আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
আই.এম.দি.না সুন্দরবনগী মফমশিংদা শিৎপা অকনবা নোংলৈ নুংশিৎ অমা ওইনা মে ১৬-২১দা নোংচুপ বেঙ্গলগী সমুদ্র তোর্বান্দা শিৎখিবা সুপর সাইক্লোনিক স্তোর্ম “অম-পন”গী রিপোর্ত অমা থাদোকখ্রে
রিপোর্ত অসিনা লাইফ হিস্ত্ররী, মরু ওইবা মওংশিং, য়েংশিনখিবগী মওং, মওং হান্না তাকখিবা অমসুং ফোংখিবা এদবাইজরীশিং নৈনরি
14 JUN 2020 2:12PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন মেতেওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)না সুন্দরবনগী মফমশিংদা কে.এম.পি.ঐচ. ১৫৫-১৬৫গী খোংজেলদা শিৎখিবা অকনবা নোংলৈ নুংশিৎ অমা ওইনা মে ১৬-২১, ২০২০দা নোংচুপ বেঙ্গলগী সমুদ্র তোর্বান্দা শিৎখিবা সুপর সাইক্লোনিক স্তোর্ম “অম-পন”গী রিপোর্ত অমা থাদোকখ্রে। রিপোর্ত অসিনা সুপর সাইক্লোনিক স্তোর্ম “অম-পন”গী লাইফ হিস্ত্ররী, মরু ওইবা মওংশিং, য়েংশিনখিবগী মওং, মওং হান্না তাকখিবা অমসুং ফোংখিবা এদবাইজরীশিং নৈনরি। পথাপ অসিগী মরু ওইবা মওংশিং মখাদা পীরিঃ
সম্লপ্পা ৱারীঃ
• সুপর সাইক্লোনিক স্তোর্ম (এস.য়ু.সি.এস.) “অম-পন” অসি ১৯৯৯গী ওরিশা এস.য়ু.সি.এস.কী মথংদা বি.ও.বি.গী মথক্তা শিৎখিবা অহানবা সাইক্লোনিক নোংলৈ নুংশিৎনি।
• মসিনা মে ১৩দা অনকপা ইক্বেতোরিএল ইস্তর্লী ৱেবকী মথক্তা লৈবা অন্দমান সমুদ্রগী খা অমসুং মনাক নকপা বে ওফ বেঙ্গলগী খা-নোংপোক্তা থোকখিবা লো প্রেসসর এরিয়াগী লেমহৌবদগী হৌরকপনি।
• মসিনা মে ১৬কী অঙনবা অয়ুক্তা খা-নোংপোক বি.ও.বি.গী মথক্তা দিপ্রেসন (দি.) ওইনা তাশীন্দুনা নুমিত্তুমক্কী নুংথিলদা অরূবা দিপ্রেসন (দি.দি.) ওইরকখি।
• মে ১৬, ২০২০গী নুংথিলদা অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা চৎখিদুনা খা-নোংপোক থংবা বি.ও.বি.গী মথক্তা সাইক্লোনিক স্তোর্ম ওনখি। মে ১৭কী অয়ুক্তা মসিনা অৱাংলোমদা চৎখিদুনা খা-নোংপোক্কী বি.ও.বি.দা সিবিয়র সাইক্লোনিক স্তোর্ম (এস.সি.এস.) ওনখি।
• মথং তারকপা পুং ২৪দা মসিনা য়াম্না কুংশীল্লকখি অমসুং মদুগী মখা তারকপা ওইনা ১৭কী নুংথিলদা বেরী সিবিয়র সাইক্লোনিক স্তোর্ম (ভি.এস.সি.এস.) ওনখি, ১৮গী অঙনবদা এক্সত্রীম্লি সিবিয়র সাইক্লোনিক স্তোর্ম (ই.এস.সি.এস.) ওনখি অমসুং মে ১৮, ২০২০গী নুমিৎয়ুংবদা এস.য়ু.সি.এস. ওনখি।
• মসিনা মে ১৯গী নুমিৎয়ুংবা অদুৱাইদা বি.ও.বি.গী ময়ায় ওইবা নোংচুপ থংবা মফমদা ই.এস.সি.এস. ওন্দ্রিঙৈদা পুং ২৪মুক্তি বি.ও.বি.গী ময়ায় ওইবা নোংচুপ থংবা মফমদা এস.য়ু.সি.এস.কী ইন্তেন্সিতী মাংদনা অদুমক লৈখি।
• মসিগী মতুংদা খরা তপথরক্তুনা মে ২০গী আই.এস.তি. ১৫৩০-১৭৩০গী মনুংদা লেংদনা শিৎপা খ্বাইদগী য়াংবা খোংজেল কে.এম.পি.ঐচ. ১৫৫-১৬৫দগী কে.এম.পি.ঐচ. ১৮৫তা লৈদুনা সুন্দরবনগী মথাক্তা ভি.এস.সি.এস. ওইনা নোংচুপ বেঙ্গল-বঙ্গলাদেশ লানখি। মসিনা নোংচুপ বেঙ্গলগী মথক্তা ভি.এস.সি.এস. ওইনা লৈখি অমসুং মে ২০গী নুমিদাংদা অৱাং-অৱাংনোংচুপলোমদা তপ্না চৎখি। মতম অসিগী মনুংদা মসিনা কোল্কতাগী মনাক্তা য়াম্না নক্না চৎখি।
• অৱাং-অৱাংনোংচুপলোমদা মখা তানা চৎখিদুনা মে ২০গী অহিং-নোংয়াইদা বঙ্গলাদেশ অমসুং থংনবা নোংচুপ বেঙ্গলগী মথক্তা এস.সি.এস. ওইনা তপথদুনা পায়খি; মে ২১গী অঙনবদা বঙ্গলাদেশকী মথক্তা সি.এস. ওইনা পায়খি; মে ২১গী নুমিৎয়ুংবদা বঙ্গলাদেশকী মথক্তা দি.দি. ওইনা অমসুং নুমিত্তুমক্কী নুংথিলদা অৱাং বঙ্গলাদেশকী মথক্তা দি. ওইনা তপথদুনা পায়খি। মসিনা মখা তানা তপথখি অমসুং মে ২১গী অহিং অদুৱাইদা অৱাং বঙ্গলাদেশ অমসুং মনাক নকপা মফমশিংদা ৱেল মার্ক লো প্রেসর এরিয়া ওনখি।
অম-পন য়েংশিনখিবাঃ
ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)না মে ১৩দা লো প্রেসর এরিয়া ওইরকখিবগী চয়োল অহুমগী মমাং, এপ্রিল ২৩দগী হৌদুনা অৱাংথংবা ইন্দিয়ন ওসিনগী মথক্তা মসিবু অহিং নুংথিল চুপ্না শেন্নদুনা লাকখি। মে ৭তা ফোংখিবা এক্সতেন্দেদ রেঞ্জ আউৎলুক্তা আই.এম.দি.না অনিশুবা চয়োলগী মনুংদা অন্দমান সমুদ্র অমসুং মনাক নকপা বে ওফ বেঙ্গলগী খা নোংপোক্তা সাইক্লোজেনেসিস থোকপা য়াবগী ৱাফম থমখি। মে ৬-১২ ফাওবগী মনুংদা মফমসিদা থোকপা সাইক্লোনিক সর্ক্যুলেসন লেমহৌবগী ইথিলনা মফম অসিগী মথক্তা মে ১৩দা (থোক্ত্রিঙৈগী পুং ৯৬ ৱাৎলিঙৈদা) লো প্রেসর এরিয়া থোকপা য়াই হায়না মে ৯দা হায়খি। মে ১১দা বি.ও.বি.গী মথক্তা মে ১৬তা (লো প্রেসর এরিয়া থোক্ত্রিঙৈগী পুং ৪৮ অমসুং দিপ্রেসন থোক্ত্রিঙৈগী পুং ১২০ ৱাৎলিঙৈদা) সাইক্লোজেনেসিস (দিপ্রেসন থোকপা) থোক্কনি হায়খি। সাইক্লোন অসি ইন্সেত ৩ দি. অমসুং ৩ দি.আর., স্কেতসেত, এস্কেতনচিংবা য়াওনা পোলার ওর্বিতিং সেতিলাইৎশিংদগী ফংবা ওবজর্বেসন অমসুং মফমদুদা লৈবা জহাজ অমসুং বুওই ওবজর্বেসনগী মতেংনা য়েংশিনবা ঙমখি। মে ১৮গী অহিং (য়ু.তি.সি. ১৮০০)দগী মে ২০ ফাওবদা, সাইক্লোন অসিনা খাদগী অৱাংদা চৎপা হৌরকপদগী, মসিবু বিশাখাপত্নম, গোপালপুর, পারাদিপ, কোল্কতা অমসুং অগর্তলাদা লৈবা আই.এম.দি. দোপ্লর ৱেদর রেদার (দি.দব্ল্যু.আর.)শিংনা লেপ্তনা য়েংশিনখি। পথাপ অসিবু শেন্ননবা হায়দুনা আই.এম.দি.না বালাসোরগী চান্দিপুরদা লৈবা ‘দি.আর.দি.ও. ইন্তিগ্রেতেদ তেস্ত রেঞ্জ’কী পোত্থোকশিংশু শিজিন্নখি। আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এস.)গী ইন্সতিত্যুসনশিং (মিং ওইনা পল্লবদা আই.এম.দি., আই.আই.তি.এম., এন.সি.এম.আর.দব্ল্যু.এফ. অমসুং আই.এন.সি.ও.আই.এস.)না পীবা ন্যুমেরিকেল ৱেদর প্রিদিক্সন মোদেলশিং , মালেমগী মোদেল কয়া অমা অমসুং আই.এম.দি.না পুথোকচবা দাইনামিকেল-স্তেতিস্তিকেল মোদেলশিং শিজিন্নদুনা সাইক্লোন অসিগী জেনেসিস, ত্রেক, লেন্দফোল অমসুং ইন্তেন্সিতী মাংজৌননা খংনবা শিজিন্নখি।
ফোরকাস্ত পর্ফোর্মেন্সঃ
১) জেনেসিস ফোর্কাস্ত তৌবা
• পথাপ অসি এপ্রিল ২৩দগী হৌদুনা মে ১৩দা খা-নোংপোক বি.ও.বি.গী মথক্তা লো প্রেসর এরিয়া ওইবগী চয়োল অহুম ৱাৎলিঙৈদগী য়েংশিনবা হৌরক্লবনি।
• মে ৭তা থোকখিবা এক্সতেন্দেদ রেঞ্জ আউৎলুক্তা মে ৮-১৪, ২০২০গী চয়োলগী অরোয়বদা সাইক্লোজেনেসিস (দিপ্রেসন থোকপা) থোকপা য়াবগী অনেম্বা প্রোবেবলিতী হায়খ্রবনি। পথাপ অসি কন্সিল্লক্কনি অমসুং হৌরকপদা অৱাং-অৱাংনোংচুপ্লোমদা চৎখিগনি অমসুং মদুদগী থৈদোক্তুনা অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা অৱাংথংবা বি.ও.বি. রোমদা চৎখিগনি হায়না হান্না হায়খ্রবনি।
• মে ৯দা থোকখিবা ত্রোপিকেল ৱেদর আউৎলুক্তা মে ৬-১২ ফাওবগী মনুংদা মফমসিদা থোকপা সাইক্লোনিক সর্ক্যুলেসনগী লেমহৈরিবগী ইথিলনা মফম অসিগী মথক্তা মে ১৩দা (থোক্ত্রিঙৈগী পুং ৯৬ ৱাৎলিঙৈদা) লো প্রেসর এরিয়া থোকপা য়াই হায়না হায়খি।
• মে ১১দা থোকখিবা ত্রোপিকেল ৱেদর আউৎলুক্তা বি.ও.বি.গী মথক্তা মে ১৬তা (লো প্রেসর এরিয়া থোক্ত্রিঙৈগী পুং ৪৮ অমসুং দিপ্রেসন থোক্ত্রিঙৈগী পুং ১২০ ৱাৎলিঙৈদা) সাইক্লোজেনেসিস (দিপ্রেসন থোকপা) থোক্কনি হায়খি। মে ১৩দা লো প্রেসর এরিয়া শেমখি অমসুং কুংশিল্লক্তুনা মে ১৬কী অয়ুক্তা দিপ্রেসন ওনখি।
২) ত্রেক, ইন্তেন্সিতী অমসুং লেন্দফোল ফোর্কাস্ত তৌবাঃ
• অহানবা ৱাফম অসি মে ৭তা ফোংখিবা এক্সতেন্দেদ রেঞ্জ আউৎলুক্না পীখি (এল.পি.এ. ওইদ্রিঙৈগী নুমিৎ ৬নিগী মমাংদা, দিপ্রেসন ওইদ্রিঙৈগী নুমিৎ ৯নিগী মমাংদা, লেন্দফোল ওইদ্রিঙৈগী নুমিৎ ১৩নিগী মমাংদা) অমসুং মসিনা পথাপ অসি সাইক্লোনিক স্তোর্ম ওইরক্কনি অমসুং অৱাংনোংচুপ্লোমদা চৎখিগনি অমসুং মদুদগী থৈদোক্তুনা অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা অৱাংথংবা বি.ও.বি. রোমদা চৎখিগনি হায়খি।
• এপ্রিল ১৩দা ফোংখিবা ত্রোপিকেল ৱেদর আউৎলুক, ভারত সরকারগী প্রেস রিলিজ অমসুং পাউ পীবা ৱারোলদা (এল.পি.এ. ওইবা নুমিৎ, দিপ্রেসন ওইদ্রিঙৈগী নুমিৎ ৩নিগী মমাংদা, লেন্দফোল ওইদ্রিঙৈগী নুমিৎ ৭নিগী মমাংদা) পথাপ অসি ১৬কী নুংথিল ফাওবদা সাইক্লোনিক স্তোর্ম ওইনা কনশিল্লক্কনি অমসুং অহৌবা ওইনা ১৭ ফাওবদা অৱাংনোংচুপ্লোমদা চৎখিগনি অমসুং মদুদগী থৈদোক্তুনা অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা অৱাংথংবা বি.ও.বি. রোমদা চৎখিগনি হায়খি।
• তশেংবদি ১৬কী অয়ুক্তা (য়ু.তি.সি. ০০০০) দিপ্রেসন ওইখি, ১৬কী নুংথিলদা (য়ু.তি.সি. ১২০০) সাইক্লোনিক স্তোর্ম ওইখি, ১৭কী নুংথিল (য়ু.তি.সি. ১২০০) ফাওবদা অৱাং-অৱাংনোংচুপ্লোমদা চৎখি অমসুং মদুদগী থৈদোক্তুনা ২০গী নুংথিলদা অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা অৱাংথংবা বি.ও.বি. রোমদা চৎখিবনি।
• মে ১৬কী আই.এস.তি. ০৮৪৫ (লেন্দফোলগী পুং ১০৪গী মমাংদা)দা দিপ্রেসন থোকপগা লোয়ননা ফোংখিবা অহানবা বুলেতিন্দা হায়খিবসি পথাপ অসি সাইক্লোনিক স্তোর্ম ওইনা কুংশিনখিগনি অমসুং ১৭কী নুংথিল ফাওবদা অৱাং-অৱাংনোংচুপ্লোমদা চৎখি অমসুং মদুদগী থৈদোক্তুনা মে ১৮-২০গী নুংথিলদা অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা অৱাংথংবা বি.ও.বি. রোমদা লেংদবা নুংশিৎকী খোংজেল কে.এম.পি.ঐচ. ১৫৫-১৬৫দগী কে.এম.পি.ঐচ. ১৮৫ হুমদুনা চৎকনি হায়খি।
• মে ১৬কী আই.এস.তি. ১৬৪৫ (কুংশিল্লক্ত্রিঙৈগী পুং ২৪গী মমাংদা)দা ফোংখিবা বুলেতিন্দা পথাপ অসি কুংশিল্লক্কনি হায়খি অমসুং মে ১৭কী নুংথিলদগী য়াম্না য়াংনা কুংশিল্লকখি।
• মে ১৭কী আই.এস.তি. ০৮৪৫ (লেন্দফোলগী পুং ৮০গী মমাংদা)দা ফোংখিবা বুলেতিন্দা পথাপ অসিনা মে ২০গী নুমিৎয়ুংবদগীনা নুংথিল ফাওবদা খ্বাইদগী কনবা লেংদবা নুংশিৎকী খোংজেল কে.এম.পি.ঐচ. ১৫৫-১৬৫দগী কে.এম.পি.ঐচ. ১৮৫ ফাওবদা হুমদুনা সাগর ইথৎ (নোংচুপ বেঙ্গল) অমসুং হাতিয়া ইথৎ (বঙ্গলাদেশকী তোর্বান)কী মরক্তা লৈবা নোংচুপ বেঙ্গল-বঙ্গলাদেশকী তোর্বান্দা চৎখিগনি হায়খি। মাংজৌননা হায়রিবা চৎপগী লম্বীসিদা ২০গী নুংথিলদা সুন্দরবনগী মফমশিংদা লেন্দফোল থোক্কনিসু হায়খি।
• আই.এম.দি.না মে ১৬তগী হৌনা অম-পন্না বেরী সিবিয়র সাইক্লোনিক স্তোর্ম (ভি.এস.সি.এস.) ওইনা মে ২০দা নুংশিৎকী খোংজেল কে.এম.পি.ঐচ. ১৫৫-১৬৫দগী কে.এম.পি.ঐচ. ১৮৫ ফাওবদা হুমদুনা নোংচুপ-বেঙ্গলগী সমুদ্র মপান লান্না চৎকনি হায়খি।
সাইক্লন ৱার্নিংশিং
• মে ১৬কী আই.এস.তি. ০৮৪৫ (লেন্দফোলগী পুং ১০৪ ৱাৎলিঙৈদা)দা ফোংখিবা অহানবা বুলেতিন্দা নোংচুপ-বেঙ্গল- অৱাং ওরিসা তোর্বানগী প্রি-সাইক্লোন ৱাৎচ ফোংখি।
• ৱার্নিংশিং অদু ওপদেৎ তৌদুনা মে ১৬কী আই.এস.তি. ২০৩০ (লেন্দফোলগী পুং ৯২ ৱাৎলিঙৈদা)দা নোংচুপ-বেঙ্গল- অৱাং ওরিসা তোর্বানগী সাইক্লোন ৱাৎচ ফোংখি।
• নোংচুপ-বেঙ্গল- অৱাং ওরিসা তোর্বানগী সাইক্লোন এলর্ত (য়েল্লো মেসেজ) মে ১৭কী আই.এস.তি. ০৮৪০ (লেন্দফোলগী পুং ৮০ ৱাৎলিঙৈদা)দা ফোংখি।
• নোংচুপ-বেঙ্গল- অৱাং ওরিসা তোর্বানগী সাইক্লোন ৱার্নিং (ওরেঞ্জ মেসেজ) মে ১৮গী আই.এস.তি. ০৮৪৫ (লেন্দফোলগী পুং ৫৬ ৱাৎলিঙৈদা)দা ফোংখি।
• নোংচুপ-বেঙ্গলগী গেঞ্জেতিক মফমশিং, অসম অমসুং মেঘালয়গী পোস্ত লেন্দফোল আউৎলুক (রেদ মেসেজ) মে ১৯গী আই.এস.তি. ২৩৩০ (লেন্দফোলগী পুং ১৭ ৱাৎলিঙৈদা)দা ফোংখি।
Ø মতৌ অসুম্না আই.এম.দি.না য়াম্না চুম্বা মওংদা লেন্দফোল মফম অমসুং মতম, ত্রেক অমসুং ইন্তেন্সিতীগী মথক্তা মরী লৈনবা নুংশিৎ শিৎপা, নোং তাবা, সাইক্লোন অম-পনগী মতুং ইন্না স্তোর্ম সর্জ তৌবনচিংবা তোঙান তোঙানবা ৱেদরগী মওং কয়া মাংজৌননা তাকখি। মখোয়না ওরিসাগী তোর্বান্দা ওইরক্কদবা কে.এম.পি.ঐচ. ১০০-১১০দগী ১২০ ফাওবগী খোংজেলদা শিৎলক্কদবা নুংশিৎ অমসুং অতোপ্পা ৱেদরগী ফিভমশিংশু হান্ননা হায়খ্রবনি।
ইন্দিয়া মেতেওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.) অমসুং নই-দিল্লীগী আর.এস.এম.সি.না এস.য়ু.সি.এস. অম-পনগী মায় পাক্না মোনিতর তৌবা, প্রেদিক্সন তৌবা অমসুং আরলী ৱার্নিং সর্বিসকীদমক তেংবাংলকপা স্তেকহোলদর পুম্নমক অমসুং দিজাজতর মেনেজমেন্ত এজেন্সীশিংদা তৌবিমল খংবা উত্তুনা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐখোয়না নেস্নেল সেন্তর ফোর মেদিয়ম রেঞ্জ ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তর (এন.সি.এম.আর.দব্ল্যু.এফ.), ইন্দিয়ন নেস্নেল সেন্তর ফোর ওসীন ইনফোর্মেসন সর্বিসেস (আই.এন.সি.ও.আই.এস.), নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ওসীন তেক্নোলোজী (এন.আই.ও.তি.), ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ ত্রোপিকেল মেতেওরোলোজী (আই.আই.তি.এম.) পুনে, দি.আর.দি.ও. ইন্তিগ্রেতেদ তেস্ত রেঞ্জ, চান্দিপুর য়াওবা আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়গী সিস্তর ওর্গানাইজেসনশিং অমসুং আই.আই.তি. ভুবনেসশ্বর, আই.আই.তি. দিল্লী অমসুং স্পেস এপ্লিকেসন সেন্তর, ইনিদয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গানাইজেসন (এস.এ.সি.-আই.এস.আর.ও.)গী মরু ওইরবা তেংবাংশিংগীদমক্তা তৌবিমল খংবা উৎলি। আই.এম.দি.গী তোঙান তোঙানবা দিবিজন/সেক্সনশিং- এরিয়া সাইক্লোন ৱার্নিং সেন্তর (এ.সি.দব্ল্যু.সি.) চেন্নই অমসুং কোল্কতা; সাইক্লোন ৱার্নিং সেন্তর (সি.দব্ল্যু.সি.) ভুবনেশ্বর অমসুং বিশাখাপত্নম; মেতেওরোলোজিকেল সেন্তর (এম.সি.) অগরতলা; বিশাখাপত্নম, চান্দিপুর, গোপালপুর, পারাদিপ, কোল্কতা অমসুং অগর্তলাগী দোপ্লর ৱেদর রেদার স্তেসনশিং অমসুং ওরিশা অমসুং অৱাং আন্ধ্র প্রদেশকী কোস্তেল ওবজর্বেতরীবুসু থাগৎপা ফোংদোক্লি। নই-দিল্লীগী ন্যুমেরিকেল ৱেদর প্রেদিক্সন দিবিজন, সেতিলাইৎ অমসুং রেদার দিবিজনশিং, সর্ফেস অমসুং অপ্পর এয়র ইন্সত্রুমেন্ত দিবিজনশিং অমসুং আই.এম.দি.গী ইনফোর্মেসন সীস্তেম অমসুং সর্বিসেস দিবিজন্দসু তৌবিমল খংবা উত্তুনা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
[রিপোর্ত অসি এতেচ তৌরবনি]
হায়রিবা অসি আই.এম.দি.গী ৱেবসাইৎকী লিঙ্ক অসিদা ফংবীগনিঃ
https://mausam.imd.gov.in/Forecast/marquee_data/Summary%20Super%20Cyclonic%20Storm%20Amphan%20(13062020).pdf
অমসুং আর.এস.এম.সি., নই-দিল্লীগী ৱেবসাইৎকী লিঙ্ক অসিদা ফংবীগনিঃ
http://www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in/images/pdf/publications/preliminary-report/amphan.pdf]

Ministry of Earth Sciences
IMD releases a report on Super Cyclonic Storm "Amphan" that crossed West Bengal coast during 16th -21st May, 2020 as a very severe cyclonic storm across Sundarbans
The report discusses the life history, salient features, monitoring aspects, forecast performance and details of advisories issued
14 JUN 2020 2:12PM by PIB Delhi
The India Meteorological Department (IMD) has released a report on Super Cyclonic Storm "Amphan" that crossed West Bengal coast during 16th -21st May, 2020as a very severe cyclonic storm across Sundarbans with maximum sustained wind speed of 155 – 165 kmph gusting to 185 kmph. The report discusses the life history, salient features, monitoring aspects, forecast performance and details of advisories issued in respect of Super Cyclonic Storm Amphan. The salient features of the system are described below:
Brief Life History:
• The Super Cyclonic Storm (SuCS) “AMPHAN” (pronounced as UM-PUN) was the first SuCS over the BoB, after the Odisha SuCS of 1999.
• It originated from the remnant of a Low Pressure Area which occurred in the near Equatorial Easterly wave over south Andaman Sea and adjoining southeast Bay of Bengal (BoB) on 13th May.
• It concentrated into a depression (D) over southeast BoB in the early morning of 16th May and further intensified into a deep depression (DD) in the same afternoon.
• It moved north- northwestwards and intensified into Cyclonic Storm over southeast BoB in the evening of 16th May, 2020. Moving nearly northwards, it further intensified into a Severe Cyclonic Storm (SCS) over southeast BoB in the morning of 17th May.
• It underwent rapid intensification during subsequent 24 hours and accordingly intensified into a Very Severe Cyclonic Storm (VSCS) by the afternoon of 17th, Extremely Severe Cyclonic Storm (ESCS) in the early hours of 18th and into a SuCS around noon of 18th May, 2020.
• It maintained the intensity of SuCS over westcentralBoB for nearly 24 hours, before weakening into an ESCS over westcentralBoB around noon of 19th May.
• Thereafter, it weakened slightly and crossed West Bengal – Bangladesh coasts as a VSCS, across Sundarbans, during 1530-1730 hrs IST of 20th May, with maximum sustained wind speed of 155 – 165 kmph gusting to 185 kmph. It lay over West Bengal as a VSCS, gradually moving north-northeastwards during late evening to night of 20th May. It moved very close to Kolkata during this period.
• Moving further north-northeastwards, it weakened into an SCS over Bangladesh & adjoining West Bengal around mid-night of 20th May, weakened further into a CS over Bangladesh in the early hours of 21st May, into DD over Bangladesh around noon of 21st May and into a D over north Bangladesh in the evening of the same day. It further weakened and lay as a well marked low pressure area over north Bangladesh and neighbourhood around mid-night of 21st May.
Monitoring of AMPHAN:
India Meteorological Department (IMD) maintained round the clock watch over the north Indian Ocean and the system was monitored since 23rd April about three weeks prior to the formation of the Low Pressure Area on 13th May. In the extended range outlook issued on 7th May, IMD indicated possible cyclogenesis during the second week over south Andaman Sea and adjoining southeast Bay of Bengal. On 9th May, it was indicated that a Low Pressure Area would form over the region on 13th May (96 hours prior to formation of the system) under the influence of the remnant cyclonic circulation persisting over the region during 6th-12th. On 11th, it was indicated that cyclogenesis (formation of depression) would occur around 16th May (48 hours prior to formation of the Low Pressure Area and 120 hours prior to formation of depression) over the BoB.
The cyclone was monitored with the help of available satellite observations from INSAT 3D and 3DR, polar orbiting satellites including SCATSAT, ASCAT etc. and available ships & buoy observations in the region. From 18th May midnight (1800 UTC) onwards till 20th May, the system was tracked gradually by IMD Doppler Weather Radars (DWRs) at Visakhapatnam, Gopalpur, Paradip, Kolkata and Agartala as it moved from south to north. IMD also utilised DWR products from ‘DRDO Integrated Test Range’, Chandipur, Balasore for tracking the system. Various numerical weather prediction models run by Ministry of Earth Sciences (MoES) institutions (viz.,IMD, IITM, NCMRWF & INCOIS), various global models and IMD’s dynamical-statistical models developed in-house were utilized to predict the genesis, track, landfall and intensity of the cyclone. A digitized forecasting system of IMD was utilized for analysis and comparison of guidance from various models, decision making process and warning product generation.
Forecast Performance:
1. Genesis Forecast
• The system was monitored since 23rd April about three weeks prior to the formation of Low Pressure Area over the southeast BoB on 13th May.
• In the extended range outlook issued on 7th May, cyclogenesis (formation of Depression) was predicted with low probability in the later part of week during 8th-14th May 2020. It was also predicted that the system would intensify further and move initially north-northwestwards and recurve north-northeastwards thereafter towards north BoB.
• In the Tropical Weather Outlook issued on 9th May, it was indicated that a Low Pressure Area would form over the region on 13th May (96 hours prior to formation of the system) under the influence of the remnant cyclonic circulation persisting over the region during 6th-12th.
• In the Tropical Weather Outlook issued on 11th May, it was indicated that cyclogenesis (formation of depression) would occur around 16th May (48 hours prior to formation of the Low Pressure Area and 120 hours prior to formation of depression) over the BoB. The Low pressure area formed on 13th May and concentrated into a Depression on 16th May morning.
1. Track, Intensity and Landfall Forecast
• First information was provided in the extended range outlook issued on 7th May (about 6 days prior to formation of LPA, 9 days prior to formation of depression and 13 days prior to Landfall) indicated that the system would intensify into a cyclonic storm and move initially northwestwards and recurve north-northeastwards towards north BoB,
• In the Tropical Weather Outlook, Press release and informatory message to the Government of India issued on 13th April (on the day of development of LPA, 3 days prior to formation of depression and 7 days prior to Landfall), it was indicated that the system would intensify into a cyclonic storm by 16th evening and would move initially northwestwards till 17th and then recurve north-northeastwards towards north BoB.
• Actually, the depression formed in the morning (0000 UTC) of 16th, cyclonic storm in the evening (1200 UTC) of 16th and the system moved north-northwestwards till 17th evening (1200 UTC) followed by north-northeastward recurvature thereafter and crossed West Bengal coast on 20th Afternoon.
• In the first bulletin issued at 0845 IST of 16th May (104 hrs prior to landfall) with the formation of Depression, it was indicated that the system would intensify into a cyclonic storm and will move north-northwestwards till 17th May followed by north-northeastward re-curvature towards West Bengal coast during 18th-20th May and cross West Bengal coast with maximum sustained wind speed of 155-165 kmph gusting to 180 kmph.
• In the bulletin issued at 1645 hrs IST of 16th May (24 hrs prior to rapid intensification), rapid intensification of the system was predicted and the system rapidly intensified from 17th afternoon onwards.
• In the bulletin issued at 0845 hrs IST of 17th May (80 hrs prior to landfall), it was precisely mentioned that the system would cross West Bengal-Bangladesh coasts between Sagar Island (West Bengal) and Hatiya Islands (Bangladesh coast) during afternoon to evening of 20th May with maximum sustained wind speed of 155-165 kmph gusting to 185 kmph. The predicted track indicated Landfall across Sunderbans on 20th Afternoon.
• IMD continuously predicted since 16th May that Amphan will cross West Bengal coast as a very severe cyclonic storm (VSCS) with wind speed of 155-165 kmph gusting to 180 kmph on 20th May.
Cyclone warnings
• In the first bulletin released at 0845 hrs IST of 16th May (104 hrs prior to landfall), Pre-cyclone Watch for West Bengal-north Odisha coasts was issued.
• The warnings were further upgraded and Cyclone Watch for West Bengal and north Odisha coasts was issued at 2030 hrs IST of 16th May (92 hrs prior to landfall).
• Cyclone Alert (Yellow Message) for West Bengal and north Odisha coasts was issued at 0840 hrs IST of 17th May (80 hrs prior to landfall).
• Cyclone Warning (Orange Message) for West Bengal and north Odisha coasts was issued at 0845 hrs IST of 18th May (56 hrs prior to landfall).
• Post landfall outlook (Red Message) for interior districts of Gangetic West Bengal, Assam and Meghalaya was issued at 2330 hrs IST of 19th May (17 hrs prior to landfall).
Ø Thus IMD predicted accurately the landfall point and time, track and intensity as well as associated adverse weather like wind, rainfall and storm surge due to cyclone, Amphan. We also predicted 100-110 gusting to 120 kmph wind speed and associated adverse weather for north Odisha coast, well in advance.
India Meteorological Department (IMD) and RSMC New Delhi duly acknowledge the contribution from all the stakeholders and disaster management agencies who contributed to the successful monitoring, prediction and early warning service of SuCS AMPHAN. We acknowledge the contribution of all sister organisations of Ministry of Earth Sciences including National Centre for Medium Range Weather Forecasting Centre (NCMRWF), Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS), National Institute of Ocean Technology (NIOT), Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) Pune, DRDO Integrated Test Range, Chandipur, research institutes including IIT Bhubaneswar, IIT Delhi and Space Application Centre, Indian Space Research Organisation (SAC-ISRO) for their valuable support. The support from various Divisions/Sections of IMD including Area Cyclone Warning Centre (ACWC) Chennai, Kolkata, Cyclone Warning Centre (CWC) Bhubaneswar, Visakhapatnam, Meteorological Centre (MC) Agartala, Doppler Weather Radar Stations at Visakhapatnam, Chandipur, Gopalpur, Paradip, Kolkata & Agartala and coastal observatories of Odisha & north Andhra Pradesh. The contribution from Numerical Weather Prediction Division, Satellite and Radar Divisions, Surface & Upper air instruments Divisions, New Delhi and Information System and Services Division at IMD is also duly acknowledged.
[The report has been attached herewith.
The same is also available on IMD website at thelink:
https://mausam.imd.gov.in/Forecast/marquee_data/Summary%20Super%20Cyclonic%20Storm%20Amphan%20(13062020).pdf
and RSMC New Delhi website at the link:
http://www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in/images/pdf/publications/preliminary-report/amphan.pdf]