অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
লাইফলাইন উড়ান বিমানৰ ১লাখ কিলোমিটাৰ আকাশী দূৰত্ব অতিক্ৰম
03 APR 2020 8:45PM by PIB Guwahati
লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনত সম্প্ৰতি এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, ভাৰতীয় বায়ু সেনা, পৱন হংস আৰু ব্যক্তিগত বাহকে মুঠ ৯৭খন বিমান চলাচল কৰি আছে৷ ইয়াৰে ৭১খন এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু এলায়েন্স এয়াৰদ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে৷ ইয়াৰ মাধ্যমেৰে এতিয়ালৈকে ১১৯টন পণ্য সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰা হৈছে৷ লাইফলাইন উড়ান বিমানৰদ্বাৰা আজিৰ দিনটোলৈ প্ৰায় ১লাখ কিলোমিটাৰ আকাশী দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰা হৈছে৷
লাইফলাইন উড়ানে কঢ়িওৱা সামগ্ৰীৰ ভিতৰত আছে ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, এনজাইম, চিকিৎসা সা-সজুলি, টেষ্টিং কীট, ব্যক্তিগত সুৰক্ষা সা-সজুলি, মাস্ক, গ্ল’ভছ আৰু এইচএলএল আৰু আইচিএমআৰৰ অন্যান্য সামগ্ৰী৷
লাইফলাইন উড়ান বিমানসমূহে এক হাব আৰু স্প’ক মডেলত যাত্ৰা কৰে৷ দিল্লী, মুম্বাই, চেন্নাই, কলকাতা, হায়দৰাবাদ আৰু বাংগালুৰুত কাৰ্গো হাব স্থাপন কৰা হৈছে৷ লাইফলাইন উড়ান বিমানে এই হাবসমূহক গুৱাহাটী, ডিব্ৰুগড়, আগৰতলা, আইজল, ডিমাপুৰ, ইম্ফল, কোইম্বাটোৰ, ত্ৰিবান্দ্ৰম, ভুৱনেশ্বৰ, ৰাইপুৰ, ৰাঁচী, প’ৰ্ট ব্লেয়াৰ আৰু গোৱাৰ দৰে স্থানৰ সৈতে সংযুক্ত কৰে৷ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, দ্বীপ অঞ্চল আৰু পাহাৰীয়া ৰাজ্যসমূহৰ ওপৰত এই সেৱাই বিশেষভাৱে মনোনিৱেশ কৰিছে৷
স্পাইচজেটে ২৪-৩১মাৰ্চ,২০২০ৰ সময়ছোৱাত ১০৩খন সামগ্ৰী পৰিবাহী বিমান সঞ্চালিত কৰি ৮০০টনৰো অধিক সা-সামগ্ৰী কঢ়িওৱাৰ লগতে ১৪২,০০০কিলোমিটাৰৰো অধিক আকাশী দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰিছে৷ ১০৩খন বিমানৰ ভিতৰত ৩২খন আছিল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উৰাণ৷ ব্লু ডাৰ্টে ২৫-৩১মাৰ্চ,২০২০ৰ ভিতৰত ৩২খন ঘৰুৱা সামগ্ৰী পৰিবাহী বিমান সঞ্চালিত কৰি প্ৰায় ৩০,৮০০কিলোমিটাৰৰ আকাশী দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰাৰ লগতে ৪৬৪টন সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে৷ ঘৰুৱা সামগ্ৰী পৰিবহণকাৰী কোম্পানী স্পাইচজেট আৰু ব্লু ডাৰ্টে ব্যৱসায়িক ভিত্তিত সামগ্ৰী পৰিবাহী বিমান সঞ্চালিত কৰিছে৷
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত, কেন্দ্ৰীয় বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয় আৰু এয়াৰ ইণ্ডিয়াই অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰী সৰবৰাহৰ বাবে ভাৰত আৰু চীনৰ মাজত এক সামগ্ৰী পৰিবাহী বিমানসেৱা আৰম্ভ কৰাৰ বিষয়ে চাইনীজ কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে আলোচনা কৰি আছে৷

Ministry of Civil Aviation
Over 1 lakh km of aerial distance covered by Lifeline UDAN flights
03 APR 2020 8:45PM by PIB Delhi
Under Lifeline UDAN, 97 flights have been operated by Air India, Alliance Air, IAF, Pawan Hans and private carriers. 71 of these have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 119 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 1 lakh km.
The cargo includes COVID-19 related reagents, enzymes, medical equipment, testing kits, Personal protective equipment (PPE), masks, gloves, other materials of HLL and ICMR. cargo requisitioned by State/UT Governments and also postal packets
The date-wise breakup of the Lifeline Udan flights is as follows:
S.
No.
Date
Air India
Alliance
IAF
Indigo
SpiceJet
Total flights operated
1
26.3.2020
02
-
-
-
02
04
2
27.3.2020
04
09
01
-
--
14
3
28.3.2020
04
08
-
06
--
18
4
29.3.2020
04
10
06
--
--
20
5
30.3.2020
04
-
03
--
--
07
6
31.3.2020
09
02
01
--
12
7
01.4.2020
03
03
04
--
-
10
8
02.4.2020
04
05
03
12
Total Flights
34
37
18
06
02
97
Lifeline Udan flights operate in a hub and spoke model. Cargo hubs have been established at Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad and Bangalore. Lifeline Udan flights connect these hubs to locations like Guwahati, Dibrugarh, Agartala, Aizwal, Dimapur, Imphal, Coimbatore, Trivandrum, Bhubaneswar, Raipur, Ranchi, Port Blair and Goa. Special focus has been on the North East Region (NER), island territories and the hill states. MoCA, Air India and IAF have collaborated closely for last mile deliveries to Ladakh, Dimapur, Imphal, Guwahati and Port Blair..
Bulk of the cargo comprises low-weight and voluminous packages containing masks, gloves and other consumables; that require more cargo space per ton of material. Special permission has been taken to store cargo in the passenger seating area and overhead cabins, with due care and precautions.
SpiceJet operated 103 cargo flights during 24-31 March 2020 covering an aerial distance of over 142,000 km and carrying over 800 tons of cargo. Out of these 103 flights, 32 were to international destinations. Blue Dart operated 32 domestic cargo flights covering a distance of 30,800 Kms and carrying over 464 tons of cargo during 25- 31 March 2020. Domestic Cargo Operators SpiceJet and Blue Dart are operating cargo flights on commercial basis.
On the international front, MoCA and Air India are working with Chinese authorities to establish a cargo air-bridge between India and China for critical medical supplies. The Ministry of Civil Aviation and the aviation industry is determined to support India’s war against COVID-19 by transporting medical air-cargo to India’s remote corners in the most efficient and cost-effective manner.