স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
“স্তেতিস্তিক্স দে” জুন ২৯, ২০২০দা পাঙথোক্কনি
থিম: এস.দি.জি.-৩ (এনস্যুর হেল্দী লাইব্স এন্দ প্রমোত ৱেল-বিইং ফোর ওল এত ওল এজেজ) এন্দ এস.দি.জি.-৫ (এচীভ জেন্দর ইক্বেলিতী এন্দ এম্পৱার ওল ৱুমেন এন্দ গর্লস)
28 JUN 2020 12:09PM by PIB Imphal
নুংতিগী পুন্সিদা স্তেতিস্তিক্সকী শীজিন্নফম য়োকখৎনবা অমদি কমদৌনা স্তেতিস্তিক্সনা থৌশিল থৌরাং শেম্বদা মতেং ওইবগে হায়বদু মীয়ামদা খঙহন্নবগী পান্দমদা লৈঙাক অসিনা স্তেতিস্তিক্স দেগী থৌরম পাঙথোক্তুনা লাক্লি‍। মসি লৈবাক্কী থাক্তা পাঙথোক্কদবা অখন্নবা নুমিৎ অমা ওইনা থমদুনা জুন ২৯দা প্রোফেসর পি.সি. মহালানোবিসনা নেসনেল স্তেতিস্তিকেল সিস্তেম শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌরম্বদু শকখঙবা ওইনা মহাক্কী মপোক কুমওনদা পাঙথোক্লি‍।
মালেমগী কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতাংদা চত্থোক চৎশিনগী অমদি চেকশিন থৌরাংগী লৈরিবা পাউতাকশিংদা মীৎয়েং থমদুনা চহী অসিগী ওইনদি স্তেতিস্তিক্স দে, ২০২০ অসি ভর্চুএল ওইনা পাঙথোক্লগনি‍। স্তেতিস্তিক্স এন্দ প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয় অমদি প্লান্নিং মন্ত্রালয়গর কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) রাও ইন্দর্জিত সিংহনা থৌরম মপু ওইদুনা পাঙথোক্কনি‍। দা: বিবেক দেবরোই, চেয়রমেন, ইকনমিক এদভাইজরী কাউন্সিল তু দি প্রাইম মিনিস্তর এন্দ প্রেসিদেন্ত, কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ন স্তেতিস্তিকেল ইনস্তিত্যুৎ, শ্রী প্রবিন স্রিভাস্তব, চীফ স্তেতিস্তিক্সিয়ন ওফ ইন্দিয়া-কম-সেক্রেতরী, স্তেতিস্তিক্স ওফ ইন্দিয়ন স্তেতিস্তিকেল ইম্প্লিমেন্তেসন, লোয়ননা কেন্দ্র/স্তেত লৈঙাকশিংগী মকোক থোংবা ওফিসরশিং অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াগনি‍।
নেসনেল স্তেতিস্তিকেল কম্মিসনগী চেয়রমেন প্রোফেসর বিমল রোই, হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী দা: প্রীতি সুদান, ইন্দিয়ন স্তেতিস্তিকেল ইনস্তিত্যুৎ দাইরেক্তর প্রোফেসর সঙ্ঘমিত্র বন্দোপধ্যায়, য়ু.এন. ৱুমেন, য়ু.এন. ই.এস.সি.এ.পি.দগী মালেমগী শরুক য়াগদবশিং অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংসু ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা শরুক য়াগনি‍।
ইং ২০১৯দা মন্ত্রালয়না কেন্দ্র লৈঙাক্কী, স্তেত লৈঙাক্কী অমদি ইনস্তিত্যুসনশিংগী ওফিসিএল স্তেতিস্তিক্সিয়নশিংনা মশক থোক্না তৌথোরকপা থবকশিং শকখঙবা ওইনা প্রোফেসর পি.সি. মহালানোবিস নেসনেল এৱার্দ ইন ওফিসিএল স্তেতিস্তিক্স কৌবা অনৌবা এৱার্দ অমা লিংখৎখি‍। প্রোফেসর পি.সি. মহালানোবিস নেসনেল এৱার্দ, ২০২০ ফংলিবা মীওই অদু থৌরমসিদা ওক্কনি‍।
চহী অমমম কান্নরগা পীবা প্রোফেসর সি.আর. রাও অমদি প্রোফেসর পি.ভি. সুখতমে এৱার্দকী খুত্থাঙদা ওফিসিএল স্তেতিস্তিকেল সিস্তেমদা কান্না পীবা এপ্লাইদ এন্দ থিওরেতিকেল স্তেতিস্তিক্সগী লমদা পাঙথোকপা অৱাংবা থাক্কী রিছর্চগী কন্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়না শকখঙলি‍। ইং ২০২০গী ওইনা প্রোফেসর পি.ভি. সুখতমে এৱার্দ ফংগদবা মীওই থৌরমসিদা লাউথোক্কনি‍। স্তেতিস্তিক্সকা মরী লৈনবা হীরমশিংদা লৈবাক্কী থাক্তা পাঙথোকখিবা পোস্ত গ্রেজুএত মহৈরোয়শিংগী ‘ওন দি স্পোত এসে রাইতিং কম্পিতিসন, ২০২০’গী অথোইবশিংসু ওক্কনি‍।
চহী খুদিংগী স্তেতিস্তিক্স দে অসি মতম মতমদুগী লৈবাক্কী ওইনা মরুওইবা থিম য়েংলগা পাঙথোক্তুনা চহী অমা চুপ্না ৱর্কসোপ অমদি সেমিনার কয়া পাঙথোক্তুনা খনগৎলবা হীরমদা অফবা পুরক্নবগীদমক পাঙথোক্লি‍। স্তেতিস্তিক্স দে, ২০১৯গী থিম “সস্তেনেবল দেভেলপমেন্ত গোল্স (এস.দি.জি.) ওইখি অমদি মদু মখা শমথরকপা ওইনা স্তেতিস্তিক্স দে, ২০২০কী থিম অসি এস.দি.জি.-৩ (এনস্যুর হেল্দী লাইব্স এন্দ প্রমোত ৱেল-বিইং ফোর ওল এত ওল এজেজ) এন্দ এস.দি.জি.-৫ (এচীভ জেন্দর ইক্বেলিতী এন্দ এম্পৱার ওল ৱুমেন এন্দ গর্লস) ওইনা খল্লে‍।
রিপোর্ত ওন স্তেনেবল দেভেলপমেন্ত গোল্স-নেসনেল ইন্দিকেতর ফ্রেমৱর্ক (এন.আই.এফ.) প্রোগ্রেস রিপোর্ত ২০২০ (ভর্জন ২.১)গী অপদেত তৌরবা ভর্জন থৌরম অসিদা ফোঙদোক্কনি‍। রিপোর্ত অদুগা লোয়ননা ইন্দিয়ন স্তেতিস্তিকেল সর্ভিসেস কেদর মেনেজমেন্ত পোর্তেলসু জুন ২৯, ২০২০দা হৌদোক্কনি‍।
থৌরম অসিনা মীয়ামদা, মরুওইনা নহারোলশিংদা খুন্নাই-শেন্মিৎলোনগী শেম শাবা অমদি থৌশিল শেম্বদা স্তেতিস্তিক্সকী থৌদাংগী মতাংদা লৌশিং পোকহনগনি হায়না পানরি‍।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
“Statistics Day” to be celebrated on 29th June, 2020
Theme: SDG- 3 (Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages) & SDG- 5 (Achieve gender equality and empower all women and girls)
28 JUN 2020 12:09PM by PIB Delhi
The Government has been celebrating the Statistics Day, to popularise the use of Statistics in everyday life and sensitise the public as to how Statistics helps in shaping and framing policies. It has been designated as one of the Special Days to be celebrated at the national level and is celebrated on the birth anniversary of Prof. P C Mahalanobis, on 29thJune, in recognition of his invaluable contribution in establishing the National Statistical System.
This year it has been decided to celebrate the Statistics Day, 2020 virtually, in view of the travel and safety advisories on account of the global COVID-19 pandemic. The event will be chaired by Union Minister of State (Independent Charge) of Ministry of Statistics and Program Implementation and Ministry of Planning, Rao Inderjit Singh. Dr. Bibek Debroy, Chairman, Economic Advisory Council to the Prime Minister and President, Council of Indian Statistical Institute, Shri Pravin Srivastava, Chief Statistician of India-cum-Secretary, Ministry of Statistics and Program Implementation, along with senior officers of Central/ State Governments and other stakeholders will be present on the occasion.
Prof Bimal Roy, Chairman, National Statistical Commission, Dr. Preeti Sudan, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Prof. Sanghamitra Bandyopadhyay, Director, Indian Statistical Institute, International Participants from UN Women, UN ESCAP and other stakeholders will also participate in the event through video conferencing.
In 2019, the Ministry instituted a new award, namely, the Prof. P.C. Mahalanobis National Award in Official Statistics for recognizing outstanding achievement of official statisticians in Central Government, State Governments and Institutions. The Prof.P.C. Mahalanobis National Award winner, 2020 will be felicitated during the event.
The Ministry recognises the outstanding contribution for high quality research work in the field of applied and theoretical statistics benefitting the official statistical system through the Prof. C. R. Rao and Prof. P. V. Sukhatme awards, awarded in alternate years. For 2020, the award winner for Prof. P. V. Sukhatme will be declared during the event. The winners of ‘On the Spot Essay Writing Competition, 2020’ for Post Graduate Students on the subject relevant to Statistics organized at All India level will also be felicitated.
Every year, Statistics Day is celebrated with a theme of current national importance, which runs for a year by way of several workshops and seminars, aimed at bringing about improvements in the selected area. The theme of Statistics Day, 2019 was “Sustainable Development Goals (SDGs)” and carrying this forward the theme of Statistics Day, 2020 is selected as SDG- 3 (Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages) & SDG- 5 (Achieve gender equality and empower all women and girls).
The updated version of the Report on Sustainable Development Goals-National Indicator Framework (NIF) Progress Report 2020 (version 2.1)will be released during the event. Along with the report, the Indian Statistical Services Cadre Management Portal will also be launched on 29thJune 2020.
It is expected that these events will raise public awareness, especially among the younger generation, about the role of Statistics in socio-economic planning and policy formulation.