সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এস.ই.আর.বি.না ঙাক্লৌ পীবা স্তদীনা থোপ্তা লৈবা নীংশা হোনবগী মফম কোলাপ্স তৌখিবনা কোবিদ-১৯ নাবা মীওই শিহল্লকপা ওইবা য়াই হায়বা উৎলি
18 JUN 2020 5:15PM by PIB Imphal
সি. এস. আই. আর.-ইন্দিয়ন ইনস্তিত্যুৎ ওফ কেমিকেল বাইওলোজী (আই. আই. সি. বি.), কোলকতাগী থিজিল্লোয় কাঙবু অমনা সারস-কোভ-২গী শিংলি-নাউরিদা চঙশিনবা ঙম্বগী মঙমগী মতাংদা থিজিনবগা লোয়ননা ভাইরস অসিনা থোপকী (ব্রেন) নীংশা হোনবগী মফমদা শোকহল্লমবা য়াই অমদি কোবিদ-১৯না মী শিহনবগী মরমদা থিজিল্লবসি সেন্ত্রেল নর্ভস সিস্তেমগী নীংশা হোনবগী মফমদা মীৎয়েং চঙগদবনি হায়বা ফোঙদোকখ্রে‍।
এ. সি. এস. কেমিকেল ন্যুরোসাইন্সনা ফোঙবা অদুগা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি. এস. তি.)গী স্তেতুতরী বোদী অমা ওইরিবা সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনিয়রিং রিছর্চ বোর্দ (এস. ই. আর. বি.)না ঙাক্লৌ পীবা পেপর অদুনা সারস-কোভ-২ ভাইরসনা নাতোন্দগী মীওইবগী থোপ্তা চঙখিদুনা থোপকী ওলফেক্তরী বল্ব য়ৌশিল্লমবা য়াই হায়না উৎলি‍। মফমদুদগী সারস-কোভ-২ ভাইরসনা নীংশা হোনবগী তান্থা শেম্ববু কন্ত্রোল তৌরিবা থোপকী মরুওইবা মফম প্রিবোতজিঙ্গর কম্প্লেক্স (পি. বি. সি.)দা শোকহল্লমবা য়াই‍। থোপকী নীংশা হোনবগী মফম অসি কোল্লাপ্স তৌখিবনা কোবিদ-১৯ নারবা মীওই শিরকপগী মরম ওইরমবা য়াই হায়নসু শন্দোক্না তাক্লি‍।
লং অসি খ্বায়দগী শোকহনবা কায়াৎ ওইজরবসু থোপ য়াওনা হকচাঙগী তোঙান তোঙানবা কায়াৎ কয়াদসু শোকহল্লি হায়বা ৱাফম থিজিল্লোয় কাঙবু দা: প্রেম ত্রিপাথি, দা: উপাসনা রে; দা: অমিত স্রিভাস্তভ অমসুং দা: সোনু গান্ধিনা খন্নখি‍। সারস-কোভ-২না নীংশা হোনবগী থৌওং কন্ত্রোল তৌরিবা ব্রেনস্তেমগী পি. বি. সি.দা তার্গেত তৌদুনা কোবিদ-১৯ নারবার মীওইদা নীংশা হোনবগী থৌওং লেপহল্লবা য়াই হায়বা ৱাফম ফোঙদোকপা অহানবা রিপোর্ত ওইরি‍।
কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংগী সেরেব্রোস্পাইইনেল ফ্লুইদ অমদি শীরবা অনাবগী থোপকী পোস্ত মোর্তেম নীংথিনা নৈনদুনা সারস-কোভ-২না চঙবগী লম্বী অমদি মসিনা থোপকী নীংশা হোনবগী মফমদা শন্দোকপগী থৌওং খঙদোক্নবা হোৎনগদবনি হায়না সাইন্তিস্তশিংদুনা ফোঙদোক্লি‍।
প্রিবোতজিঙ্গর কম্প্লেক্স অসিনা নীংশা হোনবগী মরুওইবা ওক্সিলেতর অমা ওইনা মথৌ তৌই অমদি মসি নীংশা হোনবগী মফম অমনি হায়না হায়বা ৱাফম লৈরি‍। পি. বি. সি.দা অপনবা পীবনা নীংশা হোনবগী থৌওং লেপহন্দুনা খুদোংথিবা থোকহল্লি হায়দুনা নীংশা হোনবগী তান্থা শেম্বদা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংগী ৱাফম মমাঙদা হান্ননা উৎখ্রে‍। সারস-কোভ-২না ব্রেনস্তেমগী পি. বি. সি.বু মাঙহন-তাকহন্দুনা নীংশা হোনবগী মফমবু মথৌ লেপহন্দুনা নীংশা হোনবদা শোকহল্লবা য়াই হায়রি‍। হায়রিবা ওইথোকপা য়াবা ৱাফমসি সারস-কোভ-২গী মতাংদা ভেলিদেত তৌবা মথৌ তারবসু কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংনা মনম খঙবা ঙম্বগী পাঙ্গল মাঙবা অসি মরুওইবা লায়ওংশিংগী মনুংদা অমা ওইনা উৎলিবা কিঙ্স কোলেজ লন্দন, য়ু. কে.গী সাইন্তিস্ত কাঙবু অমগী কুইদ্রিবা অতোপ্পা স্তদী অমনা হায়রিবা লম্বী অসিদা সারস-কোভ-২না থোপ্তা চঙলমবা য়াই হায়বা ইঙ্গিৎ পীরি‍।
সারস-কোভ-২ অমদি সারস-কোভ অসি দি. এন. এ. সিকুএন্স চাং ৱাংনা মান্নরি, অনিমক্না চপ মান্নবা এঞ্জিওতেন্সিন-কন্ভর্তিং এঞ্জাইম ২ (এ. সি. ই. ২) রিসেপ্তর শীজিন্নদুনা ভাইরস অসিনা তার্গেত সেলদা চঙশিল্লি‍। মসিনা মরম ওইরগা সারস-কোভনা হোস্ত সেলদা শোকহনবগী থৌওং অসি সারস-কোভ-২গী মতাংদসু চপ মান্নৈ হায়না লৌনরি‍।
কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংদা ন্যুরোলোজিকেল লায়ওং লাকপরা য়েংশিনবতা নত্তনা অসিগুম্বা লায়ওং লাকপা মতমদা মখোয়বু তোখায়না থম্বিবা মরুওই হায়না স্তদী অসিনা ফোঙদোক্লি‍। থিজিল্লোয়শিংদুনা হৌজিক্কী ওইনা থোপ অসি কোবিদ-১৯না শিবগী প্রাইমারী নৎত্রগা সেকেন্দরী ওইবা মরমগী মফম অমা ওইনা লৌদ্রি, সি. এন. এস.কী নীংশা হোনবগী মফমলোমদা মায় ওনশিনবা মথৌ তাই হায়বা ৱাফম উৎলি‍। মহিক অসিনা চঙখিবগী লম্বী অমদি থোপকী নীংশা হোনবগী মফমগী মতাংদা নীংথিনা য়েংশিনবা য়াওনা শোকহল্লিবা মফমশিং খঙদোক্নবগীদমক কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংগী থোপকী পোস্ত মোর্তেম তৌবা য়াই‍।
পব্লিকেসন: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acschemneuro.0c00217
(অহেনবা অকুপ্পা ৱারোলগীদমক কন্তেক্ত তৌবিয়ু: দা: প্রেম প্রকাশ ত্রিপাথি, সাইন্তিস্ত, সি. এস. আই. আর.-আই. আই. সি. বি., ইমেল: prem.tripathi@iicb.res.in ,মোবাইল: +৯১-৮৩৭৫৯৪০৭৭৫
দিস্ক্লেমর: দা: ত্রিপাথিনা পীরকপা মথক্কী ফিগর অসি ফোঙখিবা আর্তিকল অদুগী শরুক নত্তে‍। মসিগী মতাংদা পেন্দবা লৈরবদি থিজিল্লোয় অসিনা দাইত্ব পুম্নমক পুগদবনি‍।

Ministry of Science & Technology
SERB supported study shows that collapse of respiratory center in the brain may cause breakdown of COVID-19 patients
18 JUN 2020 5:15PM by PIB Delhi
The team of researchers at CSIR-Indian Institute of Chemical Biology (IICB), Kolkata has explored the neuro-invasive potential of SARS-CoV-2 and suggested that the virus may infect respiratory centre of the brain and attention should be focused on the respiratory centre of the central nervous system to search for mortality due to COVID 19.
The paper published in ACS Chemical Neuroscience and supported by Science & Engineering Research Board (SERB), a Statutory Body of the Department of Science & Technology (DST), implies that SARS-CoV-2 virus might enter the human brain through the nose and reaches the olfactory bulb of the brain. From there, SARS-CoV-2 virus might infect PreBötzinger complex (PBC), the primary center of the brain that controls the respiratory rhythm generation. This explains that collapse of the respiratory center in the brain may be responsible for breakdown of COVID-19 patients.
Team of researchers Dr. Prem Tripathi, Dr. Upasana Ray, Dr. Amit Srivastava and Dr. Sonu Gandhi discussed that although, lung is one of the most infected organs, several other organs, including the brain, are also affected. This is the first report that highlights the SARS-CoV-2 may target the PBC of the brainstem that controls respiration and causes respiratory collapse of COVID-19 patients.
The scientists have suggested that cerebrospinal fluid of COVID-19 patients and postmortem brain of deceased patients should be assessed to better understand the route of SARS-CoV-2 entry and its spread to respiratory center of brain.
PreBötzinger complex functions as the primary respiratory oscillator and it has been proposed as a center of respiration. It has been earlier shown that disruption of PBC causes lethality due to respiratory failure, suggesting its central role in respiratory rhythm generation. It is possible that SARS-CoV-2 may shut down respiratory center, and in turn breathing by infecting and destroying the PBC of the brainstem. Although this underline hypothesis needs to be validated for SARS-CoV-2, another recent study from a group of scientists at King’s College London, UK highlighting loss of smell was one of main symptoms of COVID-19 patients, hinting at the involvement of the same route through which SARS-CoV-2 may enter the brain.
SARS-CoV-2 and SARS-CoV not only share high levels of DNA sequence similarity, both of them exploit the same angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) receptor, through which the virus enters in target cells. Due to this, it was anticipated that the mechanism through which SARS-CoV infected the host cell could also be the same for SARS-CoV-2.
The study highlights that it is important to not only screen the COVID-19 patients for neurological symptoms but also further segregate when the symptom appears. The researchers have pointed out that while at present, the brain is not considered as the site of primary or secondary reason for death of COVID-19, attention need to be focused towards the respiratory center of CNS. Postmortem of brain of COVID-19 patients could be assessed to know the route of entry and affected areas including detailed assessment of respiratory center of the brain.
Publication: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acschemneuro.0c00217
(For more details, please contact: Dr. Prem Prakash Tripathi, Scientist, CSIR- IICB, Email: prem.tripathi@iicb.res.in, Mob: +91-8375940775)
Disclaimer: The above figure supplied by Dr. Tripathi which is not part of the published article. The investigator has to take all the responsibilities if there are any issues in this regard.