জল শক্তি মন্ত্রালয়
অসমদা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা অসিদা মীৎয়েং চংবা হনগৎনবা কেন্দ্রগী জল শক্তিগী মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে
05 JUN 2020 4:25PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী জল শক্তিগী মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্রা সিংহ শেখাৱৎনা অসমগী চীফ মিনিস্তরদা চীথি অমা ইদুনা স্তেৎ অসিদা জল জীবন মিসনগী থবক খুমাং চাওশিন্দবা অসিগী মতাংদা মহাক্না মীৎয়েং চংনবগী ৱা ফোংদোকখ্রে। মিসন অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীগী খ্বাইদগী চাওবা প্রোগ্রাম অমনি, মসিগী পান্দমদি ২০২৪ ফাওবদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি পুশিনবগী (এফ.ঐব.তি.সি.শিং) খুত্থাংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা থক্নবা অফবা ঈশিং ফংহন্দুনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি ফগৎহনবনি। পুন্সিদা অওনবা পুরক্লিবা মিসন অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমবগী মহুৎতা সর্ভিস ফংহনবনা মরু ওইনা লৌরি। জে.জে.এম.গী মখাদা উরিবা অসি, খুঙ্গং/মী খুন্দবগী থক্তা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং অসি দিসেন্ত্রেলাইজ তৌবা, দিমান্দগী মতুং ইন্না চৎপা, মীয়ামনা শেন্নবা অসিনা ভারতকী ওইনা থক্নবা ঈশিংগী সেক্তরদা এপ্রোচ অসিনা অওনবা পুরকহনবনি।
স্তেৎ লৈঙাকনা পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা কন্দ্র লৈঙাকনা মতেং পুম্নমক পীগনি হায়না শ্রী শেখাৱৎনা মহাক্কী চীথি অদুদা অমুক হন্না হায়খি। জল জীবন মিসনগী ওইনা তোতিগী কন্নেক্সনশিং পীবা অমসুং ফংলিবা কন্দ্রগী অমসুং চান্নবা স্তেৎকী সিয়র অদু শীজিন্নবা অসিগুম্বা আউৎপুৎতা য়ুম্ফম ওইরগা ভারত লৈঙাকনা ফন্দশিং পীথৈ। ২০১৯-২০গী চহী অসিদা স্তেৎ অসিগী য়ুমথোং লাখ ১২.৪৫তা তোতিগী কন্নেক্সনশিং পীগদবা পান্দম অদুদা য়ুমথোং ৪৮,৮৫২ খক্তা য়ৌহল্লমখি। মখা তানা, অসমদা ২০১৯-২০দা লুপা কোতি ৬৯৪.৩৪ এল্লোকেৎ তৌখি মসিগী মনুংদা স্তেৎ অসিনা লুপা কোতি ৩৯২.৩৬ খক্তা শীজিন্নবা য়াখি।
থক্নবা ঈশিং খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ফংহনবা হায়বা অসি লৈবাক অসিনা মরু ওই হায়না লৌরিবা অমনি অমসুং মিসন অসি খুমাং চাওশিন্ননবা, অসমদা এল্লোকেৎ তৌখিবা লুপা কোতি ৬৯৪.৩৪দগী লুপা কোতি ১,৪০৭.০৭দা ২০১৯-২১দা হেনগৎহল্লগনি হায়না শ্রী শেখাৱাৎনা মহাক্কী চীথিদা অকনবা ৱা থমখি। অসুম্না, ওপনিং বেলেন্স লুপা কোতি ৪৪০গা লোয়ননা পুনশিল্লগা স্তেৎ অসিনা কেন্দ্রগী সিয়র য়াওনা লুপা কোতি ১,৮৪৭.৬২ ফংলগনি। মখা তানা, খ্বাইদগী নেম্বা চান্নবা স্তেৎকী সিয়র ১০%গা লোয়ননা, চহী অসিদা স্তেৎ অসিদা ফংগদবা অপুনবা ফন্দ অদু লুপা কোতি ২,০৫৩ ওইরবা য়াই।
অদুম ওইনমক হৌখিবা শেনবা চহীদা, স্তেৎ অসিনা ফন্দশিং অদু মপুং ফানা শীজিন্নবা ঙমখিদবা অসিনা মরম ওইরগা থবক শুবা খুমাং চাওশিনবা অমসুং ফন্দ শীজিন্নবা হেনগৎনবা স্তেৎ অসিগী ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং অসিগী প্লানিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসনগী মওং অসি শেম্দোকপা মথৌ তারে হায়বা উৎলি। কন্দ্রগী মন্ত্রীনা চান্নবা স্তেৎকী সিয়র অদু মরী লৈনবা থবক পাইখৎলিবা বিভাগ অদুনা প্রোগ্রাম অসিগী থবক খোঙজেল য়াংশিন্দুনা মতম চানা ফংহন্নবা সি.এম.দা হায়জখি।
প্লানিং তৌবা মতমদা অমসুং তোতিগী কন্নেক্সন পীনবা হোৎনবদা লায়রবা অমসুং সমাজ অসিগী শোথরবা কাংলুপতা হেন্না খুদোংচাবা পীনবা মীৎয়েং চংহন্নিংবগী অপাম্বা মন্ত্রীনা সি.এম.দা ফোংদোকখ্রে। শোথরবা দিস্ত্রিকশিংগী খুঙ্গংশিং, এস.সি./এস.তি.না নম্না খুন্দবা খুঙ্গংশিং/মী তাবশিং অমসুং সান্সদ অদর্শ গ্রামিন যোজনাগী মখাদা লৈবা খুঙ্গংশিং অসিদা ঈশিং ফংহন্নবা অসিসু খুদোংচাবা ফংহনগদৌরি।
থক্নবা ঈশিংগী সপ্লাই সিস্তেমশিং অসি কুইনা শাংনা চৎনবা হৌজিক লৈরিবা থক্নবা ঈশিংগী লাকফমশিং অসি ফগৎহন্নবা শ্রী শেখাৱৎনা পাওতাক পীরকখি। প্লানিং অসি এন.আর.ই.জি.এস., এস.বি.এম., পি.আর.আই.এস. তা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং পীবা, সি.এ.এম.পি.এ. ফন্দশিং, লোকেল এরিয়া দেবেলপমে্ন্ত ফন্দশিংগুম্বা তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিং অসিগী মখাদা লৈরিবা রিসোর্সেস পুম্নমক তৌদুনা খুঙ্গং খুদিংমক্কী খুঙ্গংগী থাক্তা অমসুং ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.)না শীনগদবনি।
খুঙ্গংশিংদা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লানিং তৌবা, ইমপ্লেমেন্ত তৌবা, শীল-লাংবা, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবা অসিদা খুঙ্গংগী মফম অদুগী মীয়াম/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিং অমসুং নত্রগা শীজিন্নরিবা কাংলুপশিংনা য়াওশিনবা মথৌ তাই, মসিনা ঈশিং মাংহন্দনা মতম শাংনা চৎনহন্নবা পান্দম ফংহন্নবা মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ থোলকপা অসিদা, মরু ওইনা মীয়ামনা মীয়ামগী ঈশিং য়াফমশিং/ মীয়ামগী ঈশিং শোকফমশিংদা মী তীল্লোইদবনি। খুঙ্গং পুম্নমক্তা ঈশিং সপ্লাই তৌবগী থবকশিং লৌখৎনবা অমদি সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকনবা য়ুমথোংদা তোতি তাহন্নবা অমসুং অহেনবা ওইনা মফমদুগী মীয়ামশিং/মাইগ্রেন্তশিংদা থবক পীদুনা অমসুং খুঙ্গংগী শেনমিৎলোন ফগৎহন্নবা অসমগী সি.এম.না হায়খি।
জল শক্তিগী মন্ত্রীনা মহাক্না অঙম্বা মতেং পাংদুনা স্তেৎ অসি ‘১০০% এফ.ঐচ.তি.সি.গী স্তেৎ’ অমা ওইহনগনি হায়না অসমগী সি.এম.দা থাজবা পীরকখ্রে অমসুং মহাক্না স্তেৎ অসিদা জে.জে.এম.গী প্লানিং অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা সি.এম. অমসুং শেল-থুমগী মন্ত্রীগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সিং অথুবদা তৌদুনা খন্নরগনি হায়খি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti raises concern for implementation of Jal Jeevan Mission in Assam
05 JUN 2020 4:25PM by PIB Delhi
Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat wrote a letter to Chief Minister of Assam expressing his concerns over the slow progress of Jal Jeevan Mission in the State. The Mission is a flagship programme of the Prime Minister Shri Narendra Modi, which aims to improve the lives of rural people by providing safe drinking water to every rural household through household tap connections (FHTCs) by 2024. This life changing Mission attaches importance on service delivery, rather that infrastructure creation. As it’s envisaged under JJM, the decentralized, demand-driven, community-managed water supply schemes at village/ habitation level as the approach will bring reforms in the drinking water sector in India.
In his letter, Shri Shekhawat reiterated that the Union Government is committed to provide all assistance to the State Government to achieve this goal. For Jal Jeevan Mission, funds are provided by Government of India based on the output in terms of tap connections provided and the utilization of available central and matching state share. Against the target of providing tap connections to 12.45 lakh households in the year 2019-20, only 48,852 households were covered. Further, Assam was allocated Rs 694.34 Crore in 2019-20, out of which the State could only spend Rs 392.36 Crore.
Shri Shekhawat in his letter stressed that providing potable water to every rural household is a national priority and to take the Mission forward, the fund allocation to Assam is increased from Rs.694.34 Crore to Rs.1,407.07 Crore in 2010-21. Thus, combined with an opening balance of Rs.440 Crore, the State will have an assured fund availability of about Rs 1,847.62 Crore as Central share. Further, with a minimum matching State share of 10%, the total fund availability with the State in the current year is likely to be Rs 2,053 Crore.
However, in the last financial year, the State was unable to utilize the funds fully, which highlights the need to review the planning and implementation strategy for water supply schemes in the State so as to expedite physical progress and improve fund utilization. Union Minister has also requested the CM to make timely available of matching State share to the executing department for faster execution of the programme.
Minister has urged the CM to pay heed to the poor and marginalized section of the society while planning and they need to be prioritized for tap connections. Also, priority is to be given to saturation of villages in aspirational districts, SC/ ST dominated villages/ habitations and villages under Sansad Adarsh Gramin Yojana.
Shri Shekhawat has advised strengthening of existing drinking water sources for long-term sustainability of drinking water supply systems. The planning should be done at village level and Village Action Plan (VAP) of every village is to be prepared by dovetailing all available resources by convergence of different programmes viz. NREGS, SBM, 15th Finance Commission Grants to PRIS, CAMPA funds, Local Area Development Funds, etc.
He has further stressed that local village community/ Gram Panchayats and or user groups need to be involved in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability to achieve water security. In all villages, IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission, truly a people’s movement.
In the wake of Covid–19 pandemic, it is important that people don’t crowd public stand-posts/public water sources. Assam CM has been requested to take up water supply works in all villages to provide household tap connections, which will help in practicing social distancing, and will additionally help locals/ migrants in getting employment and boost rural economy.
Minister of Jal Shakti has assured Assam CM of his full support to make the State a ‘100% FHTCs State’ and he has informed to discuss about the planning and implementation of JJM with the CM and Finance Minister of the State through video conferencing soon.