PIB Backgrounder
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ দৈনিক বুলেটিন
02 APR 2020 6:25PM by PIB Guwahati
(ইয়াত সন্নিৱিষ্ট প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তিসমূহ বিগত ২৪ ঘণ্টাৰ ক’ভিড-১৯ৰ জড়িত আৰু পিআইবিৰ দ্বাৰা পৰীক্ষিত)
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ৰ শেহতীয়া তথ্য
দেশত ক’ভিড-১৯ প্ৰতিৰোধ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰী শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ বৰ্তমানলৈকে ১৯৬৫জনৰ গাত ক’ভিড-১৯ থকাটো নিশ্চিত হোৱাৰ লগতে ৫০গৰাকীৰ মৃত্যু হৈছে৷ বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৩২৮জনক নতুনকৈ আক্ৰান্ত আৰু ১২ জনৰ মৃত্যু হৈছে৷ ১৫১গৰাকী লোক সুস্থ হোৱাৰ বাবে হাস্পতালৰ পৰা যাবলৈ দিয়া হৈছে৷
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610353
ক’ভিড-১৯ক প্ৰতিহত কৰিবলৈ প্ৰয়াসসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠক
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে ক’ভিড-১৯ক প্ৰতিহত কৰিবলৈ বিভিন্ন প্ৰয়াসসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ উদ্দেশ্যে ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হয়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্-ডাউনৰ সময়ত ৰাজ্যসমূহে জনোৱা সমৰ্থনৰ বাবে ধন্যবাদ প্ৰদান কৰে৷ প্ৰত্যেকখন ৰাজ্যই ঐক্যৱদ্ধভাৱে ভাইৰাছবিধক প্ৰতিহত কৰিবলৈ যুদ্ধত নামি পৰা কাৰ্যক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশংসা কৰে৷ তেওঁ বিশ্বৰ পৰিস্থিতি সন্তোষজনক নহয় বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে কিছুমান দেশত ভাইৰাছবিধে পুনৰ আক্ৰমণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে৷
.https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610246
কাইলৈ অৰ্থাৎ ৩ এপ্ৰিলৰ পুৱা ৯ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিনিময় কৰিব এক ভিডিঅ’ বাৰ্তা
ক’ভিড-১৯ৰ সন্দৰ্ভত কাইলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৰাজ্যপাল, লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ আৰু প্ৰশাসকৰ সৈতে আলোচনা কৰিব ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610249
আৰোগ্যসেঁতুঃ এক বহপাক্ষিক সেঁতু
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে এক দৃঢ়বদ্ধ যুঁজৰ বাবে দেশৰ নাগৰিকক ঐক্যবদ্ধ কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে আজি চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বত এটা মোবাইল এপ মুকলি কৰে৷ ‘আৰোগ্য সেতু’ নামৰ এপটোৱে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানৰ মাধ্যমেৰে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ সুস্বাস্থ্য আৰু কল্যাণৰ হেতু কাম কৰিব৷ ইয়ে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণৰ পৰা আতৰি থকাৰ ক্ষেত্ৰত জনসাধাৰণক সহায় কৰিব৷ এপছটোৱে আন ব্যক্তিৰ সৈতে জনসাধাৰণৰ মতবিনিময়ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ব্লুটুথ প্ৰযুক্তি, গাণিতিক পৰিভাষা আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰেৰে ইয়াক গণনা কৰিব৷https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610301
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰণয়ন কৰা লক্-ডাউন উলংঘা কৰাৰ শাস্তিমূলক ব্যৱস্থা ৰাজহুৱাভাৱে প্ৰচাৰ কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহলৈ আহ্বান গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ
গৃহ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰত্যেকখন ৰাজ্যলৈ পূৰ্বে এই লক্-ডাউন কঠোৰভাৱে বলৱৎ কৰিবলৈ তথা দুৰ্যোগ প্ৰশমন আইন, ২০০৫ৰ অধীনত ক্ষমতা ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাই পত্ৰ লিখিছিল৷
সেই বাৰ্তা পুনৰ দোহাৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী অজয় কুমাৰ ভাল্লাই সকলো ৰাজ্যলৈ লক্-ডাউন উলংঘা কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ডিএম আইন আৰু আইপিচিৰ অধীনত থকা শাস্তিমূলক ব্যৱস্থাসমূহ প্ৰাধিকৰণ আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে৷ পত্ৰখনত লক্-ডাউন উলংঘা কৰা সকলৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610308
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে প্ৰণয়ন কৰা ২১ দিনীয়া লক্-ডাউনৰ সময়ছোৱাত পিএম-জিকেৱাইৰ হিতাধিকাৰীসকললৈ সুগম ধন আৱণ্টনৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসনলৈ গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ পত্ৰ
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে প্ৰণয়ন কৰা ২১ দিনীয়া লক্-ডাউনৰ সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনা (পিএম-জিকেৱাই)ৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে ধন আৱণ্টনৰ বিশদ নিৰ্দেশনাৱলী বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ বিত্ত সেৱা বিভাগে জাৰি কৰিছে৷
ক’ভিড-১৯ৰ লক্-ডাউনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত তৃতীয় পক্ষৰ মটৰ বীমা আৰু স্বাস্থ্য পলিচীৰ গৰাকীসকললৈ চৰকাৰে প্ৰদান কৰিছে সকাহ
ক’ভিড-১৯ৰ লক্-ডাউনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত চৰকাৰে তৃতীয় পক্ষৰ মটৰ বীমা আৰু স্বাস্থ্য পলিচীৰ গৰাকীলৈ সকাহ প্ৰদান কৰি এখন জাননী জাৰী কৰিছে৷ এই জাননী মৰ্মে ২৫ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখৰ পৰা ১৪ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখলৈ পুনৰ নৱীকৰণৰ তাৰিখ থকা স্বাস্থ্য আৰু মটৰ বীমা পলিচীসমূহৰ পুনৰ নৱীকৰণৰ তাৰিখ ২১ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610210
ক’ভিড-১৯ ৰ বাবে চলি থকা লকডাউন সত্ত্বেও শক্তি আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ পণ্যৰ বাবে ৰে’লবিভাগে সম্পূৰ্ণ সক্ৰিয় কৰি ৰাখিছে মালবাহী ৰে’লৰ চলাচল
ভাৰতীয় ৰে’লৱেই মালবাহী ৰে’ল সম্পূৰ্ণৰূপে চলাই আছে৷ বিগত তিনিটা দিনত বোজাই কৰা হ’ল ১৪৩৪৫৮ দবা মালবস্তু৷
.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610226
ক’ভিড-১৯ ৰ লকডাউনৰ সময়ত অত্যাৱশ্যকীয় আৰু অন্যান্য সামগ্ৰীৰ পৰিৱহণৰ ক্ষেত্ৰত পাৰ্চেল ৰে’ল গাড়ীসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে
যোগান শৃংখল কাৰ্যক্ষম কৰি ৰাখিবলৈ ১০ টা পথেৰে সময়মতে পাৰ্চেল ৰে’ল গাড়ীৰ চলাচল হৈ আছে আৰু বিশেষ পাৰ্চেল ৰে’ল গাড়ীৰ বাবে ১৮ টা নতুন পথৰ সংযোজন কৰাৰ আঁচনি কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে ভাৰতীয় ৰে’ল বিভাগে সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন লক্ষ্যস্থান অভিমূখে পঠিয়াবলৈ ৩০ খন বিশেষ পাৰ্চেল ৰে’ল গাড়ীত সামগ্ৰী উঠাইছে।
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ জড়িত কৰিব প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীসকলক
ৰাজ্যিক সৈনিক বোৰ্ড, জিলা সৈনিক বোৰ্ডে ৰাজ্য আৰু জিলা প্ৰশাসনক সহায় কৰা লক্ষ্যৰে পাব্লিক আউটৰীচ্চ কাম-কাম, যেনে-চিনাক্তকৰণ, সামূহিক নিৰীক্ষণ, কোৱাৰেণ্টাইনৰ সুবিধা ইত্যাদি কামৰ ক্ষেত্ৰত অধিক পৰিমানে প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰী নিয়োগ কৰি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে৷https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610111
‘এক্স-এনচিচি যোগদান’ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্তব্য পালনৰ বাবে এনচিচিয়ে আগবঢ়ালে ইয়াৰ স্বেচ্ছাসেৱক কেডাৰ
ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবৰ বাবে দেশে চলাই থকা সংগ্ৰামত নেশ্যনেল কেডেট ক’ৰ্পছ চমুকৈ এনচিচিয়ে ইয়াৰ ‘এক্সাৰছাইজ এনচিচি যোগদান’ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত কেডেটসকলৰ সেৱাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ যোগেদি অসামৰিক প্ৰশাসনলৈ সহায়ৰ হাত আগবঢ়াইছে৷ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610145
জনসাধাৰণৰ মাজত ভীতিগ্ৰস্ত পৰিবেশ ৰোধ কৰিবলৈ তথা ভাৰতত ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰিবলৈ ভুৱা বাতৰিসমূহৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰশাসিত প্ৰশাসনলৈ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ পত্ৰ প্ৰেৰণ
উচ্চতম ন্যায়ালয়ে ভুৱা বাতৰিৰ দ্বাৰা সৃষ্ট ভীতিগ্ৰস্ত পৰিবেশৰ বাবে প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলৰ বৃহৎ গতিবিধি আৰু জনসাধাৰণে অকঠিত পীড়াদায়ক যন্ত্ৰণাৰ সন্মুখীন হোৱাটো পৰিলক্ষিত কৰিছে৷ ন্যায়ালয়ৰ এই পৰ্যৱেক্ষণৰ ভিত্তিত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয় এই ভুৱা বাতৰিসমূহৰ বিৰুদ্ধে কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰশাসিত প্ৰশাসনলৈ পত্ৰ প্ৰেৰণ কৰে৷
পিআইবিৰ ক’ভিড-১৯ ফেক্ট চেক ইউনিট গঠন
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত প্ৰেছ ইনফ’ৰ্মেছন ব্যুৰ’ই ‘ক’ভিড-১৯ ফেক্ট চেক’ শীৰ্ষক এক প’ৰ্টেল মুকলি কৰিছে য’ত ইমেইল যোগে বাৰ্তা লাভ হ’ব আৰু ইয়াৰ উত্তৰ তাৎক্ষণিকভাৱে প্ৰদান কৰা হ’ব৷ প্ৰেছ ইনফ’ৰ্মেছন ব্যুৰ’ই প্ৰতিদিনে সন্ধিয়া ৮ বজাত এখন বুলেটিন প্ৰস্তুত কৰিব য’ত ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে উল্লেখ থাকিব৷
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610111
‘লক ডাউন’ৰ সময়চোৱাত সমগ্ৰ দেশতে খাদ্য দ্ৰব্যৰ যোগান নিয়মীয়া কৰি ৰখাৰ বাবে এফচিআইৰ তত্পৰতা
দেশত অব্যাহত ‘লক ডাউন’ৰ সময়চোৱাতো চাউল আৰু ঘেহুৰ যোগান নিয়মীয়া ৰূপত অব্যাহত ৰখাৰ বাবে ‘ভাৰতীয় খাদ্য নিগম’-এফচিআই-য়ে বিশেষ তত্পৰতা গ্ৰহণ কৰিছে। এই পৰ্যন্ত ৩৫২টা ৰেকত ৯.৮৬লাখ মেট্ৰিক টন খাদ্য সামগ্ৰীৰ প্ৰেৰণ কৰিছে নিগমে।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610089
ক’ভিড-১৯ৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ আৰু প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা ডা০ হৰ্ষ বৰ্ধনৰ
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰীয়ে আইএমমএৰ সৈতে এক ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে ৰোগীৰ বিচনা, আছুতীয়া কক্ষ, উন্নতমানৰ পৰীক্ষাৰ বাবে গৱেষণাগাৰৰ প্ৰস্তুতি ইত্যাদি দিশবোৰ পৰ্যালোচনা কৰে৷. https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610003
ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ লকডাউন ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ অনুৰোধ গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ
কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে মুখ্য সচিব আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসকক লকডাউন ব্যৱস্থা মনেপ্ৰাণে বলবৎ কৰিবলৈ এক পত্ৰ প্ৰেৰণ কৰিছে
.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610032
শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰমোচন আৰু বোৰ্ড পৰীক্ষাৰ সন্দৰ্ভত চিবিএছইৰ নিৰ্দেশনা
চিবিএছইয়ে প্ৰথমৰ পৰা অষ্টম শ্ৰেণীলৈকে সকলো শিক্ষাৰ্থীক পৰৱৰ্তী শ্ৰেণীৰ উত্তীৰণ কৰাই দিবৰ বাবে নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে৷ নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক বিদ্যালয় ভিত্তিক মুল্যায়নৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব উত্তীৰ্ণ কৰাবলৈ জনাইছে৷ ২৯টা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়তহৈ পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব৷https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610062
লকডাউনৰ সময়ছোৱাত অভাৱী লোকসকলক খাদ্য প্ৰদান অব্যাহত ৰাখিব ভাৰতীয় ৰেলৱে’ই
ভাৰতীয় ৰেলৱে’ই অভাৱী লোকসকলক ২৮মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ১.৪ লাখ ৰন্ধা খাদ্য বিতৰণ কৰিছে
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1609963
‘জেএনচিএএছআৰ’-য়ে বিকশিত কৰা বকলাৰে ৰোগৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধৰ সম্ভাৱনা
জেএনচিএএছআৰে বিকশিত কৰা এটা পৰ্যায়ত ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা এবিধ ‘এণ্টি মাইক্ৰবিয়েল কোটিং’ বা বিজাণুনাশক বকলাই কাপোৰ, প্লাষ্টিক আদিৰ দৰে সামগ্ৰীৰ উপৰিভাগত থিতাপি লোৱা ক’ভিড-১৯ৰ দৰে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ ভাইৰাছক মাৰিব পাৰে।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1609970
দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চললৈ চিকিৎসা যোগান প্ৰেৰণ কৰিলে কাৰ্গো বিমানে
লাইফলাইন উড়ান বিমানসমূহে ৭০,০০০ কিলোমিটাৰ আকাশী পথৰ দূৰত্ব সামৰি লৈছে আৰু এই পৰ্যন্ত ৩৮ টন কাৰ্গো পৰিবহন কৰিছে।
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610065
ক’ভিড-১৯ ৰ মানসিক-সামাজিক প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত সমাজৰ মনোভাৱ মূল্যায়ণ কৰিবলৈ অন-লাইন প্ৰশ্নাৱলী মুকলি কৰিলে মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ নেশ্যনেল বুক ট্ৰাষ্টে
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610307
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে বিগত দুদিনত ‘ভাৰতত আৱদ্ধ’ শীৰ্ষক পৰ্টেলযোগে বিদেশী পৰ্যটকক সহায় সম্পৰ্কীয় পাঁচ শতাধিক প্ৰশ্ন/অনুৰোধ লাভ কৰিছে
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610303
ডাক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে লেনদেন
লকডাউনৰ সময়ত ৩১.০৩.২০২০ লৈকে পোষ্ট অফিচ ছেভিংছ বেংক(পিঅ’এছবি) আৰু ইণ্ডিয়া পোষ্ট পেমেণ্ট বেংক (আইপিপিবি)ৰ জৰিয়তে ক্ৰমে ৩৪লাখ আৰু ৬.৫ লাখ লেনদেন কৰা হৈছে৷.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1609989
ক’ভিড-১৯ৰ ভাবুকি ৰুধিবলৈ পিএম-কেয়াৰ্ছ পুঁজিলৈ এনচিডিচি আৰু ইণ্ডিয়ান পটাছ লিমিটেডৰ যুটীয়াভাৱে আগবঢ়ালে ১১ কোটি টকা
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610072
ফেক্ট চেক #Covid19

PIB Headquarters
PIB’s Daily Bulletin on COVID-19
02 APR 2020 6:25PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from Ministry of Health and Family Welfare
Various actions have been initiated by Government of India along with the States/UTs for the prevention, containment and management of COVID-19 in the country. As of now, 1965 confirmed cases and 50 deaths have been reported. During the last 24 hours, 328 new confirmed cases and 12 new deaths have been reported. 151 persons have been cured/discharged from the hospitals after recovery.
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610353
PM interacts with CMs to bolster efforts to tackle COVID-19
Prime Minister today interacted with Chief Ministers of states via VC to discuss measures to combat COVID-19. He thanked the States for supporting the decision of lockdown due to which India has achieved some success in limiting the spread of COVID-19. PM however forewarned that the global situation remains far from satisfactory and informed about speculations of a possible second wave of spread of the virus in some countries.https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610246
Prime Minister will share a video message with the people at 9 AM tomorrow i.e. 3 April 2020.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610350
President of India to hold Discussions with Governors, LGs and Administrators of States and UTs on Covid-19 Response Tomorrow
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610249
AarogyaSetu: A multi-dimensional bridge
A mobile app has been developed to bring the people of India together in fight against COVID-19.App called ‘AarogyaSetu’ will enable people to assess themselves the risk for their catching Corona Virus infection. It will calculate this based on their interaction with others, using cutting edge Bluetooth technology, algorithms and artificial intelligence.https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610301
MHA writes to States to widely publicize the Penal Provisions regarding Violations of Lockdown Measures to fight COVID-19
Union Home Secretary has written to all States to widely publicize among the authorities and public, the penal provisions under the DM Act and IPC regarding violations of lockdown measures, to fight COVID-19. It has been stressed that strict action must be taken by authorities on violators of lockdown measures.
https://pib.gov.in/PressRelesePage.aspx?PRID=1610308
MHA writes to States/UTs to ensure smooth Disbursal of Money to beneficiaries of PM-GKY during 21-day Lockdown to fight COVID-19
Home secretary has written to all States/UTs requesting them to take all necessary measures to ensure smooth disbursal of money to the beneficiaries of PM-GKY, while observing norms of social distancing.
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610329
Relief for third party Motor Insurance & Health policy holders
The Government has provided relief for third party Motor Insurance & Health policy holders. These policies falling in the period from March 25 to April 14, 2020, can be renewed up till April 21,2020.
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610210
Railways maintains its freight corridors fully functional for essential commodities
Indian Railways has maintained its freight corridors fully functional. Total 143458 wagons of freight were loaded in the last three days.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610226
Parcel Trains providing big boost to transportation of essential commodities
10 routes for Time Tabled Parcel Trains and tentative 18 new routes are planned for Special Parcel Trains to keep supply chains running. So far, Indian Railways has loaded 30 Special Parcel Trains. https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610205
Ex-Servicemen mobilised to fight COVID-19 pandemic
RajyaandZilaSainik Boards are identifying and mobilising maximum Ex-Service Men volunteers to assist State and District Administration in performing public outreach activities such as contact tracing, community surveillance, management of quarantine facilities.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610111
NCC offers its volunteer cadets for national duty to fight COVID-19
National Cadet Corps has offered a helping hand to civilian authorities in the country’s fight against COVID-19 by extending the services of cadets under ‘Exercise NCC Yogdan’. https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610145
MHA writes to States/UTs to take measures to fight Fake News
Following up on the Supreme Court’s observations, Secretary, MHA has written to States/UTs to take effective measures to fight Fake News. https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610146
PIB sets up COVID19 Fact Check Unit
PIB has set up a portal - COVID 19 Fact Check Unit which will receive messages by email and send its response in quick time. PIB will also release a daily Bulletin every day to inform regarding Government’s decisions and developments and progress on COVID 19. https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610111
FCI ramps up foodgrain supplies
FCI is ensuring uninterrupted supply of wheat and rice throughout the country. 352 rakes have moved carrying about 9.86 LMT foodgrains since the lockdown began.
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610089
Dr. Harsh Vardhan reviews actions taken and further preparedness on COVID 19
Health & FWMinisterheld a VC with IMA members and reviewed the status of the preparedness in terms of availability of beds, isolation wards, laboratory readiness for high test volumes. https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610003
MHA requests States/UTs to implement Lockdown Measures fully
Home Secretary has written to Chief Secretaries and UT Administrators requesting them to strictly implement lockdown measures in letter and spirit.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610032
CBSE’s directions about promotions and Board Examinations
CBSE directed its affiliated schools to promote all students of classes I-VIII to next class/grade. Students studying in classes IX & XI to be promoted to next class/grade on school-based assessment.Board Examinations to be conducted only for 29 main crucial subjects.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610062
Railways continues to provide food to needy people
Railways has distributed about 1.4 Lakh cooked meals since 28th March to the needy people.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1609963
Coating developed by JNCASR may prevent transmission of infection
JNCASR has developed a one-step curable anti-microbial coating which when coated on different surfaces such as textile, plastic could kill a range of virus types including COVID 19.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1609970
Cargo flights operate transport medical supplies to remote parts of the country
Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 70,000 km and Cargo transported is around 38 tons.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610065
National Book Trust, India of MHRD Releases On-Line Questionnaire to Assess Community Perception about the Psycho-Social Impact of COVID-19
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610307
Ministry of Tourism receives more then 500 queries/requests for help in two days from foreign tourists on ‘Stranded in India’ portal
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610303
Transactions through Postal system
During the lockdown period as on 31.03.2020, 34 lakh transactions were effected through Post Office Savings Bank and 6.5 lakh transactions through India Post Payments Bank.https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1609989
NCDC and Indian Potash Limited have jointly contributed a sum of Rs.11 crore towards the PM CARES Fund in order to tackle the Covid-19 threat.
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1610072
Fact Check on #Covid19
•