Ministry of Education
Union HRD Minister announces retrospective recognition to Central and State Government conducted Teacher Education Courses
15 MAY 2020 6:10PM by PIB Delhi
Union HRD Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' today announced that MHRD has brought out two Gazette Notifications dated 12th May 2020 to regularize retrospectively certain Teacher Education Programmes being conducted by some Central and State Govt Institutions. These programmes were being conducted without any formal recognition from National Council for Teacher Education (NCTE). The Minister said that the decision was taken in the interest of students who were likely to suffer in this.
Background:
NCTE legally grants formal recognition to academic institutions for conducting any of the NCTE recognized courses meant for pre-service teacher education. It is only after qualifying any of these NCTE recognized courses that a person becomes legally eligible for appointment as a school teacher in India.
It was brought to the notice of MHRD that some of the Central and State Govt institutions had inadvertently admitted students in teacher education courses which were not recognized by NCTE. This rendered invalid the qualification acquired by these students for the purposes of employment as school teachers in India.
Retrospective recognition to courses:
An amendment to the NCTE Act, 1993 was initiated by MHRD to enable retrospective recognition to such courses. The amendment was notified on 11th January 2019, after being passed by both Houses of Parliament.
Notably this amendment only allows retrospective recognition up to Academic Session 2017-2018, thereby only regularizing the qualifications acquired by students in the past. It does not propose to leave it open for institutions to run unrecognized courses in future and thereafter approach for ex-post facto regularization.
In all 23 institutions of the Central and State Govt have benefitted involving about 13000 students and around 17000 in-service teachers.
As a result of these notifications the qualifications acquired by affected students and in-service teachers, now stands legally validated.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂପାଦିତ ଶିକ୍ଷକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ପିଛିଲା ଭାବେ ସ୍ଵୀକୃତି ପାଇଁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଘୋଷଣା
15 MAY 2020 6:10PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂପାଦିତ କେତେକ ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପିଛିଲା ଭାବେ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିବା ସକାଶେ ଦୁଇଟି ଗେଜେଟ୍‌ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମେ12, 2020 ଦିନ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିଆଲ ନିଶଙ୍କଏହି ବିଷୟ ଘୋଷଣା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବୋକ୍ତ ଦୁଇଟିଯାକ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ଏଭଳି ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିଷଦ (ଏନସିଇଟି) ଦ୍ୱାରା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ନପାଇ ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପାଦନ କରାଯାଇଥିଲା । ତେବେ ଦେଶର ଅଗଣିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯେଉଁମାନେ କି ଏପରି କରାନଗଲେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ସରକାର ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି: ଏନସିଇଟି ଆଇନତଃ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାର ଏନସିଇଟି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସକାଶେ ଶୈକ୍ଷିକ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାକ୍‌ ସେବା ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି । ଏନସିଇଟି ସ୍ୱୀକୃତ କୌଣସି ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ କୃତକାର୍ଯ୍ୟ ହେବାପରେ ହିଁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଇନତଃ ଭାରତର ବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କରେ ଶିକ୍ଷକ ରୂପେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବା ସକାଶେ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ହୋଇଥାନ୍ତି ।
ତେବେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଙ୍କ ନଜରକୁ ଏପରି କିଛି ଘଟଣା ଅଣାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ କେତେକ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭୁଲବଶତଃ ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ନିମନ୍ତେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ନାମ ଲେଖାଇଥିଲେ ଯାହାପସ ଏନସିଇଟି ସ୍ୱୀକୃତ ନୁହେଁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେସବୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ପାଇଥିବା ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତା ଭାରତର କୌଣସି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶିକ୍ଷକ ପଦ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାବେଳେ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ ବୋଲି ବିବେଚିତ ହୋଇଥାନ୍ତା ।
ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ପିଛିଲା ଭାବେ ସ୍ଵୀକୃତି ପ୍ରଦାନ:
ଏନସିଇଟି ଆଇନ, 1993ରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ସଂଶୋଧନକୁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉତ୍ଥାପିତ କରି ଏଭଳି ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅତୀତରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସକାଶେ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହରେ ଗୃହୀତ ହେବା ପରେ ଏହି ସଂଶୋଧନ ଜାନୁଆରୀ 2019 ତାରିଖରେ ବିଜ୍ଞପିତ ହୋଇଥିଲା ।
ବିଶେଷ କରି ଏହି ସଂଶୋଧନ ପିଛିଲା ଭାବେ ଶିକ୍ଷା ବର୍ଷ 2017-18ରୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ତଦ୍ୱାରା କେବଳ ଅତୀତରେ ଏଭଳି ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତା ହାସଲ କରିଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏଭଳି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲୁ କରିବାକୁ ଏହା ଉନ୍ମୁକ୍ତ ରଖାଯାଇନଥିଲା ଏବଂ ଏହା ପରେ ଏହାକୁ କାର୍ଜ୍ୟୋତ୍ତର ନିୟମିତକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ମୋଟ 23ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣାଧୀନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ 13000 ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ତଥା 17000 କାର୍ଯ୍ୟରତ ଶିକ୍ଷକ ଏହାର ସୁଫଳ ପାଇପାରିଛନ୍ତି ।
ଫଳରେ ଏହିସବୁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଯେଉଁ ଯୋଗ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଏବେ ଆଇନତଃ ଗ୍ରହଣୀୟ ବୋଲି ବିବେଚିତ ହେବ ।