হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯: স্মার্ত সিতীশিংগী মীয়াম তীনবা মফমশিংদা লায়না শন্দোক্তনবা হীদাক চাইথোকখ্রে
09 APR 2020 5:00PM by PIB Imphal
মীয়াম তীনবা মফমশিং(লম্বীশিং, কৈথেলশিং, পোৎ লৈফমশিং, কম্ম্যুনিতী সেন্তরশিং, পার্কশিং, শান্নবুংশিং, অমদি য়ুম তাবা মফমশিংগী য়ুম্লোন্নবশিং)না খুন্নাইগী ওইবা পুন্সিদা মরুওইবা থৌদাং লৌই| কোরোনা ভাইরস লায়না ২০১৯(কোবিদ-১৯) অসি নোবেল কোরোনা ভাইরস (এস.এ.আর.এস-সি.ও.ভি-২) অমনা থোকহনবা, নিংশা হোনবগী অপীকপা মরিকশিং, হকথেংননা থেংনবদা অমদি মোৎশিল্লবা লৈমায়/পোৎশিংদগী লৌনবা শাথিবা মওংদা নিংশা হোনবগী লায়না অমনি| ভাইরস অসি অকোয়বদা লৈরিবা লৈমায়শিংদা তোঙানবা মতম কয়া অমা হিংদুনা লৈবা ঙম্লবসু কেমিকেলগী অনাবা লৌনদনবা হীদাক্না মথৌ তৌহন্দনা থম্বা ঙম্মি|
কোবিদ-১৯ অসিনা মালেম পুম্বগী ওইনা খংহৌ-হৌরকপা ওইনা লাওথোরকপদগী, ভারতকী শহর কয়াবু মরু ওইবা মওংদা মহীক-মতাই পক্তনা থম্নবা কন্না হৌৎনদুনা লাক্লি, মরু ওইনা লমদুদা ভাইরস শন্দোক্কনবা খুদোংথিনীংঙাই ওইবা মীয়াম তীনবা মফমদা| মার্চ ২৫, ২০২০দা লৈবাকপুম্বগী ওইনা লোকদাউন লাওথোকখিবদগী, বস/রেলৱে স্তেসনশিং, লম্বীশিং, কৈথেলশিং, অনা লায়েংশঙশিং, বেঙ্কশিংনচিংবা শহরশিংগী মীয়াম তীনবা মফমশিংদা মখল কয়াগী ওইবা লায়না শন্দোক্তনবা হীদাক থাবগী থবক পায়খত্তুনা লাক্লি|
শহরগী গবর্নমেন্তশিংগা মৈহৌ-লাংপোক থোরকপদা কন্ননবা বিভাগশিংগা খুৎশম্নখ্রে অমদি ফায়র-তেন্দরশিং, ঈশিং কাপশিন্নবা পম্পনচিংবশিংনা লায়না শন্দোরক্তনবা লম্বী খুদিং হীদাকশিং চাইথোকখ্রে|
বেঙ্গলুরুদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনবগী য়াথং অমা ওইনা ম্যুনিসিপাল শীন্মী অমনা লায়না শন্দোরক্তনবা হীদাক চাইবা।
অতোপ্পা শহর অমদা লায়না শন্দোরক্তনবা হীদাক চাইবা।
তঙাই ফদবা পোৎলমশিং হায়বদি অতেকপা য়েন্সাং-নাপী ফংহন্নবা লৌউ-শিংউবগী ওইবা কৈথেলশিং শহরশিংদা মথৌ থোকহনবা য়াবা মওংগী শাখ্রে অমদি মফমশিং অসি তেক্ত-কায়দনা থম্নবা শহরগী সরকারশিংনা থৌরাংশিং লৌখৎখ্রে। খুৎ-হাম্নবগী খুদোংচাবশিং য়েন্সাং-নাপীগী কৈথেলশিং অমদি অতৈ মীয়াম তিনবা মফমশিংদা থমখ্রে।
মীয়াম তীনবা মফমশিংদা সোদিয়ম হাইদ্রোক্লোরাইত শিজিন্নদুনা শহরশিং লায়না-তীলনা চেন্দনবা নৌনা থবক কয়া পায়খৎখ্রে, খুদম ওইনা হৌজিক্না শহর কয়াদা লৌউ-শিংউ/য়েন্সাং – নাপীগী কৈথেলশিংদা তৌনখ্রবা তিরুপুরদা হন্দক্তা লায়না-তীলনা চেন্দনবা তন্নেল অমা থমখিবসিনি। মসিগী মওংসিদা, মখল কয়াগী মরুওইবা থবক কয়া লায়না-তীলনা চেলহন্দনবা চেম্বরদা থমখ্রে।
মথৌ য়াংবা মালেমগী মফম খুদিংগী লম্বীশিং, রাজকোত অমদি সুরতকী শহরশিং থুংনা মপুং ফানা য়ৌনবা অৱাংবা-সেংদোক্নবা বুম স্প্রেয়রশিং থমখ্রে।
চেন্নৈ, বেঙ্গলুরু, রায়পুর অমদি গুৱাহতীগুম্বা স্মার্ত সিতীশিংদা মীনা য়ৌবা ঙম্নদবা মীয়াম তীনবা মফমশিংদা মখোয় মশানা তেক্নোলোজীগী পাম্বৈশিং হায়বদি দ্রোনশিং থম্নখ্রে।
স্মার্ত সিতীশিংনা পায়খৎপা মরি লৈনবা থৌরাংশিং খর:
City
Initiative
গুৱাহতী
শহরপুম্বদা মহীক-মতাই হাৎপগী থবক পাংথোকখ্রে। মখল অমত্তগী মহীক-মতাই চেলহন্দনা থম্নবা শহরগী কাচিন-কোয়াদা এন্তি-বেক্তরিয়াশিং চাইথোকখ্রে। অয়ুক্কী মতমদা য়ুমথোং-য়ুমথোং চত্তুনা ফত্ত-হৌদি খোমগত্তুনা শীন্মী 1,200 থমখ্রে,নুমিৎ তারবা মতুংদা মহীক-মতাই চেলহন্দনবগী থবক তৌনবা শীন্মীশিং হাপ্লগনি।
মুজাফরপুর
লায়না-তীলনা চেন্দনবা চাইননবা – ফোগিং, এন্তি-লার্ভা স্প্রে শিজিন্নদুনা শহর পুম্বদা থবক তৌরি। .
পতনা
সিতী এদমিনিস্ত্রেসন (পতনা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন)না মীয়াম তীনবা মফম পুম্নমক্তা মার্চ ২৪, ২০২০দগী জেত্তিং মেছিনশিং শিজিন্নদুনা শোয়দনা লায়না-তীলনা থাংহন্দনবা তৌখ্রে। বেঙ্কশিং, অনা-লায়েংশঙনচিংবা মীয়াম্না শিজিন্নবা দোলানশিংদা মহীক-মতাই চেলহন্দনবা থবক পায়খৎখ্রে। পতনা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্না বিহার স্তেত ত্রান্সপোর্ত কোর্পোরেসন বসশিং মহীক-মতাই চেলহন্দনবা তৌখ্রে। মসিগী খোংথাং অসি কোরোনা ভাইরস খংথোক থোরকপগী মায়োক্তা চেকশিন থৌরাং অমা ওইনা লৌখৎখ্রে।
ধরমশালা
মীয়াম তীনবা মফমশিংদা মাংজৌননা লায়না শন্দোরক্তনবা চেকশিন থৌরাং ওইনা সোদিয়ম হাইপোক্লোরাইত (ব্লিচ) সোল্যুসন চাইবদা শিজিন্নবা ফায়র তেন্দরশিং অসি শিজিন্নৈ।
ধরমশালা
তঙাই ফদবা পোৎচংশিং পুবা পোৎলুম পুবা গারীশিং অসি নীংথিজনা মেকলিওদগঞ্জদা মফমদা ক্বরেন্তাইন তৌই, মখোয়শিং অসি চাংনাইনা এম.সি. ধরমশালানা থোরকফমদা মহীক-মতাই পক্তনবা তৌই।
জম্মু
জম্মু শহরগী মহীক-মতাই পক্তনবা তৌফম অসি ৱার ফুতিংদনি। মহীক-মতাই হাত্তোকপগী দ্রাইবতা য়াওবা পোৎলমশিং চাইনবা পম্পশিং অমদি সোদিয়ম হাইপোক্লোরাইত অসি ৱার ফুত্তিংগী ৱার্দ খুদিংমক্তা চাইননবা কাওন্সেলর ৭৫দা থাই।
রাঞ্চী
ফোগিং মেছিন শিজিন্নদুনা শহরপুম্বা মহীক-মতাক হাত্তোক্নবা হাইপোক্লোরাইত সোল্যুসন 1% শিজিন্নৈ।
কবারত্তী
ইয়ু.তি. লৈঙাক অমদি মাগী ওইবা হকশেল বিভাগনা থবক খুদিংমক পাংথোই। চাংনাইনা লুনালহনবগুম্বগী থবকশিং অসি মহীক-মতাই হাৎপগী থবকশিং অসি শহরসিদা পাংথোকই।
শীলোং
সিতী পুলিসনা চাংনাইনা স্প্রে কাপথোক্তুনা অমদি কন্না য়েংশিন্দুনা মীয়ামদা খঙহন্নবা চত্থবা তেংবাংশিং শহর অসি মহীক-মতাইশিং লৈহন্দে। মীয়াম তিনবা মফমশিংদা মী ৫ নত্ত্রগা হেন্না পুনবদা অথিংবা থমদুনা লোকদাউন চৎনহনখ্রে অমদি কার্ফিয়ু থমখ্রে।
আইজোল
মরুইবা থবকশিং পাংথোক্লবা ওফিসরশিংগী শোইদ-ঙামদনবগীদমক, থোঙ্গান্দা হেন্দ ৱাশিং বেসিন অমা খিল্লে।
কোহিমা
শহরদা মহীক-মতাই লৈহন্দনবা লম্বী লু-নালহন্নবা গারী শিজিন্নবা।
ভুবনেনিংশা
বি.এস.সি.এল.গী মকোক থোংবা খরনা শহর খুদিংমক মহীক-মতাই লৈহন্দনবগী খুদোংচানবশিং লৈহল্লি অমদি ভুবনেনিংশা ম্যুনিসিপাল কাওন্সিলনা কান্নরবা থবকশিং অসি পাংথোক্লি।
অমৃতসর
শহরপুম্বা কেমিকেল শিজিন্নদুনা মহীক-মতাই চেলহন্দনবা অখন্ননা থবক পাংথোক্লি। ফায়র ব্রীগেদনা অসিগুম্না চাইনবশিং মতেং পাংলি।
চেন্নৈ
মহীক-মতাই লৈহন্দনবগী থৌওংদা দ্রোন শিজিন্নবা।
কোইম্বতোর
মীয়াম তীনবা মফমশিং স্তেরিলাইজ তৌবদা দ্রোন শিজিন্নৈ।
মদুরায়
মরুওইবা মফমশিংদা খুৎ হাম্ননবা ভেসিন য়াওবা মী ময়ামগী ওইবা তোতীশিং ফংহনবা-মশিং-৩০। মদুরায় সিতী ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্না হেন্দ সেনিতাইজরশিং শেম্মগা মীয়াম অমদি ওফিসকী মীওইশিংনা সরকারগী ওফিসশিং চংবদা তৈরম্মি।
মদুরায়
নোংমদা অনীরক, লাইজোল অসি মীয়াম তীনবা মফমশিং, কৈথেলশিং, মহৈলোয়শংশিং, লম্বীশিং মশিং ৭কী জেত গোদিং মেছিনশিং শিজিন্নদুনা লাইজোল ৫% ওইবা সোলুসন অমা তৈবা। মদুরাই কোর্পোরোসনগী ৱার্দ ১০০ য়ৌবা লম্বীদা লাইজোল ৫% ওইবা সোলুসন অমা তৈননবা হেন্দ স্প্রেয়র ১০০ শিজিন্নখ্রে।
থঞ্জাবুর
সোদিয়ম হাইপো ক্লোরাইদ শিজিন্নদুনা অচৌবা লম্বীশিংদা জেত রোদ্দিং মেছিন অসি লায়না চেলহন্দনবা গারী ওইনা শিজিন্নৈ। অসিগুম্না ঈশিংনা চামথোক্নবা পম্পশিং অসি অপীকপা লম্বীশিংদা শিজিন্নৈ।
থঞ্জাবুর
মখোয়গী লৈরিবা পোৎশিংদু লায়না চেলহন্দনবগী থবক্তা শিজিন্নদুনা মৈহৌ-লাংপোক কনবগী বিভাগশিংগা নকশিন্না থবক তৌমিন্নরি।
ভেলর
শহরগী চংফম লোয়নমক পান্নদুনা তোঙানবা চেক তৌনবা অমদি মহীক-মতাই থাংহন্দনবা থৌরাংখ্রে।
তীরুপুর
ময়ামশিং লাপ্না লৈনদুনা মরুওইবা মফমশিংদা খুৎ হাম্নবগী খুদোংচাবা লৈরে।
গ্রেতর ৱারঙ্গল
শহরপুম্বা মহীক-মতাই চেলহন্দনবা তৌরি।মৈহৌ-লাংপোক্কী বিভাগশিংগী থবকশিং চপ মান্ননা শিজিন্নরি। এম.এল.এ. অমসুং মকোক থোংবা ওফিসরশি লোয়নমক্না মশামক্না মসি য়েংশিল্লি।
করিমগর
মচিন তুম্বা ত্রেক্তরগী জেতশিং অমদি ব্লিচিং পাওদর শিজিন্নদুনা শহরপুম্বা মহীক-মতাই চেলহন্দনা থম্নবা তৌরি।
City
Initiative
অগরতলা
নুংতিগী নুমিৎ খুদিংগী নুমিদাং এপ্রিল ৬ ফাওবা শহর পুম্বা লায়না চেলহন্দনবা লিতর ৩০,০০০মহীক-মতাই হাৎনবা তৌই। মীয়াম তীনবা মফমদা ১০ পি.এম.দগীনা ০৬ এ.এম.ফাওবা- লম্বীগী মতাইশিং, দুকানশিং, অনা লায়েংশঙশিং, এ.তি.এম.শিং, অন্তর্রাস্ত্রীয়r চেক পোস্তশিংনচিংবশিং লোয়নমক্তা হাইদ্রোক্লোরিক ১% চাইদুনা লায়না শন্দোক্তনবা হীদাক থাই। মরমসিগীদমক শহরসিদা ঐখোয়গী ইরমশিং চিংথোক্নবদা শিজিন্নবদু মখুম কুপশিনবনা অনম্বনা ইরম-নালা শেংনবগী মওংদা শেমদোকখ্রে।
লখনৌ
নাগরিকশিংদা চেকশিন্ননবা মরুওইবা পাওজেল পীননবা ফত্ত-হাওদিশিংগী গারীশিং শিজিন্নদুনা ৱার্দ পুম্নমক্তা ফোগিং & মহীক-মতাই পক্তনবা তৌই।
অলিগর
গারীশিং থোরকপগী মওংদা মহীক-মতাই চেলহন্দনা/ফোগিং তৌই। মীয়াম তীনবা মফমশিং-লম্বীগী মতাইশিং, দুকানশিং, অনা-লায়েংশঙশিং, এ.তি.এম.শিংপুম্বা পাক্তক্ননা লায়না চেন্দনবা তৌই।
বরেল্লী
নোংমদা অমুরক ৱার্দ পুম্নমক্তা এন্তি লব্বা ফোগিং তৌদুনা শহর লু-নালহল্লি।
মোরাদবাদ
লমকোয়বশিং লাকপদা য়ুম অমসুং লৈকায়দা মহীক-মতাই চেলহন্দনবা তৌই, তাঙ্ককনাইনা শহরপুম্বদা ফোগিং তৌই।
মোরাদবাদ
শহর অপুম্বা মহীক মতাই চেলহন্দনবা বিষেশ সফাই অভিয়ান প্রোগ্রাম চৎনহনখ্রে।
সাহারনপুর
মীয়াম তীনবা মফমপুম্বদা অচৌবা গারী ৬ অমসুং লায়না-তীলনা শন্দোরক্তনবা হীদাক কাপ্ননবা মেছিন ১০০ শিজিন্নখ্রে|
তিরুপুর
তিরুপুরদা কোবিদ-১৯ থেংননবা তোপ-তোপ্পা লায়না শন্দোক্তনবা তন্নেল অমা ফংলে| মসিগী তন্নেল অসি ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রীগী কন্ফিদরেসনগী নহারোলগী ৱীংগী ভারতকী নহারোলশিংনা শেমগৎখিবনি| ‘লায়না চেলহন্দনবা তন্নেল’ তিরুপুর দিস্ত্রীক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না মখা তানা ভাইরস শন্দোক্তনবা কন্না হোৎনবগী শরুক অমনি| কৈথেল মনুংদা চংবা মীশিংদা মখোয়গী মখুৎশিং অদু ‘লায়না চেলহন্দনবা তন্নেল’দা সেকেন্দ অহুমদগী মরিফাওবদা স্প্রেয়রশিংদুনা কোকথক্তগী ঙাকথোক্নিংঙাই ওইবা মচাকশিং খিকথরক্তুনা চামথোক্নবা হায়।
‘লায়না চেলহন্দনবা তন্নেল’দগী হেক থোরকপগা, লাক্লিবশিংদু কৈথেলদা চংবা য়াই|
রাজকোত
রাজকোত্তা লম্বীশিংদা অমদি মীয়াম তীনবা মফমশিংদা অৱাংবা শেংদোক্নবা বুম স্প্রেয়রশিং শিজিন্নৈ| রাজকোত ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেতনা রাজকোতকী লম্বীশিংদা লায়না শন্দোক্তনবা হীদাক চাইথোক্নবা য়াম্না অৱাংবা শেংদোক্নবা বুম স্প্রেয়র মরি (লৌউ-শিংউবদা শিজিন্নবা) শিজিন্নরি| অথুবা মতমদা অসিগুম্বা মেছিন মরি হেন্না পুথোক্লগনি| অসুম্না শহর অসিগী ৱার্দ ১৮ থুংনা তৌরগনি|

Ministry of Housing & Urban Affairs
COVID-19: Disinfection of public spaces in Smart Cities
09 APR 2020 5:00PM by PIB Delhi
Public spaces (including streets, markets, shopping precincts, community centres, parks, playgrounds, and neighbourhood spaces in residential areas) play a vital role in the social life of communities.
Corona virus Disease 2019 (COVID -19) is an acute respiratory disease caused by a novel Corona virus (SARS-CoV-2), transmitted in most instances through respiratory droplets, direct contact with cases and also through contaminated surfaces/objects. Though the virus survives on environmental surfaces for varied period of time, it gets easily inactivated by chemical disinfectants.
Ever since COVID-19 outbreak was declared as global pandemic, Indian Cities have been making significant efforts in sanitizing the cities, especially the public spaces which are considered risk prone areas for local spread of virus. Since the nation-wide lockdown was announced on 25 March 2020, Cities have been adopting numerous approaches to disinfect the public spaces including the bus/railway stations, streets, markets, hospital premises, banks, etc.
City Governments have collaborated with Fire Departments and used fire-tenders, water wash pumps, etc., to sanitize all the streets in the city by spraying disinfectants.
A municipal worker sprays disinfectant in a bid to stem the spread of COVID-19 in Bengaluru
Spray of disinfectant in another city
To facilitate availability of essential supplies such as fresh vegetables the agricultural markets were made operational in cities and measures have been taken by City Governments to keep these places safe. Hand-washing facilities are being provided at vegetable markets and other public places.
Cities are taking up innovative approaches for disinfection of public places using sodium hypochlorite, for example Tiruppur has recently implemented a disinfection tunnel, which is now replicated in numerous cities at their agricultural/ vegetable markets. Modeled on this, various establishments entrusted with provision of essential services are deploying the disinfection chambers.
For efficient geographical coverage in disinfection of public streets, Cities of Rajkot and Surat have adopted high-clearance boom sprayers.
Smart Cities such as Chennai, Bengaluru, Raipur and Guwahati have prepared themselves to use technology solutions such as Drones to disinfect the public spaces in the situation where human access gets difficult.
Some of the key measures adopted by Smart Cities include:
City
Initiative
Guwahati
Sanitation activities are carried out across the city. Anti-bacterial is being sprayed in all corners of the city to keep it safe from any kind of infection. 1,200 workers assigned duty, door-to-door garbage collection will be carried in the morning hours, sanitation workers will be deployed across the city after sundown to spray disinfectants
Muzaffarpur
Disinfectant spray - Sanitization of whole city is under way using Fogging, anti-larva spray and disinfectant spray.
Patna
City Administration (Patna Municipal Corporation) has ensured disinfection of all public places in the city using Jetting Machines since 24 March 2020. Sanitization of all the public utility buildings such as banks, hospitals, etc. has been undertaken. Bihar State Road Transport Corporation buses were sanitized by Patna Municipal Corporation. This step has been taken as a precautionary measure against corona virus outbreak.
Dharamshala
Fire tenders used for spraying sodium hypochlorite (bleach) solution for comprehensive disinfection of public places.
Dharamshala
All goods vehicles which are engaged for delivery of essential commodities in completely quarantined area of McLeodganj, they are being regularly sanitized by MC Dharamshala at exit point.
Jammu
Sanitizing key areas of Jammu city at war footing. In the sanitization drive the allied material Spray pumps and Sodium hypochlorite sent to all 75 councillors for spraying in every ward on war footing
Ranchi
1% hypochlorite solution is used for sanitization of whole city using fogging machines.
Kavaratti
All activities are being carried out by the UT administration and its respective Health Department. Sanitization activities are being carried out by the city like regular cleaning
Shillong
Sanitization of the city by regular spray and awareness campaigns aided with strict monitoring by City Police. Lockdown issued and curfew imposed prohibiting assembly of 5 or more people in public places
Aizawl
For safety of officers working in essential services, a hand washing basin has been installed at the main entrance of premises.
Kohima
Use of road cleaning vehicles to sanitise the city
Bhubaneswar
Some BSCL officers are monitoring sanitisation and cleaning of each and every city facilities and utilities being carried out by the Bhubaneswar Municipal Corporation.
Amritsar
Sanitization of whole city is under way using chemicals as specified. Help from fire brigade is taken for such sprays.
Chennai
Use of Drones in disinfection process.
Coimbatore
Drones are used to sterilise public spaces
Madurai
Providing Public taps with wash basins for hand wash in important locations - 30 Numbers. Hand Sanitizer prepared by Madurai City Municipal Corporation and applied to public and official while entering in Government office.
Madurai
Daily twice, a solution with 5% Lizol is being applied in public places, markets, schools, roads, using 7 numbers of Jet Roding Machines. Also 100 Numbers of hand sprayers are used for application of 5% of lizol solution in streets covering 100 wards of Madurai Corporation
Thanjavur
Jet rodding machine is used as disinfection vehicle using sodium hypo chloride in big streets. Similarly water wash pumps are used in small streets
Thanjavur
Closely working with fire service departments, use their resources for disinfection works
Vellore
All entry points to city are controlled and separate checking and sanitizing arrangements are made.
Tiruppur
Hand wash facilities are arranged at important places with proper social distancing.
Greater Warangal
Sanitization of whole city is under way. Services of fire departments are used for the same. All MLAs and senior officers themselves monitoring this.
Karimnagar
Sanitization of whole city is under way using tractor mounted jets and bleaching powder as chemical.
City
Initiative
Agartala
The entire city has been sanitized. 30,000 litres of disinfectants everyday day night till April 6. Massive disinfection of all public places 10pm to 06 am daily - roadsides, shops, hospitals, ATMs, International check post etc., using 1% hypochlorite spray. The city has modified our suction jetting machines normally used for covered drain cleaning for this purpose
Lucknow
Fogging & sanitation work of all wards, Solid waste vehicles used for awareness of important messages to citizens.
Aligarh
Modification of exiting vehicles for sanitization/fogging of the entire city. Massive disinfection of all public places - roadsides, shops, hospitals, ATMs etc.
Bareilly
Anti labba fogging all wards, twice a day cleaning of city.
Moradabad
Sanitization of home and locality of incoming travelers, fogging of entire city done periodically.
Moradabad
Vishesh Safai Abhiyaan program been run in city for sanitation of entire city.
Saharanpur
Deployed six heavy vehicles and over 100 hand-held machines to spray the disinfectants across the public spaces.
Tiruppur
Tiruppur gets a unique disinfection tunnel to fight against COVID-19. This tunnel was set up by the District Administration in collaboration with Young Indians, the youth wing of the Confederation of Indian Industry. The ‘disinfection tunnel’ is part of efforts by the Tiruppur District administration to prevent further spread of corona virus. People who
enter the market are asked to wash their hands and walk through the ‘disinfection tunnel’ for three to four seconds during which sprayers overhead sprinkle protective substance on them. Once they come out of the ‘disinfection tunnel’, the visitors are allowed into the market.
Rajkot
Rajkot uses high-clearance boom sprayers for disinfection of public streets and public places. Four High Clearance Boom Sprayers (used in Agricultural Fields) are being used by Rajkot Municipal Corporation to spray disinfectants on the roads and streets of Rajkot. We will soon be procuring 14 more such machines. Thus covering all 18 wards of the City.