Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Kokrajhar in Assam
07 FEB 2020 6:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
On stage, the Governor of Assam, my Parliamentarian colleagues, the leaders of various boards and organizations, leaders of various factions of the NDFB present here, other dignitaries, and my brothers and sisters who have come here to bless me in great numbers.
I have come to Assam several times. I have also visited this place. I have been visiting this region for many years and decades. Even after becoming the Prime Minister, I have been coming to see you again and again. But the enthusiasm, which is visible on your face today, is more satisfying than the colourful 'Aronai' and 'Dokhona'.
I have seen many rallies in public and political life, and have addressed several rallies, but never in my life have I ever seen such a huge ocean of peoples. The people who are political experts will definitely say that after independence, this is the greatest ever rally organized today by Vikram, and it has been possible because of you. I could see the sea of humanity from the helicopter. I could see a number of people were standing on that bridge and became afraid that someone might fall.
Brothers and sisters,
You all and the mothers and sisters have come to bless me in such a large number. So my confidence has increased a bit more. Sometimes people talk of hitting with a stick; but nothing can harm Modi, as he has a protective shield in the form of huge blessings from mothers and sisters. I salute you all. Mothers and sisters, my brothers and sisters, my young friends, I have come today to embrace you from the bottom of my heart; I have come here today to give a new confidence to my dear brothers and sisters of Assam. Yesterday, the whole country has seen how you have taken out rallies in every village on motor cycle, and by lighting lamps in the whole area. Perhaps so many lamps are not lighted even during Diwali. I was watching in social media and TV yesterday, these scenes of lamps being lighted up everywhere. The whole country was talking about it. Brothers and sisters, this is not about lighting up thousands and lakhs of lamps, but a new beginning in this important part of the country.
Brothers and sisters,
Today is the day to remember the thousands of martyrs who have sacrificed their lives for the country following their path of duty. Today is the day to remember the contributions of the great leaders like Bodofa Upendranath Brahma and Roopnath Brahma, here. Today, I congratulate everyone - all young friends associated with All Bodo Students Union (ABSU), National Democratic Front of Bodoland (NDFB), who have played a very positive and a vital role for this agreement, the BTC Chief Shri Hagrama Mahilare and the Assam Government. I also congratulate them on behalf of the entire India. Today 130 crore Indians are congratulating you and are thanking you.
Friends,
This day marks the occasion to celebrate the efforts of all of you Bodo fellows, this whole region, society, the gurus, intellectuals, art, and literature of this region. There is an occasion to be proud of. With the support of all of you, this path of permanent peace has been found out. Today is an opportunity for the entire North-East including Assam to welcome a new beginning in the 21st century, a new dawn and a new inspiration! This day is to make resolutions and to strengthen the mainstay of development and trust. Now do not let the darkness of violence to return to this land. Now on this land, blood of any mother's son, daughter, or of a sister's brother, or brother's sister will not be shed ever. There will not be any more violence now. Today those mothers and sisters are also blessing me whose sons used to wander in the jungle with a gun and were under the constant threat of death. Today those sons are able to sleep peacefully placing heads in the mother's lap. I am being blessed by those mothers and sisters. Imagine bullets were used day and night for so many decades. Today a new path has been opened to get rid of that kind of a life. I welcome all of you, the peace-loving Assam, the peace-loving and development-friendly North-East from the bottom of my heart to be a part of the new resolutions of New India.
Friends,
It is a historic moment as a new chapter of peace and development in the North-East is being added. And it is a wonderful coincidence that at a time when the country is celebrating the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, the relevance of this historic event increases further. And it has become an inspiration for the world, besides India, as it gives out a message of leaving the path of violence and choosing the path of Ahimsa. Mahatma Gandhi used to say that whatever we get by following the path of non-violence is acceptable to all. Now many friends in Assam besides accepting democracy, have also accepted the path of peace and non-violence, and have placed the Constitution of India on the forefront.
Friends,
I have been told that today as we are celebrating this historic peace agreement in Kokrajhar, the annual conference of Srimanta Sankardev Sangh is also going on in Golaghat.
मोई मोहापुरुख श्रीमंतो होंकोर देवोलोई गोभीर प्रोनिपात जासिसु।
मोई लोगोत ओधिबेखोन खोनोरु होफोलता कामना कोरिलों !!
I bow down to the great Lord Shankar Dev. I wish the convention all success.
Brothers and sisters,
Shrimant Shankar Dev ji showed the way to enrich the language and literature of Assam as well as the entire India, and the whole world.
It was Shankar Dev Ji who told the whole world including Assam that-
सत्य शौच अहिंसा शिखिबे समदम।
सुख दुख शीत उष्ण आत हैब सम ।।
That is, learn about truth, non-violence, forgiveness etc. Prepare yourself to endure happiness, sorrow, heat or cold. In these ideas, the message of development of the society lies with the development of the individual himself. Today, decades later, this path has been strengthened for the development of the individual and the development of society in this entire region.
Brothers and sisters,
I very much welcome all those who were part of the Bodo Land Movement to join the mainstream of the nation. The expectations and aspirations of everyone associated with the Bodo Land Movement have received the deserved respect after five decades with complete harmony. Each side has jointly imposed a full stop on violence for prosperity and development and lasting peace. My dear brothers and sisters, this entire nation is watching this opportunity. All the TV channels are showing you today because you have created a new history, a new faith in India. You have given a new strength to the path of peace.
Brothers and sisters,
I would like to congratulate all of you that now all the demands related to this movement have been accepted. Now it has ended. The agreements of 1993 and 2003 could not establish peace completely. Now after the historic accord that the central government, Assam government and the organizations associated with the Bodo movement have agreed upon, there is no demand left and now development is the first and the last priority.
Friends,
Trust me; I will never back out from taking steps for you, your sorrows, your hopes, your aspirations, your expectations and for the brighter future of your children. Because I know when you have returned by dropping the guns, leaving the path of bombs and pistols, I know the circumstances under which you must have returned. I can guess that and therefore I will always take care that not a single thorn pricks you in the path of this peace process. Because with this path of peace, respect, love and non-violence, you will see, that the whole Assam will win your hearts; the entire India will win your hearts; because you have chosen the right path.
Friends,
The benefit of this Accord will be extended to the members of Bodo tribe as well as the people of other societies. As the scope for the Bodo Territorial Council's rights under this agreement has been expanded and strengthened more, it is a win-win situation for all. The biggest thing is that peace has won, and humanity has won. You stood up and clapped in my honour. Now I want you to stand up and clap once more, not for me, for peace; I am very grateful to you all for peace.
A commission will also be set up to fix the boundary of the area falling under BTAD under the Accord. The region will get a special development package of Rs 1500 crore, which will greatly benefit districts like Kokrajhar, Chirang, Baksa and Udalguri. This directly means that every right of Bodo tribe, development of Bodo culture, and their protection will be ensured. After this agreement, all kinds of progress in this area, like political, economic and educational, are going to take place.
My brothers and sisters,
The government is now trying to implement Section 6 of the Assam Accord also as soon as possible. I assure the people of Assam that after the report of the committee related to this matter comes, the Central Government will take further action at a rapid pace. We are not those who make false promises. Our nature is to take up responsibility. Therefore, we will resolve the matter of Assam which was in a limbo for several years.
Friends,
Today, in the Bodo region, as new expectations, new dreams, and new spirits have been generated, the responsibility of all of you has increased manifold. I am confident that the Bodo Territorial Council will now develop a new model of development keeping every society in mind here without any discrimination. I am also glad to know that the Assam government has taken some major decisions and has made important schemes regarding Bodo language and culture. I heartily congratulate the State Government. The Bodo Territorial Council, the Government of Assam and the Central Government, now together, will give a new dimension to Sabka Saath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas. Brothers and sisters, this will also strengthen Assam and will strengthen the spirit of 'Ek Bharat Shrestha Bharat'.
Friends,
21st century India has now decided that now we do not have to be bogged down by the problems of the past. Today, the country wants solutions to difficult challenges. There have been many challenges before the country, which have been ignored sometimes due to political reasons, sometimes for social reasons. These challenges have led to violence, instability and mistrust in different areas within the country.
This was going on in the country for decades. The subject of the North East was considered to be something that no one was ready to talk about. Nobody cared if the movements and blockades were taking place. If there was violence, somehow it was controlled and then forgotten. This was the approach followed in North East. I believe that this approach had alienated some of our brothers and sisters of the North-East so much so that they had lost faith in the Constitution and democracy. Thousands of innocent people have been killed in the North East in the past decades; thousands of security personnel were martyred; lakhs were left homeless; lakhs could never see what development meant. Even the previous governments knew, understood, and accepted these facts but had never worked hard to change this situation. They used to think why to meddle with such a big mess? And they left everything at its own fate.
Brothers and sisters,
When national interest is paramount, then the circumstances could not be left like that. The whole subject of North East was sensitive, so we started working with a new approach. We understood the emotional aspect of the different regions of the North East, and their expectations. We interacted with the people living here with a lot of belongingness and fellow-feeling. We instilled confidence. We did not let them feel alienated, or isolated. We neither considered you different, nor regarded your leaders as different. Today, as a result, in the same North East, where, on an average, more than a thousand people used to lose their lives every year due to insurgency, now there is almost complete peace and extremism is coming to an end.
The North East had Armed Forces Special Power Act in almost every region; but after we came to power, most parts of Tripura, Mizoram, Meghalaya and Arunachal Pradesh were freed from AFSPA. The North East in which the entrepreneurs were not ready for investment has now started receiving investments and new ventures.
The North East in which battles used to be fought over separate homelands, now the spirit of 'Ek Bharat Shrestha Bharat' has been strengthened here. In the North East, where thousands of people remained refugees in their own country due to violence, are now being given new facilities to settle here with full respect and dignity. The North East, in which people from the rest of the country were afraid to go, has now started making it their next Tourist Destination.
Friends,
How did this change come? Did it come in just one day? No. This is the result of five years of tireless hard work. Previously the states of North East were seen as Recipients. Today they are seen as an engine of growth. Previously, the states of North East were considered far away from Delhi. Today Delhi is at your doorstep looking for your happiness and taking care of your sorrow. And look at me. I had to talk to my Bodo friends, and the people of Assam, so I did not send a message from Delhi. Rather, I joined you, talked to you personally, sought your blessings and connected with you today. I have ensured that some central government Minister goes to Northeast after every 10-15 days. I have made a roster for them. They must stay there at night, meet people and solve their problems. We will come here and do it. Our colleagues tried to spend more and more time here, meet more and more people, understand their problems, and solve them. Me and my government are constantly being informed about your problems and are making necessary policies at the centre by taking feedback directly from you.
Friends,
During the 13th Finance Commission, 8 states of North East combined received less than 90 thousand crore rupees. After we came to power, in the Fourteenth Finance Commission, it was decided to give out about 3 lakh crore rupees. Compare 90 thousand crore rupees with 3 lakh crore rupees!
More than 3000 kilometers of roads have been built in the North East in the last three-four years. New National Highways have been approved. The entire North East rail network has been converted into broad gauge. Construction of new airports and modernization of old airports in the Northeast is also progressing rapidly.
The North East has so many rivers and abundant water resources, but until 2014 there was only one waterway, just one. Nobody cared for these perennial rivers flowing 365 days. Now work is being done on more than a dozen waterways here. There has also been a focus on strengthening the Northeast's youth through institutions of education, skills and sports. Besides, new hostels have also been set up for the students of North East in Delhi and Bengaluru.
Friends,
The level of work being done today on infrastructure like railway stations, new railway routes, new airports, new waterways, or Internet connectivity, has never been done before. We are trying to complete new projects at a faster pace, in addition to completing the decades-old projects that have been in limbo. These projects that are being completed at a rapid pace will improve connectivity in the North East, strengthen the tourism sector and also create lakhs of new employment opportunities. Just last month, about 9 thousand crore rupees have been approved for the gas grid project in eight states of North East.
Friends,
Infrastructure is not just a network of cement and concrete. It has human impact and makes people feel like someone cares for them. When lakhs of people get connectivity due to the completion of many projects that were in a limbo over decades like Bogibeel bridge; then their confidence in the government increases; which is why the all-round development has played a major role in turning detachment into attachment. There is no longer a feeling of isolation and only a feeling of harmony exists and when there is harmony and attachment, progress starts touching everyone equally. People also get ready to work together. When people get ready to work together, even the biggest of the issues get resolved.
Friends,
One such issue is the rehabilitation of the Bru-Reang tribes. A few days ago, there has been a historic agreement between Tripura and Mizoram to rehabilitate the Bru-Reang tribes forced to live as refugees. Thousands of families will now get their permanent home and a permanent address from this agreement after nearly two and a half decades. A special package will be given by the government to properly settle these friends from the Bru-Reang tribal society.
Friends,
Today, due to the sincere efforts of our government in the country, there is a prevalent feeling in the people that development is possible with a united country. With the same spirit, a few days ago in Guwahati, about 650 cadres of 8 different factions have left the path of violence and have chosen the path of peace. These cadres surrendered themselves with modern weapons, large quantities of explosives and bullets. They have surrendered to non-violence. Now they are being rehabilitated under the Central and State Government schemes.
Friends,
Last year, there was an agreement between the National Liberation Front of Tripura and the government. I believe that agreement was also a very important step. NLFT was banned since 1997. This organization had been following the path of violence for years. Our government started talking to NLFT in the year 2015. We used some mediators to facilitate the process. Shortly thereafter, even these people who believed in bombs, guns and pistols left everything and stopped spreading violence. After a sustained effort, on August 10 last year, the organization agreed to give up arms and follow the Constitution of India by coming into the mainstream. Following this agreement, dozens of NLFT cadres surrendered.
Brothers and sisters,
Assam, the North East and the entire nation have suffered a great loss, because various issues and difficulties were kept pending for votes and political gains.Friends,
A mentality of working against the country is being created through this politics of creating road blockades and inconveniences. The people who encourage such thoughts, trends, and politics neither know India, nor understand the situation in Assam. Assam's association with India is that of heart and soul. Assam live the values of Srimanta Shankar Dev. Srimanta Shankar Dev Ji says-
कोटि-कोटि जन्मांतरे जाहार, कोटि-कोटि जन्मांतरे जाहार
आसे महा पुण्य राशि, सि सि कदाचित मनुष्य होवय, भारत वरिषे आसि !!
That is, a person who has earned virtue continuously for many births, the same person is born in this country of India. This feeling is in every corner of Assam, and, in the people of Assam. Following this spirit, Assam has shed its blood and sweat from the period of India's freedom struggle to India's rebuilding. This is the land of those who sacrificed their lives for our freedom. Today I have come to assure every friend of Assam that the country will neither tolerate, nor forgive the anti-Assam, anti-national mindset and its supporters.
Friends,
These are the forces that are spreading rumours in Assam and North East with full force that after the implementation of the Citizenship Amendment Act i.e. CAA here, people from outside will settle here in Assam. I assure the people of Assam that nothing of this sort will happen.
Brothers and sisters,
I have worked as an ordinary BJP worker among the people of Assam for a long time. I have visited small areas and during my stay; I always used to listen to the lines from popular songs of Bharat Ratna Bhupen Hazarika ji from my friends here. And I have some special attachment with Bhupen Hazarika ji. That is because I was born in Gujarat. And Bhupen Hazarika, Bharat Ratna Bhupen Hazarika was the son-in-law of my Gujarat. We take pride in it. And his son, his children still speak Gujarati and therefore I feel proud. And when I used to hear that…
गोटई जीबोन बिसारिलेउ, अलेख दिवख राती,
अहम देहर दरे नेपाऊं, इमान रहाल माटी ।।
It is a great fortune to receive so much love from the people of a state like Assam and a land like Assam. I know how rich the culture, language, and food of different societies are. I am fully aware of your aspirations, your happiness and sorrows. Just as you have ended all illusions and all demands; and as the Bodo friends have come together; I hope all the illusions of other people will also be over soon.
Friends,
In the last 5 years, the contribution of Assam to the past and the present has been taken to the entire country. For the first time in the national media, the art and culture of the entire North East including Assam, the young talent here, the Sporting Culture of this place have been promoted all over the country and the world. Your affection, your blessings, will continue to inspire me to work in your interest. These blessings will never go in vain because the strength of your blessings is immense. Believe in your power, have faith in this friend of yours and in the blessings of Goddess Kamakhya. The faith and blessings of Maa Kamakhya will take us to new heights of development.
Friends, in the Gita Lord Krishna had told the Pandavas a very important thing and that too in the battlefield. There were weapons in hand and these weapons were being thrown from both sides. Lord Krishna had said from the battlefield, it is in the Gita that-
निर्वैरः सर्वभूतेषु यः मामेति पाण्डव।।
That is, the devotee of mine who does not hate any creature is the one who attains me.
Just imagine! Even in that historic war of Mahabharata, this was the message of Lord Krishna - Do not hate anyone.
I would say to the person in this country even with a slight feeling of hatred to leave the feeling of hatred and enmity.
Come to the mainstream of development with everyone and help to develop everyone. Nothing has ever been achieved by violence, nor is it likely to be achieved any further.
Friends,
I once again congratulate the Bodo community, Assam and North East. And once again my best wishes to this huge mass of people. I do not know whether I will ever get to see such a scene in the future or not. It seems impossible. Perhaps no politician in India had ever got the privilege of receiving such blessings before and I am not sure if any political leader will get such blessings in the future or not. I consider myself very lucky. You are showering so much love and blessings.
This blessing, this love is my inspiration. This gives me the strength to do something for the country all day and all night. I can't express my gratitude to you enough. I can't thank you enough. Now once again, these young men have come forward to leave arms and ammunition to choose the path of non-violence. Trust me; your new life has started. The blessings of the whole country are upon you. The blessings of 130 crore countrymen are upon you. And I want to appeal to those in the North East, in the Naxalite area, and in Jammu and Kashmir, who still have faith in guns, in arms and pistols, come, and let us learn something from the youth of my Bodo community. Take inspiration from them; come back; come back in the main stream; live life and celebrate life. With this one expectation, once again bowing down to this earth and to you all and saluting the great men who live for this land, I end my speech. Thanks a lot!!
Bharat Mata ki Jai!
Say loudly, so that your voice touches the hearts of the 130 crore countrymen -
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Mahatma Gandhi Amar Rahe, Amar rahe!
Mahatma Gandhi Amar Rahe, Amar rahe!
Mahatma Gandhi Amar Rahe, Amar rahe!
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ কোকৰাঝাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 FEB 2020 6:30PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ জয়…
ভাৰত মাতাৰ জয়…
ভাৰত মাতাৰ জয়…
মঞ্চত বিৰাজমান অসমৰ ৰাজ্যপাল, সংসদৰ মোৰ সহযোগী, বিভিন্ন পৰিষদ আৰু সংগঠনৰ সৈতে জড়িত নেতাগণ৷ ইয়াত উপস্থিত এনডিএফবিৰ বিভিন্ন গোটৰ সদস্যগণ, ইয়ালৈ অহা সন্মানীয় মহানুভৱ আৰু বিশাল সংখ্যাত উপস্থিত তথা আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহা মোৰ মৰমৰ ভাই আৰু ভনীসকল৷
মই অসমলৈ বহুবাৰ আহিছো৷ ইয়ালৈও আহিছো৷ এই সমগ্ৰ অঞ্চললৈ মই বহু বৰ্ষজুৰি অহা-যোৱা কৰিছো৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছতো বহুবাৰ আপোনালোকৰ দৰ্শনলৈ আহিছো৷ কিন্তু আজি যি উৎসাহ, যি উদ্দীপনা আপোনালোকৰ মুখমণ্ডলত দেখা পাইছো, সেয়া ইয়াৰ ‘আৰনাই’ আৰু ‘দখনা’ৰ ৰঙীণ পৰিবেশতকৈও অধিক সন্তোষ প্ৰদান কৰিছে৷
ৰাজহুৱা জীৱনত, ৰাজনৈতিক জীৱনত মই বহু সমদল দেখা পাইছো, বহু সমদলত ভাষণ প্ৰদান কৰিছো কিন্তু জীৱনত কেতিয়াও ইমান বিশাল জনসাগৰ প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰা নাই৷ যিসকল লোক ৰাজনৈতিক পণ্ডিত তেওঁলোকে নিশ্চয় ইয়াৰ বিষয়ে কেতিয়াবা নহ’লেও কেতিয়াবা ক’বই যে স্বাধীনতাৰ পিছত হিন্দুস্তানৰ সকলোতকৈ বৃহৎ কোনো ৰাজনৈতিক সমদল হৈছে যদি আজি এই বিক্ৰম আপোনালোকে সিদ্ধ কৰি তুলিছে৷ এয়া আপোনালোকৰ ফলত হৈছে৷ মই হেলিকপ্টাৰৰ পৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো, য’লৈ চকু যায়, ত’তেই মানুহ৷ মই প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো যে সেই দলংখনত যিমান মানুহ থিয় দি আছে, কোনোবা যদি পৰি যায়, বৰ দুখ পাম মই৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আপোনালোকে ইমান বৃহৎ সংখ্যাত যেতিয়া আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহছে, ইমান বৃহৎ সংখ্যাত মাতৃ-ভগ্নীসকলে আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছে৷ মোৰ বিশ্বাস আগতকৈও অধিক বৃদ্ধি হৈছে৷ কেতিয়াবা কেতিয়াবা মানুহে লাঠিৰে মৰাৰ কথা কয়৷ কিন্তু যিজন মোদীয়ে ইমান বৃহৎ সংখ্যাত মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ সুৰক্ষা কৱচ লাভ কৰিছে তেওঁৰ কিহৰ ভয়৷ মই আপোনালোক সকলোকে সেৱা জনাইছো৷ মাতৃ-ভগ্নীসকল, মোৰ ভাই-ভনীসকল, মোৰ যুৱবন্ধুসকল, আজি মই আপোলোকৰ সৈতে হৃদয়েৰে আলিংগন কৰিবলৈ আহিছো, অসমৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকলক এক নতুন বিশ্বাস প্ৰদান কৰাৰ বাবে আহিছো৷ কালি সমগ্ৰ দেশে প্ৰত্যক্ষ কৰিলে যে কিদৰে গাঁৱে-গাঁৱে আপোনালোকে মটৰ চাইকেলৰ সমদল উলিয়ালে, সমগ্ৰ অঞ্চলতে চাকি জ্বলাই দিপাৱলী উদযাপন কৰিলে৷ বোধহয়, দিপাৱলীৰ সময়তে ইমান চাকি জ্বলোৱা নহয়, মই আচৰিত হৈছো৷ মই কালি দেখিছিলো যে ছ’চিয়েল মিডিয়াতো আপোনালোকৰ চাকি জ্বলোৱা আলোকচিত্ৰ দেখা পোৱা গৈছিল৷ টিভিতো দেখা পাইছিলো৷ সমগ্ৰ হিন্দুস্তানে আপোনালোকৰেই চৰ্চা কৰি আছিল৷ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এয়া কোনো হাজাৰ, লাখ চাকি জ্বলোৱাৰ পৰিঘটনা নহয়, বৰঞ্চ এয়া হ’ল দেশৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূ-ভাগত এক নতুন পোহৰ, নতুন প্ৰভাতৰ সূচনা হোৱাৰ পৰিঘটনা৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আজিৰ দিনটো সেই হাজাৰজন শ্বহীদক স্মৰণ কৰাৰ দিন যিসকলে দেশৰ বাবে নিজৰ কৰ্তব্যৰ সময়ত প্ৰাণ আহুতি দিছিল৷ আজিৰ দিনটো বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্ম, ৰূপনাথ ব্ৰহ্মৰ দৰে সক্ষম নেতৃত্বক স্মৰণ কৰা দিন, তেওঁলোকক সেৱা জনোৱাৰ দিন৷ আজি দিনটো এই চুক্তিৰ বাবে ধনাত্মক ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা আবছু, এনডিএফবি, বিটিচি চীফ শ্ৰী হ্ৰাগামা মহিলাৰী আৰু অসমৰ চৰকাৰৰ দায়ৱদ্ধতাক প্ৰশংসা কৰাৰ দিন৷ সমগ্ৰ দেশে আপোনালোকক অভিনন্দন জনাইছে৷ আজি ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ই আপোনালোকক অভিনন্দন জনাইছে৷ আপোনালোকক ধন্যবাদ জনাইছে৷
বন্ধুসকল, আজিৰ দিনটো, আপোনালোক সকলো বড়ো বন্ধুৰ এই সমগ্ৰ এলেকা, প্ৰতিটো সমাজ আৰু ইয়াৰ গুৰুজন, বৌদ্ধিকজন, কলা, সাহিত্যিকসকলক প্ৰয়াসক উদযাপিত কৰাৰ দিন, গৌৰৱগান কৰাৰ দিন৷ আপোনালোক সকলোৰে সহযোগিতাৰ দ্বাৰাই স্থায়ী শান্তিৰ পথ বাহিৰ হৈছে৷ আজিৰ দিনটো অসমসহিতে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে একবিংশ শতিকাৰ নতুন আৰম্ভণি, এক নতুন প্ৰভাতৰ, এক নতুন প্ৰেৰণাক স্বাগতম জনোৱাৰ অৱকাশ হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ আজিৰ দিনটো এয়া সংকল্প লোৱাৰ দিন যে বিকাশ আৰু বিশ্বাসৰ মুখ্যধাৰাক শক্তিশালী কৰিব লাগিব৷ এতিয়া হিংসাৰ অন্ধকাৰক এই ভূমিলৈ ঘূৰি আহিবলৈ দিব নালাগিব৷ এতিয়া এই ভূমিৰ যিকোনো মাতৃৰ পুত্ৰৰ, যিকোনো ভগ্নীৰ ভাতৃৰ ৰক্তক্ষৰণ নহ’ব, হিংসা নহ’ব৷ আজি সেই মাতৃসকলেও মোক আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিছে যিসকলৰ পুত্ৰসকলে কান্ধত বন্দুক লৈ হাবিয়ে-বননিয়ে ঘূৰি ফুৰিছিল৷ সদায়েই মৃত্যুক সাঁৱটি ঘূৰি ফুৰিছিল৷ আজি তেওঁলোকে নিজৰ মাকৰ কোলাত মুৰ থৈ শান্তিৰে টোপনি যাব পাৰিছে৷ মই সেই মাতৃৰ পৰা আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো, সেই ভগ্নীৰ পৰা আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো৷ কল্পনা কৰক, ইমান দশকজুৰি ইয়াত দিনে-ৰাতিয়ে গুলী চলি আছিল৷ আজি সেই জীৱনৰ পৰা মুক্তি পোৱাৰ পথ মুকলি হৈছে৷ মই নতুন ভাৰতৰ নতুন সংকল্পত আপোনালোক সকলোকে, শান্তিপ্ৰিয় অসমৰ, শান্তি আৰু বিকাশপ্ৰিয় উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক হৃদয়ৰ পৰা স্বাগতম জনাইছো, অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি আৰু বিকাশৰ নতুন অধ্যায় সংযোজিত হোৱাটো এক ঐতিহাসিক বিষয়৷ এনে সময়তে এয়া অতিশয় সুখৰ কথা যে দেশে মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০তম জয়ন্তী পালন কৰাৰ সময়তে এই চুক্তিয়ে বিশেষ তাৎপৰ্য বহন কৰিছে৷ আৰু এয়া কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয় বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে হিংসাৰ পথ ত্যাগ কৰি অহিংসাৰ পথ বাচি লোৱাৰ এক প্ৰেৰণাৰ স্থল হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ মহাত্মা গান্ধীয়ে কৈছিল যে অহিংসাৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈ আমি যি ফলাফল লাভ কৰো সেয়া সকলোৰে স্বীকাৰ্য হয়৷ এতিয়া অসমত অনেক বন্ধুৱে শান্তি আৰু অহিংসাৰ পথ স্বীকাৰ কৰাৰ লগতে গণতন্ত্ৰকো স্বীকাৰ কৰি লৈছে, ভাৰতৰ সংবিধানকো স্বীকাৰ কৰি লৈছে৷
বন্ধুসকল, মোক কোৱা হৈছে যে আজি যেতিয়া কোকৰাঝাৰত এই ঐতিহাসিক শান্তি চুক্তি উদযাপিত কৰিবলৈ আমি একত্ৰিত হৈছো, সেই সময়তে গোলাঘাটত শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ সংঘৰ বাৰ্ষিক সন্মিলনো উদযাপন কৰা হৈছে৷
মই মহাপুৰুষ শ্ৰীমন্ত শংকৰ দেৱলৈ গভীৰ প্ৰণিপাত জনাইছো৷ মই লগতে অধিৱেশনখনৰো সফলতা কামনা কৰিলো!!
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱে অসমৰ ভাষা আৰু সাহিত্য সমৃদ্ধ কৰাৰ লগতে সমগ্ৰ ভাৰতক, সমগ্ৰ বিশ্বকে আদৰ্শ জীৱন অতিবাহিত কৰাৰ পথ প্ৰদৰ্শিত কৰিছে৷
শংকৰদেৱে অসমসহিতে সমগ্ৰ বিশ্বক এইবুলি কৈছিল যে-
সত্য শৌচ অহিংসা শিখিবে সমদম
সুখ দুখ শীত উষ্ণ অতঃ হৈব সম৷৷
অৰ্থাৎ সত্য, শৌচ, অহিংসা আদি শিক্ষা প্ৰাপ্ত কৰক৷ সুখ, দুখ, গৰম, শীত আদি সহন কৰাৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰক৷ তেওঁৰ সেই চিন্তাধাৰাত ব্যক্তিৰ নিজৰ বিকাশৰ সৈতে সমাজৰ বিকাশৰ ভাৱধাৰাও অন্তৰ্নিহিত হৈ আছে৷ আজি ইমান দশকৰ পিছতো এই সমগ্ৰ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিৰ বিকাশৰ, সমাজৰ বিকাশৰ এই পথেই সৱলীকৃত হৈ আছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, মই বড়োলেণ্ড আন্দোলনৰ অংশীদাৰ সকলোকে ৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যধাৰাৰ সৈতে অন্তৰ্ভুক্ত হোৱাৰ বাবে স্বাগতম জনাইছো৷ পাঁচটা দশকৰ পিছত সম্পূৰ্ণ সৌহাৰ্দ্যৰ সৈতে বড়োলেণ্ড আন্দোলনৰ সৈতে জড়িত সকলো লোকৰ আশা আৰু আকাংক্ষাই সন্মান লাভ কৰিছে৷ প্ৰতিটো পক্ষই একত্ৰিতভাৱে স্থায়ী শান্তিৰ বাবে, সমৃদ্ধি আৰু বিকাশৰ বাবে হিংসাত পূৰ্ণ বিৰাম লগাইছে৷ মই দেশক এয়াও জনাব বিচাৰো, কিয়নো মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, সমগ্ৰ ভাৰতে এয়া প্ৰত্যক্ষ কৰি আছে৷ সকলো টিভি চেনেলে আজি ইয়াত নিজৰ কেমেৰা লগাই বহি আছে৷ কাৰণ আপোনালোকে এক নতুন ইতিহাস ৰচনা কৰিছে৷ ভাৰতত এক নতুন বিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰিছে৷ শান্তিৰ পথ আপোনালোকে সৱলীকৰণ কৰিছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাব বিচাৰিচো কিয়নো এই আন্দোলনৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো দাবী পূৰণ কৰা হৈছে৷ ১৯৯৩ চনত যি চুক্তি সম্পন্ন হৈছিল, ২০০৩ চনত যি চুক্তি সম্পন্ন হৈছিল, তাৰ পিছতো সম্পূৰ্ণ ৰূপে স্থায়ী শান্তি স্থাপন হোৱা নাছিল৷ এতিয়া কেন্দ্ৰ চৰকাৰ, অসম চৰকাৰ আৰু বড়ো আন্দোলনৰ সৈতে জড়িত সংগঠনসকলে যি ঐতিহাসিক চুক্তিত সন্মতি প্ৰদান কৰিছে, য’ত স্বাক্ষৰিত কৰিছে, ইয়াৰ পিছত আৰু একো দাবী বাদ পৰি ৰোৱা নাই আৰু এতিয়া বিকাশেই হ’ল প্ৰথম আৰু অন্তিম অগ্ৰাধিকাৰ৷
বন্ধুসকল, মোক বিশ্বাস কৰক, মই আপোনালোকৰ সুখ-দুখ, আপোনালোকৰ আশা-আকাংক্ষা, আপোনালোকৰ সন্তানৰ উজ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে যি কৰিব পাৰো তাকেই কৰিম৷ কিয়নো মই জানো যে বন্দুক, পিস্তল পৰিত্যাগ কৰি আপোনালোক যেতিয়া উভতি আহিছে, কি পৰিস্থিতিত আপোনালোক উভতি আহিছে মই জানো৷ আৰু সেইবাবে এই শান্তিৰ পথত যাতে কোনো বাধা নাথাকে তাৰ চিন্তা মই কৰিম৷ কাৰণ এই শান্তিৰ পথ প্ৰেম আৰু আদৰৰ পথ, এই অহিংসাৰ পথে আপোনালোকৰ হৃদয় জয় কৰিব৷ সমগ্ৰ ভাৰতে আপোনালোকৰ হৃদয় জয় কৰিব৷ কাৰণ আপোনালোক শুদ্ধ পথ বাচনি কৰিছে৷
বন্ধুসকল, এই চুক্তিৰ লাভ বড়ো জনজাতিৰ বন্ধুসকলৰ সৈতে সমাজৰ আন অংশইও লাভ কৰিব৷ কাৰণ এই চুক্তিৰ অধীনত বিটিচিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি হ’ব, সৱলীকৃত হ’ব৷ এই চুক্তিৰ দ্বাৰা সকলোৰে বিজয় হৈছে৷ আৰু তাতোকৈ ডাঙৰ কথা হ’ল শান্তিৰ জয় হৈছে, মানৱতাৰ জয় হৈছে৷ এতিয়া আপোনালোকে থিয় হৈ, হাত-চাপৰি বজাই মোৰ সন্মান কৰিলে, মই বিচাৰিছো যে আপোনালোকে থিয় হৈ পুনৰ হাত-তালি বজাওক, মোৰ বাবে নহয়, শান্তিৰ বাবে৷ মই আপোনালোকৰ ওচৰত বিশেষভাৱে কৃতজ্ঞ৷
চুক্তি অনুসৰি BTAD ত ভিতৰত থাকিবলগীয়া এলেকাৰ সীমা নিৰ্ধাৰণৰ বাবে এক আয়োগো গঠন কৰা হ’ব। এই অঞ্চলৰ উন্নয়ণৰ বাবে ১৫০০ কোটি টকাৰ এক বিশেষ পেকেজো আগবঢ়োৱা হ’ব। এই পেকেজৰ দ্বাৰা লাভৱান্বিত হ’ব কোকৰাঝাৰ, চিৰাং, বাক্সা আৰু ওদালগুৰিৰ দৰে জিলা। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে বড়ো জনজাতিৰ প্ৰতিটো অধিকাৰৰ লগতে বড়ো সংস্কৃতিৰ বিকাশ সুনিশ্চিত হ’ব, সংৰক্ষিত হ’ব। এই চুক্তিৰ পিছতে এই অঞ্চলত ৰাজনৈতিক, আৰ্থিক, শৈক্ষিক সকলো দিশতে প্ৰগতি আহিব।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীহঁত, এতিয়া চৰকাৰৰ এটাই মাথো প্ৰয়াস যে যথাসম্ভৱ তৎকালীনভাৱে অসম চুক্তিৰ ৬ নং দফা ৰূপায়ন কৰা। মই অসমবাসীক আশ্বস্ত কৰিবলৈ বিচাৰিছো যে এই সম্বন্ধীয় কমিটিৰ প্ৰতিবেদন অহাৰ পিছত কেন্দ্ৰ চৰকাৰে আৰু ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰিব। আমি কাম পেলাই থোৱা মানুহ নহয়। দায়িত্বশীলতাৰে কাম কৰা স্বভাৱৰ মানুহ আমি। এইবাবেই বহু বছৰ ধৰি অসমৰ যিবোৰ কথা নিস্পত্তি নোহোৱাকৈ পৰি আছিল সেইবোৰ আমি পূৰণ কৰিহে এৰিম।
বন্ধুসকল, আজি বড়ো ভূমিত নতুন আশাৰ সঞ্চাৰ হৈছে, নতুন সপোনৰ জন্ম হৈছে, গতিকে তাৰ সমান্তৰালকৈ আপোনালোক সকলোৰে দায়িত্বও বৃদ্ধি পালে। মোৰ বিশ্বাস যে Bodo Territorial Council এ এতিয়াৰে পৰা ইয়াৰ সকলো সমুদায়কে লগত লৈ, কোনো বিভেদ নৰখাকৈ, সকলোকে লগত লৈ বিকাশৰ এক ন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিব। মই এই কথা জানি নথৈ আনন্দিত হৈছো যে অসম চৰকাৰে বড়ো ভাষা আৰু সংস্কৃতিক লৈ এলানি গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে আৰু বৃহৎ আঁচনি হাতত লৈছে। এই বাবে মই ৰাজ্য চৰকাৰক আন্তৰিকতাৰে ধন্যাবাদ জ্ঞাপন কৰিছো। বড়ো টেৰিটৰিয়েল কাউন্সিল, অসম চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰ চৰকাৰ, এই তিনিও এতিয়া একত্ৰিত হৈ ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ আৰু সবকা বিশ্বাস’ৰ মূলমন্ত্ৰক বাস্তৱিক ৰূপ প্ৰদান কৰিব। মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল, ইয়াৰ দ্বাৰা অসমো সবলীকৃত হ’ব আৰু এক ভাৰত – শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ধাৰণাও আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব।
বন্ধুসকল, ২১ শতিকাৰ ভাৰতে এতিয়া দৃঢ় নিৰ্ণয় কৰি লৈছে যে এতিয়া আৰু আমি অতীতৰ সমস্যাক লৈ চিন্তান্বিত হৈ নাথাকো। আজি দেশে জটিলৰ পৰা জটিলতৰ সমস্যা সাহসেৰে সমাধান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে। দেশৰ সমূখত যিমানেই সমস্যা বা প্ৰত্যাহ্বান নাথাকক কিয়, তাক ৰাজনৈতিক কাৰণৰ বাবে বা কেতিয়াবা সামাজিক কাৰণৰ বাবেও অগ্ৰাহ্য কৰা নহয়। এই প্ৰত্যাহ্বানবোৰে দেশৰ ভিতৰচোৱাত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত হিংসা, অস্থিৰতা আৰু অবিশ্বাসক উদগনি যোগাইছে।
দশক দশক ধৰি দেশ এনেদৰেই চলি আহিছে। উত্তৰ-পূৱৰ বিষয়বোৰ এনেধৰণে ধৰা হৈছিল যে, এইবোৰ বিষয়ত কোনেও হাতো লগাবলৈ বিচৰা নাছিল। আন্দোলন হৈছে, হৈ থাকক, পথ অৱৰোধ হৈছে, হৈ থাকক, হিংসা হৈছে, কোনোপধ্যে ইয়াক দমন কৰা হওঁক, এনেধৰণৰ মনোভাৱ আছিল উত্তৰ-পূৱৰ ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতি। মই স্বীকাৰ কৰো যে এনে মনোভাৱে উত্তৰ-পূৱৰ আমাৰ কিছু ভাই-ভনীক ইমানেই আঁতৰলৈ ঠেলি পঠিয়ালে যে ভাৰতৰ সংবিধান আৰু গণতন্ত্ৰৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ বিশ্বাস নাইকিয়া হ’বলৈ ল’লে। বিগত কেইটামান দশকত উত্তৰ-পূৱত হেজাৰ হেজাৰ নিৰীহ নিৰ্দোষ লোকৰ মৃত্যু হ’ল, হেজাৰ হেজাৰ সুৰক্ষা কৰ্মী নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ মৃত্যু হ’ল, বহু লোক গৃহহাৰা হ’ল, লক্ষ লক্ষ লোকে বিকাশ কাক কয়, সেয়া নুবুজাকৈয়েই ৰৈ গ’ল। এয়া সঁচা কথা যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহেও জানিছিল, বুজিছিল, স্বীকাৰো কৰিছিল, কিন্তু এনে পৰিস্থিতিলৈ কেনেদৰে পৰিৱৰ্তন আনিব লাগিব, তাৰ বাবে কেতিয়াও কষ্ট কৰা নাছিল। ইমান ডাঙৰ সমস্যাত কোনে হাত লগাব, এনেদৰেই চ্লি থাকিবলৈ দিয়ক, এনেদৰেই ভাবিছিল লোকে।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল, ৰাষ্ট্ৰহিত যেতিয়া সৰ্বোপৰি হৈ পৰে, তেতিয়া এনে পৰিস্থিতিবোৰক এনেদৰেই থাকিবলৈ দিব নোৱাৰি। উত্তৰ-পূৱৰ সমগ্ৰ বিষয়ৰাজি অতি স্পৰ্শকাতৰ আছিল, সংবেদনশীল আছিল, সেইবাবেই আমি নতুন চিন্তাধাৰাৰে কাম কৰিবলৈ ললো। আমি উত্তৰ-পূৱৰ বিভিন্ন এলেকাৰ ভাৱনাত্মক দিশবোৰৰ সূক্ষ্ম অধ্যয়ন কৰিলো, তেওঁলোকৰ আশা-আকাঙ্ঘাবোৰৰ বিষয়ে বুজিলো। ইয়াত বসবাস কৰা লোকসকলৰ সৈতে আত্মিকতাৰে কাম কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিবলৈ ললো। তেওঁলোকৰ মনত বিশ্বাস আনি দিয়াৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ল। তেওঁলোকক আপোন মানি ললো, তেওঁলোকেও আপোন বুলি আদৰি ল’লে। আজি এই পদক্ষেপৰেই ফলাফল যে পূৰ্বে প্ৰতিবছৰে উত্তৰ-পূৱত গড়ে এহেজাৰ লোকে প্ৰাণ হেৰুৱাবলগীয়া পৰিস্থিতি সলনি হৈ ইয়াত উগ্ৰবাদৰ সমস্যা সমাধান হ’ল আৰু শান্তি উভতি আহিল।
যি উত্তৰ-পূৱত প্ৰায় প্ৰতিটো অঞ্চলতেই Armed Forces Special Power Act প্ৰযোজ্য হৈ আছিল, এতিয়া আমি শাসনলৈ অহাৰ পিছতত্ৰিপুৰা, মিজোৰাম, মেঘালয় আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ অধিকাংশ ঠাই AFSPA ৰ পৰা মুক্ত হৈ পৰিছে। যি উত্তৰ-পূৱত উদ্যোগীসকল বিনিয়োগৰ বাবে প্ৰস্তুত নাছিল, সেই উত্তৰ-পূৱতেই এতিয়া বিনিয়োগ আৰম্ভ হৈছে, ন উদ্যমেৰে মানুহে কাম কৰিবলৈ লৈছে।
যি উত্তৰ-পূৱত নিজ নিজ গৃহভূমিৰ বাবে মানুহৰ মাজত যুদ্ধ হৈছিল, সেই উত্তৰ-পূৱতেই এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ভাৱনা শক্তিশালী হৈ পৰিছে। যি উত্তৰ-পূৱত হিংসাৰ বাবে নিজ দেশতে শৰণাৰ্থী হৈ পৰিছিল মানুহ, এতিয়া ইয়াত মানুহে সসন্মানে আৰু মৰ্যাদাৰে সুবিধা লাভ কৰিবলৈ লৈছে। যি উত্তৰ-পূৱলৈ দেশৰ আন আন প্ৰান্তৰ লোক যাবলৈ ভয় কৰিছিল, সেই উত্তৰ-পূৱক এতিয়া Next Tourist Destination হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কাম হাতত লোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল, এই পৰিৱৰ্তন কেনেদৰে আহিল? এদিনতে আহিছে নেকি? নিশ্চয় নহয়। পাচ বছৰৰ ধাৰাবাহিক পৰিশ্ৰমৰ ফলতে এয়া সম্ভৱ হৈছে। পূৰ্বে উত্তৰ-পূৱৰ ৰাজ্যসমূহক কেৱল গ্ৰহণকাৰী ৰাজ্য হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল, আৰু তাৰ পৰিৱৰ্তে আজি উত্তৰ-পূৱক বিকাশৰ স্ৰোত হিচাপে গণ্য কৰা হয়। পূৰ্বে উত্তৰ পূৱৰ ৰাজ্যসমূহক দিল্লীৰ পৰা বহু দূৰৈৰ ৰাজ্য বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। আৰু আজি দিল্লী আপোনাৰ দুৱাৰদলিলৈ আহি নিজেই কাম কৰিছে, আপোনালোকৰ সুখ-দুখৰ সমভাগী হৈছে।
মোলৈকে চাওঁক…বড়ো ভাইসকলৰ সৈতে, অসমবাসীৰ সৈতে মোৰ কথা পাতিবলগীয়া আছিল, আৰু সেইবাবে মই আজি আপোনালোকৰ কাষলৈ নিজেই আহিছো, দিল্লীৰ পৰা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰা নাই। তাৰ পৰিৱৰ্তে আপোনালোকৰ চকুত চকু থৈ, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ লৈ আপোনালোকৰ সৈতে জড়িত হৈছো। নিজৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকলৰ বাবে সময়সূচী প্ৰস্তুত কৰি আমি এইটো সুনিশ্চিত কৰিছো যে প্ৰতি ১০-১৫ দিনত কেকন্দ্ৰ চৰকাৰৰ কোনোবা নহয় কোনোবা মন্ত্ৰী উত্তৰ-পূৱলৈ অৱশ্যেই আহিব। ৰাতি ইয়াতেই থাকিব, ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে কথা-বতৰা পাতিব, সমস্যাৰ সমাধান আনিব। ইয়ালৈ আহি কাম কৰিব, সেয়া আমি কৰি দেখুৱাইছো। আমাৰ সতীৰ্থসকলে প্ৰয়াস কৰিছে যে তেওঁলোকে যথাসম্ভৱ ইয়াত সময় কটাব, যথাসম্ভৱ মানুহৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰিব, তেওঁলোকৰ সমস্যা বুজিবলৈ যত্ন কৰিব, সমাধান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিব। মই আৰু মোৰ চৰকাৰে ধাৰাবাহিকভাৱে আপোনালোকৰ মাজলৈ আহি আপোনালোকৰ সমস্যাবোৰ বুজিবলৈ যত্ন কৰিছো, আপোনালোকৰ মতামত লৈ কেন্দ্ৰ চৰকাৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰি আছে।
বন্ধুসকল, ত্ৰয়োদশ বিত্ত আয়োগৰ সময়ছোৱাত উত্তৰ-পূৱৰ ৮ খন ৰাজ্য মিলাই লৈ ৯০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও কম ধনৰাশি লাভ কৰিছিল। চতুৰ্দশ আয়োগত আমি কেন্দ্ৰলৈ অহাৰ পিছত এই ধনৰাশি বৃদ্ধি হৈ ৩ লাখ কোটি টকা হ’লগৈ। আপোনালোকেই মন কৰক, ক’ত ৯০ হাজাৰ কোটি আৰু ক’ত ৩ লাখ কোটি টকা।
বিগত তিনি-চাৰি বছৰত উত্তৰ-পূৱত ৩০০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক দৈৰ্ঘ্যৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথলৈ অনুমোদন প্ৰদান কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৱৰ সমগ্ৰ ৰে’ল নেটৱৰ্কক ব্ৰডগজলৈ পৰ্যবসিত কৰা হৈছে। পূৰ্বোত্তৰত নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ আৰু পুৰণি বিমানবন্দৰবোৰৰ আধুনিকীকৰণৰ কাম ক্ষীপ্ৰতাৰে কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূৱত ইমান নদী আছে, ইমানবোৰ জল সম্পদ আছে, কিন্তু ২০১৪ চনলৈ ইয়াত কেৱল এটাহে জল পথ আছিল। বছৰৰ ৩৬৫ টা দিনেই জলমগ্ন হৈ থকা নদীবোৰ চাওতা কোনো নাছিল। আজি ইয়াত ১২ টাতকৈও অধিক জল পথৰ ওপৰত কাম চলি আছে। পূৰ্বোত্তৰৰ শিক্ষা, দক্ষতা আৰু ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত ন ন প্ৰতিষ্ঠানৰ সংযোজনেৰে ইয়াক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, উত্তৰ-পূৱৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে দিল্লী আৰু বেংগালুৰুত নতুন ছাত্ৰনিবাস নিৰ্মাণৰো কাম হাতত লোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল, ৰেলৱে ষ্টেশ্যনেই হওঁক, নতুন ৰে’লপথেই হওঁক, নতুন বিমানবন্দৰ হওঁক, নতুন জলপথ হওঁক অথবা Internet connectivity হওঁক, আজি যিটো হাৰত উত্তৰ-পূৱত কাম সম্পন্ন হৈছে, এনেদৰে ইয়াৰ পূৰ্বে কেতিয়াও কাম সম্পন্ন হোৱা নাছিল। দশক দশক ধৰি পৰিত্যক্ত হৈ থকা বিভিন্ন প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰাৰ উপৰিও ন ন প্ৰকল্পৰ কামো তৎপৰতাৰে সম্পন্ন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। ক্ষীপ্ৰতাৰে সম্পূৰ্ণ হৈ থকা এইবোৰ প্ৰকল্পই উত্তৰ-পূৱত যোগাযোগ ব্যৱস্থাক এক অনন্য ৰূপ প্ৰদান কৰিব, পৰ্যটন ক্ষেত্ৰক টনকিয়াল কৰিব আৰু লক্ষ লক্ষ নিয়োগৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰিব। বিগত মাহত, উত্তৰ-পূৱৰ আঠখন ৰাজ্যত চলিবলগীয়া গেছ গ্ৰিড প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰায় ৯ হাজাৰ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল, আন্তঃগাঁথনি কেৱল চিমেণ্ট আৰু কংক্ৰিটৰ অৰণ্য নহয়। ইয়াৰ মানৱীয় প্ৰভাৱ আছে আৰু ইয়াৰ যোগেদি মানুহৰ এনে অনুভৱ হয় যে কোনোবাই তেওঁলোকৰ যতন লৈছে, তেওঁলোকৰ খবৰ ৰাখিছে। যেতিয়া বগীবিল দলংৰ লেখীয়া প্ৰকল্প দশক দশক ধৰি অসম্পূৰ্ণ হৈ পৰি থকা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈ উঠে তেতিয়াই লক্ষ লক্ষ লোকে লাভ কৰে যোগাযোগৰ অনন্য ব্যৱস্থা, আৰু তেতিয়াই চৰকাৰৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ আস্থা জন্মে। বিশ্বাস জন্ম, ইয়াৰ বাবেই বিকাশৰ অনবদ্য ক্ষীপ্ৰতাসম্পন্ন কামবোৰে মানুহৰ বিচ্ছিন্নতাবাদী মনোভাৱক ইচ্ছাৰ প্ৰতি ধাবিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভুমিকা পালন কৰিছে। এতিয়া বিচ্ছিন্নতাবাদ নহয়, ইচ্ছা জাগে। আৰু যেতিয়াই ইচ্ছা জাগে, ধাউতি বাঢ়ে, যেতিয়াই প্ৰগতি সকলোৰে বাবে সমানে অগ্ৰসৰ হয়, তেতিয়াই মানুহে একেলগে কাম কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত হৈ পৰে। আৰু যেতিয়াই মানুহে একেলগে কাম কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত হৈ পৰে, তেতিয়াই বৃহৎ কামৰ সমাধানৰ উপায় ওলাই পৰে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ইমানবোৰ নদ-নদী আছে, ৩৬৫দিন পানীৰে ভৰি থকা জল-ভাণ্ডাৰ আছে, অথচ ২০১৪চন পৰ্যন্ত এইটো অঞ্চলত ‘ৱাটাৰ-ৱে আছিল মাত্ৰ এটা। আচলতে এই দিশত কোনেও বিশেষ গুৰুত্বই দিয়া নাছিল। কিন্তু আজিৰ তাৰিখত অঞ্চলটোত এক ডৰ্জনৰো ওপৰ’‘ৱ্টাৰ ৱে’-ৰ কাম চলি আছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ আৰু ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত সংস্থান দিয়াৰ বাবে বিশেষ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে দিল্লী আৰু বাংগালোৰত আচুতীয়াকৈ ছাত্ৰাবাস নিৰ্মাণৰ কাম অব্যাহত আছে।
বন্ধুসকল, ৰে’ল পথেই হওক, বিমান বন্দৰ অথবা নতুন ৱাটাৰ ৱে কিম্বা ইণ্টাৰনেট সংযোগৰ ব্যস্থাই হওক আজিৰ তাৰিখত অঞ্চলটোত যিমান কাম চলি আছে ইয়াৰ আগতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল। দ্ৰুত গতিত সম্পাদিত হৈ থকা এইবোৰ প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিলেই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু অধিক উন্নত হোৱাৰ লগতে পৰ্যটন খণ্ডৰোবিশেষ উত্তৰণ সম্ভৱ হৈ উঠিব। কেৱল এয়াই নহয় অঞ্চলটোৰ যুৱ-প্ৰজন্মৰ বাবে লাখৰ ঘৰত কৰ্ম-সংস্থানৰ সুযোগ ওলাব। শেহতীয়া ভাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যকে সামৰি ৰূপায়ণ হ’ব লগা গেছ-গ্ৰীড প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰায় ৯হাজাৰ কোটি টকাৰ পুঁজি আৱণ্টিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল, আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কেৱল চিমেণ্ট আৰু কংক্ৰিটৰ এসোপা জংঘলেই নহয়। ইয়াৰ এক মানৱীয় প্ৰভাৱো থাকে আৰু ইয়াৰ বাবেই মানুহে তেওঁলোকৰ বাবেও যে কোনোবাই ভাবে সেয়া উপলব্ধি কৰিব পাৰে। যেতিয়া বগীবিল দলঙৰ দৰে দীৰ্ঘ দিনে আধৰুৱা হৈ ৰোৱা প্ৰকল্পবোৰৰ কাম দ্ৰুতগতিত সম্পন্ন হ’বলৈ ধৰে তেতিয়া চৰকাৰৰ ওপৰত জন-সাধাৰণে বিশ্বাস কৰিবলৈ ধৰে। এই বিশ্বাসে ভৰষা বঢ়াই আৰু সৰ্বসাধাৰণ জনতাইও প্ৰগতিৰ বাবে চৰকাৰে লোৱা উদ্যোগত হাত উজান দিবলৈ আগবাঢ়ি আহে। আৰু যেতিয়া ৰাইজে বল দিয়ে তেতিয়া অসম্ভৱো সম্ভৱ হৈ উঠে।
বন্ধুসকল, ব্ৰু আৰু ৰিয়াং জনজাতিৰ পুনৰ-সংস্থাপনৰ কথাটোও এনেকুৱা এটা প্ৰসংগই আছিল। মিজোৰাম আৰু ত্ৰিপুৰাৰ সীমান্তবৰ্তী এলেকাত নিতান্ত অঘৰী জীৱন কটাবলৈ বাধ্য হোৱা এইসকল লোকৰ পুনৰ সংস্থাপনৰ বাবে শেহতীয়া ভাবেএক ঐতিহাসিক চুক্তি সম্পাদিত কৰা হ’ল। ইয়াৰ দ্বাৰা ব্ৰু আৰু ৰিয়াং জনজাতিৰ বন্ধুসকলৰ এক স্থায়ী ঠিকনা নিশ্চিত হ’ল। এইসকল বন্ধুৰ বাবে চৰকাৰে অচিৰেই এক বিশেষ পেকেজ প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰৰ আন্তৰিক প্ৰয়াসৰ সুবাদতে অলপতে গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত এক অনুষ্ঠান ৮টা সংগঠনৰ ৬শৰো অধিক সদস্যই উগ্ৰবাদ পৰিত্যাগ কৰি শান্তিৰ পথলৈ উভতি আহিছে। তেওঁলোকে আধুনিক মাৰণাস্ত্ৰৰ বিশাল ভাণ্ডাৰৰ সৈতে আত্ম-সমৰ্পণ কৰিছে। তেওঁলোকে অহিংসাৰ পথ গ্ৰহণ কৰাৰ পণ লৈছে। এতিয়া তেওঁলোকক ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে যুগুতোৱা আঁচনিৰ আধাৰত পুনৰ সংস্থাপিত কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল, যোৱাটো বৰ্ষটো ‘নেশ্যনেল ফ্ৰণ্ট অব ত্ৰিপুৰা’ আৰু ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ মাজত বুজা-বুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল। মই ভাবোসংগঠনসমূহৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাটোও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপেই হয়। তেওঁলোকক বিশ্বাসত লৈ আলোচনাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হৈছিল। মাজত একাংশ মধ্যস্ততাকাৰীয়ে ইতিবাচক ভূমিকা পালন কৰিছিল। এনেদৰে চলা নিৰন্তৰ প্ৰয়াসৰ অন্তত যোৱাটো বছৰৰ ১০ আগষ্টত স্বাক্ষৰিত হোৱা চুক্তিৰ আধাৰত সংগঠনটোৰ সদস্যসকলে হিংসাৰ পথ পৰিহাৰ কৰি ভাৰতৰ সংবিধানৰ প্ৰতি সন্মান জনাই আগবঢ়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰে আৰু তেওঁলোক মূলসুঁতিলৈ উভতি আহে।
ভাই-ভনীসকল, কেৱল ভোটৰ বাবে, ৰাজনৈতিক মুনাফা আদায় কৰাৰ বাবে সমস্যাসমূহৰ সমাধান নকৰি বছৰৰ পিছত বছৰ ধৰি সেই সমস্যাক সমস্যা কৰি ৰখাৰ চক্ৰান্তৰ পৰিণতি অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে বাৰুকৈয়ে ভূগিবলগীয়া হৈছে, দেশে ইয়াৰ অশুভ পৰিণতি ভূগিবলগীয়া হৈছে।
বন্ধুসকল, এনে চক্ৰান্তৰ বাবেই বিগত সময়চোৱাত দেশ-বিৰোধী এক প্ৰবণতাই গা-কৰি উঠিছে। পিছে ভাৰতৰ সৈতে অসমৰ সমন্ধ অন্তৰৰ, হৃদয়ৰ। এই সম্পৰ্ক আত্মাৰ সম্পৰ্ক। অসম শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱৰ আদৰ্শৰে অনুপ্ৰাণিত ৰাজ্য। শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱে কৈছিল—
কোটি কোটি জন্মান্তৰে জাহাৰ, কোটি কোটি জন্মান্তৰে জাহাৰ
আছে মহা পূণ্য ৰাশি, সি সি কদাচিত মনুষ্য হোৱয়, ভাৰত বৰিষে আসি!!
অৰ্থাত যিসকল লোকে অনেক জন্মত নিৰন্তৰ পূণ্য অৰ্জন কৰে তেওঁহে এই পূণ্যভূমি ভাৰতত জন্মগ্ৰহণ কৰেহি। এই ভাৱনা অসমৰ চুক্-কোণে, মানুহৰ অন্তৰে অন্তৰে অনুভূত হৈ আহিছে। এই ভাৱনাকে লৈ অসমৰ ৰাইজে ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ পৰা ভাৰতৰ নৱ-নিৰ্মাণৰ সকলো পৰ্যায়তে হাড়ক মাটি কৰি, তেজক পানী কৰি ওতঃপ্ৰোত ভাবে সহযোগিতা আগবঢ়ায় আহিছে। এই ভূমি ত্যাগ আৰু তপস্যা কৰোতাসকলৰহে ভূমি। মই আজি অসমৰ সতীৰ্থসকলক এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আস্বস্ত কৰিবলৈ আহিছো যে, অসম বিৰোধী, দেশ বিৰোধী সকলো প্ৰকাৰৰ মানসিকতা, ইয়াৰ সমৰ্থকসকলক দেশে কেতিয়াও সহ্যতো নকৰেই, ক্ষমাও নকৰে।
বন্ধুসকল, এই অপশক্তিয়ে, যি অপশক্তিয়ে নাগৰিকত্ব সংশোধনী আইনৰ সন্দৰ্ভত মিছা কথা, মিছা তথ্যৰে ব্যাপক অপপ্ৰচাৰত লিপ্ত হৈছে সেয়া কেতিয়াও বাস্তৱ নহয়। নাগৰিকত্ব সংশোধনী আইনৰ বাবে বাহিৰৰ কোনো লোক ইয়ালৈ আহি ইয়াত থিতাপি ল’বহি বুলি চলোৱা প্ৰচাৰ অপপ্ৰচাৰহে। মই অসমৰ ৰাইজক আস্বস্ত কৰি কওঁ যে এনে পৰিস্থিতি কেতিয়াও উদ্ভৱ নহয়।
ভাই-ভনীসকল, মই এটা সময়ত ভাজপাৰ কৰ্মকৰ্তা হিচাপে অসমত কাম কৰিবলৈ আহিছিলো। তেতিয়া মই অসমৰ গাঁৱে-ভূঞে ঘূৰি ফুৰোতে মোৰ অসমীয়া বন্ধুসকলৰ সৈতে ‘ভাৰত-ৰত্ন ভূপেন হাজৰিকাৰ জনপ্ৰিয় গীতসমূহ শুনিছিলো। কেতিয়াবা তাৰে বহু পংক্তি আওৰাইছিলোও। ভূপেন হাজৰিকাৰ সৈতে মোৰ আৰু এটা বিশেষ সম্পৰ্কও আছে। মই জন্ম সূত্ৰে গুজৰাটী। আৰু ভাৰত-ৰত্ন ভূপেন হাজৰিকা হ’ল আমাৰ গুজাৰটৰ জোঁৱাই। এই কথাই মোক গৰ্বিত কৰে। তেওঁৰ পুত্ৰই আজিও গুজৰাটী ভাষাত কথা পাতে আৰু সেয়ে গৰ্ব অনুভৱ কৰো। আৰু যেতিয়া মই শুনিছিলো—
গোটেই জীৱন বিচাৰিলেও, অলেখ দিৱস ৰাত্ৰি.
অসম দেশৰ দৰে নাপাও ইমান ৰসাল মাটি।।
অসমৰ দৰে প্ৰদেশ, অসমৰ দৰে মাটি, ইয়াৰ মানুহক যিমান আপোন আপোন লাগে, সেয়া নিতান্তই ভাগ্যৰ কথা। মই জানো এই অঞ্চল ভিন্ন সমাজ-ব্যৱস্থা, ভিন্ন সংস্কৃতি, ভাষা, খাদ্যাভাসৰে সমৃদ্ধ। আপোনালোকৰ আশা-আকাংক্ষা, আপোনালোকৰ সকলো সুখ-দুখ, সকলো কথাই মোৰ অৱগত। যেনেকৈ নিজৰ সকলো ক্ষোভ, সকলো দাবী পৰিহাৰ কৰি বড়ো সমাজৰ বন্ধুসকলে সতীৰ্থ হোৱাৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছে, মই বিশ্বাস কৰো আন সকলেও সকলো ক্ষোভ সোনকালেই ত্যাগ কৰিব।
মই উত্তৰ-পূবৰ, নক্সাল পীড়িত অঞ্চল, কাশ্মীৰৰ এতিয়াও বন্দুকৰ ওপৰত ভৰষা ৰখা সকলো সংগঠনকে বড়ো ভাইসকলৰ পৰা কিবা শিকিবলৈ আহ্বান জনাব খুজিছো। দেশৰ মুখ্য ধাৰালৈ উভতি আহক। দেশৰ বাবে উতসৰ্গিত হৈ দেশৰ বিকাশ যজ্ঞত অৰিহণা আগবঢ়াই জীৱনৰ উতসৱ উদযাপন কৰকহি।
শেষত আই ধৰিত্ৰীক প্ৰণাম জনাই, এই ধৰিত্ৰীক মনে প্ৰাণে ভাল পোৱা মহাপুৰুষসকলক প্ৰণাম জনাই, আপোনালোক আটাইকে প্ৰণিপাত জনাই মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিলো। আপোনালোকক বহুত বহুত ধন্যবাদ।
ভাৰত মাতা কী জয়
১৩০ কোটি ভাৰতীয়ই শুনাকৈ অন্তৰৰ পৰা চিঞৰক
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
মহাত্মা গান্ধী অমৰ হওক, অমৰ হওক
মহাত্মা গান্ধী অমৰ হওক, অমৰ হওক
মহাত্মা গান্ধী অমৰ হওক, অমৰ হওক
মহাত্মা গান্ধী অমৰ হওক, অমৰ হওক