Ministry of Civil Aviation
443 flights operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers
04 MAY 2020 7:21PM by PIB Delhi
443 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 265 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 821.07 tons covering over 4,34,531 km. ‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19 with special focus on the North East Region, island territories and the hill states.
Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. Pawan Hans till 3 May 2020 have carried 2.27 tons of cargo covering a distance of 7,729 kms.
Domestic Cargo Operators SpiceJet, Blue Dart, Indigo and Vistara are operating cargo flights on a commercial basis. Spicejet operated 775 cargo flights during 24 March to 3 May 2020 covering a distance of 13,31,226 km and carrying 5,617 tons of cargo. Out of these, 283 were international cargo flights. Blue Dart operated 256 cargo flights covering a distance of 2,83,358 km and carrying 4,405 tons of cargo during 25 March to 3 May 2020. Out of these, 13 were international cargo flights. Indigo has operated 88 cargo flights during 3 April to 3 May 2020 covering a distance of 1,46, 547 km and carrying around 442 tons of cargo and including 33 international flights. This also includes medical supplies carried free of cost for the government. Vistara has operated 20 cargo flights during 19 April to 3 May 2020 covering a distance of 28,590 km and carrying around 139 tons of cargo.
A cargo air-bridge was established with East Asia for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. The quantity of medical cargo brought in by Air India is 930 tons. Blue Dart has uplifted medical supplies of around 114 tons from Guangzhou and Shanghai and 24 tons from Hong Kong, starting 14 April upto 3 May 2020. Spicejet has also uplifted 204 tons of medical supplies from Shanghai and Guangzhou upto 3 May 2020 and 16 tons medical supplies from Hong Kong and Singapore upto 3 May 2020.

অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, ভাৰতীয় বায়ু সেনা আৰু বেচৰকাৰী বিমান সংস্থাবোৰৰ ৪৪৩ খন জড়িত হৈ আছে বিমান লাইফলাইন উড়ান সেৱাত
04 MAY 2020 7:21PM by PIB Guwahati
লাইফলাইন উড়ান সেৱাৰ কামত জড়িত হৈ আছে এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, ভাৰতীয় বায়ু সেনা আৰু বেচৰকাৰী সংস্থাৰ ৪৪৩ খন বিমান। ইয়াৰ ভিতৰত ২৬৫খন বিমান এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু এলায়েন্স এয়াৰৰ। আজি পর্যন্ত এই সেৱাৰ মাধ্যমেৰে ৪,৩৪,৫৩১ কিলোমিটাৰ আকাশীপথ অতিক্ৰম কৰি এই মালবাহী বিমানকেইখনে ৮২১.০৭ টন পণ্য সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। ক’ভিড-১৯ সংক্রমণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দেশজুৰি চলি থকা লকডাউনৰ সময়ছোৱাত দেশৰ এই যুঁজখনলৈ সমর্থন আগবঢ়াই অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ে এই লাইফলাইন উড়ানবোৰ নিয়ন্ত্রণ কৰি দেশৰ প্রত্যন্ত অঞ্চললৈ প্রয়োজনীয় চিকিৎসা সামগ্রী সৰবৰাহ কৰিছে। উত্তৰ পূর্বাঞ্চল, ব-দ্বীপ অঞ্চল আৰু পাহাৰীয়া এলেকাবোৰৰ প্রতি বিশেষ নজৰ দিয়া হৈছে। জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, লাদাখ, ব-দ্বীপ অঞ্চল আৰু উত্তৰ পূর্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যবোৰলৈ সামগ্ৰী কঢ়িওৱাৰ ক্ষেত্ৰত পৱনহংস লিমিটেডসহ অন্যান্য হেলিকপ্টাৰ সেৱাও ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। মূলতঃ চিকিৎসা সামগ্রী আৰু অসুস্থ লোকসকলৰ পৰিবহনৰ বাবে এই সেৱা ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। বিগত ৩ মে’ ২০২০ পর্যন্ত পৱনহংস হেলিকপ্টাৰ সেৱাৰ মাধ্যমেৰে ৭,৭২৯ কিলোমিটাৰ আকাশাপথ অতিক্ৰমী ২.২৭ টন পণ্য পৰিবহন কৰা হৈছে। আভ্যন্তৰীণ পণ্য সেৱা সংস্থা স্পাইছ জেট, ব্লু ডার্ট আৰু ইণ্ডিগ’ৱে বাণিজ্যিক ভাৱে পণ্য সেৱা প্ৰদান কৰি আহিছে। স্পাইছ জেটে ৭৭৫ খন মালবাহী বিমানেৰে বিগত ২৪ এপ্রিলৰ পৰা ৩ মে’ পর্যন্ত ১৩,৩১,২২৬ কিলোমিটাৰ আকাশীপথ অতিক্ৰমী ৫,৬১৭ টন পণ্য বহন কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ২৮৩ খন আন্তর্জাতিক বিমানো। ব্লু ডার্টে ইয়াৰ ২৫৬ খন মালবাহী বিমানেৰে বিগত ২৫ এপ্রিলৰ পৰা ৩ মে’ পর্যন্ত ২,৮৩,৩৫৮ কিলোমিটাৰ আকাশীপথ অতিক্ৰমী ৪,৪০৫ টন সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। ইয়াৰ ভিতৰত ১৩ খন আন্তর্জাতিক মালবাহী বিমানো আছিল। বিগত ৩ এপ্রিলৰ পৰা ৩ মে’ পর্যন্ত ইণ্ডিগ’ৱে ৮৮ খন মালবাহী বিমানেৰে ১,৪৬,৫৪৭ কিলোমিটাৰ আকাশীপথ অতিক্ৰমী ৪৪২ টন সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। ইয়াৰ ভিতৰত ৩৩ খন আন্তর্জাতিক মালবাহী বিমানো আছে। বেচৰকাৰী সংস্থাৰ বিমানবোৰে চৰকাৰৰ বাবে জৰুৰী সেৱা প্ৰদান কৰিছে সম্পূৰ্ণ বিনামূল্যে। ভিস্তাৰা বিমান সংস্থাই বিগত ১৯ এপ্রিলৰ পৰা ৩ মে’ পর্যন্ত ২০খন মালবাহী বিমানেৰে ২৮,৫৯০ কিলোমিটাৰ আকাশীপথ অতিক্ৰমী ১৩৯ টন সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে।
ক’ভিড-১৯ সংক্রান্তীয় সামগ্রী, চিকিৎসা সা-সৰঞ্জাম আৰু ঔষধ পৰিৱহনৰ বাবে আন্তর্জাতিক ক্ষেত্রত পূৱ এছিয়াৰ সৈতে এক পণ্য এয়াৰ ব্রীজ স্থাপন কৰা হৈছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়াই ৯৩০ টন চিকিৎসা সামগ্রী এই পথেৰেই কঢ়িয়াই আনিছে। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ ব্লু ডার্টে বিগত ১৪ এপ্রিলৰ পৰা ৩ মে’ ২০২০ তাৰিখ পর্যন্ত সাংহাই আৰু গুয়াংঝৌৰ পৰা ১১৪ টন পণ্যসামগ্ৰী কঢ়িয়াই আনিছে। হংকংৰ পৰা পণ্য পৰিবহন কৰা হৈছে ২৪ টন সামগ্ৰী। স্পাইছ জেটে ৩ মে’ পর্যন্ত সাংহাই আৰু গুয়াংঝৌৰ পৰা ২০৪ টন চিকিৎসা সামগ্রী কঢ়িয়াই আনিছে আৰু সেইখিনি সময়তেই হংকং আৰু ছিংগাপুৰৰ পৰা ১৬ টন চিকিৎসা সামগ্রী কঢ়িয়াই আনিছে।