জল শক্তি মন্ত্রালয়
মহারাস্ত্রদা ২০২০-২১দা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক ভারত সরকারনা লুপা কোতি ১,৮২৯ অয়াবা পীখ্রে
11 JUN 2020 5:48PM by PIB Imphal
মমাং চহিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা লোঞ্চ তৌখিবা মরু ওইবা প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা জল জীবন মিসন অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা চাং নায়না অমসুং মতম শাংনা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই তৌদুনা ক্বালিতি লৈবা অফবা থক্নবা ঈশিং মরাং কায়না ফংহন্ননবা পান্দম থম্লি। আশা কয়া থম্লিবা প্রোগ্রাম অসি ২০২৪ ফাওবদা থবক অসি লোইশিন্দুনা খুঙ্গংগী নুপীশিং মরু ওইনা নুপীমচাশিংদা অৱাবা থবক শুহনবা হন্থহন্দুনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সিবু ফগৎহন্নবা স্তেতনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
মহারাস্ত্রনা এন্যুল এক্সন প্লান অদু খন্থবিনবা অমসুং অয়াবা পীবিনবা দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসনগী বিভাক্তা উৎখ্রে। ২০২২-২৪ ফাওবদা স্তেত অসিগী য়ুমথোং পুম্নমক্তা তোতি কন্নেক্সন ১০০% পীনবা মহারাস্ত্র স্তেতনা থৌরাং তৌরি। মহারাস্ত্রত্র স্তেৎনা ্নেক্সন ১০০% পীনবা থৌরাং অসি লোইশিন্দুনা খুঙ্গংগি মীয়ামগি পুন্সিবু ফগৎহনন্নবা অমসগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ১.৪২গী মনুংদা, য়ুমথোং লাখ ৫৩.১১দা তোতি কন্নেক্সন হান্না পীখ্রে। ২০২০-২১দা য়ুমথোং লাখ ৩১.১০দা তোতি কন্নেক্সনশিং পীনবা স্তেত অসিনা থৌরাং তৌরি।
ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী হান্ননা লৈরবা পাইপ ৮,২৬৮ অসি শেমজিনবা অমসুং চাওথোকহন্নবা স্তেত অসিনা থৌরাং তৌরি অসুম তৌদুনা চহি অসিগী মনুংদা য়ুমথোং লাখ ২২.৩৫তা তোতি কন্নেক্সন পীনবা অমসুং লেমহৌরি লাখ ৯না অনৌবা স্কিমশিংদগী পীনবা প্রোবিজন শেম্লি। সমাজ অসিগী লাইরবা অমসুং শোথরবা কাংলুপতা চল্লিবা লেমহৌরিবা য়ুমথোংশিং অসিদা তোতি কন্নেক্সন অথুবা মতমদা পীনবা থবক পুম্নমক অসি ‘কেম্পেন মোদ’তা লৌখৎনবা স্তেততা য়াথং পীরকখি। . দিসেম্বর ২০২০গী ৩১ ফাওবদা ঈশিং অফবা ফংদবা মফমশিং ১০০% ফংহনবা ঙম্নবা স্তেতনা থৌরাং তৌরি। অমরোমদা য়ুথোং পুম্নমক্তা ফংহন্নবা থৌরাং তৌবা অসিদা ঈশিং ফংদবা মফমশিং, ঈশিং ফত্তবা ফংবা মফমশিং, এস.সি./এস.তি.না নম্না খুন্দবা মফমশিং/খুঙ্গংশিং, শোথরবা দিস্ত্রিক্তশিংগী অমসুং সান্সদ অদর্শ গ্রামিন যোজনাগী মখাদা লৈবা খুঙ্গংশিং মরু ওইনা মীশিং য়ামদবা ত্রাইবেলগী কাংলুপশিং অসিদা হেন্না খুদোংচাবা ফংহনগদৌরি।
২০২০-২১দা স্তেত অসিদা জে.জে.এম. ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ভারত সরকারনা কোতি ₹ ১,৮২৮.৯২ কায়থখ্রে। শীজিন্নদবা বেলেন্স ওইনা কোতি ₹ ২৮৫.৩৫কী শেনফম লৈবগা লোয়ননা কুমসি চহী অসিদা সেন্ত্রেল এল্লোকেসন অমসুং চান্নবা স্তেতকী সিবর কোতি ₹ ৩,৯০৮ জে.জে.এম.গী ওইনা ২০২০-২১দা স্তেত অসিদা লৈরগনি। মখা তানা, ১৫ শুবা ফাইনান্স কম্মিসননা শেনথং ওইনা লুপা কোতি ৫,৮২৭ স্তেতনা হায়রিবশিং অসিদা শোইদনা শীজিন্নগদবনি (অ) থক্নবা ঈশিং সপ্লাই তৌনবা, নোংগী ঈশিং তুংশিনবা অমসুং ঈশিং রিসাইকল তৌবা অমসুং (আ) সেনিতেসন অমসুং ও.দি.এফ. স্তেতস য়েংশিনবা
কনস্তিত্যুসনগী ৭৩শুবা এমেন্দমেন্তগী থৌনা লিংজেল অদু ঙাক্তুনা, জে.জে.এম.গী মখাদা খুঙ্গংশিংদা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লানিং তৌবা, ইমপ্লেমেন্ত তৌবা, শীল-লাংবা, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবা অসিদা খুঙ্গংগী মফম অদুগী মীয়াম/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিং অমসুং/নত্রগা শীজিন্নরিবা কাংলুপশিংনা য়াওশিন্দুনা থকনবা ঈশিং মাংহন্দনা মতম শাংনা চৎনহন্ননবা পান্দম অদু ফংগনি। খুঙ্গং পুম্নমক্তা, জল জীবন মিসন অসি মীয়ামগী ওইবা খোংজং অমা ওইহন্নবা আই.ই.সি কেম্পেনগা লোয়ননা মীয়ামগী মোবিলাইজেসন তৌবা তাই। ভোলুন্তরী ওর্গানাইজেসনশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা মীয়ামগী মোবিলাইজেসন তৌবদা থৱায় য়াওশিনমিন্দুনা মখোয়গীদমক লৈরিবা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লান তৌবদা, ইমপ্লিমেন্ত তৌবা লোয়ননা চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবদা থৌদাং লৌগদবনি।
জল জীবন মিসনগী মখাদা, থৱায় য়াওনা শরুক য়াদুনা মাংজিল থাদুনা মথৌ তৌরিবশিং লোয়ননা মীয়াম, মদুদি খুঙ্গং খুদিংদা মীওই ৫ মরু ওইনা তাকপি-তম্বিরবা নুপীশিং অসিগী খুত্থাংদা ঈশিংগী ক্বালিতীগী য়েংশিনবা অসিনা মরু ওইনা লৌরি। খুঙ্গংগী মফমশিংদা ফংহল্লিবা ঈশিংগী ক্বালিতী অসি চাংয়েং তৌনবা স্কুলশিং অমসুং কলেজশিংগী মহৈরোইশিংদা ফিল্দ কিৎশিং শীজিন্ননবা থৌগৎলি। সোর্স খুদিংমক চহী অমদা অমুক্তি ফিজিকেল অমসুং কেমিকেল পেরামিতরশিংগী অমসুং বেক্তেরিওলোজিকেল কন্তামিনেসনগী চাংয়েংশিং তৌথৌকপা মথৌ তাই।
গ্রাম পঞ্চায়েৎ, জি.পি. খুদিংমক্তা নত্রগা মখোয়গী সব-কম্মিতী মদুদি খুঙ্গংগী ঈশিং অমসুং লুনানবগী কম্মিতী নত্রগা পানি শমিতিস অসি খুঙ্গংগী থাক্তা প্লানিং তৌবদা য়াওগনি। খুঙ্গংশিংগী ভিলেজ এক্সন প্লানশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা স্তেতকী এন্যুএল এক্সন প্লান অসি শেম্মী। এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং পীরিবা রুরেল লোকেল; বোদিশিং, এস.বি.এম., সি.এ.এম.পি.এ., দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দেবেলপমেন্ত ফন্দ, লোকেল এরিয়া দেবেলপমে্ন্ত ফন্দ অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা সোর্সশিং অসিদগী লাকপা অদুনা ঈশিংগী রিসোর্সশিং, এক্ব্যুফর রিচার্জ, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অসিনচিংবা অসি হেনগৎনবা মরি লৈনবা থবকশিং অসি লৌখৎকনি।
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ থোক্লিঙৈ মনুংগী ফীভম অসিদা, মরু ওইনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী ঈশিং য়াফমশিংদ ক্ব্যু শাংনা লেপতুনা মীয়ামনা ঈশিং শোকপগী অৱাবা থেংনদনবা সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি কন্নেক্সনশিং পীনবা কন্না হোৎনরি। লাইরবা অমসুং শোৎথরবা সমাজকী কাংলুপশিংদা মখোয়গী য়ুমগী ওইবা মফমশিংদা তোতি কন্নেক্সনগী খুত্থাংদা ঈশিং ফংহন্দুনা অমসুং ঈশিং য়াফমশিংদা চৎতনবা অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিং থমদুনা খুঙ্গংগী মীয়ামবু লাইনা অসিদগী ঙাকথোকপা ঙমহনবা হায়বা অসি সরকারগী অপাম্বনি।
স্তেতনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা জল জীবন মিসন অসিনা য়ুমদা ঈশিং ফংহন্দুনা খুঙ্গংগী নুপীশিংগীদমক নুংঙাইবা পুরক্লি অমসুং খুঙ্গংগী মীয়ামগী মমল য়াম্লবা মতম অসি মাংহন্দনা লোয়ননা হকচাংগী ফীভম ফনা লৈহন্দুনা শেন্মীৎলোনগী থবক থৌরমশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি।

Ministry of Jal Shakti
Government of India approved ₹1,829 Crore for implementation of Jal Jeevan Mission in Maharashtra in 2020-21
11 JUN 2020 5:48PM by PIB Delhi
Jal Jeevan Mission, a flagship programme launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi last year, aims to provide all rural households with tap water supply in adequate quantity and of prescribed quality on regular and long-term basis. States are implementing this ambitious programme to accomplish the task by 2024 so as to bring improvements in the lives of rural people by reducing the drudgery of rural women, especially girls.
Maharashtra presented the Annual Action Plan to the Department of Drinking Water & Sanitation for consideration and approval. Maharashtra State has planned to provide 100% tap connections to all the households in the State by 2023-24. Out of 1.42 Crore rural households in Maharashtra, 53.11 lakh households have already got tap connections. The State is planning to provide tap connections to 31.30 lakh households in 2020-21.
State has planned for retrofitting and augmentation of existing 8,268 piped water supply schemes, thereby making provision of 22.35 lakh household tap connections during this year and the remaining 9 lakhs from new schemes. State has been advised to take up all these works in ‘campaign mode’, so that the remaining households belonging to poor and marginalized sections of the society get tap connections immediately. The State has made plan to cover 100% of its quality-affected habitations by 31st December, 2020. While planning for universal coverage of households, priority is given to water scarce areas, quality-affected areas, SC/ ST dominated habitations/ villages, aspirational districts, Sansad Adarsh Gramin Yojana villages, particularly vulnerable tribal groups.
Government of India has approved ₹1,828.92 Crore for implementation of JJM in the State during 2020-21. With an unspent balance with the state amounting ₹ 285.35 Crore and along with this year central allocation & matching State share, ₹ 3,908 Crore will be available with the state during 2020-21 for JJM. Further, 15th Finance Commission has allocated tied grants of ₹5,827 Crore to the State be spent mandatorily on (a) supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling and (b) sanitation and maintenance of ODF status.
Following the spirit of 73rd Amendment of the Constitution, under JJM, local village community/ Gram Panchayats and/or user groups are being involved in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability to achieve drinking water security. In all villages, IEC campaign along with community mobilization is to be taken up to make Jal Jeevan Mission truly a people’s movement. Voluntary organizations and self-help groups will play a vital role in community mobilization.
Under Jal Jeevan Mission, emphasis is being given on water quality surveillance through active participation of frontline functionaries as well as involving the community i.e. in every village, 5 persons especially women are being trained. School and college students are being encouraged to use the Field Test Kits to test the quality of water being provided in the rural areas. Every source needs to be tested once every year for physical and chemical parameters and twice for bacteriological contamination.
In every Gram Panchayat, GP or their sub-committee i.e. Village Water & Sanitation Committee or Paani Samitis are being constituted for planning at village level. Based on Village Action Plans of villages, the Annual Action Plan for the State has been finalized. State is ensuring convergence of funds from various sources like MGNREGS, 15th Finance Commission Grants to rural local bodies, SBM, CAMPA, District Mineral Development Fund, Local Area Development Fund, etc. for taking up works related to strengthening of water resources, aquifer recharge, grey water management, etc.
It’s the endeavour of the Government to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 pandemic situation, so that rural people don’t have to go through the hardship of fetching water from public stand-posts and standing in long queue. Government intends that the poor and marginalized sections of the society get water through tap connections inside their house premises and avoid going to stand-posts and ensuring social distancing, thereby keeping the rural communities safe from being infected.
Jal Jeevan Mission, well implemented by the State, is a door to happiness for rural women by providing water in household premises and creating opportunities for economic activities by saving their precious time as well as improving the general health of rural community.