সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
হীং অমসুং সেফ্রোন থাবা হেনগৎহন্নবা খোংথাংশিং
মসিগী মহৈ-মরোংশিং অসি মতিক মগুন লৈনা পাক-শন্না থানবা খ্বাইদগী নৌনা শেমগৎ শাগৎলবা তিশু-কলচর লেব অমা শেম্লগনি
09 JUN 2020 1:24PM by PIB Imphal
সেফ্রোন অমসুং হীং (এসাফোতিদা) অসি মালেমগী খ্বাইদগী মমল য়াম্বা মরু-মরাংনি অমসুং থায়নগী মতমদগী ভারতকী চাক-এন্সাং থোংবদা শিজিন্নদুনা লাক্লি। ভারত্তা চহীগী ওইবা সেফ্রোনগী মরু-মরাং পাম্নরিবা অসি তোন ১০০নি অদুগা চহীদা চাংচত্তা পুথোক্লিবা অসিনা তোন ৬-৭ মুক্তনি। মরম অদুনা য়াম্লবা সেফ্রোনগী মরু-মরাং অসি মপান লমদগী পুশিল্লকই। মসিগা মান্ননা ভারত্তা হীংসু পুথোক্তে অমসুং চাউরাক্না লুপা কোতি ৬০০কী অহিংবা হীং তোন ১২০০ অসি আফগানিস্তান, ইরান অমসুং উজবেকিস্তান্দগী পুশিল্লকই।
হায়রিবা মরু-মরাং অসি ভারত্তা পুথোকপা হেনগৎহন্নবা হায়দুনা ইন্সতিত্যুত ওফ হিমালয়ান বাইওরিসোর্স তেক্নোলোজী (সি.এস.আই.আর.-আই.ঐচ.বি.তি.) অমসুং হিমাচল প্রদেশ সরকারগী লৌউ-শিংউগী বিভাগনা মখোয়গী লৈজবা মতিক্তা য়ুম্ফম ওইরগা থবক থৌরম কয়া পায়খৎনবা য়ানখ্রে। মসিগী য়ান্নবা অসিনা হিমাচল প্রদেশকী ওইনা লবুক্তগী লাকপা শেন্থোক, পুন্সি মহিং ফগৎহনবা অমসুং খুঙ্গং চাউখৎপগী হীরমদা কান্নবা কয়া অমা পুরক্লগনি। ওইরক্লিবা ফিভম অসিবু খুমাং চাউশিলহন্নবা হায়দুনা কেপাসিতী বিলদিং শিজিন্নদুনা অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া তাক্নবা, হৈ-শিংবা হেনগৎহনবা অমসুং থবক শুবা ঙমগদবা লৌউবশিং অমসুং লৌউ-শিংউ বিভাগকী ওফিসারশিংদা থবক শিন্নবগী থৌওং কয়া অমা পায়খৎকনি।
মসিগী মহৈ-মরোংশিং থাজবনা মপান লমদগী পুশিল্লকপা হন্থহনগনি। সি.এস.আই.আর.-আই.ঐচ.বি.তি.না রাজ্যসিগী লৌউবশিংদা মসিগী মতাংদা তাকপিগনি, রাজ্যগী লৌউ-শিংউ বিভাগকী ওফিসারশিং অমসুং লৌউবশিংদা ত্রেনিং পীগনি অমসুং সেফ্রোন অমসুং হীংগী কোর্ম অমসুং মরু লোক্নবা মফমশিং শেম শাগনি হায়না আই.ঐচ.বি.তি.গী দাইরেক্তর দাক্তর সঞ্জয় কুমারনা হায়খি।
হৌজিকফাওবদা জম্মু কস্মিরদা হেক্ত্যার ২৮২৫গী লমদা সেফ্রোন থারি। আই.ঐচ.বি.তি.না সেফ্রোন থাবগী তেক্নোলোজী পুথোক্তুনা হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দগী নন-ত্রেদিস্নেল মফমশিংদা সেফ্রোন থাবা হৌদোকখ্রে। ইন্সতিত্যুসন অসিনা লায়না পক্তবা কোর্ম পুথোক্নবগীদমক তিস্যু-কলচরগী কাংলোন অমসু পুথোকখ্রে।
পলম্পুরদা লৈবা ইন্সতিত্যুত অসিনা নই-দিল্লীগী নেস্নেল ব্যুরিও ওফ প্লান্ত জেনেতিক রিসোর্স (এন.বি.পি.জি.আর.)কী খুত্থাংদা ইরান্দগী পুশিল্লকপা হীং মখল তরুক শক তাকখ্রে অমসুং ভারতকী ঈশিং নুংশিৎকী ফিভমগা চান্ননা থাবগী কাংলোনশিংশু শেমখ্রে। হীং অসি মতম শাংনা হৌবা পাম্বী অমনি অমসুং থাবা হৌবদগী চহী মঙা শুরবা মতুংদা মসিগী মরাদগী মপঙ ওইবা ওলিও-গম পুথোকই। মসি অঈংবা মরুভুমিগী মফমগী অচেপ্পা মফমদা থাবা য়াই।
থবক অসিগী পান্দম ফংনবা তেক্নিকেল ওইবা মতেং পাংবতা নত্তনা ঐখোয়না সেফ্রোন পুথোকপা মফমশিংসু য়েংশিনগনি। মফমশিংসিদা লৌউবশিংসু পুদুনা য়েংহনগনি। মথংগী চহী মঙাদা রাজ্য অসিদা অপুনবা লম একর ৭৫০দদি মহৈ-মরোং অসি থাবদা শিজিন্নরগনি হায়না দাক্তর কুমারনা হায়খি।
হিমাচল প্রদেশকী লৌউ-শিংউ বিভাগকী দাইরেক্তর দাক্তর আর.কে. কৌন্দালনা হায়খিবদা মসিগী খোংথাং অসিনা লৌউবশিংগী পুন্সি মহিংদা কান্নবা পীগনি অমসুং রাজ্য অমসুং লৈবাক অসিদসু কান্নবা য়াম্না পীগনি হায়খি। মহাক্না হায়খি, “মসিগী প্রোগ্রাম অসিনা শেন্থোক হেন্না ফংবগী খুদোংচাবা কয়া পীদুনা লৌউবশিংগী য়াইফবদা মতেং পাংগনি অমসুং মমল য়াম্না লৈবা অসিগুম্বা মহৈ-মরোং থাবা অসিনা রাজ্য অসিদসু কান্নবা য়াম্না পীগনি”।
মসিগী মহৈ-মরোংশিং অসি মতিক মগুন লৈনা পাক-শন্না থাবদা চংবা পোৎ-চৈশিং পুথোক্নবগীদমক খ্বাইদগী নৌনা শেমগৎ শাগৎলবা লেব অমা শেম্লগনি।

Ministry of Science & Technology
Efforts to enhance cultivation of Heeng and Saffron
A state-of-the-art tissue-culture lab will be established for large-scale production of quality planting material of these crops
09 JUN 2020 1:24PM by PIB Delhi
Saffron and Heeng (asafoetida) are the most valuable spices of the world and widely used in Indian cuisine since time immemorial. In India, the annual demand for Saffron spice is 100 tons per year but its average production is about 6-7 tons per year. Hence a large amount of Saffron is being imported. Similarly, there is no production of heeng in India and currently about 1200 tons of raw heeng worth Rs 600 crore is being imported from Afghanistan, Iran, and Uzbekistan.
To increase the production of these two spices in India, the Institute of Himalayan Bioresource Technology (CSIR-IHBT) and the Department of Agriculture, Government of Himachal Pradesh, have forged strategic and implementation partnership based on their mutual strengths. This partnership is expected to provide immense benefits to Himachal Pradesh by way of increased farm income, livelihood promotion, and rural development. To facilitate this development, a number of steps will be undertaken such as transfer of innovations by means of capacity building, skill development, and other extension activities of prospective farmers and officers of the Department of Agriculture.
“Introduction of these crops will reduce the import. CSIR-IHBT will provide technical know-how to the farmers, impart training to state agriculture department officers and farmers, and set up corm and seed production centres of Saffron and heeng, respectively, in the state,” said Dr Sanjay Kumar, Director, IHBT.
At present, about 2825 hectares of land is under cultivation of Saffron in Jammu and Kashmir. IHBT has developed the production technology for Saffron and introduced its cultivation in non-traditional areas of Himachal Pradesh and Uttarakhand. The Institute has also developed tissue-culture protocol for the production of disease-free corms.
The Palampur-located Institute has introduced six accessions of heeng from Iran through the National Bureau of Plant Genetic Resources (NBPGR), New Delhi, and standardized its production protocols under Indian conditions. Heeng is a perennial plant and it produces oleo-gum resin from the roots after five years of plantation. It can be grown in unutilized sloppy land of cold desert region.
“Besides providing technical support for the achievement of physical targets of the project, we will also undertake technical supervision of Saffron production areas. Exposure visits of farmers will also be done. A total of 750 acres of land will be covered under these crops in the state in the next five years, said Dr. Kumar.
Dr. R. K. Koundal, Director of the Department of Agriculture, Government of Himachal Pradesh, said that this project will enhance the livelihood of the farmers and will benefit the state and country. “This programme will improve the farmer well-being of the farmers by providing better income prospects and the state will be benefited by cultivation of these high-value crops” he said.
A state-of-the-art tissue-culture lab will be established for large-scale production of quality planting material of these crops.