অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক লমদম্না ভারতকী অনৌবা লল্লোন-ইতিক্কী মফম অমা ওইগদৌরিঃ দা. জিতেন্দ্র সিংহ
দা. সিংহনা আই.আই.এম. শিল্লোং অমসুং দা. এ.পি.জে. অব্দুল কলাম সেন্তর ফোর পোলিসী রিসর্স এন্দ এনালাইসিসনা শীনবা ই-সিম্পোজিয়ম ২০২০ হৌদোকখ্রে
05 JUN 2020 5:53PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎ থৌরাংগী রাজ্যগী মন্ত্রী (ইন চার্জ) ওইরিবা অমসুং প্রধান মন্ত্রী লোইশঙগী রাজ্যগী মন্ত্রী ওইরিবা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি ফোংদোকখ্রে মদুদি লৈবাক অসিগী অৱাং-নোংপোক লমদমশিংনা তপ্না-তপ্না ভারতকী লল্লোন ইতিক্কী মফম অমা ওইরক্লি। অনৌবা পেরাদাইমশিং কোবিদ-১৯গী মতুংদা শেল-থুম, লল্লোন ইতিক, সাইন্তিফিক রিসর্স অমসুং অতোপ্পা হীরম কয়াদা অৱাং নোংপোক্কী লমশিংবু লৈবাক অসিগী লল্লোন ইতিক্কী মফম অমা ওইনা খুমাং চাউশিল্লক্লগনি অমসুং স্তার্তঅপশিংগী খ্বাইদগী পাম্নবা মফম অমা ওইনা থোরক্লগনি।
দা. এ.পি.জে. অব্দুল কলাম সেন্তর ফোর পোলিসী রিসর্স এন্দ এনালাইসিস অমসুং আই.আই.এম. শিল্লোং অনীনা পাঙথোকখিবা ই-সিম্পোজিয়মগী থৌরমদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা অথোইবা মীথুংলেন ওইদুনা হৌদোক্লদুনা দা. সিংহনা ঙসি হায়খি, মদুদি হৌখিবা চহী তরুক অসিদা মোদী লৈঙাক্কী মখাদা, অৱাং-নোংপোক্কী লমশিংনা মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা অৱাৎপা কয়া অমা মেনখৎলদুনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংগা চপ মান্নবা মীৎয়েং য়েংলি। মসিনা মীয়ামদা থাজবা অমা পোকহনবদা নত্তনা ভারতকী অতোপ্পা লমশিংগা অমসুং অতোপ্পা মপান লৈবাকশিংগা লোইননা থবক তৌবা ঙম্বগী চাং তোঙান-তোঙানবা মওংদা হেনগৎলে।
মমাঙদা পানখিবা লৈঙাকশিংনা লমদম অসোমদা চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং চংবীরমদবদা নুংঙাইতবা ফোংদোক্লদুনা দা. সিংহনা হৌজিক পাল্লিবা লৈঙাক অসিনা লমদম অসিদা অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক পায়খৎলিবা থৌরাংশিং পনখি। লম্বী-থোংগী অৱাৎপা ওইরবসু নত্ত্রগা লমদমসিদা ওন্ত্রপ্রিনরশিপকী পুক্নিং থৌগৎপবু ওইরো, হৌজিক পাল্লিবা লৈঙাক অসিনা অরৈবা মতেং অমসুং অঙম্বা মওংদা শৌগৎক্নবা লেপ্লি।
হৌজিক উরিবা অসিগুম্না, হৌখিবা চগী তরুক্লোম অসিদা, লম্বী, রেল অমসুং নোংথক্কী চত্থোক-চৎশিন্দা চাউনা অহোংবা কয়া অমা পুরক্তুনা পোৎচৈ অমসুং মীওই কয়া লমদম অসোমদতা নত্তনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা চত্থোক চৎশিন তৌনবদা নুংঙাইহল্লে। মমাঙদা রেল লম্বী উরমদবা অরুনাচল প্রদেশ অমসুং মেঘালয়গুম্বা রাজ্যশিংদা হৌজিক্তি রেল লম্বীনা শম্নহল্লে। মসিগা মান্ননা অতোপ্পা রাজ্য সিক্কিমগুম্বা রাজ্যশিংদা অহানবা ওইনা এরোপ্লেন তাফম উবা ফংলে। অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু অনৌবা হিথাংফম হাংদুনা নত্ত্রগা হান্ননা লৈরবশিংগী ফেসিলিতীশিং অমসুং কেপাসিতী হেনগৎহনবা থেংনরে। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী এনক্লেবশিং একচেঞ্জ তৌনবগী ইন্দো বঙ্গলাদেশ ত্রিতীনা মমাংদা অরুবা ওইরম্বা ললোন ইতিক তৌবদা লাইহল্লে, চত্থোক-চৎশিন তৌবদা লাইহল্লে। অথুবদা ঐখোয়না ত্রিপুরাদগী অনৌবা লমাই অমা হাংদুনা বঙ্গলাদেশফাওবা ত্রেন চেলহল্লগনি অমসুং লমদমসিদা হিথাংফমশিং শেমগত্তুনা চাউখৎপগী খোংজেল য়াংহল্লগনি। মসিনা ঙমখৈ লান্না নোংপোক মাইকৈদা লৈবা য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংগা লোইননা লল্লোন ইতিক তৌবদা চাউনা মাই পাক্লগনি। সরকার অসিনা "নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিবেলপমেন্ত স্কিম" (এন.ই.আর.এস.দি.এস.) হায়বা লমদম অসিগী রাজ্য অমদগী অমদা ফাওননবা লম্বী থোং নীংথীনা শেমগৎনবা অনৌবা স্কিম অমা শেম্লগনি হায়রিবসি মমাংঙৈদা শম্নরিবা রাজ্যশিংনা য়েংশিনবীরমদবদগী 'অয়োকপা লম্বী' হায়না কৌনরমই। পায়খৎকদবগী লৈরিবা থৌরাংশিংগী মনুংদা মমিং ওইনা পনবদা লোইবা নাইররোই। পন্দ্রবসু, সরকার অসিনা লমদম অসোমগী অপুনবা ওইনা চাউখৎ থৌরাং কয়াদা অৱাংবা থাক্তা থমদুনা হোৎনরি।
অতোপ্পা মাইকৈ অমরোমদনা, সরকার অসিনা অমসুং দোনর মন্ত্রালয়না য়ুম্লৈ কৈরৈদা য়ুম্ফম ওইবা লাইরবশিং মরুওইনা মহৌশাদগী হৌনা হোৎনবা কনবা লৈবাক অসিগী লমদম অসোমদা লৈরিবা নুপীশিংগী শেলথুমগী ফিবম ফগৎনবগীদমক সেল্ফ হেল্প গ্রুপ শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি। হোর্তিকলচর, চা, ৱা, শা শন য়োকপা, সেরিকলচর, তুরিজম্নচিংবগী প্রোজেক্তশিংদা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা, দা. সিংহনা হায়খি, অৱাং নোংপোক লমদা ফংলিবা ৱা অসিনা ভারতকী লল্লোন ইতিক্কী মরুওইবা লম্বী অমা ওইবদা নত্তনা অপুনবা সবকন্তিনেন্ত অসিগীসু ওইরি।
মসিগী খুদোংচাবসি উরদুনা, সরকার অসিনা চহী চাম্মা হেন্না লিরবা ফোরেস্ত এক্ত অসিবু শেমদোক্তুনা ৱাবু ফোরেস্ত এক্তনা কোনশিল্লিবা অসিদগী লৌথোক্নবা শেমদোকখ্রে। হৌজি-হৌজিক্কী ফিবম অসিদা, তুরিজম অসি লমদম অসিগী ফজরবা মফম কয়া অসিনা য়ুরোপ লমগী লমকোইবা কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা অচৌবা মাই পাকপা অমা ওইগদৌরি। সরকারনা লমদম অসিগী পুক্নিং চংবা ওন্ত্রপ্রিনরশিংদা ভেঞ্চর ফন্দশিং পীবীদুনা অমসুং ইনবেস্তমেন্ত ফংহন্দুনা অমসুং মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংদগী ফোরেন ইনবেস্তরশিং য়াওনা লমদম অসোমগী ওন্ত্রপ্রিনরশিংগী পুক্নিং থৌগৎলি।
সরকার অসিনা থবক পায়খৎপদা য়াহনবগী থৌদাং লৌরিঙৈ চৈরক্তা আই.আই.এম. শিল্লোংগুম্বা ইন্সতিত্যুৎশিংনা পোলিসীশিং শেম্নবা অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারবু লমজিংদুনা অপুনবা ওইনা লমদম অসোমদা চাউখৎপা পুরক্নবা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা পুক্নিং চিংশিনলক্লি। দা. সিংহগী মমাঙদা দোনরগী সেক্রেতরী দা. ইন্দরজিৎ সিংহ, এন.ই.সি.গী সেক্রেতরী মিস্তর মোসেস কে. চলাই, আই.আই.এম. শিল্লোংগী বোর্দ ওব গবর্নরগী চেয়রমেন শ্রী শিশির বাজোরিয়া, আই.আই.এম. শিল্লোংগী বোর্দ ওব গবর্নরগী মীহুৎ শ্রী অতুল কুলকর্নি, আই.আই.এম. শিল্লোংগী দিরেক্তর প্রোফেসর দি.পি. গোয়াল অমসুং প্রোফেসর কেয়া সেনগুপ্তাসু থৌরম অদুদা পান্দম অমসুং স্ত্রেতেজিক্কী ওইবা তঙাই ফদবা অমসুং লমদম অসিদা লৈরিবা চাউখৎ থৌরাংগী ওইবা তঙাই ফদবশিংগী মতাংদা থমখি।

Ministry of Development of North-East Region
North East to Emerge as New Business Destination of India: Dr Jitendra Singh
Dr. Singh inagurates e-Symposium 2020 organised by IIM Shillong and Dr APJ Abdul Kalam Centre for Policy Research & Analysis
05 JUN 2020 5:53PM by PIB Delhi
Union Minister of State (I/C) for Development of North Eastern Region and Minister of State in Prime Minister’s office, Dr. Jitendra Singh said here today that North Eastern Region of the country is slowly but firmly coming up as new business destination of India. New paradigms will emerge post-COVID, with a potential for new breakthroughs in economy, trade, scientific research and several other diverse areas, catapulting North East as the economic hub of the country and a preferred destination for Startups.
Inaugurating e-Symposia 2020 organised by Dr. APJ Abdul Kalam Centre for Policy Research& Analysis and IIM Shillong as Chief Guest today through Video conference, Dr. Singh said, in the last six years, under the Modi government, the North Eastern Region had made up for several lapses of the past because for the first time the region received equal attention at par with the other regions of the country. This has not only instilled confidence among the people but also raised the capacity to engage with other parts of India as well as the countries outside, at different levels.
Lamenting the lack of interest of the successive governments towards the comprehensive development of region in the past, Dr Singh highlighted the initiatives taken by this government for the comprehensive and holistic development of this region. Be it overcoming the connectivity issues or encouraging enterpreneurship in the region, this government is fully committed to provide all posssible assistance and support.
As can be seen, in the last six years, there has been a significant development in terms of Road, Rail and Air connectivity, helping facilitate the movement of goods and persons not only across the region but also across the country. States Like Arunachal Pradesh and Meghalaya which had not seen Railways hitherto are now connected with Railways. Similary States like Sikkim has seen an Airport for the first time. Other States are also witnessing the opening of new ports or augmenting the facilities and capacities of the existing ones. He further said that the Indo-Bangladesh treaty for exchange of enclaves, which was accomplished under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, has cleared the decks for ease of business, ease of movement and ease of commuting, which was earlier a tedious task. Very soon we are also going to have a train to Bangladesh from Tripura heralding a new chapter and opening new vistas in the development of this region by providing the entire region access to the seaports. Needless to say, this will boost the trade across the borders especially with our eastern neighbours by leaps and bounds. The Government has also come up with a new scheme called “North East Road Sector Development Schemes” (NERSDS) for development and proper maintenance of inter states roads within the region, which has colloquially acquired the name of ‘Orphaned Road’ because of its persistence neglect by both the connecting states. The list of initiatives, to say the least, is unending. Suffice to say, it only underlines in bold the resolve and commitment of this government to accord highest priority to the all round progress of this region.
On the other hand, the government and the Ministry of DoNER is also committed towards promoting self help groups by encouraging livelihood projects to provide sustainable income to the most needy group of people, especially to the women folk who by tradition are quite industrious in this part of the country. Desired impetus has also been accorded to the projects in areas like Horticulture, Tea, Bamboo, Piggery, Sericulture, Tourism etc. In the emerging scenario, Dr. Singh said, Bamboo from the North East is going to be an important vehicle of trade not only for India but also for the entire subcontinent.
Sensing this opportunity, the Government has amended the century old Forest Act by taking home grown bamboo out of the purview of the Forest Act. In the present scenario, Tourism in the region is going to get a major boost because of its picturesque location and landscape, attracting tourist hitherto going to European destination. The Government has also encouraged local entrepreneurship by providing venture funds to the prospective entrepreneurs and facilitating investment; domestic as well as foreign by friendly countries, in the region.
While the government can play an enabling role, Dr Jitendra Singh urged the institute like IIM Shillong to frame policies and guide the governments, Central as wells as States, for the holistic development of the region. Prior to Dr. Singh, Secretary DoNER Dr. Inderjit Singh, Secretary NEC Mr Moses K Chalai, Chairman, Board of Governors, IIM Shillong Shri Shishir Bajoria, Member Board of Governors, IIM Shillong Shri Atul Kulkarni, Director IIM Shillong Prof. D P Goyal and Prof Keya Sengupta also spoke on the occasion underlining the scope and need for strategic and development imperatives in the Region.