Ministry of Petroleum & Natural Gas
Shri Dharmendra Pradhan Interacts With DNOs About Distribution of LPG Cylinders, and Supply of Free Cylinders to The PMUY Beneficiaries
Says Ujjwala Yojana, a Vehicle for social change, will emerge as a key player in India’s fight against Coronavirus
03 APR 2020 6:30PM by PIB Delhi
Union Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel ShriDharmendraPradhan today interacted with hundreds of District Nodal Officers (DNOs) of Oil Marketing Companies, to assess the distribution of LPG cylinders in districts, following the Covid-19 and subsequent lockdown. These DNOs are responsible for LPG deliveries in their assigned areas. Secretary, Ministry of Petroleum and Natural Gas, and Senior Officers of the Ministry and all three OMCs-IOCL, BPCL, HPCL also attended the webinar.
In his interaction through a video conference, ShriPradhan said that PradhanMantriUjjwalaYojana which established itself as a major vehicle of social change, will again emerge as a key player in India’s fight against the spread of the novel Coronavirus. He also highlighted the various features of PradhanMantriGaribKalyanYojana scheme for the PMUY beneficiaries such as availability of up to 3 refills for 14.2 kg cylinders and advance Retail Selling Price being transferred by OMCs to the PMUY customer’s bank account, which can be withdrawn to obtain the refill from the distributor. He instructed to ensure seamless implementation of this scheme.
The Minister asserted that 15 port terminals, 195 LPG bottling plants and the transportation network are currently operating everyday despite lockdown, thus ensuring sufficient availability and uninterrupted supplies of LPG products in the country.Commending the LPG delivery boys and OMC officials, he said, “Our team members are doing great work in ensuring uninterrupted LPG supplies to all households in every corner of the country. More than 60 lakhs cylinders are being delivered every day and this would not have been possible without the relentless efforts of our DNOs and the dedication of our distributors and LPG delivery boys.” He further advised the DNOs to ensure the delivery boys take all necessary health precautions for themselves and for the society, ensure social distancing and also asked to educate them about various initiatives taken by the Government for their welfare including announcement of an ex gratia of Rs. 5 lakhs.
He also asked the DNOs to work in close co-ordination with the local administration and engage in constant communication with the local community through media and social media also to provide constant reassurances regarding essential supplies being ensured.ShriPradhan urged everyone to follow all safety practices as advised by the Government. He also advised the DNOs to adopt and communicate various health measures advised by the Ministry of AYUSH. He also exhorted all DNOs to spread the word to ensure maximum response to the PM’s appeal for solidarity to the nation by ensuring blackout and lighting a lamp/candle/torch/mobile phone flashlight on April 5th at 9 PM for 9 minutes.
The DNOs reported that after the initial hiccups, things have settled down. The panic booking of cylinders, which was noticed in the initial few days of the lockdown, has stopped. They also informed that the waiting period of cylinder delivery has come down. They said that announcement of the special ex-gratia of Rs 5 Lakh for LPG delivery boys and others involved in the supply chain, has boosted the morale of the staff at the field level. The DNOs are also publicizing the relief package announced by the Government for PMUY beneficiaries.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ৰন্ধন গেছৰ চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ আৰু উজ্বলা যোজনাৰ হিতাধিকাৰী সকললৈ বিনামূলীয়া চিলিণ্ডাৰ যোগান সন্দৰ্ভত ডিএনঅ’সকলৰ সৈতে শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানৰ মত-বিনিময়
সমাজ পৰিবৰ্তনৰ আহিলা এই উজ্বলা যোজনা ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে কৰি অহা সংগ্ৰামৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক হৈ উঠিব
03 APR 2020 6:30PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ তথা তীখা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে আজি ক’ভিড-১৯ আৰু দেশজুৰি দিয়া লকডাউনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সৃষ্টি হোৱা পৰিৱেশত দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে ৰন্ধন গেছৰ চিলিণ্ডাৰৰ বিতৰণ সক্ৰিয় কৰি ৰখা সন্দৰ্ভত তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ শতাধিক জিলা ন’ডেল বিষয়া (ডিএনঅ’)ৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হয়। উল্লেখ্য যে এই ডিএনঅ’সকল তেওঁলোকৰ নিজ নিজ এলেকাত ৰন্ধন গেছৰ চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দায়বদ্ধ। ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে অনুষ্ঠিত এই বৈঠকত পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব, মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল আৰু তিনিওটা তেল বিপণন কোম্পানী ক্ৰমে ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্প’ৰেশ্যন, ভাৰত পেট্ৰ’লিয়াম কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেড আৰু হিন্দুস্তান পেট্ৰ’লিয়াম কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেডৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
এই বৈঠকত শ্ৰী প্ৰধানে কয় যে সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত নিজকে এক শক্তিশালী কাৰক হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাই ন’ভেল ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে চলোৱা যুঁজখনত এক শক্তিশালী কাৰক হিচাপে বিবেচিত হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে থকা প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ বিভিন্ন দিশ যেনে ১৪.২ কিলোগ্ৰামৰ চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৩ টা ৰিফিলিং পৰ্যন্ত উপলব্ধতা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ গ্ৰাহকৰ বেংক একাউণ্টলৈ অ’এমচিৰ দ্বাৰা খুচুৰা বিক্ৰী মূল্যৰ ধন আগতীয়াকৈ স্থানান্তৰ, যিটো ধন গেছ বিতৰকৰ পৰা চিলিণ্ডাৰ ৰিফিল কৰিবৰ বাবে গ্ৰাহকে বেংকৰ পৰা আহৰণ কৰিব পাৰিব। তেওঁ এই আঁচনিখনৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ন নিশ্চিত কৰিবৰ বাবেও আহ্বান জনায়।
মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰধানে উল্লেখ কৰে যে দেশজুৰি লকডাউন চলি থকা সত্ত্বেও এতিয়াও প্ৰতিদিনেই ১৫ টা পোৰ্ট টাৰ্মিনেল, ১৯৫ টা এলপিজি বটলিং প্লাণ্ট আৰু পৰিবহন নেটৱৰ্ক সক্ৰিয়ভাৱে চলাই থকা হৈছে, যাতে দেশত এলপিজি সামগ্ৰী তথা চিলিণ্ডাৰৰ যোগান অবিৰতভাৱে আৰু পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ যোগাত অব্যাহত থাকে। এলপিজি ডেলিভাৰী দিয়া লোক আৰু অ’এমচিৰ বিষয়াসকলক প্ৰসংশা কৰি তেওঁ কয়, “দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে প্ৰতিটো পৰিয়ালেই যাতে অবিৰতভাৱে এলপিজি যোগান লাভ কৰে, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমাৰ দলৰ সদস্যসকলে যথেষ্ট কষ্ট স্বীকাৰ কৰি ভাল কাম কৰি আছে। প্ৰতিদিনেই ৬০ লাখতকৈও অধিক চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী দি থকা হৈছে, আৰু আমাৰ ডিএনঅ’, আমাৰ বিতৰক আৰু ডেলিভাৰী দিয়া লোকসকলৰ অবিৰত শ্ৰম অবিহনে কেতিয়াও সম্ভৱ নহ’লহেতেন। তেওঁ লগতে চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী কৰা লোকসকলে যেন নিজৰ লগতে সমাজৰ বাবেও যাৱতীয় স্বাস্থ্য দিহাবোৰ মানি চলে, সামাজিক ব্যৱধান মানি চলে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ ডিএনঅ’সকলক পৰামৰ্শ দিয়ে, লগতে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ বাবে ৫ লাখ টকাৰ এককালীন সাহায্যৰ উপৰিও গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক কাৰ্যাৱলীৰ বিষয়েও তেওঁলোকক অৱগত কৰিবলৈ ডিএনঅ’সকলক আহ্বান জনায়।
তেওঁ লগতে এই ডিএনঅ’সকলক স্থানীয় প্ৰশাসনৰ সৈতে সু-সমন্বয় ৰক্ষা কৰি কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু সংবাদ মাধ্যম তথা ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ যোগেদি স্থানীয় সমাজৰ সৈতে ধাৰাবাহিকভাৱে সংযোগ স্থাপন কৰি ৰাখিবলৈও আহ্বান জনায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে, যাতে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান সুনিশ্চিত কৰি ৰাখিব পৰা যায়। শ্ৰী প্ৰধানে লগতে চৰকাৰে আগবঢ়োৱা পৰামৰ্শ অনুসৰি সকলোধৰণৰ সুৰক্ষামূলক ব্যৱস্থা অনুসৰণ কৰিবলৈও সকলোকে আহ্বান জনায়। তেওঁ এই ডিএনঅ’সকলক লগতে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা জাৰি কৰা বিভিন্ন স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় দিশ অনুসৰণ কৰাৰ লগতে সেইবোৰ ৰাইজৰ মাজত প্ৰচাৰ কৰিবলৈও পৰামৰ্শ দিয়ে। ইফালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫ এপ্ৰিলৰ নিশা ৯ বজাত ৯ মিনিট সময়ৰ বাবে বৈদ্যুতিক চাকি বন্ধ কৰি সেইখিনি সময় মম/চাকি/টৰ্চ বা মোবাইল ফোনৰ টৰ্চ লাইট জ্বলাই ৰাখিবলৈ কৰা আহ্বান বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰাৰ বাবেও ডিএনঅ’সকলক আহ্বান জনায়।
ডিএনঅ’সকলে জনায় যে প্ৰাৰম্ভিক অৱস্থাত কিছু সমস্যাৰ সৃষ্টি হৈছিল যদিও সম্প্ৰতি পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণাধীন হৈছে। লকডাউনৰ প্ৰাৰম্ভিক অৱস্থাত কিছুদিনৰ বাবে চিলিণ্ডাৰৰ বুকিংৰ বাবে হেতাওপৰা লাগিছিল যদিও তেনে এক পৰিস্থিতিও বৰ্তমান নাই্কিয়া হৈছে। তেওঁলোকে লগতে জনায় যে চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰীৰ বাবে পূৰ্বতে প্ৰয়োজন হোৱা অপেক্ষা কৰাৰ সময়ো এতিয়া কমি আহিছে। তেওঁলোকে কয় যে ৰন্ধন গেছ ডেলিভাৰী দিয়া লোকসকলৰ লগতে ব্যৱহাৰিক স্তৰত এই যোগান শৃংখলাৰ সৈতে জড়িত হৈ থকা লোকসকলৰ বাবে আগবঢ়োৱা ৫ লাখ টকাৰ অনুদানে তেওঁলোকক মানসিকভাৱে উদ্বুদ্ধ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্বলা যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে চৰকাৰে আগবঢ়োৱা সাহায্য পেকেজো এই ডিএনঅ’সকলে প্ৰচাৰ কৰিছে।