আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ইস্তসেন্ত্রেল অরাবিয়ন সমুদ্র মথক্তা শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম ‘নিসর্গ’: অৱাং মহারাস্ত্র অমদি মসিগা তাইনবা খাথংবা গুজরাতকী সমুদ্র মপানগী মফমশিংদি সাইক্লোনগী চেকশিনৱা: রেদ মেসেজ
অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা চৎখিবগী থাজবা ৱাংনা লৈ অমদি ঙসি নুংথিলগী মতমদা অলিবাঘ (রাইগর দিস্ত্রিক, মহারাসস্ত্র)গী খা মায়কৈগা নক্ননা অৱাংথংবা মহারাসস্ত্রগী সমুদ্র মপানগী মফম লানশিল্লক্কদৌরি
শাথিবা সাক্লোনিক স্তোর্ম অসি নুংশিৎকী খোঙজেল পূংদা কিমি ১০০-১১০ গস্ততা পূংদা কিমি ১২০ ফাওবা য়ৌরবা য়ারি
ঙসি নুমিদাংৱাইরমফাওবা অৱাংনোংপোক থংবা অরাবিয়ন সমুদ্র অমসুং খাথংবা গুজরাতকী সমুদ্র মপানগী মফমশিংসা সমুদ্রগী ঈমায় য়াম্না কনবগা লোয়ননা ৱাংগনি
কংফাল য়ৌরকপা মতমদা এস্ত্রোনোমিকেল তাইদতগী মিতর ১-২ ফাওবা ৱাংবা স্তোর্মনা মুম্বাই, থানে অমসুং রাইগর দিস্ত্রিককী খরা কুত্থবা মফমশিং ঈশিং থুমজিল্লবা য়াই
03 JUN 2020 10:45AM by PIB Imphal
নেসনেল ৱেদর ফোরকাস্তিং সেন্তর/রিজনেল স্পিসিএলাইজ মেতিওরোলোজী সেন্তর/ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল, দিপার্তমেন্তকী সাইক্লোনিক ৱার্নিং দিভিজনগী মতুং ইন্না:
ইস্তসেন্ত্রেল অরাবিয়ন সমুদ্র মথক্তা লৈরিবা শাথিবা সাক্লোনিক স্তোর্ম ‘নিসারগা’ হৌখিবা পুং ৬ অসিদা পুংদা কিমি ১৩গী খোঙজেলদা অৱাংনোংপোক মায়কৈরোমদা শীৎচিলকখি অমদি ঙসি জুন ৩, ২০২০গী অয়ুক পুং ৮:৩০ তাবা মতমদা অলিবাঘ (মহারাস্ত্র)দগী খা-খানোংচুপলোমদা কিমি ১৩০, মুম্বাই (মহারাস্ত্র)দগী খা-খানোংচুপ্লোমদা কিমি ১৭০ অমসুং সুরত (গুজরাত)তগী খা-খানোংচুপ্লোমদা কিমি ৪০০রোম লাপ্না ইস্তসেন্ত্রেল অরাবিয়ন সমুদ্র মথক্তা লেতিচুদ ১৭ও৬এন অমসুং লোঙ্গিচুদ ৭২.৩ই মনাক্তা লৈখি‍।
মসি অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা চৎখিবা য়াবগী থাজবা ৱাংনা লৈ অমদি ঙসি জুন ৩ নুংথিলগী মতমদা অলিবাঘ (রাইগর দিস্ত্রিক, মহারাসস্ত্র)গী খা মায়কৈগা নক্ননা অৱাংথংবা মহারাসস্ত্রগী সমুদ্র মপানগী মফমদা শিৎকী খোঙজেল পূংদা কিমি ১০০-১১০ গস্ততা পূংদি কিমি ১২০ ফাওবা য়ৌঔবা শাথিবা সাক্লোনিক স্তোর্ম অমা ওইনা লানশিল্লক্কদৌরি‍।
সিস্তেম অসি হৌজিক লেপ্পা নাইদনা মুম্বাই (মহারাস্ত্র) অমদি গোৱাদা লৈবা দোপ্প্লর ৱেদর রাদর (দি.দব্লিউ.আর.)শিংনা শেন্নদুনা লৈরি‍।
ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং কনবগী চাং মখাগী তেবল অসিদা পীরি‍:
তাং/মতম (আই.এস.তি)
মফম
(লেত. এন/ লোং. ই)
কংফালদা য়ৌগদবা খ্বাইদগী ৱাংবা নুংশিৎকী খোঙজেল(পুংদা কিমি)
সাইক্লোনিক দিস্তর্বেন্সকী মখল
০৩.০৬.২০/০৮৩০
১৭.৬/৭২.৩
১০০-১১০ গস্ততা ১২০
শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.০৬.২০/১১৩০
১৮.১/৭২.৭
১০০-১১০ গস্ততা ১২০
শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.০৬.২০/১৭৩০
১৮.৭/৭৩.৩
৮০-৯০ গস্তা ১০০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.০৬.২০/২৩৩০
১৯.৪/৭৩.৯
৫০-৬০ গস্ততা ৭০
দিপ দিপ্রেসন
০৪.০৬.২০/০৫৩০
২০.২/৭৪.৬
৪০-৫০ গস্ততা ৬০
দিপ্রেসন
চেকশিনৱা:
(১) নোংজু:
লাক্কদৌরিবা পুং ২৪ অসিদা অৱাং কোনকন (মুম্বাই, পালঘর, থানে, রাইগর দিস্ত্রিকশিং) অমদি অৱাং মধ্য মহারাস্ত্রগী মফম অয়াম্বদা অপাবা অমদি ময়ায় ওইরপ্পা নোংজুগা লোয়ননা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা নোংজু অমদি করিগুম্বা মফম খরদদি শাথিনা কনবা নোংজু (পুং ২৪দা সি.এম. ২০ নৎত্রগা হেনবা) চুবগী চাং ৱাংনা লৈ‍।
লাক্কদৌরিবা পুং ২৪সিদা খা কোনকন (রত্নাগিরি ,মদি সিন্ধুদুর্গ দিস্ত্রিক) অমসুং গোৱা অমদি খাথংবা গুজরাত রিজনগী (ভালসদ, নভসরি, দাঙ, দামন, দাদ্রা এন্দ নগর হভেলি অমদি সুরত দিস্ত্রিকশিং) মফম অয়াম্বদা অপাবা অমদি ময়ায় ওইরপ্পা নোংজুগা লোয়ননা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা নোংজু চুবগী চাং ৱাংনা লৈ‍।
লাক্কদৌরিবা পুং ২৪ অসিদা নোংচুপ মধ্য প্রদেশ অমদি বিদর্ভাগী মফম অয়াম্বদা অপাবা অমদি ময়ায় ওইরপ্পা নোংজুগা লোয়ননা মফম খরদা অকনবা নোংজু চুবগী চাং ৱাংনা লৈ‍।
(২) নুংশিৎকী চেকশিনৱা
পুংদা কিমি ১০০-১১০ গস্ততা পুংদা কিমি ১২০ য়ৌবা গেল নুংশিৎ ইস্তসেন্ত্রেল অরাবিয়ন সমুদ্রদা শিৎপা হৌরক্লি‍। ঙসি জুন ৩গী নুমিৎ য়ুংবদগী ইস্তসেন্ত্রেল অরাবিয়ন সমুদ্র মথক্তা অমসুং অৱাং মহারাস্ত্রগী সমুদ্র মপান (রাইইগর, মুম্বাই অমদি মসিগা তাইনবা থানে) মফমশিংদা পুংদা কিমি ১০০-১১০ গস্ততা পুংদা কিমি ১২০ য়ৌবা অমদি রত্নাগিরি, সিন্ধুদুর্গ, পালঘর অমদি থানেগী মতৈ মফমশিংদা অমদি মনাক অকোয়বদা পুংদা কিমি ৮৫-৯৫ গস্ততা পুংদা কিমি ১০৫ ফাওবা য়ৌবা গেল নুংশিৎ শিৎলক্কদৌরি‍। গুজরাতকী ভালসদ, নাভসরি, দামন, দাদ্রা এন্দ নগর হভেলি অমসুং অৱাংনোংপোক অরাবিয়ন সমুদ্র মথক অমসুং মনাক্তা পুংদা কিমি ৬০-৮০ গস্ততা পুংদা কিমি ৯০ য়ৌবা, অমদি খা গুজরাতকী সুরত অমসুং ভারুচ দিস্ত্রিক অমদি মনাক্তা পুংদা কিমি ৬০-৭০ গস্ততা পুংদা কিমি ৮০ য়ৌবা গেল নুংশিৎ ঙসি জুন ৩গী নুমিৎয়ুংবদগী শিৎপা হৌগদৌরি‍।
পুংদা কিমি ৫০-৬০ গস্ততা পুংদা কিমি ৭০ য়ৌবা স্ক্বাল নুংশিৎ জুন ৩দা অৱাংনোংপোক অরাবিয়ন সমুদ্র মথক অমসুং খা গুজরাতকী লেমহৌরিবা দিস্ত্রিকশিংদা শিৎলবা য়াই‍।
পুংদা কিমি ৫০-৬০ গস্ততা পুংদা কিমি ৭০ য়ৌবা স্ক্বাল নুংশিৎ লাক্কদৌরিবা পুং ১২ অসিদা ইস্তসেন্ত্রেল অরাবিয়ন সমুদ্র মথক অমসুং কর্নাতকা-গোৱাগী সমুদ্র মপান অমসুং মনাক্কী মফমশিংদা শিৎলবা য়াই‍।
• ৩) সমুদ্রগী ফীভম
ৱাংবা অমদি য়াম্না ৱাংবা সমুদ্রগী ফীভম ইস্তসেন্ত্রেল অরাবিয়ন সমুদ্র অমসুং মহারাস্ত্র অমদি গোৱাগী সমুদ্র মপান অমদি মনাক্কী মফমশিংদা ঙসি জুন ৩গী নুমিদাংৱাইরম ফাওবা লৈগনি‍। অৱাংনোংপোক অরাবিয়ন সমুদ্র অমসুং গুজরাতকী সুমুদ্র মপান অমদি মনাক্কী মফমশিংদা অকনবা অমদি অৱাংবা সমুদ্রগী ঈমায়গী ফীভম ঙসি জুন ৩গী নুমিদাংৱাইরম ফাওবা লৈরবা য়াই‍।
(৪) নোংলৈ নুংশিৎকী চেকশিনৱা:
কংফাল য়ৌরকপা মতমদা এস্ত্রোনোমিকেল তাইদতগী মিতর ১-২ ফাওবা ৱাংবা স্তোর্ম সর্জনা মুমবাই, থানে অমসুং রাইগর দিস্ত্রিককী অনেমবা মফমশিং অমদি এস্ত্রোনোমিকেল তাইদতগী মিতর ০.৫-১ ফাওবা ৱাংবা নোংলৈ নুংশিৎনা রত্ননাগিরি দিস্ত্রিক্কী অনেমবা মফমশিংদা ঈশিং থুমজিল্লবা য়াই‍।
• ঙামীশিংগী চেকশিনৱা
ঙামীশিংদা ইস্তসেন্ত্রেল অমসুং অৱাংনোংপোক অরাবিয়ন সমুদ্র অমসুং কর্নাতকা-গোৱা-মহারাস্ত্র-খা গুজরাতগী সমুদ্র মপানগী মফমশিংদা লাক্কদৌরিবা পুং ২৪দি থোক্তনবা পাউতাক পীরি‍।
• অমাং অতা থোক্লবা য়াই:
ফক্লোংনা খাবা য়ুম/খাংপোকশঙশিংদা চাউনা অমাং অতা থোক্কনি‍। য়ুমথম পাইথোকখিবা য়াই‍। ফাজিন্দবা জিঙ্ঘশিং পাইথোকখিবা য়াই‍।
মৈ অমসুং কম্ম্যুনিকেসন লাইনদা অমাং অতা থোক্লবা য়াই‍।
কতচা লম্বীশিংদা চাউনা অমদি পক্কা লম্বীশিংদা শরুক খরা অমাং অতা থোক্লবা য়াই‍। এস্কেপ রুতশিং ঈশিং থুমজিল্লবা য়াই‍।
উশা তেকপা, উজাউশিং মরু ফুকপা, লফু অমদি অৱাথবী পাম্বীদা অমাং অতা অমদি অচৌবা অকংবা উপাম্বীশিং পাইথোরকপা য়াই‍।
সমুদ্র মপানগী মহৈ মরোংদা চাউনা অমাং অতা থোক্কনি‍।
ইম্বেঙ্কমেন্তশিং/সোল্ত পেনশিংদা অমাং অতা থোক্লগদৌরি‍।
(৭ ঙামীশিংদা চেকশিনৱা অমদি তৌবা য়াবা থৌরাংশিং:
ঙা ফাবগী থবক থৌরম পুম্লেপ লেপ্পা‍।
অনেম্বা মফমশিংদগী হোংদোরকপা
রেল অমসুং লম্বীগী ত্রাফিক মওং মরিল তানা শীজিন্নবা
শোকহনগদবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং ইমুংদা লৈবা
মোতোর বোৎ অমসুং হি মচাদা চৎপা শাফগদবা ওইরোই‍।
কংফাল য়ৌরক্লবা মতুংদা ওইরকপা য়াবা:
কংফাল য়ৌরক্লবা মতুংদা শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম অসি অৱাং-অৱাংনোংপোক্লোমদা অৱাং মধ্য মহারাস্ত্র লান্থোক্না চৎখিবা মতমদা মহাক্কী সাইক্লোনিক স্তোর্মগী অকনবা শাফুদা পুং ৬মুক লৈরবা য়াই‍। মসিনা মরম ওইদুনা পুনে, অহমদনগর মপাদা পুংদা কিমি ৬০-৭০ গস্ততা পুংদা কিমি ৮০ য়ৌবা অমদি মহারাস্ত্রগী মনাক নকপা বীদ, নাসিক অমসুং ঔরঙ্গবাদ দিস্ত্রিকশিংদা পুংদা কিমি ৫৫-৬৫ গস্ততা পুংদা কিমি ৭৫ য়ৌবা গেল নুংশিৎ শিৎপগী থাজবা ৱাংনা লৈ‍। জুন ৩, ২০২০দা হায়রিবা দিস্ত্রিকশিংগী মফম অয়াম্বদা অপাবা অমদি ময়ায় ওইরপ্পা নোংজু অমদি মফম খরদনা অকনবা অমদি য়াম্না কনবা নোংজু চুরবা য়াই‍।
মহারাস্ত্রগী মনুং হঞ্জিনবা দিস্ত্রিকশিংদা (পুনে, অহমদনগর, নাসিক, ঔরঙ্গবাদ অমসুং মনাক নকপা বীদ) থোক্লকপা য়াবা অমাং অতা অমদি তৌবা য়াবা থৌরাংশিং‍।
(১) মৈ অমসুং কম্ম্যুনিকেসন লাইনদা অপীকপা অমাং অতা‍। (২) কতচা লম্বীশিংদা শোকহনবা অমদি পক্কা লম্বীশিংদা শরুক খরা শোকপা‍। (৩) উশাশিং তেকপা, উ মচাশিং মরু ফুকপা‍। (৪) লফু অমদি অৱাথবী পাম্বীশিংদা অমাং অতা থোকপা‍। (৫) শোকহনগদবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং ইমুংদা লৈগদবনি‍‍।
(চান্বিদুনা অকুপ্পা ৱারোল অমদি নৌনা থাগৎপা গ্রাফিকশিং লিঙ্ক অসিদা য়েংবিয়ু‍।)

Ministry of Earth Sciences
Severe Cyclonic Storm ‘NISARGA’ over Eastcentral Arabian Sea: Cyclone Warning for north Maharashtra & adjoining south Gujarat coasts: Red message
Very likely to move north-northeastwards and cross north Maharashtra coast close to south of Alibagh (Raigad District, Maharashtra) during the afternoon of today
Severe Cyclonic Storm with maximum sustained wind speed of 100-110 kmph gusting to 120 kmph
Sea condition very likely to be very rough to High over northeast Arabian Sea along & off south Gujarat coast till today evening
Storm surge of about 1-2 meters height above astronomical tide is very likely to inundate low lying areas of Mumbai, Thane and Raigad districts during the time of landfall
03 JUN 2020 10:45AM by PIB Delhi
According to the National Weather Forecasting Centre/Regional Specialised Meteorology Centre/Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department:
The Severe Cyclonic Storm ‘NISARGA’ over Eastcentral Arabian Sea moved northeastwards with a speed of about 13 kmph during past 06 hours and lay centred at 0830 hours IST of today the 03rd June, 2020 over Eastcentral Arabian Sea near latitude 17.6°N and longitude 72.3°E, about 130 km south-southwest of Alibagh (Maharashtra), 170 km south-southwest of Mumbai (Maharashtra) and 400 km south-southwest of Surat (Gujarat).
It is very likely to move north-northeastwards and cross north Maharashtra coast close to south of Alibagh (Raigad District, Maharashtra) during the afternoon of today the 03rd June as a Severe Cyclonic Storm with maximum sustained wind speed of 100-110 kmph gusting to 120 kmph.
The system is now being continuously tracked by the Doppler Weather Radars (DWRs) at Mumbai (Maharashtra) and Goa.
Forecast track and intensity are given in the following table:
Date/Time(IST)
Position
(Lat. 0N/ long. 0E)
Maximum sustained surface wind speed (Kmph)
Category of cyclonic disturbance
03.06.20/0830
17.6/72.3
100-110 gusting to 120
Severe Cyclonic Storm
03.06.20/1130
18.1/72.7
100-110 gusting to 120
Severe Cyclonic Storm
03.06.20/1730
18.7/73.3
80-90 gusting to 100
Cyclonic Storm
03.06.20/2330
19.4/73.9
50-60 gusting to 70
Deep Depression
04.06.20/0530
20.2/74.6
40-50 gusting to 60
Depression
Warnings:
(i) Rainfall:
• Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at a few places and extremely heavy falls ( ≥ 20 cm in 24 hours) at isolated places very likely over north Konkan (Mumbai, Palghar, Thane, Raigad districts) and north Madhya Maharashtra during next 24 hours.
• Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at isolated places over south Konkan ( Ratnagiri & Sindhudurg districts) & Goa and south Gujarat region (Valsad, Navsari, Dang, Daman, Dadra & Nagar Haveli and Surat districts) during next 24 hours.
• Light to moderate rainfall at most places with heavy falls at isolated places over west Madhya Pradesh and Vidarbha during next 24 hours.
(ii) Wind warning
• Gale wind, speed reaching 100-110 kmph gusting to 120 kmph, is prevailing over Eastcentral Arabian Sea. From the Noon of today, the 3rd June, it will become Gale wind, speed reaching 100-110 kmph gusting to 120 kmph over eastcentral Arabian Sea along & off north Maharashtra coast (Raigad, Mumbai and adjoining Thane), 85-95 kmph gusting to 105 kmph along & off Ratnagiri, Sindhudurg, Palghar and remaining areas of Thane. Gale wind, speed reaching 60-80 kmph gusting to 90 kmph, likely along & off Valsad, Navsari districts of Gujarat, Daman, Dadra & Nagar Haveli and along & off northeast Arabian Sea and 60-70 kmph gusting to 80 kmph along & off Surat & Bharuch districts of south Gujarat from today the 03rd June noon.
• Squally wind, speed reaching 50-60 kmph gusting to 70 kmph is likely to prevail over northeast Arabian Sea along & off remaining districts of south Gujarat coast on 03rd June.
• Squally wind, speed reaching 50-60 kmph gusting to 70 kmph is likely prevail over eastcentral Arabian Sea along and off Karnataka-Goa coasts during next 12 hours.
(iii) Sea condition
The Sea condition will be High to Very High over eastcentral Arabian Sea and along & off Maharashtra & Goa coasts till today, the 3rd June evening. The Sea condition is very likely to be very rough to High over northeast Arabian Sea along & off south Gujarat coast till today, the 3rd June evening
(iv) Storm Surge Warning:
Storm surge of about 1-2 meters height above astronomical tide is very likely to inundate low lying areas of Mumbai, Thane and Raigad districts and 0.5-1 meter height above the astronomical tide likely to inundate low lying areas of Ratnagiri district during the time of landfall.
(v) Fishermen Warning
Fishermen are advised not to venture into Eastcentral and Northeast Arabian Sea and along & off Karnataka-Goa-Maharashtra-south Gujarat coasts during next 24 hours.
(vi) Damage Expected:
• Major damage to thatched houses/ huts. Roof tops may blow off. Unattached metal sheets may fly.
• Damage to power and communication lines.
• Major damage to Kutcha and some damage to Pucca roads. Flooding of escape routes.
• Breaking of tree branches, uprooting of large avenue trees. Damage to banana and papaya trees. Large dead limbs blown from trees.
• Major damage to coastal crops.
• Damage to embankments/ salt pans.
(vii) Fishermen Warning & Action Suggested:
• Total suspension of fishing operations.
• Mobilise evacuation from low lying areas.
• Judicious regulation of rail and road traffic.
• People in affected areas to remain indoors.
• Movement in motor boats and small ships unsafe.
Post Landfall Outlook:
After the landfall the Severe Cyclonic Storm is very likely to maintain its Cyclonic Storm intensity for about 06 hours, while moving north-northeastwards across north Madhya Maharashtra. Under its influence Gale wind reaching 60-70 kmph gusting to 80 kmph very likely to prevail over Pune, Ahmadnagar and 55-65 kmph gusting to 75 kmph adjoining Beed, Nashik & Aurangabad districts of Maharashtra. Light to moderate rainfall at most places with heavy to very heavy falls at isolated places are also very likely over these districts on 3rd June, 2020.
Damage Expected and Action suggested for interior districts of Maharashtra (Pune, Ahmadnagar, Nashik, Aurangabad and adjoining Beed).
(i) Minor damage to power and communication lines. (ii) Damage to Kutcha and some damage to Pucca roads. (iii) Breaking of tree branches, uprooting of small trees. (iv) Damage to banana and papaya trees. (v) People in affected areas to remain indoors.
(Please see details and UPDATED graphics in this link here)
Link of animations of cyclone Nisarga
Link of animations of cyclone Nisarga
Link of Video of DWR Goa SCS NISARGA