সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ঐচকার্দ, কোবিদ-১৯ মাঙজিল থান লান্থেংনরিবা হকশেলগী লান্মীশিংদা তেংবাংনবা রোবোৎ অমা
29 APR 2020 12:27PM by PIB Imphal
হোস্পিতালশিংদা হকশেলগী থৌমীশিংনা কোবিদ-১৯না নারবা মীওইশিংগী পুং ২৪ চুপ্না চেকশিন্না শেন্নবদা লায়নাসি নারকপা য়াবগী খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নরি‍। অদুবু হৌজিক্তি ঐচকার্দ কৌবা অনৌবা মরূপ অমগী মতেংনা খুদোংথিবসি খরদি হন্থহনবা ঙম্বা য়ারে‍। হোস্পিতাল ক্যের এসিস্তিব রোবোতিক দিভাইস শমজিল্লগা ঐচকার্দ হায়না কৌবা খুৎলায় অসিনা কোরোনাভাইরস নারবা মীওইশিংদগী মশা লাপথোক্না লৈবদা মাংজিল থানা লান্থেংনরিবা হকশেলগী থৌমীশিংদা মতেং পাংবা ঙমগনি‍।
ঐচকার্দ অসি দুর্গাপুরদা লৈবা সি.এস.আই.আর.গী লেব সেন্ত্রেল মেকানিকেল ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎনা শেমবনি‍। খুৎলায় অসিদা মতমগা চুনরবা অফবা মখলগী তেক্নোলোজী কয়ামরুম য়াওরি অমদি মশা মথন্তনা নৎত্রগা মীনা শেন্নরগা মমায় চুম্দুনা চৎপা ঙম্মি‍‍।
রোবোৎ অসি মমায় চুম্বা, অনাবা মীদা হিদাক লাংথক অমসুং চীঞ্জাক পীজনবগীদমক দ্রোৱর মথৌ তৌহনবা, সেম্পল লৌবা অমদি শক্তম অমসুং খোঞ্জেল ওইনা পাও ফাওদোক্নবা য়াবা কন্ত্রোল স্তেসন লৈবা নর্সিং বুথ অমদগী শেন্নবা অমদি য়েংশিনবা য়াই‍।
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই. দিরেক্তর প্রোঃ (দাঃ) হরিস হিরানীনা হায় মদুদি “হোস্পিতাল ক্যের এসিস্তিব রোবোতিক দিভাইস অসিনা মাংজিল থানা লান্থেংনরিবা হকশেলগী থৌমীশিংদা কোবিদ-১৯ অনাবা মীওইশিংদা সর্ভিস পীবদা হকচাং নকশিন্নহন্দনা তৌবা য়াহনগনি‍”‍। খুৎলায় অসিগী মমলদি লুপা লাখ ৫ ফাদে অদুগা কিলোগ্রাম ৮০দগী হন্থনা লুম্মি‍, হায়না প্রোঃ হিরানীনা হায়‍।
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না কোবিদ-১৯গী শাফু তেক্নোলোজীগী মতেংনা হন্থহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি‍। দবল্যু.ঐচ.ও.না হায়খিবগী মতুং ইন্না, খুন্নাইসিদা কোরোনাভাইরস শন্দোরকপা থিংনবগীদমক পর্সোনেল প্রোতেক্তিব ইকুইপমেন্ত (পি.পি.ই.) য়াম্না মরু ওই, অদুনা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা মীয়াম অমদি হকশেলগী ইন্সতিত্যুৎশিংদা মতেং ওইনবা পি.পি.ই. অমদি কম্যুনিতী-লেবেল সেফতী ইক্বুইপমেন্তশিং শেম্বদা লৈজবা মচাক অয়াম্বা শিজিন্নরি‍।
সি.এম.ই.আর.আই.গী সাইন্তিস্তশিংনা দিসইনফেক্সন ৱাল্কৱে, রোদ সেনিতাইজর য়ুনিৎ, মায়খুম, মেকানিকেল ভেন্তিলেতর অমসুং হোস্পিতাল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত ফেসিলিতী য়াওনা শেমদোক্লবা তেক্নোলোজী অতোপ্পা খরসু শেমগৎলে‍।‍

Ministry of Science & Technology
HCARD, a robot, to assist frontline COVID-19 healthcare warriors
29 APR 2020 12:27PM by PIB Delhi
Healthcare workers at hospitals are risking COVID-19 infection while taking care of those infected by it 24/7. Perhaps the level of risk may get reduced hereafter with the help of a new friend, HCARD. The robotic device HCARD, in short for Hospital Care Assistive Robotic Device, can help frontline healthcare workers in maintaining physical distance from those infected by coronavirus.
HCARD is developed by Durgapur-based CSIR lab, Central Mechanical Engineering Research Institute. The device is equipped with various state-of-the-art technologies and works both in automatic as well as manual modes of navigation.
Description: IMG_00477
This robot can be controlled and monitored by a nursing booth with a control station having such features as navigation, drawer activation for providing medicines and food to patients, sample collection and audio-visual communication.
Prof. (Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI stated that “This Hospital Care Assistive Robotic Device could be effective for frontline healthcare officials dealing with COVID-19 patients in delivering services while maintaining mandatory physical distancing”. The cost of this device is less than Rs 5 lakh and the weight is less than 80 kilograms, added Prof. Hirani.
CSIR-CMERI is working on war footing to minimize the impact of COVID-19 through technological interventions. As spelled out by WHO, personal protective equipment (PPE) is very important in preventing transmission of coronavirus in the society, thus the Institute has channelized its resources optimally to develop PPE and community-level safety equipment for helping the public at large and healthcare institutions.
Scientists at CMERI have also developed a few other customized technologies, including Disinfection Walkway, Road Sanitizer Unit, Face Mask, Mechanical Ventilator and Hospital Waste Management Facility.