প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছৌদি আৰৱৰ সৈতে কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদ চুক্তিৰ সুদৃঢ়কৰণে দ্বিপাক্ষিক সম্পর্কক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্রী
ছৌদি আৰৱৰ সৈতে এনে ধৰণৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা চতুর্থখন দেশত পৰিণত ভাৰত
29 OCT 2019 10:31AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে ছৌদি আৰৱৰ সৈতে ভাৰতৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদ চুক্তিৰ সুদৃঢ়কৰণে দ্বিপাক্ষিক সম্পর্কক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব৷
ছৌদি আৰব ভ্ৰমণৰত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে সেই দেশৰ সংবাদ মাধ্যম আৰৱ নিউজৰ সৈতে হোৱা সাক্ষাৎকাৰত এই কথা সদৰি কৰে৷
বিগত তিনি বছৰত প্ৰধানমন্ত্রীৰ এয়া দ্বিতীয়বাৰলৈ ছৌদি আৰৱ ভ্ৰমণ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জি-২০ গোষ্ঠীভুক্ত দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱে বৈষম্য দূৰ কৰিবলৈ তথা বহনক্ষম উন্নয়নৰ বিকাশত একেলগে কাম কৰি আহিছে৷
তেলৰ মূল্য সুস্থিৰ থকাটো বিশ্ব অর্থনীতিৰ বিকাশত গুৰুত্বপূর্ণ বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ শক্তি চাহিদাৰ ক্ষেত্রত এক বিশ্বাসযোগ্য উৎস আৰু গুৰুত্বপূর্ণ অংশীদাৰ হিচাপে ছৌদি আৰৱৰ ভূমিকাৰ প্ৰশংসা কৰে।
ইয়াৰ লগতে ছৌদি যুৱৰাজ মহম্মদ বিন ছলমানৰ ব্যক্তিগত সক্ষতাৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে, “২০১৬ চনত মোৰ প্ৰথম ছৌদি ভ্ৰমণৰ সময়ৰ পৰাই আমাৰ দুয়োখন দেশৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পর্কত আমি ব্যক্তিগতভাবে এক অভূতপূর্ব অগ্ৰগতি লক্ষ্য কৰিছো৷ যুৱৰাজ মহম্মদ বিন ছলমানৰ সৈতে মোৰ পাঁচ বাৰ সাক্ষাৎ হৈছে। যোৱাবাৰ তেওঁৰ সৈতে মোৰ কার্যকৰী আৰু ইতিবাচক বৈঠকৰ কথা মনত পৰিছে। এইবাৰৰ ভ্ৰমণৰ সময়তো তেওঁৰ সৈতে মোৰ বৈঠক অতি ফলপ্ৰসূ হ’ব বুলি মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস”।
“মই বিশ্বাস কৰো যে সম্রাট ছলমান আৰু যুৱৰাজ মহম্মদ বিন ছলমানৰ সুদক্ষ নেতৃত্বত ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পর্ক আৰু অধিক শক্তিশালী আৰু নিবিড় হ’ব”।
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয়, “‘প্ৰতিৱেশী প্ৰথম’-মোৰ চৰকাৰৰ এই বৈদেশিক নীতি অব্যাহত থাকিব। আমাৰ ভৌগোলিক দিশৰ পৰা দূৰৱর্তী প্ৰতিৱেশীসকলৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক সম্পর্ক ছৌদি আৰৱৰ দৰেই সমান অগ্রাধিকাৰ পাই আহিছে৷”
প্ৰধানমন্ত্রীৰ এইবাৰৰ ছৌদি ভ্ৰমণত দুয়ো দেশৰ মাজত যি কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ দিশ আগবাঢ়িছে, সেই প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “এই চুক্তি সহযোগিতাৰ ক্ষেত্রত এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিব। বাণিজ্য, বিনিয়োগ, নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্রত আমাৰ দুয়োখন দেশৰ সম্পর্ক আৰু অধিক নিবিড় তথা শক্তিশালী হ’ব”।
“মোৰ বিশ্বাস, ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱৰ দৰে এছিয়াৰ শক্তিধৰ দেশসমূহৰ বাবে প্ৰতিৱেশীসকলৰ ফালৰ পৰা অভিন্ন নিৰাপত্তাজনিত সমস্যা আছে। ইয়াৰ পৰিপ্রেক্ষিতত আমি অতি আনন্দিত যে আমাৰ দুয়োখন দেশৰ সহযোগিতা, বিশেষকৈ সন্ত্রাস দমন, নিৰাপত্তা আৰু কৌশলগত ক্ষেত্ৰসমূহত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি হৈছে৷ মোৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টা শেহতীয়াকৈ ৰিয়াধ ভ্ৰমণ কৰি গৈছে আৰু তেওঁৰ এই ভ্ৰমণ অতি ফলপ্ৰসূ হৈছে” বুলিও প্ৰধানমন্ত্রীয়ে সদৰি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ ক্ষেত্রত এক যৌথ কমিটী আছে। এই কমিটিৰ নিয়মীয়া বৈঠক আয়োজিত হয়। আনকি, এই দুয়োখন দেশে প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্রত পাৰস্পৰিক স্বার্থজড়িত বিভিন্ন ক্ষেত্রত সহযোগিতাৰ লক্ষ্যৰে একাধিক গুৰুত্বপূর্ণ বিষয় চিহ্নিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে আমি প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ ক্ষেত্রত সহযোগিতা তথা নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্রত চুক্তি স্বাক্ষৰৰ লক্ষ্যত অগ্ৰসৰ হৈছো৷ আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে পাৰস্পৰিক পর্যায়ত নিৰাপত্তাজনিত ক্ষেত্ৰসমূহত আলোচনামূলক ব্যবস্থা গঢ়ি তোলা হ’ব।
পশ্চিম এছিয়াৰ বিভিন্ন অঞ্চলত অশান্তি আৰু বিক্ষোভ সম্পর্কিত এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে যাৱতীয় বিবাদ নিষ্পত্তিত সামঞ্জস্যমূলক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে বুলি কৈ ইয়াৰ কাৰণ হৈছে প্ৰত্যেক দেশৰ সার্বভৌমত্বৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা দেখি এখনে আনৰ ওপৰত আভ্যন্তৰীণ দিশত হস্তক্ষেপ নকৰাৰ পন্থা অৱলম্বনৰ বাবে।
তেওঁ লগতে কয়, “এই অঞ্চলৰ সকলো দেশৰ সৈতে ভাৰতৰ সুন্দৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পর্ক আছে। আনকি, সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ সংখ্যা প্রায় ৮০ লাখ। এই অঞ্চলৰ শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্রত এনে এক আলাপ-আলোচনামূলক বাতাবৰণ গঢ়ি তোলা প্ৰয়োজন, যি সংশ্লিষ্ট সকলো পক্ষকে অংশগ্ৰহণত উৎসাহিত কৰে৷”
বর্তমান বিশ্ব অর্থ ব্যৱস্থাৰ সন্দৰ্ভত তেওঁৰ দৃষ্টিভঙ্গী সম্পর্কে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “ভাৰতৰ দৰে বৃহৎ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ পদক্ষেপৰ ওপৰতে বিশ্ব অর্থ ব্যৱস্থাৰ পৰিকাঠামো গঠন নির্ভৰ কৰিছে। যোৱা ছেপ্টেম্বৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ সভাৰ ভাষণতো মই কৈছিলো, আমি আন্তৰিকতাৰে বিশ্বাস কৰো যে প্ৰত্যেকক বিশ্বাসত লৈ সকলোৰে সমান অগ্ৰগতিৰ বাবে আমাৰ সমূহীয়া প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন”।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, “আর্থিক অনিশ্চয়তাৰ সৈতে অসামঞ্জস্যপূর্ণ বহুপাক্ষিক বাণিজ্য ব্যৱস্থাৰ নিবিড় যোগসূত্ৰ আছে। জি-২০ গোষ্ঠীভুক্ত দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱৰ অসামঞ্জস্যতা হ্ৰাস কৰা তথা বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰসাৰত একেলগে কান কৰি আহিছে। মই এইটো জানিব পাৰি অতিশয় আনন্দিত যে অহা বছৰ ছৌদি আৰৱত জি-২০ সন্মিলন আৰু ২০২২ চনত ভাৰতত এই বৈঠক অনুষ্ঠিত। ভাৰতত যেতিয়া এই সন্মিলন আয়োজিত হ’ব, সেই সময়ত আমাৰ দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বার্ষিকী উদযাপন কৰিব”।
পশ্চিমীয়া অর্থনীতিত বর্তমান মন্দা আৰু এই সমস্যাক লৈ ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱৰ ভূমিকা সম্পর্কীয় এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয়. “বাণিজ্য অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাত ভাৰতে একাধিক সংস্কাৰমূলক উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে। বিশ্ব অগ্ৰগতি আৰু সুস্থিৰতাৰ এক প্ৰধান চালিকাশক্তি হিচাপে নিজক প্ৰমাণ কৰাৰ বাবেই এই পদক্ষেপ লোৱা হৈছে৷ সহজে ব্যৱসায় বাণিজ্যৰ অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলা আৰু বিনিয়োগ অনুকূল প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ ক্ষেত্রত আমাৰ সংস্কাৰমূলক প্ৰচেষ্টাসমূহ বিশ্ব বেংকৰ সহজ বাণিজ্য কৰাৰ সুযোগ-সুবিধাৰ ক্ৰমতালিকাত ভাৰত ২০১৪’ৰ ১৪২তম স্থানৰ পৰা ২০১৯ত ৬৩তম স্থানে পৌঁছেছে”।
সর্ববৃহৎ তেল সৰবৰাহকাৰী দেশ ছৌদি আৰৱৰ সৈতে ভাৰতৰ শক্তিৰ ক্ষেত্রত দীর্ঘম্যাদী সম্পর্ক প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “ভাৰতে এই দেশৰ পৰা প্রায় ১৮ শতাংশ অপৰিশোধিত তেল আমদানি কৰে৷ সেইবাবে এইখন দেশ আমাৰ বাবে অপৰিশোধিত তেল যোগানৰ ক্ষেত্রত দ্বিতীয় বৃহত্তম হৈ পৰিছে৷ এটা সময়ৰ ক্রেতা-বিক্রেতাৰ সম্পর্কৰ পৰা আমি এতিয়া এক ঘনিষ্ঠ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে অগ্ৰসৰ হৈছে৷ এই অংশীদাৰিত্বৰ ভিতৰত তেল আৰু গেছ প্ৰকল্পসমূহত ছৌদি আৰৱৰ বিনিয়োগৰ বিষয়টোও অন্তর্ভুক্ত আছে”।
“আমাৰ শক্তি চাহিদাৰ ক্ষেত্রত এক গুৰুত্বপূর্ণ আৰু বিশ্বাসযোগ্য উৎস হিচাপে আমি ছৌদি আৰৱৰ কার্যকৰী ভূমিকাক স্বীকৃতি দিছো। আমি বিশ্বাস কৰো যে বিশ্ব অর্থ ব্যৱস্থাৰ বিকাশত, বিশেষকৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ স্বার্থত তেলৰ মূল্য সুস্থিৰ থকাটো অত্যন্ত জৰুৰী। ভাৰতৰ পশ্চিম উপকূলত এক গুৰুত্বপূর্ণ শোধনাগাৰ আৰু পেট্রো ৰসায়ন প্ৰকল্পত ছৌদি আৰামকো সংস্থাই অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতৰ কৌশলগত পেট্রোলিয়াম মজুত ভাণ্ডাৰসমূহতো আৰামকো সংস্থাৰ অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত আমি অত্যন্ত আশাবাদী” বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্রীয়ে৷
স্মার্ট চিটী গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰতৰ ব্যাপক কর্মযজ্ঞত ছৌদি আৰৱৰ অংশগ্ৰহণ সম্পর্কীয় এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে জনায় যে, “ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱৰ মাজত সহযোগিতাৰ অন্যতম এক গুৰুত্বপূর্ণ ক্ষেত্ৰ হ’ল আমাৰ পৰিকাঠামো প্ৰকল্পসমূহত সেই দেশৰ বিনিয়োগ। যোৱা ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত ছৌদি যুৱৰাজে বিভিন্ন ক্ষেত্রত ১০০ বিলিয়ন মার্কিন ডলাৰতকৈ অধিক বিনিয়োগৰ ইংগিত দিছিল”।
“স্মার্ট চিটী আঁচনিকে ধৰি আমাৰ আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্পসমূহত আৰু অধিক পৰিমাণে ছৌদি বিনিয়োগক আমি স্বাগতম জনাইছো। আমাৰ জাতীয় বিনিয়োগ আৰু পৰিকাঠামো পুঁজিৰ ক্ষেত্রত ছৌদি আৰৱে যে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে, আমি তাক আদৰণি জনাইছো” বুলি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয়৷
শক্তি ক্ষেত্ৰক বাদ দি অন্যান্য যিবোৰ বিষয়ত ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱে সহযোগিতা কৰিব পাৰে, সেই প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয়, “আমি আপোনালোকৰ এইকথা জনাব বিচাৰো যে এইবাৰৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱক প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা, নবীকৰণযোগ্য শক্তিকে ধৰি একাধিক ক্ষেত্রত চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ পৰিকল্পনা লৈছে”।
ছৌদি আৰৱত ৰুপে কাৰ্ড় শুভাৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱকে ধৰি অন্যান্য গুৰুত্বপূর্ণ পৰিকল্পনাৰ ভিতৰত আছে : ই-মাইগ্রেট তথা ই-থথিক পোর্টেল একত্রীকৰণ আৰু ভাৰতৰ নির্দিষ্ট কিছু শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ ছৌদি কূটনীতিকৰ প্ৰশিক্ষণ। ছৌদি আৰৱত ৰুপে কার্ড আৰম্ভ হ’লে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ লেনদেনত সুবিধা হ’ব আৰু এই দুটা পোর্টেল একত্রীকৰণ হ’লে ভাৰতীয় শ্ৰমিকসকলে সেই দেশত বসবাস কৰাত সুবিধা পাব৷
বিশ্ব মানৰ দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে ভাৰত জনাজাত। ছৌদি যুৱক-যুৱতীসকলৰ বিভিন্ন ক্ষেত্রত প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ একাধিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আনকি, মহাকাশ গৱেষণাৰ ক্ষেত্রতো পাৰস্পৰিক সহযোগিতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে আলোচনা কৰা বুলি কয় প্ৰধানমন্ত্রীয়ে৷
ছৌদি আৰৱত বসবাস কৰা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ক উদ্দেশ্যি এক বার্তাত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয়, প্রায় ২৬ লাখ ভাৰতীয়ই ছৌদি আৰৱক নিজৰ দ্বিতীয় ঘৰ হিচাপে বাছি লৈছে৷ এওলোকে সেই দেশৰ অগ্ৰগতি আৰু বিকাশত অৱদান আগবঢ়াই আহিছে৷ তদুপৰি, বহু ভাৰতীয়ই প্ৰতি বছৰে হজ আৰু উমৰাহ উৎসৱত যোগ দিবলৈ আনকি বাণিজ্যিক উদ্দেশ্যে ছৌদি আৰৱলৈ অহা-যোৱা কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ছৌদি আৰৱত আপোনালোকে নিজৰ নামৰ প্ৰতি যি সুবিচাৰ কৰিছে, তাৰ বাবে ভাৰত গৌৱৰবোধ কৰে৷ সেই দেশত বসবাস কৰা আমাৰ সহ-নাগৰিকসকলৰ প্ৰতি এয়াই মোৰ বার্তা। আপোনালোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু আন্তৰিকতাৰ ফলতে সৰ্বাংগীন দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ ক্ষেত্রত এক সৌজন্যৰ পৰিৱেশ গড়ি উঠিছে।
“মই অতি আশাবাদী যে ছৌদি আৰৱৰ সৈতে আমাৰ সম্পর্কক অটুট ৰখাত আপোনালোকে দুয়োখন দেশৰ মাজত বন্ধুত্বৰ বান্ধোনক অক্ষুণ্ণ ৰাখিব৷ দুয়োখন দেশৰ মাজত ঐতিহাসিক সম্পর্কক আৰু অধিক নিবিড় কৰাত আপোনালোকৰ ভূমিকা অব্যাহত থাকিব। এই সম্পর্কে বহু দশক ধৰি মানুহৰ সৈতে মানুহৰ যোগাযোগৰ ওপৰ ভিত্তি কৰি গঢ়ি উঠিছে” বুলি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে মত প্ৰকাশ কৰে।
এই ভ্ৰমণত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সম্রাট ছলমানৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হ’ব আৰু ছৌদি যুৱৰাজৰ সৈতে প্ৰতিনিধি পর্যায়ৰ বৈঠক বহিব৷ দ্বিপাক্ষিক পৰ্যায়ৰ আলোচনাৰ লগতে তেওঁ তৃতীয় ভৱিষ্যৎ বিনিয়োগ উদ্যোগ ফ’ৰামত মূল ভাষণ আগবঢ়াব৷ মধ্যপ্রাচ্যত এই ফোৰামক অন্যতম গুৰুত্বপূর্ণ অর্থনৈতিক মঞ্চ হিচাপে গণ্য কৰা হয়৷
প্ৰধানমন্ত্রীৰ এই ভ্ৰমণৰ ফলত, সেই দেশৰ সৈতে নিৰাপত্তা আৰু কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব, প্ৰতিৰক্ষা, শক্তি নিৰাপত্তা, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, বিনিয়োগ, ব্যৱসায়-বাণিজ্য, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ, কৃষি, অসামৰিক বিমান পৰিবহণ, আন্তঃগাঁথনি, আবাস, আর্থিক সেৱা, প্ৰশিক্ষণ আৰু দক্ষতা বৃদ্ধি, সংস্কৃতি তথা মানুহৰ সৈতে মানুহৰ যোগাযোগৰ ক্ষেত্রত বর্তমান সম্পর্ক আৰু অধিক মজবুত আৰু সম্প্ৰসাৰিত হ’ব। চৰকাৰী পর্যায়ত প্রায় এক ডজন চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱা আশা আছে৷ তদুপৰি, চৰকাৰী আৰু বাণিজ্যিক পৰ্যায়ত একাধিক চুক্তি স্বাক্ষৰৰ পৰিকল্পনা আছে।
প্ৰধানমন্ত্রীৰ এই ভ্ৰমণৰ আন এটি গুৰুত্বপূর্ণ দিশ হৈছে দুয়োখন দেশৰ মাজত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদ গঠনৰ লক্ষ্যৰে চুক্তি। ছৌদি আৰৱৰ সৈতে এই ধৰণৰ চুক্তি স্বাক্ষৰকাৰী ভাৰত হৈছে চতুর্থখন দেশ৷ ইয়াৰ পূৰ্বে গ্রেট ব্রিটেন, ফ্রান্স আৰু চীনৰ সৈতে ছৌদি আৰৱৰ এই ধৰণৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ হৈছে। কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ দুটি সমান্তৰাল শাখা আছে। ইয়াৰ এটি হ’ল – ৰাজনৈতিক, নিৰাপত্তা, সংস্কৃতি আৰু সামাজিক ক্ষেত্ৰ। ইয়াৰ দায়িত্ব আছে দুয়োখন দেশৰ বিদেশ মন্ত্রী৷ দ্বিতীয় শাখাটো হ’ল – অর্থনীতি আৰু বিনিয়োগ। এই শাখাৰ দায়িত্বত আছে ভাৰতৰ শিল্প আৰু বাণিজ্য মন্ত্রী তথা ছৌদি আৰৱৰ শক্তি মন্ত্রী।
ছৌদি আৰৱৰ সৈতে ভাৰতৰ সম্পর্কৰ অন্যতম এটি গুৰুত্বপূর্ণ অংগ হ’ল – শক্তি ক্ষেত্রৰ নিৰাপত্তা। ভাৰতৰ দীর্ঘম্যাদী এক বিশ্বাসযোগ্য শক্তি সৰবৰাহকাৰী উৎস হিচাপে ছৌদি আৰৱৰ ভূমিকাক নতুন দিল্লীয়ে প্ৰশংসা জনাই আহিছে৷ ভাৰতৰ অপৰিশোধিত তেলৰ চাহিদাৰ ১৮ শতাংশই ছৌদি আৰবে যোগান দিয়ে৷ আনকি, ৩০ শতাংশ তৰলীকৃত পেট্রোলিয়াম গেছ বা এলপিজিও আহে সেই দেশৰ পৰা। উভয় দেশেই ক্রেতা-বিক্রেতাৰ সম্পর্কৰ ঊর্ধ্বলৈ গৈ পাৰস্পৰিক স্বার্থজড়িত ক্ষেত্ৰ আৰু এখনে আনখনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এক বৃহত্তৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ আগ্ৰহী।

Prime Minister's Office
Strategic Partnership Council Agreement with Saudi Arabia would further strengthen the robust bilateral relations, says Prime Minister Narendra Modi
India to become the fourth country to sign such an agreement with Saudi Arabia
29 OCT 2019 10:31AM by PIB Delhi
The signing of the agreement on the Strategic Partnership Council by India and Saudi Arabia would strengthen the already robust relations between the two countries, Prime Minister Narendra Modi said.
Prime Minister who is visiting the Kingdom of Saudi Arabia was speaking to the Arab News.
This is second visit of Prime Minister Modi to the Kingdom in three years.
Prime Minister Narendra Modi said the two countries have been working together within the G20 to reduce inequality and promote sustainable development.
Saying stable oil prices are crucial for the growth of the global economy, he praised the Kingdom’s role as an important and reliable source of India’s energy requirements.
Talking about the excellent personal relations between him and the Crown Prince of Saudi Arabia HRH Mohammad Bin Salman, the Prime Minister said, “Since my first visit to the Kingdom in 2016, I have personally witnessed a remarkable growth in our bilateral relations. I have met His Royal Highness (HRH) Crown Prince Mohammed bin Salman five times. I recall with warmth my previous meetings with him, and look forward to meeting him again during this visit.
I am confident that under the leadership of His Majesty King Salman and HRH Crown Prince Mohammed bin Salman, bilateral relations between India and Saudi Arabia will only grow stronger.”
Prime Minister said, “Neighbourhood First” continues to be the guiding vision for my government’s foreign policy. India’s relations with Saudi Arabia are one of the most important bilateral relationships in our extended neighbourhood.”
On the agreement on Strategic Partnership Council which is going to be signed during this visit, he said, “will begin a new era of cooperation across sectors. Our ties across various dimensions such as trade, investment, security and defence cooperation are robust and deep, and will only strengthen further.”
“I believe that Asian powers like India and Saudi Arabia share similar security concerns in their neighbourhood. In that respect, I am happy that our cooperation, particularly in the field of counterterrorism, security and strategic issues, is progressing very well. My national security adviser just visited Riyadh for a very productive visit.”
Prime Minister Narendra Modi said that India and Saudi Arabia have a Joint Committee on Defence Cooperation that holds regular meetings and that the two nations have identified a number of areas of mutual interest and cooperation in the field of defence and security.
“We are also in the process of entering into agreements on security cooperation, collaboration in defence industries, and also agreed to hold a comprehensive security dialogue mechanism between the two countries”, he said.
On the question of turmoil in several regions of West Asia, the Prime Minister called for ‘a balanced approach to resolve the conflicts, while respecting the principles of sovereignty and non-interference in each other’s internal matters’.
He said, “India shares excellent bilateral relations with all the countries in the region, and a very large Indian diaspora, numbering over 8 million, resides in the region. A dialogue process that encourages the participation of all stakeholders is important to bring peace and security to this very important region.”
On his outlook on the current global economy, Prime Minister Narendra Modi said, “The global economic outlook is strongly dependent on the path chartered by the large developing countries such as India. As I mentioned in my speech at the UN General Assembly in September, we sincerely believe that we need collective efforts, for the growth of all, with everyone’s trust.”
He said, “Economic uncertainty is an offshoot of unbalanced multilateral trade systems. Within the G20, India and Saudi Arabia have been working together to reduce inequality and promote sustainable development. I am happy to note that Saudi Arabia will be hosting the G20 Summit next year and India will host it in 2022, which is also the 75th anniversary of our independence.”
On the question of the current sluggishness in the Western Economies and the role of India and Saudi Arabia in such a scenario, the Prime Minister said, “India has undertaken many reforms to create a business-friendly environment, and to ensure that we remain a major driver of global growth and stability. Our reforms for ease of doing business and introducing investor-friendly initiatives have contributed to improving our position in the World Bank’s Ease of Doing Business Index from 142 in 2014 to 63 in 2019.”
“A number of major flagship initiatives, like Make in India, Digital India, Skill India, Swachh Bharat, Smart Cities and Startup India, are offering a lot of opportunities to foreign investors. Similarly, I am happy to note that Saudi Arabia too has embarked upon a reform program as part of their Vision 2030.”
On the long term energy relation with Saudi Arabia, which is the largest Oil supplier to India, he said, “India imports around 18 percent of its crude oil from the Kingdom, making it the second-largest source of crude oil for us. From a purely buyer-seller relationship, we are now moving toward a closer strategic partnership that will include Saudi investments in downstream oil and gas projects.”
“We value the Kingdom’s vital role as an important and reliable source of our energy requirements. We believe that stable oil prices are crucial for the growth of the global economy, particularly for developing countries. Saudi Aramco is participating in a major refinery and petrochemical project on India’s west coast. We are also looking forward to the participation of Aramco in India’s Strategic Petroleum Reserves.”
On the question whether India would like Saudi Arabia’s participation in the massive Smart City projects announced by the Government, Prime Minister Modi said, “One of the major areas of cooperation between India and Saudi Arabia is in investments in our infrastructure projects. During his visit to India in February 2019, the crown prince had indicated an intent to invest in excess of $100 billion in India across various sectors.”
“We welcome greater Saudi investments in our infrastructure projects, including the Smart Cities program. We also welcome Saudi interest in investing in the National Investment and Infrastructure Fund.”
Talking about the areas other than energy, in which India and Saudi Arabia can cooperate, the Prime Minister said, “I am happy to share with you that during my visit this time, India and Saudi Arabia plan to enter into agreements in various areas, including defense, security, renewable energy etc.”
“Other major initiatives include the proposal to launch the RuPay card in the Kingdom, which will facilitate payments and remittances by the Indian diaspora; integration of the e-Migrate and e-Thawtheeq portals, which will facilitate the process of migration of Indian labor into the Kingdom; and an agreement on training diplomats in our respective academies.”
“India is known for its world-class capacity-building centers, and there are many initiatives to provide training to the Saudi youth in different fields. We are also discussing mutual cooperation in the field of space research.”
In his message to the Indian Diaspora in Saudi Arabia, the Prime Minister said, “Nearly 2.6 million Indians have made Saudi Arabia their second home, contributing to its growth and development. Many Indians also visit the Kingdom every year for the Hajj and Umrah pilgrimage, and for business purposes.”
He said, “My message to my fellow citizens is that your country is proud of the place that you have made for yourself in the Kingdom, and your hard work and commitment have helped to generate a lot of goodwill for the overall bilateral relationship.”
“I am confident that you will continue to remain the binding force in our ties with the Kingdom, and further contribute to the strengthening of the historic ties between the two countries, which are based on people-to-people contacts over several decades.”
During the present visit, Prime Minister Narendra Modi will have bilateral discussions with King Salman and delegation-level talks with the crown prince. These discussions will be in addition to Modi delivering the keynote address at the third Future Investment Initiative (FII) forum, widely seen as the most important economic forum in the Middle East.
Prime Minister Modi’s visit is expected to further strengthen and expand bilateral ties in various areas such as security and strategic cooperation, defence, energy security, renewable energy, investments, trade and commerce, small and medium enterprises, agriculture, civil aviation, infrastructure, housing, financial services, training and capacity building, culture and people-to-people engagement. Nearly a dozen government-to-government agreements related to these areas are expected to be signed, as well as several government-to-business agreements.
One of the most important outcomes of the visit is expected to be the establishment of a Strategic Partnership Council (SPC) between the two countries. India will become the fourth country with which the Kingdom has formed a strategic partnership, the others being the UK, France and China.
The SPC will have two parallel tracks: Political, security, culture and society, headed by both countries’ foreign ministers; and economy and investment, headed by India’s commerce and industry minister and the Saudi energy minister.
Energy security is one of the prime areas of India’s engagement with Saudi Arabia. New Delhi appreciates the Kingdom’s vital role as a reliable source for India’s long-term energy supplies; the Kingdom supplies 18 percent of India’s crude oil requirements and 30 percent of its liquefied petroleum gas needs. Both countries are keen to transform the buyer-seller relationship in this sector into a much broader strategic partnership based on mutual complementarity and interdependence.