Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organises 32nd webinar “Trekking in the Himalayas- Magical Experiences” under DekhoApnaDesh Webinar Series
The next webinar titled“YOGA & WELLNESS - An Offering for Challenging Times” will be held on 19th June 2020
15 JUN 2020 12:58PM by PIB Delhi
The 32nd session of the DekhoApnaDesh webinar series of Ministry of Tourism on 13th June 2020 titled “Trekking in the Himalayas- Magical Experiences” highlighted the potential of tourism in the Indian Himalayan mountain range that offers experiences that are unique and magical. In the Indian Himalayas, one can see the pristine nature, snow covered thick pine forests and hidden secrets that can enthral and captivate trekkers from all over the World and across age groups and fitness levels. Exploring the myriad trails, engaging with the friendly local villagers and taking in the wonder of the lakes, rivers, meadows are guaranteed to leave one with experiences of a life time to cherish and plan a trip again. DekhoApnaDesh Webinar Series is an effort of Ministry of Tourism to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat programme.
The session of the DekhoApnaDesh webinar series on 13th June, 2020 was moderated by RupinderBrar, Additional Director General, Ministry of Tourism. The session was presented by Anupam Singh, Co-Founder& Director, SharedReach and Parag Gupta, Co-founder & Partner, The Bucket list Travel Company. The two presenters virtualised a mesmerising trip to different treks ranging from easy, moderate and difficult ones which are truly magical and breathtaking.
The famous quote by Bill Aitken –“The inescapable logic of desire leaves the mountain traveller no choice but to plan his next expedition to the very peak that may have just rejected vociferously the most singleminded of advancesset the tone of the presentation.
Mr. Anupam Singh shared stories about every rock, peak, pristine natural beauty, amazing spectacular sunset, the colours of fall and the spring. Important treks and tips for trekking were enthusiastically shared by Anupam Singh.
• How to go about for Trekking- Understand the season, choosing a trek, Trek operator/guide
• Preparing for the trek – Fitness, Clothing, gear/equipment
• Be prepared for the unforeseen.
• On the trail, leave only footprints behind
• Survive to tell the tale about flora, fauna, big, small, tiny findings your way, snow
• Acute mountain sickness or altitude sickness
• Listen to guides and no need to take shortcuts
• Family trek is fun and interesting
The presenters shared following famous treks which they called as “Experiences of a lifetime”.
(a) Kuari Pass (Uttrakhand) – (3800 m/12500 ft) is classified as an easy- moderate trek. Best time for this trek is from April to mid June and in Spring from mid September to Early November. The trek starts at 6,900 feet at Dhak and reaches a maximum altitude of 12,516 ft above Mean Sea Level on the pass crossing day. On the Kuari Pass trek, you'll be trekking for an average of 4-5 hours every day, except the pass crossing day which will be 8 hours long.
Delhi to Haridwar by Rail or road.From Haridwar – Joshimath- Gulling top- Tali Forest camp-Kuari pass and back via Khullara top. Tali Forest Camp-Joshimath via GursonBugyal and Auli.Joshimath- Haridwar.
The majestic and magical experience of HathiGhori Parbat, Dronagiri and Nanda devi peaks can be enjoyed. One get to see lovely alpine lake on the way, snow covered mountains, golden meadows and an heavenly experience.
(b) The Brahma Taal (3,855m/12,650 ft) takes one to a frozen alpine lake with a mythology to match, it is an easy to moderate level of trek. The trek requires 6-7 days from Kathgodam to be completed. Best time for this trek is from December to February. The place is easily accessible from Delhi where one has to reach Kathgodam and then a drive from Kathgodam to Lohajung. The climb starts from BekalTaal, a frozen alpine lake and camp on the snow. The trails go through a forest and when you reach Telindi top, behold the enchanting views of the mighty Himalayas. Next day climb to Brahma Taal, the mystical lake where it is believed that Lord Brahma meditated. After a night on the snow, climb to Brahma Taal top, for enjoying the magnificent views. Next day, descend down directly to Lohajung and conclude the trek and depart to Kathgodam.
(c) The HarkiDoon Valley (3,566m/11,700 ft) located at the Valley of Gods, in Garhwal region of Uttarakhand. It is a moderate level of trek and requires about 6 days from Dehradun. Best time for this trek is from April to June and September to December. From Dehradun, drive to Sankri, then onwards to Taluka, via Mussoorie. From Taluka the real trek begins uptoSeema village and then from Seema climb up to HarkiDoon with an overnight stay at HarkiDoon. En-route one will witness the Swargrohini-I (6,525 m/20,512 ft) regarded as the Gateway to Heaven and is associated with the mythological tales of Mahabharata. The next day, one can directly descend to Seema, via the hanging village of Osla. The village has historical temple wherein Duryodhana is being worshipped.
(d) The Fotoksar (4,100 m/16,000 ft) is a picturesque village in Ladakh. It is the part of the Lingshed- Padum trek (also known as The Great Zanskar trek)- not accessible for about 6 months every year due to heavy snows and avalanches. It is a moderate level of trek and requires 9-10 days from Delhi. The best time to visit is from June to October. There are options for homestays which would help in gaining local experience and supporting the local economy. From Delhi one can take flight to fly in at Leh (3,500 m/11,500 ft). It is advisable to acclimatize in Leh to prevent Acute Mountain Sickness (AMS). From Leh, drive to Lamayuru-Kargil road and reach the Wanla Village. After an overnight stay at the village, next day proceed towards Yapola river and stay at Hanupatta village before climbing upto the SiSir La Pass at 4,890 m/ 16,000. Next day descending to the Fotoksar village, hanging off the edge of the cliff.
(e) The Roopkhund(4,785m/15,700 ft) is another popular trek of Garhwal region, Uttarakhand. The level of difficulty lies from moderate to difficult and requires about 6 days from Kathgodam to Roopkhund trek. Best time to do this trek is from December to February. A drive from Kathgodam to Lohajung. Trekking through Lohajung pass, crossing the Bedniriver and overnight stay at Didana village. The next day a steep climb to Ali Bugyal (12,500ft), the largest meadow in Asia. With an overnight stay at BedniBugyal, next day proceed to an amazing camp site next to glacier Bhaguwasa (14,100ft). Next day start an early morning trek uptoRoopkund Lake. Visit to the lake side and return to the camp by lunch time. The next day descent to Lohajung. The mystery of skeletons lying in the Roopkund trek is that about these are the skeletons of about 500 people who were crossing Roopkund caught in a lethal hailstorm around the 820 AD. This fact has also been confirmed by the scientists after inspecting the bones and dating the carbon within them.
RupinderBrar, ADG Tourism stated that the trekking and experiencing the Himalayas are on the Bucket List of many people, across all age groups and fitness level and therefore as soon as COVID-19 is subdued one could plan to experience and explore them thus peeking into the thrill of adventure, wonderful flora & fauna and the awe of the mysteries that the “Abode of Snow” hides.
The moderator informed that trekkers to identify the tracks of their choice. For most of the destinations there are local guides and also one can contact any tour operator who is a member of ATOAI, i.e. Adventure Tour Operators Association of India
As a responsible trekker, we have to abide by certain basic guidelines:
• Do not litter. Nothing other than your footprints should be left behind
• Keep the trek clean
• Do not disturb the animals and birds
• Don’t create any noise
• Privacy of the locals must be respected
• Respect the local customs and their place
The DekhoApnaDesh Webinars are conducted in association with National e-Governance Division (NeGD) created by the Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY).
The sessions of webinars are now available on are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next episode of the webinar scheduled on, 19 th June 2020 at 11.00 am, is Topic: YOGA & WELLNESS - An Offering for Challenging Times!

তুরিজম মন্ত্রালয়
পরিং নাইনা চত্থরকপা দেখো অপনা দেশকী মখাদা তুরিজম মন্ত্রালয়না ৩২শুবা ৱেবিনার "ত্রেক্কিং ইন দি হিমালয়াস- মেজিকেল এক্সপিরিএন্স" পাঙথোকখ্রে
"যোগ অমসুং ৱেলনেস- এন ওফরিং ফোর চেল্লেঞ্জিং তাইমস" হায়না মিংথোনবা মথংগী ৱেবিনার জু ১৯, ২০২০দা পাঙথোক্কনি
15 JUN 2020 12:58PM by PIB Imphal
পরিং নাইনা চত্থরকপা দেখো অপনা দেশকী মখাদা তুরিজম মন্ত্রালয়না ৩২শুবা ৱেবিনার "ত্রেক্কিং ইন দি হিমালয়াস- মেজিকেল এক্সপিরিএন্স" হায়বা মিং অসিদা পাঙথোক্তুনা ভারতকী হিমালয় চীংশাং পরেংদা লৈরিবা তোপ-তোপ্পা অমসুং মিত্রংগী ওইবা ফজবশিংনা তুরিজমদা পীগদবা কান্নবশিং উৎখ্রে। ভারতকী হামালয়শিংদা, নহা অহল খায়দনা, হকচাংগী ফিবম থিদনা মালেমদা লৈরিবা লমকোইবশিংগী পুক্নিংবু হূবা ঙম্বা মহৌশাগী ওইবা অশেংবা ফজবা, উনতনা কুপ্পা অথাবা উচানগী উমংশিং অমসুং লোত্তুনা লৈরিবা মফমশিং কনাগুম্বা অমহেক্তনা উবা ফংগনি। মরুপ শান্নবদা নুংঙাইরবা খুঙ্গংগী মীওইশিংগা লোইননা চৎমিন্নদুনা মখল কয়াগী লম্বীশিং য়েংবা অমসুং অঙকপা পাৎশিংদা, তুরেল, শিংনাংশিংনা কনাগুম্বা অমবু পুন্সি চুপ্পা অমা কাউবা ঙম্লোইদবা অমসুং অমুক হন্না লাকনিংগদবা খোংচৎ অমা ওইহনগনি। দেখো অপনা দেশ ৱেবিনারগী পরিং অসি তুরিজম মন্ত্রালয়না এক ভারত শ্রেস্থা ভারত থৌরমগী মখাদা ভারতকী লৈরিবা ইনাক খুল্লবা ফজবশিং উৎনবা থৌরাং অমনি।
জুন ১৩, ২০২০দা উৎখিবা দেখো অপনা দেশকী ৱেবিনার পরিংগী সেসন অসিদা তুরিজম মন্ত্রালয়গী এদিসনেল দিরেক্তর জেনরেল রুপিন্দর ব্রারনা ৱাতেমখি। সেসন অসিবুনা সেয়র রিচকী কো-ফাউন্দর অমসুং দিরেক্তর অনুপম সিংহ অমসুং দি বক্কেৎ লিস্ত ত্রাবেল কম্পেনীগী কো-ফাউন্দর অমসুং পার্তনর পরাগ গুপ্তনা খুদোল তমখি। মখোয় অনীনা তোঙান-তোঙানবা পুক্নিং হুনিংঙাই অমসুং মিত্রং মাল্লবা অরাইবা, ময়াই ওইবা অমসুং অরুবা ত্রেকশিংবু ভর্চুএল ওইনা খুদোল তমখি।
মমিং লৈরবা লমকোইবা বিল আইতকেন্না হায়রম্বা – "নান্থোকপা ঙমদ্রবা খৌরাংবগী ইথিলনা চীংদা কোইবা লমকোইবশিংদা চপ য়ুংনা লেপচখিবা ৱাখলবু ইরাই লাইনা নাথৈখিবা চীংশাংদুদা কান্ননবা মথংগী থৌরাং তৌবা নত্তনা অতোপ্পা লম্বী অমত্তা উজদে," হায়বসিনা মখোয়না উৎলিবশিং অদুগী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন ফোংদোক্লি।
শ্রী অনুপম সিংহনা নুঙ, চীংদোল, মহৌশাগী ওইবা ফজবা, নুমিৎ তারমদাইগী ফজবা, নাকেন্থা অমসুং য়েন্নিংথাগী ফজবা খুদিংমক উৎখি। মরুওইবা লম্বীশিং অমসুং ত্রেক্কিংগী মরমদা কান্নবা ৱাফমশিং অনুপম্না পুক্নিং খোইদানা উৎখি।
• করম্না ত্রেক্কিং চৎকনি- কুমগী মতাংদা খঙজিনবা, ত্রেক, ত্রেক ওপরেতর/গাইদ খনবা
• ত্রেক্কীদমক শেম-শাবা – ফিৎনেস, ফিরোল, খুৎচু খুৎলাই
• তম্বা ঙমদবা থৌদোকশিংগীদমক মাঙজৌননা শেম-শাবা
• লম্বীদা খোঙ্গুলতমক থনমগদবনি
• উ-ৱা, শা-ঙা, লম্বীদা নহাক্না থেংনবা অচৌ-মচাশিং, উনগী ৱারী লীনবগীদমক হল্লক্নবা হোৎনবা
• এক্যুৎ মাউন্তেন সিক্নেস নত্ত্রগা অলতিত্যুদ সিক্নেস
• গাইদনা হায়বা তাবা অমসুং অশম্বা লম্বী থিদবা
• ইমুং মনুং চৎমিন্নবা য়াবা ত্রেকশিংগী নুংঙাইবা
উৎলিবশিংনা "এক্সপিরিএন্স ওব আ লাইফতাইম" হায়না খঙনবা মমিং লৈরবা ত্রেক অসিবুসু উৎখি।
• কুৱারি পাস (উত্তরখন্দ)- (মিতর ৩৮০০/ ফিৎ ১২৫০০) হায়রিবসি অরাইবা- য়াইমরপ ওইনা লুবা ত্রেক অমনি হায়না শকখঙলি। মসিগী ত্রেক অসিদা চৎপগী খ্বাইদগী ফবা মতম অসি এপ্রিলদগীনা জুনগী ময়াই থায়াইদনি অমসুং য়েন্নিংথাগী মতমদনা সেপ্তেম্বরগী থায়াই চল্লকপদগীনা নবেম্বরগী অঙনবা শরুক ফাওবনি। ত্রেক অসি ধাক্তা ফিৎ ৬,৯০০ য়ৌরকপা মতমদগী হৌগনি অমসুং শমুদ্র ইমাইদগী খ্বাইদগী ৱাংবা অলতিত্যুদ ১২,৫১৬ ফিৎ য়ৌরকপা মতমদা নোংমা চৎলগা য়ৌগনি। কুৱারি পাস ত্রেক্তা, নুমিৎ খুদিংগী নহাক্না পুং ৮ শাংবা পাস ক্রোসিং দে নত্তবা নুমিত্তা খক নত্তনা পুং ৪-৫ ফাওবা চৎকনি।
রেল নত্ত্রগা লম্বীনা দিল্লীদগী হরিদ্বার ফাওবা চৎকনি। হরিদ্বারদগী জোসিমথ- গুলিং তোপ- তালি ফোরেস্ত কেম্প- কুৱারি পাস ফাওবা অমসুং খুলারা তোপ ফাওদুনা হল্লক্কনি। তালি ফোরেস্ত কেম্প- জোশিমথতগী গুরসোন বুগ্যাল অমসুং আউলি। জোশিমথ- হরিদ্বার।
হাথি ঘোরি পর্বৎ, দ্রোনাগিরি অমসুং নন্দ দেবী চীংদোলগী ফজবা অমসুং মিত্রংগুম্লবা নীংথীবশিং য়েংবদা পুক্নিং হুনা ফজৈ। লম্বীদা চৎলিঙৈ মতমদা অচৎপশিংনা ফজরবা অল্পাইন লেক, উন্না কুপ্পা চীংদোল, শনা মচু তোপ্লবা নাপীশিং অমসুং শর্গ ফংবগুম নুংঙাইরবা খোংচৎ অমা ফংগনি।
• ব্রহ্মা তাল (মিতর ৩,৮৫৫/ ফিৎ ১২,৬৫০) মসিনা কনাগুম্বা অমবু উন্না ফমজিল্লবা অল্পাইন পাত্তা লাইগী ৱারী কয়াগা লোইননা পুগনি, হায়রিবসি অরাইবা লম্বীদগীনা য়াইমরপ ওইনা ৱাই। ত্রেক অসি য়ৌনা চৎনবা হোৎনবদা কাথগোদমদগী নুমিৎ ৬-৭নি চঙগনি। হায়রিবা ত্রেক অসি চৎপগী খ্বাইদগী ফবা মতমদি দিসেম্বরদগীনা ফেব্রুৱারী ফাওবগী মনুংনি। মফম অসি দিল্লীদগী য়াম্না লাইনা কাথগোদম য়ৌগনি অমসুং কাথগোদমদগী লোহাজুং ফাওবা গারীনা চৎকনি। কাবনা হৌবনা উন্না ফমজিল্লবা অল্পাইন পাৎ অমা ওইরিবা বেকাল তালদগী হৌগনি অমসুং উন্দা কেম্প তৌগনি। ত্রেল অসি উমংগী লম্বী ফাওদুনা চৎকনি, নহাক্না তেলিন্দি মতোল য়ৌবা মতমদা হিমালয়দগী উবা ফজরবা মফমশিং য়েংগনি। মথংগী নুমিত্তা, ব্রহ্মা তাল হায়বা ভগবান ব্রহ্মনা হীরি কোনখিবা লাইগী ৱারীগা শাগোন্নরবা চীং অসি কাগনি। উন্দা অহীং অমা লেল্লবা মতুংদা, ব্রহ্মা তাল মতোন্দা কাগনি, মফম অসিদা পুক্নিং হুনিংঙাই ওইরবশিং য়েংনবগীদমক কাগনি। মথংগী নুমিত্তনা লোহাজুংদা হকথেংননা কাগনি অমসুং ত্রেক অদু লোইশিনগনি অমসুং কাথগোদম তম্না থাদোক্কনি।
• হার্কিদুম তম্পাক (মিতর ৩,৫৬৬/ফিৎ ১১,৭০০) হায়রিবা মফম অসি উত্তরখন্দদা লৈবা গার্হৱালগী লাইগী তম্পাক হায়রিবা মফম অসিদা লৈ। মসি য়াইমরপ ওইনা ৱাবা ত্রেক মখল অমনি অমসুং দেহরাদুন্দগী নুমিৎ ৬নি চৎকনি। মফম অসি চৎপগী খ্বাইদগী ফবা মতমদি এপ্রিলদগী জুন, অমসুং সেপ্তেম্বরদগী দিসেম্বর ফাওবনি। দেহরাদুন্দগী সঙ্ক্রি তম্না গারীদা চৎকনি, মসিগী মতুংদা তালুকাদগী মুশুরি তম্না অমুক চৎকনি। তালুকাদগী সীমা খুঙ্গং তম্না ত্রেক কাবা হৌগনি অমসুং সীমাদগী কাখৎলকপনা হার্কিদুন তম্না অহীং অমা য়ারেক্তুনা হার্কিদুন্দা লৈগনি। লম্বী ময়াইদা চৎলিবা মীওইশিংনা লাইরৈপাক্কী থোঙনি হায়না খঙনরিবা স্বরগ্রোহিনি-১ (মিতর ৬,৫২৫/ ফিৎ ২০,৫১২) উবা ফংগনি অমসুং হায়রিবা মফম অসি মহাভারৎকা মরী লৈনৈ হায়না লৌনৈ। মথংগী নুমিত্তা, কনাগুম্বা অমনা সীমা তম্না ওস্লাগী হেঙ্গিং ভিলেজ ফাওদুনা লেপতনা চৎকনি। খুঙ্গং অসি দুর্জধোনবু লাৎলিবা পুৱারীগা শাগোন্নরবা লাইশঙ অমা লৈ।
(ঘ) ফোতোকসার (মিতর ৪,১০০/ফিৎ ১৬,০০০) হায়রিবসি লদাখতা লৈবা নীংথীজরবা খুঙ্গং অমনি। হায়রিবা মফম অসি লিংশেদ-পদুম ত্রেক (গ্রেৎ জন্সকার ত্রেক হায়রগসু খঙনবা)কী শরুক অমনি- উন থানা তাবনা মরম ওইদুনা অমসুং উন নীংখাইবনা থা ৬ চৎপা য়াদে। মসি য়াইমরপ ওইনা ৱাবা ত্রেক অমনি অমসুং দিল্লীদগী নুমিৎ ৯-১০ ফাওবা চঙই। মসিদা চৎপগী খ্বাইদগী ফম্বা মতমদি জুন্দগীনা ওক্তোবর ফাওবনি। মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিংগা শক-খঙ মাইখংনবা ফংনবগীদমক হোমস্তেশিংদা লৈবগী খুদোংচাবসু ফংগনি অমসুং মসিনা খুল অসিগী শেন্মিৎলোন্দা মতেং পাংগনি। দিল্লিদগী কনাগুম্বা অমনা লে (মিতর ৩,৫০০/ ফিৎ ১১,৫০০)তম্না পাইদুনা চৎপা য়াই। লেহ য়ৌবা মতমদা এক্যুৎ মাউন্তেন সিক্নেস (এ.এম.এস.) নাদনবগীদমক এক্লেমেতাইজ তৌবা কান্নগনি। লেহদগী লামায়ুরু-কার্গিল রোদতা গারীনা চৎকনি অমসুং ৱানলা খুঙ্গং য়ৌগনি। খুঙ্গং অসিদা অহীং অমা য়ারেক্লবা মতুং, মথংগী নুমিত্তা মিতর ৪,৮৯০/ফিৎ ১৬,০০০ ৱাংবা সিসির লা পাস কানবগীদমক য়াপোলা তুরেল তম্না চত্তুনা হনুপত্তা খুঙ্গংদা লৈগনি। মথংগী নুমিত্তা চীংমাই অসিদা য়ান্থদুনা লৈরিবা ফোতোক্সার খুঙ্গংদা কুম্থগনি।
• রুপখুন্দ (মিতর ৪,৭৮৫/ ফিৎ ১৫,৭০০) হায়রিবা অসিসু উত্তরখন্দগী গরৱাল লমদমগী মমিং লৈরবা ত্রেক অমনি। মফম অসিদা কাবগী ৱাগী চাংদি য়াইমরপ ওইবদগীনা অরুবা তাংকক ফাওবনি অমসুং কাথগোদমদগী রুপখুন্দ ত্রেক ফাওবা নুমিৎ ৬ রোম চৎকনি। মফম অসিদা ত্রেক তৌবগী চপ চাবা মতমদি দিসেম্বরদগীনা ফেব্রুৱারী ফাওবনি। কাথগোদমদগী লোহাজুং ফাওবা গারীনা চৎকনি। বেদনিরিবির লান্দুনা অমসুং দিদানা খুঙ্গংদা অহীং অমা য়ারেক্তুনা লোহাজুং পাস ফাওবা ত্রেক তৌদুনা চৎকনি। মথংগী নুমিত্তা এসিয়াদা লৈবা খ্বাইদগী চাউবা মিদো অমা ওইরুবা অলি বুগ্যাল (ফিৎ ১২,৫০০)দা য়াম্না ঙম্না কাগনি। দেদনি বুগ্যালদা অহীং অমা য়ারেক্লবা মতুংদা, মথংগী নুমিত্তা ভাগুৱাসা উনপাক (ফিৎ ১৪,১০০)তা নুংঙাইনা কেম্প তৌগনি। পাৎ মপান্দা কোইরবা মতুংদা অয়ুক্কী চাকচামাংদা কেম্প তৌফমদা হল্লক্কনি। মথংগী নুমিত্তা লোহাজুং তম্না কুম্থরক্কনি। রুপকুন্দ ত্রেক্তা তাদুনা লৈরিবা অঙকপা শরু-পোলাংশিং অসি এ.দি. ৮২০গী মতমদা রুপকুন্দ ফাওদুনা লাকখিবা মীওই ৫০০ মুক্না অকনবা উনগী নোংলৈ অমা থেংনবদগী লৈখিবনি। হায়রিবা থৌদোক অসি সাইন্তিস্তশিংনা শরুশিং অসিবু থিজিল্লবা মতুং মখোয়দা য়াওরিবা কার্বোনশিং অসি মতম পারবা মতুংদা অশেংবনি হায়না লাউথোকখ্রে।
রুপিন্দর ব্রার, এ.দি.জি. তুরিজম্না হিমালয়দা ত্রেক তৌবা অমসুং চৎপা হায়বসি চহী খাইদনা অমসুং হকচাংগী ফিবম নাকোইনরগা মীওই কয়ানা চৎকে হায়না খন্দুনা লৈনরিবনি অমসুং কোবিদ-১৯ অসি হেক লোইখিবগা মফমশিং অসিবু কনাগুম্বা অমনা চৎনবা শেম শাবা য়ারগনি অমসুং মফম অসিদা লৈরিবা ফজরবা শা-ঙা, উপাল- ৱাপাল অমসুং "অবোদ ওব স্নো"না লোত্তুনা লৈরিবা মফম অসিদা চত্তুনা নুংঙাইনা লেল্লুবা য়ারগনি।
মোদরেতরনা ত্রেক্করশিংদা মখোয়না পাম্বা ত্রেকশিং খন্নবা ৱাফম ফোংদোকখি। হায়রিবা মফমশিং অসিদা অয়াম্বনা লোকেল গাইদ লৈ অমসুং কনাগুম্বা অমনা এদবেঞ্চর তুর ওপরেতর এসোসিএসন ওব ইন্দিয়া, এ.তি.ও.আই.গী মেম্বর ওইবা তুর ওপরেতর অমহেক্তা পাউ ফাওনবা য়াই।
ইশাগী ইথৌদাং মশক খঙজবা ত্রেক্কর অমা ওইনা, ঐখোয়না অকক্নবা চৎন-কাংলোন খরদি তঙাই ফদনা ইনগদবনি।
• অমোৎপা লংথোক্লোইদবনি। অদোমগী খোঙ্গুল নত্তনা করিগুম্বা অমত্তা থনম্লোইদবনি।
• ত্রেকশিংবু লুন-নান্না থম্লমগদবনি
• শা-উচেকশিংদা অকাইবা পীবীরোইদবনি
• লাউ-খোংলোইদবনি
• মফম অদুদা লৈজরম্লিবা খুঞ্জাশিংগী প্রাইবেসি ঙাকপীগদবনি।
• মফম অদুগী চৎনবীবু ইকাই খুম্নগদবনি
দেখো অপনা দেশকী ৱেবিনারশিং অসি ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন ত্রেক্নোলোজী মন্ত্রালয়না শেম্বা নেসনেল ই-গবর্নান্স দিবিজন (এন.ই.জি.দি.)গা খুৎশম্নদুনা পাঙথোকপনি।
ৱেবিনার অসিগী পরিংশিং অসি https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured দা অমসুং তুরিজম মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী সোসিএল মীদিয়া হেন্দলশিংদা ফংগনি।
ৱেবিনার অসিগী মথংগী তাংকক অসি জুন ১৯, ২০২০গী অয়ুক পুং ১১ তাবা মতমদা উৎকনি, অমসুং মসিগী হীরম্না যোগ অমসুং ৱেলনেস- এন ওফরিং ফোর চেলেঞ্জিং তাইমসনি!