অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা “এস্পিরেস্নেল” দিস্ত্রিক্তশিংদা হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবশিং য়েংশিনখ্রে
(দোনর মন্ত্রালয়)না এন-ই স্তেৎশিংদা হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা লুপা কোতি ১৯০ কায়থখ্রে
21 JUN 2020 6:56PM by PIB Imphal
দেবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও. পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি অৱাং নোংপোকদা অখন্নবা মীৎ্য়েং থম্লগা লোয়ননা “এস্পিরেস্নেল” দিস্ত্রিক্তশিংদা ওইরিবা কোবিদকী ফীভম অমসুং হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবশিং য়েংশিনখ্রে। কোবিদকী লায়চৎ থোক্লকপা অসিদা নোর্থ ইস্তর্ন (দোনর) মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক্কী স্তেৎ নিপালগী হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্ননবা, মরু ওইনা লৌনগনবা লায়নাশিং লাকশিন্ননবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা কোতি ১৯০ কায়থনবা ৱারেপ লৌখ্রে হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি।
হেলথ সেক্রেতরী লোয়ননা দিপুতী কম্মিসনরশিং অমসুং হেল্থ ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখিবা ভর্চ্যুয়ল মীফম অমদা ৱা ঙাংলদুনা দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা হায়, এস্পিরেস্নল দিস্ত্রিক্তকী ৱাখল্লোন অসি কী ইন্দিক্তের ৪৯দা য়ুম্ফম ওইরি, মসিদা হেল্থকেয়রগী স্তেসত অসিনা মরু ওইবা মচাক অমা ওইরি। সাইন্তিফিকেল্লী দিজাইন তৌবা মেকানিজমগী খুত্থাংদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্না কী ইন্দিক্তেরশিং ফগৎহনবদা মীৎয়েং থমগনি অমসুং পীরিবা ইন্দিক্তেরদা মখোয়গী রেতিং অদু খ্বাইদগী থবক ফজনা তৌবা স্তেৎকী দিস্ত্রিক্ততা অমসুং খ্বাইদগী থবক ফজনা তৌবা লৈবাক্কী দিস্ত্রিক্ততা হেনগৎহন্নবা হোৎনবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কোবিদকী লায়চৎতগী মরু ওইনা তমহৌবা অসি তুংলমচৎতা মাংজৌননা লায়চৎ থোক্লকপা অমসুং শন্দোরকপা থেংননবা শেম শাহৌবা অসিনা হেল্থকেয়র ওইনা খ্বাইদগী মরু ওই হায়বা অসিনা হায়না দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা ফোঙদোকখি। মসি মতুং ইন্না দোনর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আই.এস.দি.এস.)দগী লুপা কোতি ৫০০গী মথক্তা লৌথবা য়াবা হকশেলগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংগী প্রপোজেলশিং থাবগী খুদোংচাবা অৱাং নোংপোক স্তেৎশিংদা অৱাং নোংপোক (দোনর) মন্ত্রালয়না পীরি হায়না মহাক্না হায়খি। মখা তারকপা ওইনা অসাম, অরুনাচল প্রদেশ, মেঘালয়া, মনিপুর, সিক্কিম, মিজোরাম অমসুং নাগলেন্দদগী প্রপোজেলশিং ফংলে লোয়ননা নিপানশুবা স্তেৎ ওইরিবা ত্রিপুরাদগী প্রপোজেল লাকপা ঙাইরি।
লোকদাউন তৌদ্রিঙৈ কোরোনাগী লায়চৎ হৌরপগী অঙনবা মতমদা গপ-ফন্দিংগীদমক্তা খুদক্কী তেংবাং ওইনা লুপা কোতি ২৫ অৱাং-নোংপোক (দোনর) মন্ত্রালয়না কায়থখিবা অদু দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা নিংশিংখি। মসিগী মতুং তারকপদা লুপা কোতি ৫০০ হেনবা নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আই.এস.দি.এস.) ফন্দ ফংনবা খুদোংচবা লাকখি।
অসামগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত গোলপরা অমসুং ধুব্রিনা অয়ুশমান ভারত চাউরাক্না মথংশিৎনা ১০০% অমসুং ৮৫% ফংহনবা ঙমখিবদা দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা থগৎপা ফোঙদোকখি। মসিগী মথক্তা থা তরুক্কী মনুংদা গোলপরা জিলানা ভারত পুম্বগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ১৫০গী লিস্তকী মনুংদা ৬৮ শুবদা লৈরম্বদগী ১৬ শুবদা হেনগৎখি।
লম্বী থোংগী খুদোংচাদবা কয়া লৈরবসু, অৱাং নোংপোক স্তেৎশিংনা কোরোনাগী অৱাবা লাকশিনবদা মথৌ ফজনা পাঙথোকখি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা হায়খি। মহাক্না হায়খি, মখল কয়াগী খুদোংচাদবশিং মঙোন্দা খঙহল্লকখি খুদম ওইনা, অয়ুশমান ভারতকী বেনিফিসরী ওইবা য়াবা লিস্ততা অমসুং গোল্দন কার্দকী মতাংদা অৱাৎপা লৈবা য়েংশিন্ননবা মরী লৈনবা ওথোরিতীগা লোয়ননা পাইখৎলগনি।
হৌখিবা থা অনিদা তৌখিবা হেল্থকেয়রগী থবক থৌরমদা য়ুম্ফম ওইরগা দোনর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং লোয়ননা অৱাং নোংচুপ লমদমগী স্তেৎ নিপানগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা মখোয়গী তৌখিবশিং অদু থম্লি।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Dr Jitendra Singh reviews healthcare facilities in "Aspirational" districts.
(MDoNER) to sanction Rs.190 crore for augmentation of healthcare facility in N-E States
21 JUN 2020 6:56PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today reviewed the COVID status and healthcare facility in "Aspirational" districts with special focus on North East. He also disclosed that in the wake of COVID pandemic, the Ministry of North East (DoNER) has decided to sanction Rs.190 crore for augmentation of healthcare facility in the eight North Eastern States, particularly for developing infrastructure for management of infectious diseases.
Addressing a Virtual meeting, attended by the Health Secretaries as well as Deputy Commissioners and Health officials of the 14 Aspirational districts of Northeast, Dr Jitendra Singh said, the concept of Aspirational District was based on 49 key indicators, of which the status of healthcare was an important component. Through a scientifically designed mechanism, each Aspirational District was to focus on improving these key indicators and raise its rating viz-a-viz the best performing district of the State and the best performing district of the country in the given indicators, he added.
An important experience from the COVID pandemic, said Dr Jitendra Singh, is that in future, pre-emptive preparedness for epidemic and infection was imperative for optimum healthcare. Considering this, he said, the Ministry of North East (DoNER) has given the North Eastern States the option to send proposals for health related projects to be funded up to over Rs. 500 crore from North East Special Infrastructure Development Scheme (NEISDS), under Ministry of DoNER. Accordingly, he said, proposals have been received from the States of Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur, Sikkim, Mizoram and Nagaland, while the proposal from the eighth State of Tripura was awaited.
Dr Jitendra Singh recalled that long before the lockdown, in the very early stage of impending Corona pandemic, the Ministry of North East (DoNER) had promptly released Rs.25 crores as an immediate assistance for gap-funding. This was later followed by the option to avail from over Rs. 500 crore North East Special Infrastructure Development Scheme (NEISDS) fund.
Dr Jitendra Singh also complemented the Aspirational Districts of Goalpara and Dhubri in Assam for having achieved Ayushman Bharat coverage of nearly 100% and 85% respectively. In addition, Goalpara district had within six months, raised its rating from position 68 to position 16 in the All-India list of 150 Aspirational Districts.
In spite of the issues of connectivity, Dr Jitendra Singh said, the North Eastern States had performed fairly well in managing the Corona crisis. He said, certain issues were brought to his notice, like, for example, inadequacies in the list of potential beneficiaries of Ayushman Bharat and the cost of the Golden Card which, he said, shall be taken up with appropriate authorities.
Secretary DoNER and senior officials of the Ministry as well as senior officials of all the eight States of the North Eastern region offered their inputs, based on the experience of healthcare management in the last two months.