শেল-থুম কমিসন
ফাইনান্স কম্মিসন্না জল শক্তিগী মন্ত্রালয়গা লোয়ননা থকনবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন সর্বিসশিংগী প্রোবিজনগী শেন্থংগী মতাংদা মীফম কৌখ্রে
17 JUN 2020 6:04PM by PIB Imphal
শ্রী এন.কে. সিংহ, চিয়রমেন অমসুং ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মেম্বরশিংগা ঙসি জল শক্তিগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্রা সিংহ অমসুং মহাক্কী তিমগী ওফিসরশিংগা লোয়ননা থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন সর্ভিসশিংগী প্রোবিজনগীদমক রুরেল লোকেল বোদিশিংদা এফ.সি.গী শেন্থংশিং পীথবগী হীরমদা মীফম অমা কৌখ্রে। কম্মিসনগী তার্মস ওফ রিফরেন্সনা “স্তেৎকী ফাইনান্স কম্মিসননা শেম্বা রিকম্মেন্দেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা স্তেৎ অমগী কন্সোলিদেতেদ ফন্দ পুনশিন্দুনা পঞ্চায়েৎশিং অমসুং ম্যুনিসিপালিতীশিংগী রিসোর্সশিংদা মতেং পাংনবা মথৌ তাবা খোংথাংশিং” কিকম্মেন্দ শুকশোই শোইদনা তৌগদবমনি। হীরম অসিগা মরী লৈননা ২০২০-২১গী রিপোর্ত পীশিল্লকপা অসিদা হৌজিক ওইরিবা মওং অমসুং লোকেল বোদিশিংগী শেন্থংশিংগী রিকমেন্দে তৌরিবশিং অসিগুম্বা মখলগী শেন্থং অসি ২০২১-২২দগী ২০২৫-১৬ ফাওবা মখা চৎথবদা অৱাৎপা লৈরোইদ্রা নত্রগা মসিদা ফগৎহনবা/শেমদোকপা করিগুম্বা মথৌ তাবরা হায়বা ফাইনান্স কম্মিসননা খঙবা মথৌ তারি। থক্নবা ঈশিং পীবা তৌবা অমসুং সেনিতেসনগী ওইবা সমস্যাশিং তোইনা থেংনরিবা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সিতিত্যূসনশিং অসি চাওরাকনা লাখ ২.৫নি অমসুং মসিদা পঞ্চা্য়তি রাজকী মন্ত্রালয় অমসুং জল শক্তিগী মন্ত্রালয়গা স্তেৎশিংগা পুন্না হোৎনমিন্নবা মথৌ তাবগা লোয়ননা মপুং ফনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসিদা কম্মিসন অসিনা অখননবা মীৎয়েং চংলি।
হীরম অসিদা পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রালয় আমসুং জল শক্তিগী মন্ত্রালয়না পুন্না চেবাউ অমা মার্চ ১৭, ২০২০দা ইদুনা স্তেৎশিংদা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসননা থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন সর্ভিসশিং পীনবা রুরেল বোদিশিংদা পীথবা শেন্থংশিং মপুং ফানা শীজিন্ননবা থাখ্রে। চেবাউ অদুদা পল্লিবা অদুদি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী ২০২০-২১ চহিগী ইন্তেরিম রিপোর্ত্তা রুরেল লোকেল বোদিশিংগী মফমশিংদা ঈশিং সপ্লাই তৌবা অমসুং সেনিতেসন অসি লৈবাক অসিনা মরু ওইনা লৌই খঙখি, অমসুং মসিগী মতুং ইন্না লুপা কোতি ৬০,৭৫০গী ৫০% মদুদি লপা কোতি ৩০,৩৭৫ অসি আর.এল.বি.শিংদা তাইদ-গ্রান্তশিং ওইনা (অ) ওপন-দেফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.)গী স্তেতস ফংনবা সেনিতেসন অমসুং মেন্তেনেন্স; অমসু (আ) থক্নবা ঈশিং পীবা, নোংগী ঈশিং তুংশিনবা অমসুং ঈশিং রিসাইকল তৌনবা কায়থখি। তাইদ গ্রান্তশিং অসিগী শরুক তঙখাই অমদি কম্পোনেন্ত অনি অসিগীদমক পি.আর.আই.শিংনা থম্লগনি। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা গ্রাম পঞ্চায়েৎনা কেতগোরী অমগী মথৌতাবা শেলশিং শীজিন্নদুনা লোয়শিনখ্রবদি, হায়রিবা জি.পি.না অতোপ্পা কেতগোরীগী ফন্দশিং শীজিন্নবা য়াগনি। ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী শেন্থংশিং ঈশিং অমসুং সেনিতেসনগীদমক্তা শীজিন্নবা মতমদা পি.আর.আই.শিংদা স্তেৎশিংনা খঙহনগদবনি, জে.জেম.এম. অমসুং এস.বি.এম. (জি)গী থবক থৌরমশিং পাংথোকপা ঙম্নবা খুদোংচাবা পীগনি মরমদি লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসনগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা অৱাবা হন্থহনগনি হায়না চেবাউ অসিদসু পল্লি।
জল শক্তি মিসন অসিগী মখাদা তৌখিবা থবককি মতাংদা কম্মিসনবু অপদেৎ তৌনবা জল শক্তিগী মন্ত্রালয়না প্রজেন্তেসন অমা শেম্মি, মসিদা এফ.এফ.সি.দগী ফংখিবা গ্রান্তশিং পীরি–
• লুপা কোতি ৬০,৭৫০গী ৫০% মদুদি লপা কোতি ৩০,৩৭৫ অসি আর.এল.বি.শিংদা তাইদ-গ্রান্তশিং ওইনা মসিগীদমক কায়থখ্রে:
i.) থক্নবা ঈশিং পীবা, নোংগী ঈশিং তুংশিনবা অমসুং ঈশিং রিসাইকল তৌনবা; অমসু
ii.) ওপন-দেফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.)গী স্তেতস ফংনবা সেনিতেসন অমসুং মেন্তেনেন্স
করিগুম্বা লোকেল বোদি অমা হেক্তনা কেতগোরী অমগী মথৌতাবা শেলশিং শীজিন্নদুনা লোয়শিনখ্রবদি, অতোপ্পা কেতগোরীগী ফন্দশিং শীজিন্নবা য়াগনি।
ঈশিং তাংবা অমসুং ঈশিং অফবা তাদবা মফমশিংগী থক্নবা ঈশিং ফংহনবা অসিনচিংবা কেপিতেল ইন্তেন্সিব প্রোজেক্তশিং মথৌ তাবা য়াওনা জল জীবন মিসনগী পান্দমশিং ফংবদা কোবিদ মতুংদা থেংনগদবা খুদোংচাদবশিং অদুসু মন্ত্রালয়না পনখি।
থক্নবা ঈশিং পীনবগী পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী ৱাতর, সেনিতেসন অমসুং হাইজিন (ৱাশ) সর্ভিশিংগী শেন্থংশিংঅমসুং য়ু.এক.বি.শিং অমসুং পি.আর.আই.শিংগী শেন্থংশিংগী মন্ত্রালয় অসিনা কম্মিসনদা মশিং কয়াগী পাউতাকশিং পীখি।
মন্ত্রালয়না হায়নিংবদি মসিদা চাউৱোরাক্না শেনফম লুপা কোতি ৮২,০০০ অসি থক্নবা ঈশিং ফংহন্ননবা ‘ইনফ্রাস্তর্কচরেল দেবেলপমেন্তগীদমক সেক্তোরেল এল্লোকেসন’গী শরুক অমা ওইনা মথৌ তাগনি হায়বনি।
ফাইনান্স কম্মিসনগী হৌখিবা রন অপদগী চহি মঙাগী মদুদি ২০২১-২২ দগী ২০২৫-১৬ ফাওবগী ফাইনেল রিপোর্তকী প্রোজেক্ত অসিগীদমক কম্মিসননা অঙমবা মতেং পীগনি হায়না চিয়রমেননা থজাবা পীখি। মন্ত্রী অমসুং মহাক্কী তীমনা থমখিবা পাউতাকশিং অদু কম্মিসনগা মখোয়গী রিকমেন্দেসনশিং তৌবা মতমদা খন্নরগনি হায়না মহাক্না থাজবসু পীরকখি।

Finance Commission
Finance Commission Holds Meeting with The Ministry of Jal Shakti on Grant for Provision of Drinking Water & Sanitation Services
17 JUN 2020 6:04PM by PIB Delhi
The Chairman, Shri N. K. Singh and Members of the 15th Finance Commission today had a meeting with Shri Gajendra Singh, Minister of Jal Shakti and his team of officers on the issue of FC grants to Rural Local Bodies for provisions of drinking water & sanitation services .
The Terms of Reference of the Commission mandates it to recommend “the measures needed to augment the Consolidated FUND OF a State to supplement the resources of the Panchayats and Municipalities in the State on the basis of recommendations made by the Finance Commission of the State”. In this context the Finance Commission needed to understand whether the current experience of the submission of its report 2020-21 and its recommendations on grants for local bodies, was adequate enough to continue this type of grants for 2021-22 to 2025-26 – or there was requirement for improvement/ modification. The specific concerns of the Commission were that approximately 2.5 lakh Panchayati Raj Institutions which have common issues on Drinking Water Supply and Sanitation and where coordination was required between the Ministry of Panchayati Raj and the Ministry of Jal Shakti alongwith the States for effective implementation.
In this context the Ministry of Panchayati Raj and the Ministry of Jal Shakti had written a combined letter addressed to the States on 17th March, 2020 on the effective utilization of the 15th Finance Commission grants to rural bdoes for providing drinking water and sanitation services. The letter had highlighted that the 15th Finance Commission in its interim report for the year 2020-21, has identified water supply and sanitation as national priority areas for rural local bodies, and accordingly 50% of Rs. 60,750 crore i.e. Rs. 30,375 crore has been allocated as tied-grants to RLBs for (a) sanitation and maintenance of open-defecation free (ODF) status; and (b) supply of drinking water, rain water harvesting and water recycling. PRIs have to earmark one half of these tied grants for each of these two components. However, if any (Gram Panchayat has fully saturated the needs of one category, the particular GP can utilize the funds the other category. The letter had also requested the States to bring it to the notice of all the PRIs that while utilizing the 15th Finance Commission grants for water and sanitation, priority may be given to cover all the activities identified under JJM and SBM (G) so as to saturate the needs of drinking water and sanitation facilities in the rural areas of the country.
The Ministry of Jal Shakti, making a presentation on Jal Jeevan Mission to update the Commission on the work done under the Mission thus far stated that, of the FFC grants received –
• 50% of Rs. 60,750 Crore, i.e. Rs. 30,375 Crore has been allocated as tied-grants to RLBs for:
i.) supply of drinking water, rain water harvesting and water recycling; and
ii.) sanitation and maintenance of open-defecation free (ODF) status.
• If any local body has fully saturated the needs of one category, it has been allowed to utilize the funds for the other.
The Ministry also highlighted its post Covid challenges in meeting the goals of the Jal Jeevan Mission which included the need for capital intensive projects in some water scarce & water quality affected areas, for achieving drinking water security, etc.
The Ministry made a number of suggestions to the Commission on grants to Panchayati Raj Institutions for Water, Sanitation & Hygiene (WASH) services, on drinking water security and grants to ULBs and PRIs.
The Ministry was of the view that it would require an amount of approximately Rs. 82000 crore as a part of ‘Sectoral allocations for infrastructural development’ to achieve drinking water security.
The Chairman assured the fullest support of the Commission for this project in the Finance Commission’s last run up to its final report for the next 5 years i.e. 2021-22 to 2025-26. He also assured that all the suggestions made by the Minister and his team would be given the utmost consideration of the Commission while making their recommendations.