী স্তেতস য়েংনবা মসিদা ক্লিক তৌবিয়ু
মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা য়েন্থোক্লিবা চেং হৱাই (অত্মা নির্ভার ভারত পেকেজশিং):
অত্মা নির্ভার ভারত পেকেজকী মখাদা, নাফসা নত্রগা স্তেৎকী পি.দি.এস. কার্দকী স্কিমনা কোন্দবা মাইগ্রেন্ত শিন্মী, পন্দুনা লৈরিবা অমসুং লাইরবা ইমুং কোতি ৮দা চেং এল.এম.তি. ৮ পীনবা ভারত সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে।মে অমসুং জুন থাদা মাইগ্রেন্ত পুম্নমক্তা মীওই অমগী চেং কে জি ৫ লেম্না য়েন্থোকখি। স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা চেং এল.এম.তি. ৬.৩৯ চিংখি। স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা মেদা বেনিফিসরি লাখ ১২১.০০ অমসুং জুন ২০২০দা বেনিফিসরি লাখ ৯১.২৯দা চেং এম.তি. ১,০৬,১৪১ য়েন্থোকখি।
ভারত সরকারনসু মাইগ্রেন্তগী ইমুং কোতি ১.৯৬তা হৱাই এম.তি. ৩৯,০০০ য়েন্থোক্নবা অয়াবা পীখ্রে। নাফসা নত্রগা স্তেৎকী পি.দি.এস. কার্দকী স্কিমনা কোন্দবা মাইগ্রেন্ত শিন্মী, পন্দুনা লৈরিবা অমসুং লাইরবা ইমুং কোতি ৮দা মে অমসুং জুন থাগী ওইনা ইমুং অমদা চনা/হৱাই কে জি ১/১ লেম্না পীখি। চনা/হৱাই পীথবা অসি স্তেৎশিংগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না পীখি। স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা চনা/হৱাই এম.তি. ৩৩,৯৯৮রোম থাদখি। তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা পুন্না চনা এম.তি. ৩২,২৯১ চিংখি। চনা এম.তি. ৭,২৬৩ স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা য়েন্থোকখ্রে। স্কিম অসিগীদমক ভারত সরকারনা চেংগী লুপা কোতি ৩,১০৯রোম অমসুং চনাগী লুপা কোতি ২৮০ ওইগদবা শেলগী পোৎলুম ১০০% পুগদৌরি।
চেং পৈশিনবা:
২৯.০৬.২০২০ ফাওবদা, গেহু (আর.এম.এস. ২০২০-২১) এল.এম.তি. ৩৮৮.৮১ অমসুং চেং (কে.এম.এস. ২০১৯-২০) এল.এম.তি. ৭৪৬.০৫ পুন্না লৈশিনখ্রে।
ওপন মার্কেৎ সেল্স স্কিম (ও.এম.এস.এস.)):
ও.এম.এস.এস.গী মখাদা, চেংগী মমল অসি কে জি অমদা লুপা ২২ অমসুং গেহু কে জি অমদা লুপা ২১দা লেপখ্রে। লোকদাউনগী মনুংদা ও.এম.এস.এস.কী খুত্থাংদা এফ.সি.আই.না গেহু এল.এম.তি. ৫.৭৩ অমসুং চেং এল.এম.তি. ১০.১২ য়োনখি।
ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ:
স্তেৎ/য়ু.তি. ২০ – অন্ধ্র প্রদেশ, বিহার, দামন অমসুং দিবু (দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি), গোৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, ঝ্রখন, কেরালা, কর্নতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, মিজোরাম, ওরিশা, পঞ্জাব, রাজাস্থান, সিক্কিম, উত্তর প্রদেশ, তেলঙ্গনা অমসুং ত্রিপুরাদা জুন ১, ২০২০ ফাওবদা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিম অসি ফংহনখি। লেমহৌরিবা স্তেৎশিং মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবদা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিম অসিদা হাপচিল্লগনি অমসুং স্কিম অসি ভারত শিন্বা থুংনা চৎনরগনি। ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ স্কিম অসিগী মখাদা লৈরিবা লেমহৌরিবা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংগী অকুপ্পা ৱারোল অমসুং স্তেতস অদু মখাদা পীরি:-
সিরিএল নম্বর
স্তেৎ
ই.পি.ও.এস.কী %
রসন কার্দকী আধার সীদিং(%)
স্কিম অসি য়াওনবা থাবা তাং
১
ছতিসগর
৯৮%
৯৮%
ওগস্ত ১, ২০২০
২
অন্দমান অমসুং নিকোবর
৯৬%
৯৮%
ওগস্ত ১, ২০২০
৩
মনিপুর
৬১%
৮৩%
ওগস্ত ১, ২০২০
৪
নাগালেন্দ
৯৬%
৭৩%
ওগস্ত ১, ২০২০
৫
জম্মু অমসুং কাশমির
৯৯%
১০০%
ওগস্ত ১, ২০২০ - জিলা খরদা স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি, অমসুং
নবেম্বর ১, ২০২০দগী স্তেৎ পুম্বা কোনশিনগনি
৬
উত্তরখন্দ
৭৭%
৯৫%
সেপ্তেম্বর ১, ২০২০
৭
তামিল নাদু
১০০%
১০০%
ওক্তোবর ১, ২০২০
৮
লধখ
১০০%
৯১%
ওক্তোবর ১, ২০২০
৯
দিল্লী
০%
১০০%
ওক্তোবর ১, ২০২০
১০
মেঘলয়া
০%
১%
দিসেম্বর ১, ২০২০
১১
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯৬%
৮০%
জনুৱারি ১, ২০২১
১২
অরুনাচল প্রদেশ
১%
৫৭%
জনুৱারি ১, ২০২১
১৩
অসম
০%
০%
১৪
লক্ষদীপ
১০০%
১০০%
১৫
পুদুচেরী
০%
১০০%(দি.বি.তি.)
দি.বি.তি.
১৬
চান্দিগর
০%
৯৯%(দি.বি.তি.)
দি.বি.তি.

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
PM announces extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana till November
5 kg food grains per person to 80 crore beneficiaries and one kg whole chana per family will be distributed
29.64 LMT food grains distributed to 59.29 crores beneficiaries under PMGKAY in June
30 JUN 2020 7:32PM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana:
Food grain (Rice/Wheat)
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed the nation and announced the extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana till the end of November 2020. He said that the PMGKAY scheme is extended from July till the end of November 2020. During this five-month period, more than 80 crore people will be provided 5 kg free wheat/rice per month along with 1 kg free whole chana to each family per month. The government will spend more than Rs 90,000 crore towards the extension of the scheme. The Prime Minister also underlined that the country is moving towards the institution of ‘one nation, one ration card’, which will be of immense benefit to the poor who travel to other states in search of work.
Under the PMGKAY, for the April-June period, a total of 116.34 LMT food grains has been lifted by various States & UTs. In the month of April 2020, 37.06 LMT (93%) food grains have been distributed to 74.12 crore beneficiaries; in May 2020, total 36.83 LMT (91%) food grains were distributed to 73.66 crores beneficiaries and in the month of June 2020, 29.64 LMT (74%) food grains have been distributed to 59.29 crores beneficiaries. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 46,000 crores under this scheme. Wheat has been allocated to 6 States/UTs, - Punjab, Haryana, Rajasthan, Chandigarh, Delhi and Gujarat and rice has been provided to the remaining States/UTs.
Please click for status of provisional lifting and distribution of food grains under PMGKAY
Pulses
As regards Pulses, the total requirement for the three months i.e. from April to June was estimated at 5.87 LMT. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs 5,000 crore under this scheme. So far, 5.79 LMT Pulses have been dispatched to States/UTs and 5.59 LMT have reached the States/UTs, while 4.47 LMT pulses has been distributed. A total of 08.76 LMT pulses (Toor- 3.77 LMT, Moong-1.14 LMT, Urad-2.28 LMT, Chana-1.30 LMT and Masur-0.27 LMT ) was available in the stock as on 18.6.2020.
Please click for state wise dispatch and distribution status of pulses under PMGKAY
Food grain distribution to migrant labourers (Atma Nirbhar Bharat Package):
Under Atma Nirbhar Bharat package, Government of India has decided that 8 LMT food grains will be provided to about 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards. 5 Kg of food grain per person is being distributed free of cost for the months of May and June to all migrants. The states and UTs have lifted 6.39 LMT of food grains. States and UTs have distributed 1,06,141 MT of food grains to 121.00 lakh beneficiaries in May and 91.29 lakh beneficiaries in June, 2020.
The Government of India also approved 39,000 MT pulses for 1.96 crore migrant families. 8 Crore migrant labourers, stranded and needy families, who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards are being given 1 kg of gram/dal per family for the month of May and June for free. This allocation of gram/dal was made according to the needs of the states. Around 33,998 MT gram/dal have been dispatched to the states and UTs. A total 32,291 MT gram has been lifted by various States and UTs. 7,263 MT gram has been distributed by the states and UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 3,109 crores for food grain and Rs 280 crores for gram under this scheme.
Food grain Procurement:
As on 29.06.2020, total 388.81 LMT wheat (RMS 2020-21) and 746.05 LMT rice (KMS 2019-20) were procured.
Open Market Sales Scheme (OMSS):
Under the OMSS, the rates of Rice is fixed at Rs.22/kg and Wheat at Rs.21/kg. FCI has sold 5.73 LMT wheat and 10.12 LMT rice through OMSS during the lockdown period.
One Nation One Ration Card:
As on 01 June 2020, the One Nation One Card scheme is enabled in 20 States/UTs, namely – Andhra Pradesh, Bihar, Daman & Diu (Dadra and Nagar Haveli), Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Kerala, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Mizoram, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Uttar Pradesh, Telangana and Tripura. By 31st March 2021 all remaining States will be added to One Nation One Ration Card scheme and the scheme will be operational all over India. The details and status of the scheme in remaining States/UTs under One Nation One Ration Card is as follows: -
S.No
State
% of ePoS
Aadhar Seeding of Ration Cards (%)
Expected date of joining the scheme
1
Chhattisgarh
98%
98%
1st August 2020
2
Andaman and Nicobar
96%
98%
1st August 2020
3
Manipur
61%
83%
1st August 2020
4
Nagaland
96%
73%
1st August 2020
5
Jammu and Kashmir
99%
100%
1st August 2020- Scheme will be implemented in some districts, and
from 1st November,2020 whole State will be covered.
6
Uttarakhand
77%
95%
1st September 2020
7
Tamil Nadu
100%
100%
1st October 2020
8
Ladakh
100%
91%
1st October 2020
9
Delhi
0%
100%
1st October 2020
10
Meghalaya
0%
1%
1st December 2020
11
West Bengal
96%
80%
1st January 2021
12
Arunachal Pradesh
1%
57%
1st January 2021
13
Assam
0%
0%
14
Lakshadweep
100%
100%
15
Puducherry
0%
100%(DBT)
DBT
16
Chandīgarh
0%
99%(DBT)