প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৫ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২০ত লক্ষ্ণৌত ডেফএক্সপ’-২০২০ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত সভাপতিত্ব কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
03 FEB 2020 1:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৫ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২০ত উত্তৰপ্ৰদেশৰ লক্ষ্ণৌত ডেফএক্সপ’-২০২০ (প্ৰতিৰক্ষা মেলা)ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত সভাপতিত্ব কৰিব৷
প্ৰতি দুবছৰৰ মুৰে মুৰে অনুষ্ঠিত প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ বিশাল প্ৰদৰ্শনী ‘ডেফএক্সপ’-২০২০ৰ এয়া একাদশ সংখ্যক মেলা৷ ১,০০০তকৈ অধিক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কোম্পানীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিবলগীয়া এইখনেই হৈছে বৰ্তমানলৈকে অনুষ্ঠিত ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ডেফএক্সপ’৷
এই মেলাৰ বিষয়বস্তু হৈছে-‘ভাৰতঃ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীৰ নিৰ্মাণৰ উদিত হাব৷’ ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিসমূহ এখন চাঁদৰ তললৈ অনা আৰু চৰকাৰ, ব্যক্তিগত নিৰ্মাণ প্ৰতিষ্ঠান আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে অসংখ্য সুযোগ সৃষ্টি কৰা৷ এই কাৰ্যসূচীয়ে দেশৰ মহাকাশ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সুৰক্ষাকে ধৰি সামগ্ৰিক দিশ সামৰি ল’ব৷
এই মেলাৰ প্ৰাসংগিক বিষয়বস্ত হৈছে “প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ ডিজিটেল পৰিৱৰ্তন সাধন কৰা” যিটোত নতুন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োগৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদানৰ জৰিয়তে আমাৰ ভৱিষ্যতৰ যুদ্ধক্ষেত্ৰৰ ধাৰণাৰ সৈতেও প্ৰাসংগিক হ’ব৷
শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানৰ পাছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত আৰু উত্তৰপ্ৰদেশৰ পেভিলিয়নো পৰিদৰ্শন কৰিব৷
‘ভাৰত পেভিলিয়ন’ত সৰু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (এছএমই)/ ক্ষুদ্ৰ, সৰু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ(এমএছএমই)ৰ লগতে অভিনৱ পৰিৱেশতন্ত্ৰকে ধৰি ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ এক্সক্লুছিভ প্ৰদৰ্শনী প্ৰদৰ্শন কৰিব, যিবোৰ অগ্ৰগতিৰ মুল চাবিকাঠি৷
উত্তৰপ্ৰদেশৰ পেভিলিয়নত ৰাজ্যখনত চিহ্নিত প্ৰতিৰক্ষা কৰিড’ৰত বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে বৃহৎ ঔদ্যোগিক কৌশল আৰু সম্ভাৱনীয়তাক প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব৷ উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰে লগতে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক প্ৰদৰ্শিত কৰিবলৈ একাধিক সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচীও আয়োজন কৰিছে৷ মেলাস্থলীত টেণ্ট চিটীত দৰ্শকক এক ব্যতিক্ৰমী অভিজ্ঞতা প্ৰদানৰো পৰিকল্পনা কৰিছে৷
দুয়োটা পেভিলিয়ন পৰিদৰ্শন কৰা পাছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থল বাহিনীৰ সম্পূৰ্ণ জীৱন্ত প্ৰদৰ্শন, বায়ু সেনাৰ উৰণ প্ৰদৰ্শন আৰু নৌ সেনাৰ কাম-কাজ ব্যৱস্থা প্ৰদৰ্শনীত সভাপতিত্ব কৰিব৷
ডেফএক্সপ’ ২০২০ত ৭০খনতকৈ অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে এইখনেই সৰ্বৃহৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মেলা হিচাপে পৰিগণিত হোৱা আশা আছে৷
মেলাৰ সময়ত কেইবাখনো বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ হোৱাৰ আশা কৰা হৈছে, যাৰফলত নতুন ব্যৱসায়িক সহযোগিতা বৃদ্ধি পাব৷

Prime Minister's Office
Prime Minister to preside over the inaugural ceremony of the DefExpo 2020, at Lucknow on 5th February 2020
03 FEB 2020 1:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi shall preside over the Inaugural Ceremony of the DefExpo 2020 at Lucknow, Uttar Pradesh, on the 5th February 2020.
This is the 11th Edition of the Biennial Mega Defence Exhibition DefExpo. With over 1000 national and international Companies vying to present their wares at the expo, this is the largest DefExpo so far in India.
The theme of the Expo is ‘India: The Emerging Defence Manufacturing Hub’. The aim is to bring the leading technologies in the defence sector under one roof and provide a myriad of opportunities for the government, private manufactures and startups. The event will cover the entire spectrum of the country's aerospace, defence and security interests.
The sub theme of the exhibition is ‘Digital Transformation of Defence’ which aligns with the concept of the future battlefield through application of newer technologies will also be focused upon.
After the invocation ceremony, Prime Minister Shri Narendra Modi would be visiting the India and UP Pavilions.
The ‘India Pavilion’ will exclusively showcase the strong partnership between the public and private sector, including Small and Medium Enterprises (SMEs)/Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) and innovation eco-system, which is the key to the way forward.
The Uttar Pradesh Pavilion shall be displaying industrial prowess and huge potential of the State for the investors in the identified Defence Corridor in the state. The UP government is also organising several cultural programmes showcasing rich cultural heritage of the northern state. A unique experience for the visitors is planned at the Tent City, which is being especially erected at the venue.
After the visit to the two Pavilions, the Prime Minister shall be presiding over Full Live Demonstration by the Land Systems, Flying Display by Aero Platforms and Operation Demonstration by Naval Systems.
The DefExpo 2020 is expected to see participation from over 70 countries and will be in line with the biggest of the international defence exhibitions.
A substantial number of Memoranda of Undertaking (MoUs) are expected to be inked during the Expo, resulting in forging of new business collaborations.