আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
মে ২৯দগীনা জুন ১ ফাওবদা অরব শমুদ্রদা দিপ্রেসন থোকপগী মতাংদা আই.এম.দি.গী রিপোর্ত
দিপ্রেসন অদু ইন্সাত ৩দি. অমসুং ৩দি.আর., পোলার ওর্বিতিং সেতিলাইৎ স্কাতসাত, আস্কাতনচিংবা য়াওনা অরৈবা সেতিলাইৎশিং অমসুং মফমসিদা লৈবা জহাজ অমসুং বৌওই ওবজর্বেসনশিংগী মতেংনা য়েংশিনখি
20 JUN 2020 11:33AM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)গী নেসনেল ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তর/রিজনেল মেতিওরোলোজিকেল সেন্তর, নই দিল্লীনা মে ২৯দগীনা জুন ১ ফাওবদা অরব শমুদ্রদা লৈখিবা দিপ্রেসনগী রিপোর্ত থোকখ্রে। রিপোর্ত অদুদগী ফংবা মরুওইবা মচাকশিং মখাদা পীরিঃ
শম্লপ্পা হৌরকপগী ৱারীঃ
• মে ২৭তা নোংচুপ অমসুং খা-নোংচুপ অরব শমুদ্র (এ.এস.)গী ময়াই অমসুং থংনবশিংদা সাইক্লোনিক সার্কুলেসন অমা শেমগৎখি। মসিগী ইথিলগী মতুং ইন্না, প্রেসর নেম্বা মফম অমা অরব শমুদ্রগী নোংচুপ ময়াই থংবা মফমদা মে ২৮গী অয়ুক (য়ু.তি.সি. ০৩০০)দা শেমখি।
• মসিনা ৱেল মার্ক লো প্রেসর ওইবা (দব্ল্যু.এম.এল.) অমা ওইনা ৱেস্তসেন্ত্রেল এ.এস.তা খা থংবা ওমা-ইস্ত য়েমেন কোস্ততা মে ২৯গী অয়ুক (য়ূ.তি.সি. ০৩০০)তা শেমখি।
• চান্নবা অকোইবগী ফিবমগী মখাদা, মসিনা দিপ্রেসন (দি.) অমা ওইনা খা থংবা কোস্তেল ওমান অমসুং থংনবা য়েমেন্দা মে ২৯গী নুমিৎ য়ুংবা (য়ু.তি.সি. ০৯০০)দা শেমগৎলকখি।
• মসিনা মে ৩০গী অয়ুক (য়ু.তি.সি. ০৩০০)তা খা ওমানগী শমুদ্র খোংবালদা অমসুং থংনবা য়েমেন্দা নোংচুপ তম্না চৎখি।
• মসিগী মতুংদা, মসিনা খানোংচুপ তম্না চৎখি অমসুং দব্ল্যু.এম.এল. ওইনা খা ওমানগী শমুদ্র খোংবালদা অমসুং থংনবা য়েমেন্দা জুন ১, ২০২০গী অয়ুক (য়ু.তি.সি. ০০০০)তা শোন্থখি।
আই.এম.দি.না অৱাং থংবা ইন্দিয়ন ওসীন্দা পুংজা খুদিং য়েংশিনখি অমসুং সিস্তেম অসিবু মে ২৭তগী হৌদুনা ৱেস্তসেন্ত্রেল অমসুং থংনবা খা-নোংচুপ এ.এস.তা সাইক্লোনিক সার্কুলেসন লাকপদগী হৌনা য়েংশিনখি।
দিপ্রেসন অসিবু ইন্সাত ৩দি. অমসুং ৩দি.আর., পোলার ওর্বিতিং সেতিলাইৎ স্কাতসাত, আস্কাতনচিংবা য়াওনা অরৈবা সেতিলাইৎশিং অমসুং মফমসিদা লৈবা জহাজ অমসুং বৌওই ওবজর্বেসনশিংগী মতেংনা য়েংশিনখি। আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এস.) ইন্সতিত্যুসনশিংনা চলাইবা তোঙান-তোঙানবা ন্যুমরিকেল ৱেদর প্রিদিক্সন মোদেলশিং, তোঙান-তোঙানবা মালেমগী মোদেলশিংন অমসুং আই.এম.দি.না পুথোকচবা দাইনামিকেল-স্তেতিস্তিকেল মোদেলশিংবু দিপ্রেসন অসিগী হৌরকফম, লম্বী, লেন্দফোল অমসুং কনবগী চাং য়েংশিন্নবা শীজিন্নখি। আই.এম.দি.গী দিজিতাইজ তৌরবা ফোর্কাস্তিং সিস্তেম অমসু তোঙান-তোঙানবা ন্যুমরিকেল মোদেল গাইদলাইনশিং, ৱারেপ লৌবগী থোওংশিংদা অমসুং ৱার্নিং প্রদক্ত জেনরেসনগী এনালাইসিস অমসুং কম্পেরিজনগীদমক শীজিন্নখি।
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.) অমসুং আর.এস.এম.সি. নই দিল্লীনা দব্ল্যু.এম.ও. অমসুং স্তেক হোল্দর পুম্নমক অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এজেন্সীশিংনা মায় পাক্না শেন্নদুনা লৈখিবা, প্রিদিক্ত তৌখিবা অমসুং খা থংবা ওমান অমসুং থংনবা য়েমেনগী শমুদ্র খোংবালদা দিপ্রেসন শেম্লকপদা ঙন্না চেকশিল ৱা হায়নবা হোৎনখিবগীদমক শীংথাখি। আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়গী মপাং ওইরিবা সংস্থানশিং, নেসনেল সেন্তর ফোর মেদিয়ম রেঞ্জ ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তর (এন.সি.এম.আর.দব্ল্যু.এফ.), ইন্দিয়ন নেসনেল সেন্তর ফোর ওসীন ইনফোর্মেসন সর্বিস (ইঙ্কোইস), নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব ওসীন তেক্নোলোজী (নিওত), ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব ত্রোপিকেল মেতিওরোলোজিকেল (আই.আই.তি.এম.) পুনে, আই.আই.তি. ভুবনেশ্বরগী রিসর্স ইন্সতিত্যুৎশিং, আই.আই.তি. দিল্লী, অমসুং স্পেস এপ্লিকেসন সেন্তর, ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্স ওর্গনাইজেসন (এস.এ.সি.-ই.এস.আর.সি.ও.) য়াওনা পুম্নমক্না মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। এরিয়া সাইক্লোন ৱার্নিং সেন্তর (এ.সি.দব্ল্যু.সি.) চেন্নই, মুম্বাই সাইক্লোন ৱার্নিং সেন্তর (সি.দব্ল্যু.সি.) থিরুবনন্থপুরম, অহেমদবাদ অমসুং মেতিওরোলোজিকেল সেন্তর (এম.সি.) গোৱা হায়বা আই.এম.দি.গী তোঙান-তোঙানবা দিবিজন/সেক্তরশিংগী মতেং। আই.এম.দি.দা লোইরিবা ন্যুমরিকেল ৱেদর প্রিদিক্সন দিবিজন, সেতিলাইৎ অমসুং রাদার দিবিজন, সর্ফেস অমসুং অপ্পর এয়র ইন্সত্রুমেন্ত দিবিজন, নই দিল্লী অমসুং ইনফোর্মেসন সিস্তেম অমসুং সর্বিস দিবিজনগী মতেংশিংবুসু তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
(অকুপ্পা মরোলগীদমক , মফমসিদা নম্বীয়ু।)
(রিপোর্ত অসি আই.এম.দি. অমসুং আর.এস.এম.সি.গী ৱেবসাইৎতসু ফংবীগনি)
খুদক্কী ওইবা ঈপাউশিংগীদমক www.imd.gov.in দা চঙবীয়ু।

Ministry of Earth Sciences
IMD’s report on depression over Arabian Sea during 29th May to 1st June
The Depression was monitored with the help of available satellite observations from INSAT 3D and 3DR, polar orbiting satellites including SCATSAT, ASCAT etc. and available ships & buoy observations in the region
20 JUN 2020 11:33AM by PIB Delhi
The National Weather Forecasting Centre/Regional Meteorological Centre, New Delhi of the India Meteorological Department (IMD) has released a report on depression over Arabian Sea during 29th May to 1st June. Some of the salient features of the report are discussed below:
Brief Life History:
• A cyclonic circulation developed over westcentral and adjoining southwest Arabian Sea (AS) on 27th May. Under it’s influence, a low pressure area formed over westcentral AS in the morning (0300 UTC) of 28th May.
• It lay as a Well Marked Low pressure area (WML) over westcentral AS off south Oman-east Yemen coasts in the morning (0300 UTC) of 29th May.
• Under favourable environmental conditions, it concentrated into a depression (D) over south coastal Oman and adjoining Yemen in the afternoon (0900 UTC) of 29th May.
• It moved slightly westwards till the morning (0300 UTC) of 30th May over south coastal Oman and adjoining Yemen.
• Thereafter, it moved southwestwards and weakened into a WML over south coastal Oman and adjoining Yemen in the early morning (0000 UTC) of 1st June 2020.
The IMD maintained round the clock watch over the north Indian Ocean and the system was monitored since 27th May with the development of cyclonic circulation over westcentral and adjoining southwest AS.
The Depression was monitored with the help of available satellite observations from INSAT 3D and 3DR, polar orbiting satellites including SCATSAT, ASCAT etc. and available ships & buoy observations in the region. Various numerical weather prediction models run by the Ministry of Earth Sciences (MoES) institutions, various global models and IMD’s dynamical-statistical models developed in-house were utilized to predict the genesis, track, landfall and intensity of the Depression. A digitized forecasting system of IMD was utilized for analysis and comparison of various Numerical models’ guidance, decision making process and warning product generation.
India Meteorological Department (IMD) and RSMC New Delhi duly acknowledge the contribution from WMO and all the stake holders and disaster management agencies who contributed to the successful monitoring, prediction and early warning service of depression over south coastal Oman and adjoining Yemen. We acknowledge the contribution of all sister organisations of Ministry of Earth Sciences including National Centre for Medium Range Weather Forecasting Centre (NCMRWF), Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS), National Institute of Ocean Technology (NIOT), Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) Pune, research institutes including IIT Bhubaneswar, IIT Delhi and Space Application Centre, Indian Space Research Organisation (SAC-ISRO) for their valuable support. The support from various Divisions/Sections of IMD including Area Cyclone Warning Centre (ACWC) Chennai and Mumbai Cyclone Warning Centre (CWC) Thiruvananthapuram, Ahmedabad and Meteorological Centre (MC) Goa. The contribution from Numerical Weather Prediction Division, Satellite and Radar Division, Surface & Upper air instruments Divisions, New Delhi and Information System and Services Division at IMD is also duly acknowledged.
(For detailed Report, please Click here)
(Report is also be available on IMD & RSMC websites.)
Kindly visit www.imd.gov.in for updates.