Ministry of Earth Sciences
FLOOD WARNING SYSTEM FOR MUMBAI “IFLOWS-Mumbai” to be launched on June 12, 2020
IFLOWS-Mumbai is developed as a state of art Integrated Flood Warning system for Mumbai to enhance the resilience of Mumbai by providing early warning for flooding specially during high rainfall events and cyclones
Ministry of Earth Sciences, using in-house expertise,and in close coordination with Municipal Corporation of Greater Mumbai developed the Integrated Flood Warning System for Mumbai
The system has provisions to capture the urban drainage within the city and predict the areas of flooding
11 JUN 2020 6:59PM by PIB Delhi
Extreme precipitation events are on the rise in India driven by warming temperatures and changes in the monsoon due to climate change. The capital of the state of Maharashtra, Mumbai, a megapolis and the financial capital of India has been experiencing floods with increased periodicity and recent flood in 29 August 2017, brought the city to a standstill. The flood during 26th July 2005, is probably etched in the memory of every Mumbai citizen, when the city received a rainfall of 94cm, a 100 year high in a span of 24 hours paralyzing the city completely. As a preparedness for floods before they occur, people to be warned so that they can be prepared in advance for flooding conditions.
In a bid to aid in the mitigation activities of the flood prone city, Municipal Corporation of Greater Mumbai, Govt of Maharashtra approached the Ministry of Earth Sciences (MoES) to develop an Integrated Flood Warning System for Mumbai referred to as, IFLOWS-Mumbai. MoES initiated the development of IFLOWS-Mumbai in July 2019 using the in-house expertise available within the Ministry of Earth Sciences in close coordination with Municipal Corporation of Greater Mumbai. IFLOWS-Mumbai is developed as a state of art Integrated Flood Warning system for Mumbai to enhance the resilience of the city of Mumbai by providing early warning for flooding specially during high rainfall events and cyclones.
I-FLOWS is built on a modular structure and comprises of seven modules, namely Data Assimilation, Flood, Inundation, Vulnerability, Risk, Dissemination Module and Decision Support System. The system incorporates weather models from National Centre for medium Range Weather Forecasting (NCMRWF), India Meteorological Department (IMD), field data from the rain gauge network stations setup by Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM),Municipal Corporation of Greater Mumbai (MCGM) and IMD, thematic layers on land use, infrastructure etc provided by MCGM. Based on inputs from weather models, Hydrologic models are used to transform rainfall into runoff and provides inflow inputs into the riversystems. Hydraulic models are used to solve equations of fluid motion to replicate the movement of water to assess flooding in the study area. Since, Mumbai is an island city with its connectivity to sea, hydrodynamic models and storm surge model are used to calculate the tide and storm surge impacts on the city. The system has provisions to capture the urban drainage within the city and predict the areas of flooding, which will be incorporated in the final system. The data on river bathymetry was collected in all rivers namely Mithi, Dahisar, Oshiwara, Poisar, Ulhas, lakes and creeks by NCCR in association with MCGM and IMD, Mumbai. The land topography, land use, infrastructure, population etc., was provided by MCGM and it was integrated into a Decision Support System to accurately estimate flood levels at ward level using thematic layers in GIS. A web GIS based decision supports system is build to calculate the vulnerability and risk of elements exposed to flood.
The Flood Warning System will be formally launched jointly by Honorable Shri Uddhavji Balasaheb Thackeray Hon Chief Minister, Government of Maharashtra and Dr Harsh Vardhan, Hon Union Minister for Health & Family Welfare, Science & Technology, Earth Sciences, Govt of India on 12th June 2020 at Mumbai at 1230 hours.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ইচাউ লাক্কদবদগী মাঙজৌননা চেকশিন্নবা লাউথোক্নবা পথাপ "আইফ্লোজ-মুম্বাই" জুন ১২, ২০২০দা হৌদোক্লগনি
আইফ্লোজ-মুম্বাই অসি নোং কন্না তাবা অমসুং সাইক্লোন লৈবা মতমদা ঙন্না চেকশিন্নবা লাউথোক্তুনা ইচাউ থোকপদগী খরমখৈ মুম্বাইদা ফনবা ইনৌ নৌনা পুথোকপা ইচাউ লাক্কদবদগী মাঙজৌননা পাউ পীননবা মুম্বাইগী পথাপ অমনি
আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়না, ইন-হাউজ এক্সপর্তাইজশিং শীজিন্নদুনা অমসুং ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন ওব গ্রেতর মুম্বাইগা খুৎশম্নদুনা ইন্তিগ্রেতেদ ফ্লদ ৱার্নিং সিস্তেম অমা পুথোকখ্রে
সিস্তেম অসিনা শহরশিংগী দ্রেনেজ ফোতো কাপ্তুনা ইচাউ থোকপা য়াবা মফমশিং মাঙজৌননা লেপথোক্নবগী প্রোবিজনশিং য়াওরি
11 JUN 2020 6:59PM by PIB Imphal
শাবগী চাং হেনগৎলকপা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা মরম ওইদুনা মোন্সুনদা হোংলক্লিবশিং অসিনা মরম ওইদুনা ভারত্তা নোং কন্না চুবা য়াবগী ফিবম হেনগৎলক্লি। মহারাস্ত্রগী কোনুং ওইরিবা, মেগাপোলিস অমসুং ভারতকী শেল-থুমগী কোনুং ওইরিবা মুম্বাই অসি মতম কুইনা নোং চুবদগী ইচাউ থোকপা অমসুং ওগস্ত ২৯, ২০১৯দা ইচাউ নংখিবনা হৌজিকসু শহর অসি অৱাবা মাইওক্নরি। জুলাই ২৬, ২০০৫দা শহর অসিদা সেন্তিমিতর ৯৪ য়ৌনা চুখিবা, পুং ২৪গী মনুংদা চহী ১০০ ৱাংনা চুদুনা শহর অসিবু পুমশি শিহনখিবা ইচাউ অদু মুম্বাইগী মীয়াম খুদিংমক্কী ৱাখলদা চুদুনা লৈরি। ইচাউ থোক্ত্রিঙৈদা মাঙজৌননা শেম শাদুনা লৈহৌনবা, মীয়ামদা শেম শাজনবা মাঙজৌননা পাউ পীগদৌরি।
ইচাউ নংগনবা শহরদা ইচাউ লাকশিন্নবা থবক পায়খৎপা নুংঙাইনবগীদমক, মহারাস্ত্রা সরকারগী ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন ওব গ্রেতর মুম্বাইনা আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়দা আইফ্লোজ-মুম্বাই হায়না খঙনবা ইন্তিগ্রেতেদ ফ্লদ ৱার্নিং সিস্তেম- মুম্বাই অমা শেম্বীনবা জুলাই ২০১৯দা আর্থ সাইনেস মন্ত্রালয়গী মনুংদা লৈজরিবা ইন-হাউজ এক্সপর্তাইজ শীজিন্নদুনা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন ওব গ্রেতর মুম্বাইগা খুৎশম্নদুনা শেম্নবা হৌদোকখি। আইফ্লোজ-মুম্বাই অসি নোং কন্না তাবা অমসুং সাইক্লোন লৈবা মতমদা ঙন্না চেকশিন্নবা লাউথোক্তুনা ইচাউ থোকপদগী খরমখৈ মুম্বাইদা ফনবা ইনৌ নৌনা পুথোকপা ইচাউ লাক্কদবদগী মাঙজৌননা পাউ পীননবা মুম্বাইগী পথাপ অমনি।
আইফ্লোজ অসি মমিং ওইনা এসিমিলেসন, ফ্লদ, ইনন্দেসন, ভলনরেবিলিতী, রিস্ক, দিসেমিনেসন মোদ্যুল অমসুং দিসিজন সপ্পোর্ত সিস্তেম হায়না মোদ্যুল তরেৎ য়াওবা মোদ্যুলার স্ত্রকচর অমদা শাবনি। সিস্তেম অসিদা নেসনেল সেন্তর ফোর মেদিয়ম রেঞ্জজ ৱেদর ফোর্কাস্তিং (এন.সি.এম.আর.দব্যু.এফ.), ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্ত্মেন্ত (আই.এম.দি.), ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব ত্রোপিকেল মেতিওরোলোজী (আই.আই.তি.এম.)না শেম্বা রেন ফোজ নেৎৱার্ক স্তেসন্দগী ফংবা ফিল্দ দেতা, ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন ওব গ্রেতর মুম্বাই (এম.সি.জি.এম.) অমসুং আই.এম.দি., এম.সি.জি.এম.না পীবা লম শীজিন্নবগী থিমেতিক লেয়রশিং, ইফ্রাস্ত্রকচরনচিংবশিং শীজিন্নরি। ৱেদর মোদেলশিং অসিদগী ফংবা ঈ পাউশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, নোং চুববু চেন্থখিনবা অমসুং ইনফ্লো ইনপুৎশিংবুনা তুরেলগী পথাপ অমা ওইনা ওন্থোক্নবা হায়দ্রোলোজিক মোদেল ওইনা ওন্থোক্লি। হায়দ্রোলোজিক মোদেলশিং অসি ইচাউবু নৈনবগী জগাদা পুশিন্দুনা ঈশিংনা চেনবগী মওং লৌদুনা ফ্লুইদ মোসনগী ইক্বেসন হোৎনবা শীজিন্নৈ। মুম্বাই অসি শমুদ্রগা শম্নবা ইনলেন্দ সিতী ওইরম্বনা শহরদা ইথৎ কারকপা অমসুং নোংলৈ লাকপদু হায়দ্রোদাইনামিক মোদেল অমসুং স্তোর্ম সর্জ মোদেল শীজিন্নদুনা হোৎলি। মসিগী সিস্তেম অসি শহর অসিগী মনুংদা লৈবা লাংখোংবু ফোতো লৌবগী অয়াবা অমসুং অরোইবা সিস্তেমদা হাপচিন্দুনা ইচাউ নংবা য়াবা মফমশিং খঙদোকই। মিথি, দাহিসর, ওশিৱারা, পোসার, উলহাস, পাৎ অমসুং খোংশিংগী অরুবা এন.সি.সি.আর.না এম.সি.জি.এম. অমসুং আই.এম.দি. মুম্বাইগা খুৎশম্নদুনা লৌই। লমগী ফিবম, শীজিন্নবগী মওং, ইনফ্রাস্ত্রকচর, মীশিংনচিংববু এম.সি.জি.এম.না পীদুনা দিসিজন সপ্পোর্ত সিস্তেমদা শীজিন্নদুনা ইচাউগী ৱাংবগী চাং অসি ৱার্দ লেবেল জি.আই.এস.তা থিমেতিক লেয়র শীজিন্নদুনা লেপ্পী। ৱেব জি.আই.এস.তা য়ুম্ফম ওইবা দিসিজন সপ্পোর্ত সিস্তেম অমা খুদোংথীবা থোক্কদবগী চাং অমসুং ইচাউনা শোক্কদবা জগাশিং হোত্তোক্নবা শাই।
ফ্লদ ৱার্নিং সিস্তেম অসি হৌনবী মতুং ইন্না ইকাই খুম্নুনিংঙাই ওইরবা মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী উধবজি বালাসাহেব থাকেরাই অমসুং ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস, ভারত সরকারগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না জুন ১২, ২০২০দা মুম্বাইদা পুং ১২৩০ তাবা মতমদা হৌদোক্কনি।