সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এস.তি.আই.পি. ২০২০গী ওইনা পব্লিক অমসুং এক্সপর্ত কন্সল্তেসন ‘তাউন হোল মীৎ’ হৌদোকখ্রে
“ভারত অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী চাওখৎনবা শেল থাদবা পোস্ত কোলোনিএল ওইবা লৈবাক খরগী মনুংদগী অমনি” :প্রোফেসর কে.বিজয় রাঘবন
প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম : “অনৌবা থৌশিল-থৌরাং অসিনা স্তেকহোলদরশিং পুম্নমক্কা মখা তানা থবক তৌমিন্নবদা অশোনবা লিঙ্ক মশক খংদোকপদা অমসুং সিলোসকা মরী লৈনবদা অশোনবা অমসুং মদু ফহন্নবগী মতাংদা অপনবা লৈতবা কনেক্সন পুরক্কদবনি। তুংদা লাক্কদৌরিবা অসি তেক্নোলোজীশিং মফম অমত্তদা য়াওশিনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী মপুং ওইবা মওংগী মতাংদনি”।
13 JUN 2020 2:04PM by PIB Imphal
এস.তি.আই.পি. ২০২০, তাউন হোল উন্নবা, সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন পোলিসী (এস.তি.আই.পি.) ২০২০ ফোর্মুলেসন তৌনবগীদমক্তা ত্রেক-I মীয়াম অমসুং অখং-অহৈশিং খন্ন-নৈনবগী থবক-থৌওং অসি ভারত সরকারগী প্রীন্সিপল সাইন্তিফিক এদবাইজরী প্রোফেসর কে. বিজয় রাঘবন অমসুং দি.এস.তি.গী সেক্রতরী প্রোফেসর আশুতোশ শর্মনা জুন ১২, ২০২০দা হৌদোকখ্রে।
এস.তি.আই.পি. ২০২০, তাউন হোল মীৎ অদু হৌদোকপা মতমদা প্রোফেসর কে. রাঘবন্না হায়খি মদুদি অহোংবা অমসুং লেপ্তনা মখা তানা লৈবা, অকোয়বগী ফীভম অমসুং বাইওদাইবর্সিতী অমসুং ই-পাওগুম্বা মরুওইবা লমশিংদা ৱাখল চুংশিন্নবগীদমক সাইন্সতা ইনভেলস্ত তৌবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। মহাক্না মখা তানা হায়খি, “ভারত অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী চাওখৎনবা শেল থাদবা পোস্ত কোলোনিএল ওইবা লৈবাক খরগী মনুংদগী অমনি”।
মহাক্না মদুদি সাইন্স অমসুং গ্যান অসি মীপুম খুদিংমক্তা লোল অমসুং লৈরিবা অতৈ অপনবশিং অসিগীদমক্তা লেম্না ফংহনবগী মথৌ তাই হায়না পুথোক্তুনা হায়খি। থৌশিল-থৌরাং অসিগী মথং-মনাওশিং অসি ঙম্মিবমখৈ মীওই কয়া অমা য়ৌহনগদবনি অমসুং মীশিংনা মশা-মশাগী লোন্দা মরোমদোম ৱাখল খনবা ঙমজনবা অমসুং গ্যান অমসুং রিসোর্সশিুং ফংহন্নবা সাইন্সকী ৱাহন্থোক হন্দোকপা অসি তশেংনমক য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ত্রেক I গী খন্নবগী থবক-থৌওং অসিদা য়াম্লবা মীয়াম অমসুং য়াম্লবা মীয়াম অমসুং অখং-অহৈশিংগী পুলদগী খোয়রাংনবা ইনপুৎশিংগীদমক্তা কত্থোক্লবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা সাইন্সকী পোলিসী ফোরমদগী এস.তি.আই.পি. ২০২০ খং-হৈরবা খন্ন-নৈনরোইশিং য়াওরি। মসিগী পান্দমদি এস.তি.আই.পি. ২০২০বু চুংশিন্নবা মওংদা ওইহনবা, মখাদগী মতোনলোম্ ওইহনবা অমসুং পুনশি্ন্নহনবনি।
ত্রেক I দগী লুচিংবশিং অমসুং পোলিসীগী থোইদোক-হেন্দোক্না খেলবশিংগা মীয়ামগী ৱা ঙাংনবগী পরিং অমা, মীয়ামগা থেমাতিক ওইবা পেনেল দিসকসন অমা, পান্দম থম্লিবা সর্ভে ইন্ত্রুমেন্তশিং, প্রীন্ত মেদিয়াগী পোৎলমশিং অমসুং অইবা ইনপুৎশিংগীদমক্তা চেনেলশিং, পাক শন্না কনেক্তিবিতী তৌনবা কম্ম্যুনিতী পোদকাস্তশিং য়াওগনি।
হৌদোকপগী সেসন্দা প্রো অশুতোশ শর্মানা অনৌবা থৌশিল-থৌরাং অসিনা স্তেকহোলদরশিং পুম্নমক্কা মখা তানা থবক তৌমিন্নবদা অশোনবা লিঙ্ক মশক খংদোকপদা অমসুং সিলোসকা মরি লৈনবদা অশোনবা অমসুং মদু ফহন্নবগী মতাংদা অপনবা লৈতবা কনেক্সন পুরক্কদবনি। তুংদা লাক্কদৌরিবা অসি তেক্নোলোজীশিং মফম অমত্তদা য়াওশিনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী মপুং ওইবা মওংগী মতাংদনি হায়না পনখি।
সাইন্সকী থৌশিল-থৌরাং অসিগী আর্কিতেকচর অমসুং মসিগী ২০২০গী থৌশিল-থৌরাং অসি মতৌ করম্না মরু ওইরিবনো হায়বগী ৱাখল্লোনগী মরিক চুম্বা ৱাফমগী মতাংদা ৱাফম থম্লিঙৈদা মহাক্না হায়খি মদুদি মাংজিল থানবগীদমক অমসুং সাইন্সতগী অহোংবা পুরক্নবগীদমক দেতা, মেজর্মেন্ত ৱিজদম, গ্যান অসি পুনশিন্নহনগদবনি হায়না ফোংদোকখি।
প্রোফেসর শর্মানা কোবিদ-১৯না মথৌ তাহল্লবা আত্মনির্ভর ভারত অসি মালেমগী ওইনা চাংদম্ননিংঙাই ওইহনগদবনি অমসুং মরু ওইবা নোলেজগী সিস্তেম অসি শমজিন্নরবখক্তদা মসি ওইথোকপা ঙমগনি হায়না ফোংদোকখি।
এস.তি.আই.পি. ২০২০, সেক্রতরিএৎ অমসুং এদভাইজর দি.এস.তি.গী মকোকথোংবা দা. অখিলেশ গুপ্তনা ৱা তাননবা অদু হৌদোকপদা পোলিসী খুদম-চাংদম ওইবা মওংদা পাংথোকহন্নবা, থেমাতিক ওইনা, ৱিজদমদা য়ুম্ফম ওইদুনা, পুনশিন্না য়াওহন্দুনা অমসুং মখোংদগীনা মতৌনফাওবা ওইহন্দুনা #এস.তি.আই.পি. ২০২০গী ত্রেক I গী খন্ন-নৈনবগী থবক থৌওং অসি পুথোক্তুনা উৎখি।
ভারত সরকারগী প্রিন্সীপল সাইন্তিফিক এদভাইজরগী ওফিস(পি.এস.এ.গী ওফিস) অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ(দি.এস.তি.)না স্তেকহোলদরশিং পাক-শন্না য়ৌবা ঙম্নবা অনৌবা নেস্নেল সাইন্স তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন পোলিসী(এস.তি.আই.পি.,২০২০) অমা ফোর্মুলেসন তৌনবগীদমক খন্ন-নৈনবগী থবক-থৌওং অমা হৌদোকখ্রে।
এস.তি.আই.পি. ২০২০গী ফোর্মুলেসনগী থবক-থৌওং অসি পোলিসী শেম্বদা মশিং য়াম্লবা স্তেকহোলদরশিংগা খন্ন-নৈননবা ফংহনবা ঙম্নবা চাং ৱাংনা অমগা-অমগা শম্নবা ত্রেক ৪দা হৌদোকপনি। ত্রেক I গী খন্নবগী থবক-থৌওং অসিদা পোলিসী অসি দ্রাফ্তিং তৌরিঙৈগী মতমদা অমসুং মতুংদা য়াম্লবা মীয়াম অমসুং অখং-অহৈশিংগী পুলদগী খোয়রাংনবা ইনপুৎশিংগীদমক্তা কত্থোক্লবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা সাইন্সকী পোলিসী ফোরমদগী এস.তি.আই.পি. ২০২০ খং-হৈরবা খন্ন-নৈনরোইশিং য়াওরি। ত্রেক II দগী পোলিসী দ্রাফ্তিংগী থবক-থৌওং অসিদা অখং-অহৈশিংদগী পাংথোকহনবা য়াবা থেমাতিক ওইবা ৱা তানবশিং অমদি খুদম-চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা শেংদোকপা ৱাফমশিং য়াওগনি। মসিগী পান্দমসিদমক থেমাতিক গ্রুপ কুন-মাথোই(২১)দা শেমগনি। ত্রেক IIIদা মন্ত্রালয়শিং অমসুং রাজ্যশিংগা ৱা তানবশিং য়াওই অদুগা ত্রেক IV দা মকোক-ইথং থংবা স্তেকহোলদর কয়া অমদী ৱা তানবশিং য়াওগনি।
তোঙান-তোঙানবা ত্রেকশিংদা খন্ন-নৈনবগী থবক-থৌওং অসি হান্ননা হৌখ্রে অমসুং মান্নবা পরিংদা পাংথোক্লি। ত্রেক-II থেমাতিক গ্রুপ(তি.জি.)গী ৱা তাননবা অসি ই-পাওগী সেসনশিংগী পরিং অমদা হৌখ্রে অমসুং ত্রেক-I অসি অখং-অহৈশিংদগী ইনপুৎশিং খোমগৎপগা লোয়ন-লোয়ননা মীয়ামদগীসু খোমগৎনবা হৌদোকখি।
ইন-হাউসকী ওইবা পোলিসীগী গ্যান অমসুং দি.এস.তি.-এস.তি.আই. পোলিসী ফেলোশিংগী কেদর অমগা শেমখিবা দেতা সপোর্ত য়ুনিৎকী অমগা লোয়ননা দি.এস.তি. (তেক্নোলোজী ভবন)দা থবক-থৌওংশিং অসি মপুং ফাহনবদা মতেং পাংননবা সেক্রতরিএৎ অমা শেমগৎখ্রে।

Ministry of Science & Technology
Public & expert consultation ‘Town hall Meet’ for STIP 2020 launched
“India is one of the few postcolonial countries that have invested in the development of Science and Technology”: Professor K Vijay Raghavan
Prof Ashutosh Sharma: “The new policy should bring about seamless connection of all stakeholders by identifying weak links in the chain and weakness in connection of silos and correcting them. The future is all about convergence & integration of technologies”.
13 JUN 2020 2:04PM by PIB Delhi
STIP 2020 Town Hall Meet, the Track-I public & expert consultation process for the formulation of Science, Technology and Innovation Policy (STIP) 2020 was launched by the Principal Scientific Adviser to the Government of India Professor K VijayRaghavan and Secretary, DST Professor Ashutosh Sharma on June 12, 2020.
While inaugurating STIP 2020 Town Hall Meet, Prof K VijayRaghavan said that Covid 19 has shown us that it is critical to invest in science with missions focusing on critical areas like Change & Sustainability, Environment & Biodiversity and Information. “India is one of the few postcolonial countries that have invested in the development of Science and Technology,” he added.
He pointed out the necessity to make science and knowledge accessible freely for everybody across languages and other existing barriers. He said that the consequence of the policy should be to reach out to as many people as possible and for that translation of science is extremely important so that people can think independently in their own language and access knowledge and resources.
The Track I consultation process involves an extensive public and expert consultations through Science Policy Forum, a dedicated platform for soliciting inputs from larger public and expert pool, to make the formulation of STIP 2020 decentralized, bottom-up, and inclusive.
The engagements in Track I will include public dialogue series with thought leaders & policy scholars, a thematic panel discussion with public engagement, targeted survey instruments, print media articles and channels for written inputs, community podcasts for last-mile connectivity.
At the inaugural session Prof Ashutosh Sharma mentioned that the new policy should bring about seamless connection of all stakeholders by identifying weak links in the chain and weakness in connection of silos and correcting them. He said the future is all about convergence & integration of technologies.
While giving a brief idea of the architecture of science policy and how this 2020 policy is special, he said that data, measurement wisdom, knowledge should come together for pole vaulting forward to bring change in science in several orders of magnitude. Prof Sharma said that the Atmanirbhar Bharat necessitated by the COVID19 should be globally competitive and this can be done only when the basic knowledge systems are connected.
The Head of STIP 2020 Secretariat & Adviser DST Dr. Akhilesh Gupta presented the Track I consultation process of #STIP2020 to make the policy evidence driven; wisdom based; thematic; inclusive & bottom-up, at the launch of the consultation.
The Office of the Principal Scientific Adviser to the Government of India (Office of PSA) and the Department of Science and Technology (DST) have started a consultative process for the formulation of a new National Science Technology and Innovation Policy (STIP 2020) reaching out to a wide range of stakeholders.
The STIP 2020 formulation process is organised into 4 highly interlinked tracks, which will reach out to a large number of stakeholders for consultation in the policy formulation. Track I involves an extensive public and expert consultation process through Science Policy Forum - a dedicated platform for soliciting inputs from larger public and expert pool during and after the policy drafting process. Track II comprises experts-driven thematic consultations to feed evidence-informed recommendations into the policy drafting process. Twenty-one (21) focused thematic groups have been constituted for this purpose. Track III involves consultations with Ministries and States, while Track IV constitutes apex level multi-stakeholder consultation.
The consultation processes on different tracks have already started and are running in parallel. The Track-II thematic group (TG) consultation started with a series of information sessions, and the Track-I was launched to collect inputs from experts as well as from public.
A Secretariat with in-house policy knowledge and data support unit, built with a cadre of DST-STI Policy fellows, has been set up at DST (Technology Bhavan) to coordinate the complete process.