Ministry of Finance
2% Interest Subvention approved on prompt repayment of Shishu Loans under Pradhan Mantri MUDRA Yojana for a period of 12 months
Regular repayment of loans to be incentivized
Scheme will help small businesses brace the disruption caused due to COVID-19
24 JUN 2020 4:18PM by PIB Delhi
Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi today approved approved a scheme for interest subvention of 2% for a period of 12 months, to all Shishu loan accounts under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) to eligible borrowers.
The scheme will be extended to loans which meet the following criteria - outstanding as on 31st March, 2020; and not in Non-Performing Asset (NPA) category, as per Reserve Bank of India (RBI) guidelines, on 31st March 2020 and during the period of operation of the Scheme.
The interest subvention would be payable for the months in which the accounts are not in NPA category including for the months that the account becomes a performing asset again, after turning NPA. The scheme will incentivize people who will make regular repayments of loans.
The estimated cost of the Scheme would be approximately Rs. 1,542 crore which would be provided by the Government of India.
Background
This Scheme is for implementation of one of the measures relating to MSMEs, announced under the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan. Under PMMY, loans for income generating activities up to Rs. 50,000 are termed as Shishu loans. PMMY loans are extended by Member Lending Institutions viz. Scheduled Commercial Banks, Non Banking Finance Companies and Micro Financial Institutions, registered with Mudra Ltd.
The ongoing COVID-19 crisis and the consequent lockdown has led to severe disruption of business for micro and small enterprises which are funded through Shishu Mudra loans. Small businesses typically function on thin operating margins, and the current lockdown has had a severe impact on their cash flows, jeopardizing their ability to service their loans. This could lead to default in repayment and have a resultant impact on access to institutional credit in future.
As on 31st March 2020, about 9.37 crore loan accounts under the Shishu category of PMMY with a total loan amount of about Rs 1.62 Lakh crore, were outstanding.
Implementation strategy
The Scheme will be implemented through the Small Industries Development Bank of India (SIDBI) and will be in operation for 12 months.
For borrowers, who have been allowed a moratorium by their respective lenders, as permitted by RBI under the ‘COVID 19 Regulatory Package’, the Scheme would commence post completion of the moratorium period till a period of 12 months i.e. from September 01, 2020 till August 31, 2021. For other borrowers, the scheme would commence w.e.f. June 01, 2020 till May 31, 2021.
Major Impact
The Scheme has been formulated as a specific response to an unprecedented situation and aims to alleviate financial stress for borrowers at the ‘bottom of the pyramid’ by reducing their cost of credit. The Scheme is expected to provide much needed relief to the sector, thereby enabling small businesses to continue functioning without laying off employees due to lack of funds.
By supporting small businesses to continue functioning during these times of crisis, the Scheme is also expected to have a positive impact on the economy and support its revival, which is necessary for employment generation in future.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে 'শিশু ঋণ'ৰ পুনৰ পৰিশোধত ১২ মাহৰ সময়ৰ বাবে ২% সুত ছাবছিডীক অনুমোদন জনায়
ঋণৰ নিয়মীয়া পুনৰ পৰিশোধক উৎসাহিত কৰা হ'ব
এই যোজনাই 'কোভিড-১৯'ৰ পৰা উদ্ভৱ ব্যৱধানেৰে মোকাবিলা কৰাত ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীক সহায় কৰিব
24 JUN 2020 4:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই আজি সক্ষম ঋণ লওঁতাসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনা (পিএমএমৱাই)ৰ জড়িয়তে সকলো শিশু ঋণ একাউণ্টৰ ওপৰত ১২ মাহৰ সময়ৰ বাবে ২%ৰ সুত ছাবছিডী দিয়াৰ পৰিকল্পনাক অনুমোদন জনাইছে।
এই যোজনা সেই ঋণবিলাকৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য হ'ব যি এই মানদণ্ডবিলাক সম্পূৰ্ণ কৰে-৩১ মাৰ্চ, ২০২০ত বাকী পৰিছিল; আৰু ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক (আৰবিআই)ৰ দিশ-নিৰ্দেশনা অনুসৰি ৩১ মাৰ্চ ২০২০ত তথা যোজনা চলি থকাৰ সময়ত উৎপাদন-ৰহিত সম্পদ (এনপিএ) শ্ৰেণীত নাছিল।
সুত ছাবছিডী সেই মাহবিলাকৰ বাবে দেয় হ'ব য'ত একাউণ্ট এনপিএৰ শ্ৰেণীত নপৰে। ইয়াত সেই মাহবিলাকো অন্তৰ্ভুক্ত য'ত একাউণ্ট এনপিএ হোৱাৰ পিছত পুনৰ উৎপাদন-ৰহিত সম্পদ হৈ পৰে। এই যোজনাই তেনে লোকক উৎসাহিত কৰিব যি ঋণৰ নিয়মীয়া পৰিশোধ কৰিব।
যোজনাৰ আনুমানিক লগ্নি প্ৰায় ১,৫৪২ কোটি টকা হ'ব যাক ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা যোগান ধৰা হ'ব।
পৃষ্ঠভূমিঃ
এই যোজনা এমএছএমইৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত বিভিন্ন উপায়ৰ মাজৰ পৰা এটা উপায় প্ৰয়োগ কৰিবৰ বাবে, যাৰ ঘোষণা 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত' অভিযানৰ জৰিয়তে কৰা হৈছে। পিএমএমৱাইৰ জৰিয়তে আয় সৃষ্টি কাম-কাজৰ বাবে দিয়া ৫০,০০০ টকা পৰ্যন্ত ঋণক 'শিশু ঋণ' বোলা হয়। পিএমএমৱাই ঋণ দৰাচলতে সদস্য ঋণদাতা সংস্থাৰ যেনে অনুসূচিত বাণিজ্যিক বেংক, বেংকসেৱা বহিৰ্ভূত বিত্তীয় কোম্পানী আৰু মুদ্ৰা লিমিটেডত পঞ্জীকৃত মাইক্ৰ' ফাইনেঞ্চ সংস্থানৰ দ্বাৰা দিয়া হয়।
এতিয়াও সক্ৰিয় হৈ থকা কোভিড-১৯ সংকট আৰু ইয়াৰ পৰিণাম স্বৰূপে কৰা লকডাউনে সেই সূক্ষ্ম আৰু লঘু উদ্যোগৰ কাম-কাজ বেয়াকৈ বাধাগ্ৰস্ত কৰিছে য'ত শিশু মুদ্ৰা ঋণৰ মাধ্যমেৰে বিত্ত উপলব্ধ হয়। সৰু ব্যৱসায়ীয়ে সাধাৰণতে অত্যন্ত কম পৰিচালন মাৰ্জিনত ব্যৱসায় কৰে, আৰু বৰ্তমান লকডাউনৰ তেওঁলোকৰ নগদ প্ৰবাহত অত্যন্ত প্ৰতিকূল প্ৰভাৱ পৰিছে যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ ঋণ পৰিশোধৰ ক্ষমতা বিপদাপন্ন হৈছে। এইবাবেই তেওঁলোকে ঋণ পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত ডিফল্ট বা অক্ষম হ'ব পাৰে আৰু ইয়াৰ পৰিণাম স্বৰূপে ভৱিষ্যতে সংস্থাগত ঋণ পৰ্যন্ত আহৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ওপৰত প্ৰতিকূল প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে।
৩১ মাৰ্চ ২০২০ পৰ্যন্ত স্থিতি অনুসৰি, পিএমএমৱাইৰ 'শিশু' শ্ৰেণীৰ জৰিয়তে প্ৰায় ১.৬২ লাখ কোটি টকাৰ মুঠ ঋণ ৰাশিৰে প্ৰায় ৯.৩৭ কোটি ঋণ একাউণ্ট বকেয়া আছিল।
কাৰ্যকৰী ৰণনীতিঃ
এই যোজনা ভাৰতীয় লঘু উদ্যোগ বিকাশ বেংক (চিডিবি)ৰ মাধ্যমেৰে কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব আৰু ১২ মাহলৈকে পৰিচালনাত থাকিব।
যি ঋণ লওঁতাক ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক (আৰবিআই)ৰ 'কোভিড-১৯ নীতিসম্পৰ্কীয় পেকেজ'ৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ বেংকৰ দ্বাৰা সময়সীমা দিয়া হৈছে তেওঁলোকৰ বাবে এই যোজনা সময়সীমা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত আৰম্ভ হ'ব আৰু ১২ মাহৰ সময়ৰ বাবে জাৰি থাকিব অৰ্থাৎ ০১ ছেপ্তেম্বৰ, ২০২০ৰ পৰা ৩১ আগষ্ট, ২০২১ পৰ্যন্ত জাৰি থাকিব। অন্য ঋণ লওঁতাসকলৰ বাবে এই যোজনা ০১ জুন, ২০২০ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ'ব আৰু ৩১ মা'ৰ, ২০২১ পৰ্যন্ত জাৰি থাকিব।
প্ৰধান প্ৰভাৱঃ
এই যোজনাক অভূতপূৰ্ব পৰস্থিতিৰে মোকাবিলা কৰিবৰ বাবে এক বিশেষ পদক্ষেপ বা উপায় হিচাপে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ উদ্দেশ্য ঋণৰ প্ৰয়োজন কম কৰি 'পিৰামিডৰ তলৰ ভাগ'ৰ ঋণ লওঁতাসকলৰ বিত্তীয় সংকট কম কৰা। যোজনাৰ জৰিয়তে এই খণ্ডই বহু-প্ৰতীক্ষিত সকাহ পাব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে সৰু ব্যৱসায়ীসকলে ধন কম হোৱা বাবে কৰ্মচাৰীৰ ছাটাই নকৰাকৈয়ে নিজৰ কাম-কাজ ধাৰাবাহিকভাৱে অব্যাহত ৰখাত সহায়ক হ'ব।
সংকটৰ এই সময়ত নিজৰ কাম-কাজ ধাৰাবাহিকভাৱে অব্যাহত ৰাখিবলৈ এমএছএমইক আৱশ্যকীয় সাহায্য প্ৰদান কৰিলে এই যোজনাৰ অৰ্থ ব্যৱস্থাতো সকাৰাত্মক প্ৰভাৱ পৰাত আৰু ইয়াৰ লগতে আৰ্থিক পুনৰুত্থানতো সম্বল পোৱা যাব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিটো ভৱিষ্যতে ৰোজগাৰ সৃষ্টিৰ বাবে অত্যন্ত আৱশ্যকীয়।