মাইন্স মন্ত্রালয়
মার্চ ২০২০গী মতমদা পুথোকখিবা খনীগী পোত্থোক
16 MAY 2020 1:05PM by PIB Imphal
মাইনিং অমসুং ক্বারিংগী সেক্তরদা মার্চ ২০২০(বেজঃ২০১১-১২=১০০)দা পুথোকখিবা খনীগী পোত্থোক্কী ইন্দেক্স অসি চাংদম্নবদা মার্চ,২০১৯গী থাক অদুগা চপ চানা মান্নৈ। এপ্রীল-মার্চ ২০১৯-২০গী মতমগী ওইনা মমাংগী চহীগী মতমদা ওইখিবা মপৈ-মপৈগী ওইবা মওং অসি হেনগৎলকপা চাদা (+) ১.৭ ওইখি। মসি মাইনশিংগী ইন্দিয়ন ব্যুরোগী মাইনিং অমসুং মিনরেল স্তেসিস্তিক্স দিবিজন্দা ফোংখি।
মার্চ, ২০২০দা মরুওইবা খনীশিং পুথোকপগী থাক অসি : কোইলা তন লাখ ৯৫৮, লিগ্নাইত তন লাখ ৪২, নেচরেল গ্যাস (শিজিন্নরবা) ক্যুবিক মীতর মিলিয়ন ২৩২৩, পেত্রোলিয়ম (ক্রুদ) তন লাখ ২৭, বৌসাইৎ তন লিশিং ১৬৩৪, ক্রোমাইৎ তন লিশিং ৫৮২, কোপ্পর কন্সেন্ত্রেতেদ তন লিশিং ১১, সনা কে.জি. ১৫৩, য়োৎকী ওর তন লাখ ২০৪, লীদ কন্সেন্ত্রেসন তন লিশিং ২৬, মেঙ্গানিজ ওর তন লিশিং ১৮১, জিঙ্ক কন্সেন্ত্রেসন তন লিশিং ১১৭, এপিতাইৎ অমসুং ফোস্ফোরাইৎ তন লিশিং ১৩৩, শুনুগী নুং তন লাখ ২৭২, মেগ্নেসাইৎ তন লিশিং অমসুং দাইমন্দ কেরেৎ ৩২১৩নি।
মার্চ, ২০২০না মার্চ, ২০১৯ দা মরুওইবা খনীগী পোত্থোক পুথোকপা অসিদা পোজিতিব ওইনা হেনগৎলকপা উৎলিবশিং অদুদা য়াওরিবশিং অদুদি: ‘ক্রোমাইৎ’ (১৫.৯%), ‘য়োৎকী ওর’ (৮.৩%) অমসুং ‘কোয়লা’ (৪.৩%)।মরুওইবা খনীগী পোত্থোক পুথোকপা অসিদা নেগতিব ওইনা হেনগৎলকপা উৎলিবশিং অদুদা য়াওরিবশিং অদুদি: ‘সনা’ [(-) ৪২.৫%], ‘মেঙ্গানিজ ওর’ [(-) ৩৮.০%], ‘লীদ কন্সেন্ত্রেসন’ [(-) ২৬.৩%], ‘জীঙ্ক কন্সেন্ত্রেসন’ [(-) ২৪.৯%], ‘শুনুগী নুং’ [(-) ২৩.০%], ‘লিগ্নাইৎ’ [(-) ১৬.৯%], ‘কোরিগী কন্সেন্ত্রেসন’ [(-) ১৬.২%], ‘নেচরেল গ্যাস (শিজিন্নখ্রবা)’ [(-) ১৫.২%], ‘বৌসাইৎ’ [(-) ৯.৪%], ‘ফোস্ফোরাইৎ’ [(-) ৬.৮%] অমসুং ‘পেত্রোলিয়ম (ক্রুদ)’ [(-) ৫.৫%]নি।

Ministry of Mines
Mineral Production during March 2020 (Provisional)
16 MAY 2020 1:05PM by PIB Delhi
The index of mineral production of mining and quarrying sector for the month of March, 2020 (Base: 2011-12=100) at 132.7, was exactly the same as compared to the level in the month of March, 2019. The cumulative growth for the period April- March, 2019-20 over the corresponding period of previous year has been (+) 1.7 percent. It is released by Mining & Mineral Statistics Division of Indian Bureau of Mines.
Production level of important minerals in March, 2020 were: Coal 958 lakh tonnes, Lignite 42 lakh tonnes, Natural gas (utilized) 2323 million cu. m., Petroleum (crude) 27 lakh tonnes, Bauxite 1634 thousand tonnes, Chromite 582 thousand tonnes, Copper conc. 11 thousand tonnes, Gold 153 kg, Iron ore 204 lakh tonnes, Lead conc. 26 thousand tonnes, Manganese ore 181 thousand tonnes, Zinc conc. 117 thousand tonnes, Apatite & Phosphorite 133 thousand tonnes, Limestone 272 lakh tonnes, Magnesite 8 thousand tonnes and Diamond 3213 carat.
The production of important minerals showing positive growth during March, 2020 over March, 2019 include: ‘Chromite’ (15.9%), ‘Iron ore’ (8.3%) and ‘Coal’ (4.3%) . The production of other important minerals showing negative growth is: ‘Gold’ [(-) 42.5%], ‘Manganese ore’ [(-) 38.0%], ‘Lead conc.’ [(-) 26.3%], ‘Zinc conc.’ [(-) 24.9%], ‘Limestone’ [(-) 23.0%], ‘Lignite’ [(-) 16.9%], ‘Copper conc.’ [(-) 16.2%], ‘Natural gas (utilized)’ [(-) 15.2%], ‘Bauxite’ [(-) 9.4%], ‘Phosphorite’ [(-) 6.8%] and ‘Petroleum (crude)’ [(-) 5.5%].