Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti writes to CM Mizoram for faster implementation of Jal Jeevan Mission in the State
23 JUN 2020 3:31PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, in his letter to Chief Minister of Mizoram, has expressed his concerns over the slow progress of Jal Jeevan Mission (JJM) in the State. After announced by Prime Minister Shri Narendra Modi in his last Independence Day speech, States are implementing JJM, which aims to provide potable drinking water to every rural household through Functional Household Tap Connections (FHTCs) by 2024. This Mission is a tool to provide security and dignity to rural women especially girls.
While stressing on the need for proper planning to be done to achieve the goal of JJM within the time frame with focus on retrofitting/ augmentation of existing water supply systems to provide tap connections to remaining households, the Jal Shakti Minister urged the CM to focus on taking up works immediately in a ‘campaign mode’ in 655 villages in the State reported to have existing piped water supply schemes. Priority is to be given to saturation of villages in aspirational districts, SC/ ST dominant villages/ habitations and villages covered under Sansad Adarsh Gram Yojana.
Shri Shekhawat mentioned that under Jal Jeevan Mission funds are provided by Government of India based on the output in terms of household tap connections provided and the utilization of available funds. Against the target of providing tap connections to 23,525 households in the year 2019-20, 15,878 tap connections were provided. Mizoram was allocated ₹ 39.87 Crore in 2019-20 and with performance grant, total ₹ 68.05 Crore was released, out of which the State could only spend ₹ 37.41 Crore, leaving an unspent balance of 30.78 Crore. The allocation for Mizoram has been increased to ₹ 79.30 Crore in 2020-21, and with opening balance of ₹ 30.78 Crore, Mizoram has assured availability of Rs. 110.08 Crore of Central fund. With matching State share, the State will have ₹ 122.30 Crore during 2020-21 for implementation of JJM. The central minister stressed that providing potable water to every rural household is a national priority and the State should make efforts to accomplish the goal in time-bound manner.
Emphasizing on the importance of water sources for long-term sustainability of water supply systems, Union Minister advised for strengthening of existing drinking water sources for long-term sustainability of drinking water supply systems. The planning should be done at village level and Village Action Plan (VAP) of every village is to be prepared by dovetailing all available resources by convergence of different programmes viz. MGNREGS, SBM, 15th Finance Commission Grants to PRIs, CAMPA funds, District Mineral Development Fund, Local Area Development Funds, etc. It has been further emphasized that local village community/ Gram Panchayats and/or user groups need to be involved in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability to achieve drinking water security. In all villages, IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission, truly a people’s movement.
In 2020-21, Mizoram has been allocated 93 Crore as 15th Finance Commission Grants to PRIs and 50% of this amount is mandatorily to be utilized for water supply & sanitation. Funds provided under Swachh Bharat Mission (G) are to be utilized for grey water treatment and reuse works.
In the wake of Covid–19 pandemic, it is important that people don’t crowd public stand-posts/public water sources. Mizoram CM has been requested to take up water supply works in all villages to provide household tap connections, which will help in practicing social distancing, and will additionally help villagers in getting employment and boost rural economy.
Minister of Jal Shakti assured Mizoram CM of his full support to make the State a ‘100% FHTCs State’ by December, 2022 and intends to discuss the planning and implementation of JJM with the CM through video conferencing soon.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রীনা মিজোরামগী সি.এম.দা স্তেৎ অসিদা জল জীবন মিসনগী খোংজেল য়াংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা চে থারকখ্রে
23 JUN 2020 3:31PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী জল শক্তিগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্রা সিংহ শেখাৱাৎনা মিজোরামগী চীফ মিনিস্তরদা ইখিবা মহাক্কী চিথীদা স্তেৎ অসিদা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.)গী থবক্তা খোংজেল তপথরকপগী মতাংদা নুংনাংবা ফোঙদোকখি। হাকুমগী নিংখা তম্বা নুমিৎ পালন তৌবদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা লাউথোকখিবগী মতুং, স্তেৎশিংনা ২০২৪ ফাওবদা ফঙ্কস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সনস (এফ.ঐচ.তি.সি.শিং)গী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফঙহন্ননবা পান্দমদা জে.জে.এম. ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। মসিগী মিসন অসি খুঙ্গংগী নুপী মরু ওইনা নুপীমচাশিং শাফনবা অমসুং নুঙাইনা হিংনবা খুৎলাই অমনি।
পীরিবা মতমগী মনুংদা জে.জে.এম.গী পান্দম ফঙনবা পোরম ফজনা য়াৎপা মথৌ তাই লোয়ননা হান্ননা লৈরবা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী শেমজিনবা/চাওথোকপদা মীৎয়েং থম্লগা লেমহৌরিবা য়ুমথোংশিংদা তোতি কন্নেক্সনশিং পীনবা, জল শক্তিগী মন্ত্রীনা সি.এম.দা স্তেৎ অসিগী হান্ননা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী পাইপ লৈরবা খুঙ্গং ৬৫৫দা খুদক্তা থবকশিং ‘কেম্পেন মোদতা’ পাইখৎনবা খঙহনখি। শোত্থরবা জিলাশিং, এস.সি./এস.তি.না নম্না খুন্দবা খুঙ্গংশিং/মফমশিং অমসুং সান্সদ অদর্শ গ্রামিন যোজনাগী মখাদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা হেন্না খুদোংচাবা ফংহনগদৌরি।
য়ুমথোংদা তোতি কন্নেক্সন ফঙহনবা অমসুং লৈরিবা ফন্দশিং শীজিন্নবগী ফলশিংগী মখা পোন্না ভারত সরকারনা জল জীবন মিসনগী মখাদা ফন্দশিং থাদৈ হায়না শ্রী শেখাৱাৎনা থমখি। ২০১৯-২০গী চহিদা য়ুমথোং ২৩,৫২৫দা তোতি কন্নেক্সনশিং পীবগী পান্দম থম্বা, তোতি কন্নেক্সন ১৫,৮৭৮ পীখি। ২০১৯-২০দা মিজোরামদা লুপা কোতি ৩৯.৮৭ এল্লোকেৎ তৌখি অমসুং পর্ফোর্মেন্স গ্রান্তগা লোয়ননা অপুনবা লুপা কোতি ৬৮.০৫ থাদখি মদুগী মনুংদা স্তেৎনা শীজিন্নদবা বেলেন্স ওইনা লুপা কোতি ৩৭.৪১ থম্লগা লুপা কোতি ৩৭.৪১ শীজিন্নবা য়াগনি। ২০২০-২১দা মিজোরাগী ওইনা কায়থগদবা অদু ওপনিং বেলেন্স ওইনা লুপা কোতি ৩০.৭৮কা লোয়ননা লুপা কোতি ৭৯.৩০দা হেনগৎখি, মিজোরামদা কেন্দ্রগী ফন্দ ওইনা লুপা কোতি ১১০.০৮ লৈরগনি। স্তেৎকী চান্নবা শরুক্কা লোয়ননা, ২০২০-২১গী মনুংদা জে.জে.এ. ইমপ্লিমেন্ত তৌননবা স্তেৎনা লুপা কোতি ১২২.৩০ লৈরগনি। য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফঙহনবা হায়বা অসি লৈবাক অসিনা মরু ওইনা লৌই অমসুং স্তেৎনা পান্দম অসি মতম চানা লৌশিন্ননবা হোৎনগদবনি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা থমখি
ৱাতর সপ্লাই সিস্তেম মতম শাংনা ফঙননবা ঈশিং পীবগী কান্নবা অদু পল্লদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হান্ননা লৈরবা থক্নবা ঈশিং পীরিবা অসিগী থক্নবা ঈশিংগী সপ্লাই সিস্তেম অসি মতম শাংনা শীজিন্ননবা ফগৎহন্নবা হায়খি। প্লানিং অসি খুঙ্গংগী থাক্তা তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিং মদুদি এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং পীরিবা পি.আর.আই.শিং, সি.এ.এম.পি.এ. ফন্দশিং, দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দেবেলপমেন্ত ফন্দ, লোকেল এরিয়া দেবেলপমে্ন্ত ফন্দ অসিনচিংবা অসি পুনশিন্দুনা খুঙ্গং খুদিংগী ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.)না লৈরিবা রিসোর্স পুম্নমক শীজিন্নগদবনি। খুঙ্গংশিংদা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লানিং তৌবা, ইমপ্লেমেন্ত তৌবা, শীল-লাংবা, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবা অসিদা খুঙ্গংগী মফম অদুগী মীয়াম/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিং অমসুং/নত্রগা শীজিন্নরিবা কাংলুপশিংনা য়াওশিন্দুনা থকনবা ঈশিং মাংহন্দনা মতম শাংনা চৎনহন্ননবা পান্দম অদু ফংগনি।
২০২০-২১দা, ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তগী পি.আর.আই.শিংদা পীবা ওইনা মিজোরামদা লুপা কোতি ৯৩ কায়থখ্রে অমসুং শেনফম অসিগী ৫০%না ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসনদা শুকশোই শোইদনা শীজিন্নগদবনি। স্বাচ ভারত মিসন (জি)গী মখাদা কায়থবা ফন্দশিং অসি গ্রে ৱাতর ত্রিৎমেন্ত অমসুং অমুক হন্না শীজিন্ননবা থবকশিংদা শীজিন্নগদবনি।
কোবিদ-১৯গী লায়চৎ থোকপা অসিদা, মরু ওইনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী পব্লিক স্তেন্দ-পোস্তশিং/ঈশিং য়াফমশিংদা মী তীনহল্লোইদবনি। মিজোরামগী সি.এম.না খুঙ্গং পুম্নমক্তা য়ুমথোংদা তোতি কন্নেক্সনশিং পীনবা ৱাতর সপ্লাইগী থবকশিং পাইখৎনবা হায়খি মসিনা সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকপদা মতেং ওইগনি অঞসুং মসিগী মথক্তা খুঞ্জাশিং থবক পীরগনি অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোনসু ফগৎহল্লগনি।
দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা স্তেৎ অসি ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি. স্তেৎ’ অমা ওইনবা জল শক্তিগী মন্ত্রীনা মিজোরামগী সি.এম.দা অঙম্বা মতেং পীগনি হায়না থাজবা পীখি অমসুং অথুবদা সি.এম.গা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা জে.জে.এম.গী প্লানিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসনগী খন্নরগনি।