রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
গরকরীনা ধারচুলাদগী লিপুলেখ (চাইনা বোর্দর) ফাওবা কৈলাস-মানসরোবর য়াত্রা রুৎ মপুং ফানা লোইশিনখিবদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
08 MAY 2020 4:51PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ অমদি এম.এস.এম.ই.গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নিতিন গরকরীনা কৈলাস-মানসরোবর য়াত্রা রুৎ হায়না ময়াম্না খঙনরবা ধারচুলাদগী লিপুলেখ (চাইনা বোর্দর) ফাওবগী লম্বী শেম্বা লোইশিন্নবগীদমক বোর্দর রোদস ওর্গনাইজেসন (বি.আর.ও.)না হোৎনখিবশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা বিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা পিথোরাগরদগী গারীশিংগী অহানবা কনভোই লমথাদুনা ঙসি লম্বী অসি হৌদোকখি।
শ্রী গরকরীনা হায়খি, অহানবা ওইনা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংবু লম্বীশিংগা শম্নহল্লে অমদি কৈলাস-মানসরোবর য়াত্রীশিংনা হৌজিক কিলোমীতর ৯০গী অরুবা ত্রেক্ততগী নান্থোক্লগনি অমদি চাইনা ঙমখৈ ফাওবা গারীশিংনা চৎপা য়ারগনি।
ধারচুলা-লিপুলেখ লম্বী অসি পিথোরাগর-তাৱাঘাৎ-ঘাতিয়াবাগর লম্বীগী এক্সতেন্সন অমনি। মসি ঘাতিয়াবাগরদগী হৌরগা কৈলাস-মানসরোবরগী গেৎৱে ওইরিবা লিপুলেখ পাসতা লোইশিল্লি। মসিগী কিলোমীতর ৮০ শাংবা লম্বী অসিদা ওল্তিচুদ অসি ফীৎ ৬০০০তগী ফীৎ ১৭,০৬০ ফাওবা ৱাংলি। প্রোজেক্ত অসি মপুং ফানা লোইশিনবনা কৈলাস-মানসরোবর য়াত্রাগী পিলগ্রিমশিংনা অৱাংবা ওল্তিচুদতা খোংনা চৎরোই অমসুং খোংচৎকী মতমসু নুমিৎ কয়া হন্থরগনি।
হৌজিক্কী ওইনা সিক্কিম নত্রগা নেপালগী থোংদা কৈলাস-মানসরোবর চৎপদা চাউরাক্না চয়োল অনিদগী অহুম ফাওবা চংই। লিপুলেখ রুৎনা কিলোমীতর ৯০ শাংবা ত্রেক অমা লৈরি অমসুং অহল ওইরবা য়াত্রীশিংনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। হৌজিক্তি খোঙচৎ অসি গারীশিং শিজিন্দুনা চৎপা য়ারে।
খুদোংচাদবা কয়ানা মরম ওইদুনা লম্বী অসি শেমগৎপগী থবক-থৌরমশিং থিংজিনখি। লেপ্পা লৈতনা উন তাবা, ওল্তিচুদ খংৱাং ৱাংখৎপা অমদি থোইদোক হেন্দোক্না ইংবনা মরম ওইদুনা থবক তৌবগী মতম অসি থা মঙা ওইখি।
মসিগী মথক্তা মশিং য়াম্লবা খংহৌদবা ইচাউ অমসুং লৈচিলনা য়াম্না চাউনা মাংহন-তাকহনখি। হৌরকপগী কিলোমীতর ২০দা চিংশিং অসিগী অকনবা নুংজাওশিং লৈরম্মি অমদি নুংজাওশিং অদু চপ য়ুংনা লেপলম্মি, মদুনা মরম ওইরগা বি.আর.ও.না পুন্সি কয়া মাংখ্রে অমদি ইক্বুইপমেন্ত ২৫সু কালি নদিদা তাশিনবনা মরম ওইদুনা য়াম্না শাথিনা মাংহন-তাকহনখি।
খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবসু, হৌখিবা চহি অনিদা বি.আর.ও.না এতেক্ত পোইন্ত কয়া শেমগৎতুনা অমদি মোদর্ন তেক্নোলোজী ইক্বুইপমেন্ত শিজিন্নদুনা মসিগী আউৎপুত শরুক ২০ হেঙ্গৎপা ঙমখি। সেক্তর অসিগী মনুংদা স্তোর্স/ ইক্বুইপমেন্ত তন চা কয়া হাপচিন্নবা হেলিকোপতরশিংসু শিজিন্নখি।

Ministry of Road Transport & Highways
Gadkari lauds completion of Kailash – Mansarovar Yatra Route from Dharchula to Lipulekh (China Border)
08 MAY 2020 4:51PM by PIB Delhi
Union Minister for Road Transport & Highways and MSMEs Shri Nitin Gadkari has complemented the efforts of the Border Roads Organisation (BRO) for achieving the completion of road connectivity from Dharchula to Lipulekh (China Border) famously known as Kailash-Mansarovar Yatra Route. The road was inaugurated today by Defence Minister Shri Rajnath Singh, who flagged off the first convoy of vehicles from Pithoragarh via video conferencing.
Shri Gadkari said, the border villages are finally connected by roads for the first time and Kailash Mansarovar Yatris can now avoid the difficult 90Km trek and move upto China border in vehicles.
The Darchula – Lipulekh road is an extension of Pithoragarh-Tawaghat-Ghatiabagarh road. It originates from Ghatiabagarh and terminates at Lipulekh Pass, the gateway to Kailash Mansarovar. In this 80 Km road, the altitude rises from 6000 feet to 17,060 feet. With the completion of this project, the arduous trek through treacherous high-altitude terrain can now be avoided by the Pilgrims of Kailash MansarovarYatra and the period of journey will be reduced by many days.
At present, the travel to Kailash Mansarovar takes around two to three weeks through Sikkim or Nepal routes. Lipulekh route had a trek of 90 Km through high altitude terrain and the elderly yartris faced lot of difficulties. Now, this yatra will get completed by vehicles.
The construction of this road was hampered due to multiple problems. Constant snow fall, steep rise in altitude and extremely low temperatures restricted the working season to five months. Kailash MansarovarYatra took place in the working season from June to October and it coincided with move of locals and their logistics as well as movement of traders (for trade with China)thus further reducing the daily hours for construction.
In addition, there were numerous flash floods and cloud bursts over last few years which led to extensive damages. In the initial 20 Km, the mountains have hard rock and are near vertical due to which BRO has lost many lives and 25 equipment were also badly damaged due to falling into Kali Nadi.
Despite all odds, in last two years, BRO could increase its output by 20 times by creating multiple attack points and inducting modern technology equipment. Helicopters were also extensively used to induct hundreds of tons of stores/ equipment into this sector.