মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়না এম.এস.এম.ই.শিংগী মখল খায়দোক্নবগী অনৌবা চৎনা কাংলোনশিং চৎনহন্নবা থবক থৌরমশিং পাইখৎখ্রে
মমাংদা পনখিবা অদুগী মতুং ইন্না, এম.এস.এম.ই.শিংগী মখল খায়দোক্নবগীদমক্তা ওইবা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক অদু হেনগৎখ্রে
অনৌবা শক্তম অমসুং নিয়ম থোকখ্রে; হায়রিবা অসি ২০২০গী জুলাই ১দগি চৎনবা হৌরগনি
অনৌবা শক্তম অমগী শরুক অমা ওইনা, এক্সপোর্তশিং অসি ইন্তর্প্রাইজ অমা হেক্তদা, মাইক্রো, স্মোল নত্রগা মেদিয়ম ওইরবসু তর্নওবরদা মশিং থিবা য়াওররোই
অতোপ্পা ক্লেরিফিকেশন অমসুং রিগুলেশনশিংগা লোইননা অকুপ্পা গাইদলাইনশিং অদু তোঙান্না থোক্লগনি
এম.এস.এম.ই.শিংদা মতেং পাংনবা “চেম্পিয়ন” হায়না মিংথোনবা হেন্দহোলদিং মেকানিজম অমা থমখ্রে
03 JUN 2020 12:37PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিংগী মন্ত্রালয় (এম./ও. এম.এস.এম.ই.শিং)না লৈবাক অসিদা এম.এস.এম.ই.শিংগী শক্তম অমসুং নিয়মশিংদা অপৱার্দ রিভিজন চৎনহন্নবগীদমক্তা লম্বি শেম্নবা গেজেত নোতিফিকেশন অমা থোকখ্রে। অনৌবা শক্তম অমসুং নিয়মশিং অসি ২০২০গী জুলাই ১দগী চৎনবা হৌরগনি।
২০০৬তা এম.এস.এম.ই. দিবেলপমেন্ত এক্ত অসি পুথোকখিবদগী চহি ১৪গী মতুংদা ২০২০গী মে ১৩দা আত্মনির্ভর ভারত পেকেজতা এম.এস.এম.ই.গী শক্তমদা রিভিজন অমা লাউথোকখি। লাউথোকখিবা অসিগী মতুং ইন্না, মাইক্রো মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্বিস য়ুনিৎশিংগী শক্তম অসি ইনবেস্তমেন্তকী লুপা কোতি ১ অমসুং তর্নওবরগী লুপা কোতি ৫দা হেনগৎখি। স্মোল য়ুনিৎশিং অসিগী লিমিৎ অদু ইনবেস্তমেন্তকী লুপা কোতি ১০ অমসুং তর্নওবরগী লুপা কোতি ৫০দা হেনগৎখি। মসিগা চপ মান্ননা মেদিয়ম য়ুনিৎকী লিমিৎ অদু ইনবেস্তমেন্তকী লুপা কোতি ২০ অমসুং তর্নওবরগী লুপা কোতি ১০০দা হেনগৎখি। ভারত সরকারনা ০১.০৬.২০২০দা এম.এস.এম.ই.গী শক্তম অসিগী রিভিজন মখাতানা হেনগৎনবগীদমক্তা ৱারেপ লৌখি। মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজশিংগীদমক্তা ওইনা হৌজিক্তি ইনবেস্তমেন্তকী লুপা কোতি ৫০ অমসুং তর্নওবরগী লুপা কোতি ২৫০ ওইহল্লগনি।
হৌজিক লৈরিবা এম.এস.এম.ই.শিগী শক্তমগী নিয়ম অসি এম.এস.এম.ই.দি.এক্ত, ২০০৬তা য়ুমফম ওইখি। মসি মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্বিস য়ুনিৎশিংগীদমক্তা ওইনদি তোঙাল্লি। মসি ফাইনান্সিয়েল লিমিৎশিংগী মতাংদসু য়াম্না নেম্মি। অদুগী মতুংদগীদি ইকোনোমী অসিদা য়াম্না চাউনা অহোংবা অমা লাকখ্রে। ২০২০গী মে ১৩দা পেকেজ লাউথোকখিবা অদুগী মতুংদা লাউথোকখিবা রিভিজন অসি মার্কেৎ অমসুং মমলগী কন্দিশনশিং অদুগী মতুং ইন্না চত্তে অমসুং মরম অদুনা মসি হেনগৎহন্নবা মখাতানা রিভাইস তৌনবা হায়রদুনা ৱাকৎ কয়া অমা লৈখি। মসিগী ৱাকৎশিং অসিবু য়েংলগা, প্রধান মন্ত্রীনা মেদিয়ম য়ুনিৎশিং অসিগীদমক্তা মখাতানা হেনগৎনবা ৱারেপ লৌখি। হায়রিবশিং অসি মতমগা চুনবা মওংদা তৌনবা অমসুং ক্লাসিফিকেশনগী ওবজেক্তিব ওইবা সীস্তেম অমা থম্নবা অমসুং বিজনেস তৌবদা কোম্নবনি।
মসিদা নত্তনা, মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্বিস য়ুনিৎশিংগীদমক্তা ক্লাসিফিকেশনগী অনৌবা কমপোজিৎ ফোর্ম্যুলাসু থোকখ্রে। হৌজিক্তি, মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্বিস সেক্তরগী মরক্তা খেৎনবা লৈররোই। অসিগী মথক্তা তর্নোভরগী অনৌবা নিয়ম থোকখ্রে।
মন্ত্রালয়গী ওফিসিয়েলশিংনা হায়খি মদুদি অনৌবা শক্তম অসিনা এম.এস.এম.ই.শিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অমসুং চাউখৎহনবগী লম্বি য়াৎকনি। মরু ওইনা, এক্সপোর্তশিং অসিবু তর্নোভরদা মশিং থিবা য়াওহন্দবগী প্রোভিজন অসিনা এম.এস.এম.ই. য়ুনিৎকী খুদোংচাবশিং অদু মাংখিগনি হায়বগী অকিবা লৈতনা এক্সপোর্ত হেন্না তৌনবা পুক্নীং থৌগৎকনি। মসিনা লৈবাক অসিদগী এক্সপোর্তশিং তৌবদা য়াম্না য়াংনা হেনগৎলকপগী ওইথোকপা লৈ, মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা চাউখৎপা অমসুং ইকোনোমীগী ওইবা থবক থৌরমশিং হেনগৎলক্কনি অমসুং থবকশিং থোরক্কনি।
হোংদোকখিবা শক্তম অসিগী মতুং ইন্না তৌখিবা ক্লাসিফিকেশনগী মতাংদা অকুপ্পা গাইদলাইনশিং অমসুং ক্লেরিফিকেশনশিং অদু এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়না তোঙান্না থোক্লগনি।
এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়না হঞ্জিন-হঞ্জিন্না হায়খ্রে মদুদি মখোয়না এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্তা হৌদোকখিবা চেম্পিয়ন (www.champions.gov.in)গী মিংদা লৈবা ইন্তরপ্রেনরশিংগীদমক্তা য়াম্না কনবা হেন্দহোল্দিং মেকানিজম অমা থমখ্রে। থৱায় য়াওবা ইন্তরপ্রাইজশিং/ মীশিংনা মেকানিজম অসিগী খুদোংচাবা লৌবা য়াগনি অমসুং মখোয়গী ৱাহংশিং অমসুং ৱাকৎশিং অদুসু থাংগৎপা য়াগনি। হায়রিবশিং অসি অথুবা মতমদা য়েংশিনগনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Ministry of MSME gears up to implement the New Norms of classification of MSMEs
As stated earlier, the upper ceiling for classification of MSMEs now has been raised
New definition and criterion notified; will come into effect from 1st July, 2020.
As part of new definition, Exports will not be counted in turnover for any enterprises whether micro, small or medium.
Detailed guidelines along with other clarifications and regulations being issued separately
Handholding mechanism named "Champions" in place to assist MSMEs
03 JUN 2020 12:37PM by PIB Delhi
Union Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (M/o MSMEs) has issued Gazette notification to pave way for implementation of the upward revision in the definition and criteria of MSMEs in the country. The new definition and criterion will come into effect from 1st July, 2020.
After 14 years since the MSME Development Act came into existence in 2006, a revision in MSME definition was announced in the Atmnirbhar Bharat package on 13th May, 2020. As per this announcement, the definition of Micro manufacturing and services units was increased to Rs. 1 Crore of investment and Rs. 5 Crore of turnover. The limit of small unit was increased to Rs. 10 Crore of investment and Rs 50 Crore of turnover. Similarly, the limit of medium unit was increased to Rs. 20 Crore of investment and Rs. 100 Crore of turnover. The Government of India on 01.06.2020 decided for further upward revision of the MSME Definition. For medium Enterprises, now it will be Rs. 50 Crore of investment and Rs. 250 Crore of turnover.
The existing criterion of definition of MSMEs is based on the MSMED Act, 2006. It was different for manufacturing and services units. It was also very low in terms of financial limits. Since then, the economy has undergone significant changes. After the package announced on 13th May, 2020, there were several representations saying that the announced revision is still not in line with market and price conditions and hence it should be further revised upwardly. Keeping in mind these representations, Prime Minister decided to further increase the limit for medium Units. This has been done in order to be realistic with time and to establish an objective system of classification and to provide ease of doing business.
Also, a new composite formula of classification for manufacturing and service units has been notified. Now, there will be no difference between manufacturing and service sectors. Also, a new criterion of turnover is added.
Ministry officials said that the new definition will pave way for strengthening and growth of the MSMEs. Particularly, the provision of excluding the exports from counting of turnover will encourage the MSMEs to export more and more without fearing to loose the benefits of a MSME unit. This is expected to exponentially add to exports from the country leading to more growth and economic activity and creation of jobs.
Detailed Guidelines and Clarifications as regards the classification in pursuance of the changed definition are being issued separately by the MSME Ministry.
Ministry of MSME has reiterated that it has put in place a very strong handholding mechanism for MSMEs and new entrepreneurs in the name of Champions (www.champions.gov.in) which was recently launched by the Prime Minister. Interested Enterprises/People can take benefit of this mechanism and can also put their queries or complaints. The same will be attended to with utmost promptness.