Ministry of Jal Shakti
Minister of Jal Shakti writes to Arunachal Pradesh CM for faster implementation of Jal Jeevan Mission
The State plans to provide tap connection to all rural households by March 2023
28 JUN 2020 1:20PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat wrote a letter to Chief Minister of Arunachal Pradesh for expeditious implementation of Jal Jeevan Mission in the State. The Mission is a flagship programme of the Prime Minister Shri Narendra Modi, which aims to improve the lives of rural people by providing safe drinking water to every rural household through household tap connections (FHTCs) by 2024. This approach of decentralized, demand-driven, community-managed water supply schemes at village/ habitation level is perceived as a major reform in the drinking water sector in India. Being implemented in partnership with States, the Mission aims to enable every rural household has assured availability of potable water at a service level of 55 litres per capita per day (lpcd) on regular and long-term basis so as to bring improvements in lives of rural folks.
Arunachal Pradesh plans to provide 100% tap connections to all the households of the State by March, 2023. Govt of India has allocated Rs 255 Crore for the State under JJM in 2020-21. State will be given additional funds in form of performance grants based on their achievement in terms of tangible outputs i.e. the household tap connections and commensurate financial progress. Out of 2.18 lakh total rural households, 37,000 households have been already provided with tap connections. The State is planning to provide 77,000 tap connections in 2020-21. While planning, thrust is given on covering households in aspirational district, quality-affected habitations, Sansad Adarsh Gramin Yojana villages, etc. on priority.
Central Minister urged the CM of the State to focus on retrofitting and augmentation of piped water supply schemes already existing in the villages/ habitations, so that remaining households could be provided with tap connections easily in least possible time, that’s why it has been stressed that this work should start in ‘campaign mode’. During the Covid–19 pandemic, it’s the endeavour of Government that people don’t crowd public stand posts/ drinking water sources. Shri Shekhawat requested for taking up water supply works in villages on immediate basis to provide household tap connections, which will help in practising social distancing, and will additionally help local people in getting employment and boost rural economy.
Being a decentralized programme, local community will play a pivotal role in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability. Local communities are encouraged to take responsibility of water supply systems in villages for regular upkeep and operation and maintenance. In all villages, IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission truly a people’s movement.
Skilling activities are planned so that unemployed youth could be trained in plumbing, masonry, fitting, pump operation, etc. so that a pool of trained human resources could be available at village level and engaged locally, which will help in long-term operation and maintenance of schemes without depending on outside agencies.
Stressing on the need for strengthening of existing drinking water sources for long-term sustainability of drinking water supply systems, Union Minister asked for convergence of various programmes like MGNREGS, SBM (G), 15th FC Grants to PRIs, District Mineral Development Fund, CAMPA, Local Area Development Fund, etc. at village level for judicious use of all available funds. The State will get Rs. 231 Crore under 15th Finance Commission Grants to PRIs during 2020-21; 50% of this amount has to be mandatorily to be spent on water and sanitation.
Under Jal Jeevan Mission, water quality testing laboratories at district & state levels are given priority. Community is being involved for surveillance of water quality. Provision has been made to empower and engage with the community, for which various activities are planned like timely procurement of kits, supply of kits to the community, identification of at least five women in every village, training 5 persons especially women for use of Field Test Kits, so that water can be tested locally.
Minister of Jal Shakti assured Arunachal Pradesh CM of his full support to make the State a ‘100% FHTCs’ State i.e. ‘Har Ghar Jal’ State and intends to discuss the planning and implementation of JJM with the CM through video conferencing soon.

জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
জল জীৱন মিছনৰ দ্ৰুত কাৰ্যকৰী কৰণৰ বাবে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰীলৈ কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰীৰ পত্ৰ
২০২৩ৰ মাৰ্চৰ ভিতৰত সকলো গ্ৰামীণ গৃহস্থীক নলীৰ সংযোগ দিবলৈ ৰাজ্যখনৰ পৰিকল্পনা
28 JUN 2020 1:20PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শেখাৱতে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰীলৈ ৰাজ্যখনত জল জীৱন মিছনৰ দ্ৰুত কাৰ্যকৰী কৰণৰ বাবে পত্ৰ লিখিছে। এই মিছন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ এটা প্ৰধান কাৰ্যক্ৰম, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে ২০২৪ পৰ্যন্ত ঘৰুৱা নলীৰ সংযোগ (এফ এইচ টি চি)ৰ মাধ্যমেৰে গাঁৱৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালক সুৰক্ষিত খোৱা পানীৰ যোগান ধৰি গাঁৱৰ বাসিন্দাসকলৰ জীৱন উন্নত কৰা। এই কাৰ্যক্ৰম গাঁও/বস্তি স্তৰত সামূহিক-পৰিকল্পিত জল যোগান আঁচনি ভাৰতত খোৱা পানীৰ ক্ষেত্ৰত এটা বৃহৎ সংস্কাৰৰ ৰূপত প্ৰতিপন্ন হৈছে। ৰাজ্যসমূহৰ অংশগ্ৰহণেৰে কাৰ্যকৰী কৰা এই মিছনৰ লক্ষ্য হৈছে গাঁৱৰ লোকসকলৰ জীৱনলৈ উন্নয়ন আনিবৰ বাবে নিয়মীয়া আৰু দীৰ্ঘকালীনভাৱে প্ৰতিটো গ্ৰামীণ পৰিয়ালত প্ৰতিজন লোকক ৫৫ লিটাৰ খোৱা পানী দৈনিক (এল পি চি ডি) পৰ্যাপ্ত কৰোৱা।
অৰুণাচল প্ৰদেশে ২০২৩ৰ মাৰ্চ পৰ্যন্ত ৰাজ্যখনৰ সকলো ঘৰতে ১০০% নলীৰ সংযোগ দিবৰ বাবে পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰে ২০২০-২১ৰ বাবে জে জে এমৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনক ২৫৫ কোটি টকা আৱণ্টিত কৰিছে। ৰাজ্যখনৰ প্ৰদৰ্শন আধাৰিত অনুদান-ঘৰুৱা নলী সংযোগ আৰু সমানুপাতিক বিত্তীয় প্ৰগতিৰ সন্দৰ্ভত উপলব্ধিৰ আধাৰত অতিৰিক্ত ধনৰাশি দিয়া হ'ব। মুঠ ২.১৮ লাখ গ্ৰামীণ পৰিয়ালৰ মাজৰ পৰা ৩৭,০০০টা ঘৰত প্ৰথমেই নলীৰ সংযোগ দিয়া হৈছে। ৰাজ্যখনে ২০২০-২১ত ৭৭,০০০টা নলীৰ সংযোগ দিয়াৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছে। পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাৰ সময়ত, ইচ্ছুক জিলা, মানদণ্ড-প্ৰভাৱিত বস্তি, সাংসদ আদৰ্শ গ্ৰামীণ যোজনা আদিৰ গৃহসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে আৰু তালিকাত ৰখা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্যখনৰ মুখ্যমন্ত্ৰীজনক গাঁও/বস্তিসমূহত আগৰে পৰা থকা পাইপ জল যোগান পৰিকল্পনাসমূহৰ পুনৰ নিৰ্ধাৰণ আৰু সংবৰ্ধনৰ ওপৰত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে, যাতে অৱশিষ্ট পৰিয়ালসমূহক কম সময়ত সহজেই নলীৰ সংযোগ দিব পৰা যায়। এইবাবে এই কথাৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হৈছে যে এই কাম 'অভিযান'ৰ ৰূপত কৰা উচিত। কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত, চৰকাৰৰ প্ৰয়াস এইটোৱেই যে মানুহে সাৰ্বজনিক ষ্টেণ্ড পোষ্ট/খোৱা পানীৰ সোঁতত ভিৰ কৰি জমা নহয়। শ্ৰী শেখাৱতে ঘৰুৱা নলীৰ সংযোগ দিবৰ বাবে তাৎক্ষণিকভাৱে গাঁওসমূহত জল-যোগানৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰে, যাৰ জৰিয়তে মানুহে পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ পৰা দূৰত্ব অব্যাহত ৰখাত সহায়ক হ'ব, স্থানীয় মানুহে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰাৰ অতিৰিক্ত সুযোগ পাব আৰু গ্ৰামীণ অৰ্থ ব্যৱস্থাই অগ্ৰগতি লাভ কৰিব।
বিকেন্দ্ৰীকৃত কাৰ্যক্ৰম হোৱা বাবে, স্থানীয় জনসাধাৰণে দীৰ্ঘ সময় ধৰি উপযোগিতা সুনিশ্চিত কৰিবৰ বাবে গাঁওসমূহত জল-যোগান প্ৰণালীৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা, পৰিচালনা, কাৰ্যকৰী কৰা, সঞ্চালন আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত মহত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। স্থানীয় জনসাধাৰণক গাঁৱত জল-যোগান প্ৰণালীৰ নিয়মীয়া চোৱাচিতা, সঞ্চালন আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে দায়িত্ব ল'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰা হয়। সকলো গাঁৱতে জল জীৱন মিছনক সঠিক স্তৰত জন আন্দোলনত পৰিণত কৰিবৰ বাবে সমূহীয়া সহযোগিতাৰ লগতে আই ই চি অভিযানৰ আৱশ্যকতা আছে।
নিবনুৱা যুৱক-যুৱতীসকলক প্লাম্বিং, ৰাজমিস্ত্ৰী, মিটিং, পাম্প সঞ্চালন আদিত প্ৰশিক্ষিত কৰিবৰ বাবে কৌশল প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যাতে প্ৰশিক্ষিত মানৱ সম্পদ গ্ৰামীণ স্তৰত উপলব্ধ হয় আৰু তেওঁলোকক স্থানীয় স্তৰত কামৰ দায়িত্ব দিব পৰা যায়। ইয়াৰ জৰিয়তে বাহিৰা সংস্থাসমূহৰ সহযোগিতা নোহোৱাকৈয়ে পৰিকল্পনাসমূহৰ ব্যৱস্থাপনা বা দীৰ্ঘকালীন সঞ্চালনত সহায় হ'ব। খোৱা পানী যোগান প্ৰণালীসমূহৰ দীৰ্ঘকালীন ব্যৱহাৰৰ বাবে বৰ্তমান উপলব্ধ খোৱা পানীৰ উৎসসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দি, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীজনে কয় যে উপলব্ধ ধনৰাশিৰ যথোচিত ব্যৱহাৰৰ বাবে ৰাজ্যসমূহে বিভিন্ন কাৰ্যক্ৰম যেনে মনৰেগা, এছ বি এম (জি), পি আৰ আইয়ে পাবলগীয়া ১৫তম বিত্ত আয়োগৰ নিধি, জিলা খনিজ বিকাশ কোষ, চি এ এম পি এ, গাঁও স্তৰত স্থানীয় ক্ষেত্ৰ বিকাশ ফাণ্ড আদিত সমিলমিলৰ জৰিয়তে পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। ৰাজ্যৰ পি আৰ আইয়ে ২০২০-২১ৰ সময়ছোৱাত ১৫তম বিত্ত আয়োগৰ অনুদানৰ ৰূপত ২৩১ কোটি টকা লাভ কৰিব। এই ধনৰাশিৰ ৫০% পানী আৰু স্বচ্ছতাৰ ওপৰত খৰচ কৰাটো অনিবাৰ্য।
জল জীৱন মিছনৰ জৰিয়তে, জিলা আৰু ৰাজ্য স্তৰত পানীৰ মানদণ্ড পৰীক্ষা প্ৰয়োগশালাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। পানীৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত দৃষ্টি ৰাখিবৰ বাবে জনসাধাৰণক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। জনসাধাৰণক শক্তিশালী কৰি তোলা আৰু তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ সুনিশ্চিত কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে বিভিন্ন কামৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যেনে কিটৰ সময়মতে ক্ৰয়, জনসাধাৰণক কিটৰ যোগান ধৰা, প্ৰতিখন গাঁৱত কমেও পাঁচগৰাকী মহিলা চিনাক্ত কৰা, পাঁচজন পুৰুষ, বিশেষকৈ মহিলাসকলক ফিল্ড টেষ্ট কিটৰ ব্যৱহাৰ সম্পৰ্কে প্ৰশিক্ষিত কৰা আদি--যাতে পানীৰ স্থানীয় স্তৰত পৰীক্ষা কৰিব পৰা যায়।
জল শক্তি মন্ত্ৰীজনে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰীলৈ ৰাজ্যখনক '১০০% এফ এইচ টি চি' অৰ্থাৎ 'হৰ ঘৰ জল'ৰ ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন দিয়াৰ আশ্বাস দিয়ে আৰু শীঘ্ৰে ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চিঙৰ জৰিয়তে মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে জে জে এমৰ পৰিকল্পনা আৰু কাৰ্যকৰী কৰণৰ ওপৰত আলোচনা কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে।