বিত্ত মন্ত্ৰালয়
জি২০ বিত্তমন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকসমূহৰ গৱৰ্ণৰৰ ২য় অতি বিশেষ ভাৰ্ছুৱেল বৈঠকত অংশগ্ৰহণ ভাৰতৰ বিত্তমন্ত্ৰীৰ
31 MAR 2020 8:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি জি২০ দেশসমূহৰ বিত্তমন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকসমূহৰ গৱৰ্ণৰসকলৰ ২য় অতি বিশেষ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে। বিশ্ব অৰ্থনীতিত ক’ভিড-১৯ ৰ প্ৰভাৱ আৰু এই বৈশ্বিক প্ৰত্যাহ্বানৰ কেনেদৰে মুখামুখি হ’ব লাগিব সেই সন্দৰ্ভত বিতংকৈ আলোচনা কৰিবৰ বাবে ছৌদি আৰবীয়ান প্ৰেছিডেন্সিৰ অধীনত আয়োজন কৰা হৈছিল এই বিশেষ বৈঠক।
বিত্তমন্ত্ৰী সীতাৰমণে ছৌদি প্ৰেছিডেন্সিক এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠকসমূহৰ আয়োজন কৰা বাবে প্ৰসংশা কৰে। উল্লেখ্য যে এই বৈঠকসমূহে জি২০ ৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহক কেৱল তেওঁলোকৰ নিজস্ব অভিজ্ঞতা বিনিময়ৰেই সুযোগ প্ৰদান নকৰে, বৰঞ্চ অধিক উন্নন সমন্বয়েৰে কাম কৰাৰো সুযোগ প্ৰদান কৰে।
জি২০ দেশসমূহৰ বিত্তমন্ত্ৰীসকল আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকসমূহৰ গৱৰ্ণৰসকলে বিগত ২৩ মাৰ্চ, ২০২০ তাৰিখে অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথমখন বিশেষ ভাৰ্ছুৱেল G20 FMCBG বৈঠকত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিল যে এই ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সংক্ৰমণ ৰোধ তথা ইয়াৰ পৰা পৰিত্ৰাণৰ উপায় বিচাৰিবৰ বাবে আৰু বজাৰ আৰু অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত এনেদৰে ভাৰ্ছুৱেল বৈঠক নিয়মিতভাৱে আয়োজন কৰা হ’ব। এই বৈঠকসমূহত এই মহামাৰীৰ প্ৰকোপ চলি থকা আৰু তাৰ পিছৰ পৰ্যায়ত কেনেদৰে অৰ্থনৈতিক দিশবোৰৰ উত্থান আনিব পৰা যাব সেই বিষয়েও আলোচনা কৰা হ’ব। এই বৈঠকৰ আয়োজন কৰা হৈছিল প্ৰথমখন ভাৰ্ছুৱেল বৈঠকত আলোচিত বিষয়বোৰৰ অগ্ৰগতিৰ বুজ লোৱাৰ উপৰিও ২৬ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখে অনুষ্ঠিত জি২০ ভাৰ্ছুৱেল লীডাৰ্ছ সন্মিলনত জি২০ ৰ নেতাসকলে প্ৰদান কৰা বিবৃতিৰ অগ্ৰগতি বুজ লোৱাৰ উদ্দেশ্যে। এই সন্মিলনকালত নেতাসকলে জি২০ দেশৰ বিত্তমন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকসমূহৰ গৱৰ্ণৰসকলক প্ৰাসঙ্গিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনসমূহৰ সহযোগিতাৰে ক’ভিড ১৯ ৰ প্ৰতিৰোধৰ বাবে এক জি২০ কাৰ্যপ্ৰণালী পৰিকল্পনা উত্থাপন কৰাৰ দায়িত্ব দিছিল।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে এই প্ৰস্তাৱিত জি২০ কাৰ্যপন্থা পৰিকল্পনাখনলৈ সমৰ্থন আগবঢ়াইছে আৰু গুৰুত্বসহকাৰে মন্তব্য কৰিছে যে এনে পদক্ষেপে প্ৰচুৰ পৰিমাণে শিক্ষণ-শিকনৰ লগতে জটিল অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। জি২০ নেতাসকলৰ বিবৃতিৰ আঁত ধৰি নিয়ামক আৰু তদাৰকী ব্যৱস্থাসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে অৰ্থনীতিলৈ সমৰ্থন আগবঢ়াবৰ বাবে তথা তাৎক্ষণিক পুনৰুত্থান অনাৰ ক্ষেত্ৰত বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ সুস্থিৰতাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে কয়।
বিত্তমন্ত্ৰী সীতাৰমণে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মূদ্ৰা নিধিৰ ‘টুলকিট’ৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু তাৰ পৰ্যালোচনা সন্দৰ্ভত বিভিন্ন বিষয় উত্থাপন কৰে আৰু ‘বিনিময় লাইন নেটৱৰ্ক’ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পৰামৰ্শ দি কয় যে যিহেতু নীতি নিৰ্ধাৰণৰ দিশটো অধিকাংশ দেশতে এনে এক অনাহুত পৰিস্থিতিত আবদ্ধ হৈ পৰিছে, গতিকে আইএমএফ-এ ক’ভিড-১৯ সংক্ৰান্তীয় বিত্তীয় প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ কিছু উদ্ভাৱনীয় আৰু থলুৱা পদ্ধতিৰ সূচনা কৰিব পাৰে।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে আইএমএফ-ক ইয়াৰ উৎসসমূহৰ ব্যৱহাৰেৰে কোনো কেৰোণ নথকা এক হ্ৰস্বম্যাদী তাৰল্য বিনিময় ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে, যিটো সুবিধা দেশসমূহৰ প্ৰয়োজনৰ সময়ত ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰয়োগ কৰিব পৰা যাব। তেওঁ লগতে প্ৰয়োজন সাপেক্ষে দ্বিপাক্ষিক বিনিময় ব্যৱস্থাৰ নতুন দিশসমূহৰ বাবে দেশসমূহক নমনীয় স্থিতি গ্ৰহণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে প্ৰদান কৰা ভাষণকালত তেওঁ লগতে ভাৰতে ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়েও জি২০ ৰ অন্যান্য দেশৰ প্ৰতিনিধিসকলক অৱগত কৰে। তেওঁ ভাষণকালত দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ১.৭ ত্ৰিলিয়নৰ এক বৃহৎ পেকেজ আগবঢ়োৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। এই জৰুৰীকালীন পৰিস্থিতিত আটাইতকৈ ক্ষতিগ্ৰস্থ হ’ব পৰা লোকসকলক আৰ্থসামাজিক সমস্যাসমূহ আঁতৰ কৰিবৰ বাবে জৰুৰীকালীন স্বাস্থ্য পুঁজিৰ বাবে আগবঢ়োৱা ১৫০ বিলিয়ন ধন, অন্যান্য বিভিন্ন আৰ্থিক আৰু নিয়ামক ব্যৱস্থাৰ কথাও বিত্তমন্ত্ৰী সীতাৰমণে উল্লেখ কৰে।

Ministry of Finance
Finance Minister attends the 2nd Extraordinary G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Virtual Meeting
31 MAR 2020 8:15PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman participated in the 2nd Extraordinary G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting under the Saudi Arabian Presidency today, to discuss the impact of COVID-19 pandemic on the global economy and coordinate efforts in response to this global challenge.
Finance Minister appreciated the Saudi Presidency for organizing these meetings which provide opportunity to all G20 members to not only share their individual experiences but also to work in better coordination.
G20 Finance Ministers and Central Bank Governors during the 1st Extraordinary Virtual G20 FMCBG Meeting held on March 23, 2020 had decided to meet virtually on a regular basis to continue discussions on the evolution of the COVID-19 pandemic, including its impact on markets and economic conditions and take further actions to support the economy during and after this phase. This meeting was held to follow up on discussion of the 1st virtual meeting as well as to discuss the follow-up in line with the statement made by G20 Leaders during the G20 Virtual Leaders Summit held on March 26, 2020. During the summit, the Leaders had tasked G20 Finance Ministers and Central Bank Governors to deliver a G20 Action Plan in Response to COVID-19, in close cooperation with relevant international organizations (IOs).
Smt Sitaraman supported the proposed G20 Action Plan and emphasized that such an exercise would provide an opportunity for immense cross learning and critical insights. Referring to the G20 Leaders statement, regarding regulatory and supervisory measures, she emphasised the importance of ensuring that the financial system continues to support and quickly revive the economy
Finance Minister made specific interventions on reviewing and enhancing the IMF toolkit and further expanding the swap line network. She suggested that IMF can develop innovative and ingenious methods to meet COVID-19 related financing requirements given that policy space is severely constrained in most countries in these unprecedented circumstances.
On the issue of swap arrangements, Smt. Sitharaman encouraged IMF to use its existing resources to create a non-stigmatised short-term liquidity swap facility which could be rapidly deployed as and when needed by the countries. She also emphasized upon the need to allow flexibility for countries to engage in new lines of bilateral swap arrangements as per requirements.
During her intervention, Smt. Sitharaman also briefly shared with her G20 counterparts the efforts being made by Government of India to deal with COVID-19 crisis, including the recently announced relief package of INR 1.7 Trillion for the poor, the emergency health fund of INR 150 Billion, along with several other monetary, fiscal and regulatory measures taken to address the economic and social concerns of those most impacted by the crisis.