প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত ২৯ জুলাই, ২০১৯ত ‘বাঘ পিয়ল প্ৰতিবেদন-২০১৮’ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 JUL 2019 1:30PM by PIB Guwahati
মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী প্ৰকাশ জাভড়েকাৰ জী; শ্ৰীমান বাবুল সুপ্ৰিঅ’ জী তথা ইয়াত উপস্থিত থকা বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল৷ সৰ্বপ্ৰথমে আপোনালোক সকলোকে বিশ্ব ব্যাঘ্ৰ দিৱসৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
এই বছৰৰ বিশ্ব ব্যাঘ্ৰ দিৱস এইবাবেই বিশেষ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰণ ভাৰতে এক ঐতিহাসিক সফলতা অৰ্জন কৰিছে৷ এই সফতাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বিশ্বৰ সমস্ত বন্যপ্রাণ প্রেমী তথা এই অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলো বিষয়া-কর্মচাৰী– বিশেষকৈ এই দেশৰ অৰণ্য অঞ্চলত বসবাস কৰা মোৰ প্রিয় বনবাসী ভাই-ভনীসকলক অন্তৰৰ পৰা বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল, আজি বিশ্ব ব্যাঘ্ৰ দিৱসত আমি ব্যাঘ্ৰৰ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্রত পুনৰবাৰ আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ অঙ্গীকাৰ গ্ৰহণ কৰিছো। ভাৰতত সদ্যপ্ৰকাশিত বাঘ সমীক্ষা প্ৰতিবেদনে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয় তথা প্ৰকৃতিপ্রেমীক আনন্দিত কৰিব। ন বছৰৰ পূৰ্বে ছেইণ্ট পিটাৰ্ছবার্গত সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল যে ২০২২ চনৰ ভিতৰত বিশ্বত বাঘৰ সংখ্যা দুগুণ কৰিব লাগিব৷ কিন্তু ভাৰতে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ চাৰি বছৰৰ আগতে এই লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। সংশ্লিষ্ট সকলো ব্যক্তিৰ কাম কৰাৰ গতি আৰু ঐকান্তিকতাৰ ফলতেই এই সফলতা আহিছে। ‘সংকল্প ছে সিদ্ধি’ৰ ই এটা উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। ভাৰতীয়সকলে যদি এবাৰ কিবা এটা কৰাৰ কথা ভাবে, তেতিয়া হ’লে তেওঁলোকৰ কাংক্ষিত সুফল পোৱাত কোনেও বাধা দিব নোৱাৰে৷
বন্ধুসকল, মোৰ মনত পৰিঠে ১৪–১৫ বছৰৰ পূৰ্বৰ এক পৰিসংখ্যাত দেখিছিলো যে ভাৰতত মাত্ৰ ১,৪০০টা বাঘ আছে। এইলৈ বহুত বিতর্ক, দুশ্চিন্তা হৈছিল তথা এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ বাবে এটা প্ৰত্যাহ্বান দেখা দিছিল। বাঘৰ বাবে উপযুক্ত পৰিৱেশৰ আৰম্ভ কৰি মানুহে বসতিৰ সৈতে সেই অঞ্চলৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা এক অত্যন্ত কঠিন কাম আছিল। কিন্তু যি ধৰণৰ সংবেদনশীলতাৰে আধুনিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি এই লক্ষ্যত আগুৱাই যোৱা হৈছে, সেয়া অতি প্ৰশংসনীয়।
আজি আমি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে বৰ্তমান ৩ সহস্ৰাধিক বাঘেৰে ভাৰত বিশ্বৰ সর্ববৃহৎ নিৰাপদ বসতিস্থল দেশসমূহৰ অন্যতম হৈ উঠিছে। গুজৰাটৰ গিৰ অভয়াৰণ্য এছিয়াটিক সিংহ আৰু শ্নো লিঅ’পার্ডৰ সংৰক্ষণ প্ৰকল্পৰ কাম দ্রুতগতিত আগুৱাই গৈছে। এই ক্ষেত্রত গিৰ অভয়্যাৰণ্যত পূৰ্বতে যিবোৰ উদ্যোগ লোৱা হৈছিল, সেইবোৰৰ সুফল আজি স্পষ্ট ৰূপত প্ৰতিফলিত হৈছে৷ তাত সিংহৰ সংখ্যা ২৭ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। মই অতি আনন্দিত যে ভাৰতৰ এই অনুকূল পৰিৱেশৰ সুফলৰ দ্বাৰা অন্যান্য বন্ধু দেশসমূহৰ ব্যাঘ্ৰ প্ৰকল্পসমূহো উপকৃত হৈছে৷
আজি ৰাষ্ট্ৰীয় বাঘ সংৰক্ষণ প্ৰাধিকৰণে চীন আৰু ৰাছিয়াকে ধৰি ৫খন দেশৰ সৈতে চুক্তিবদ্ধ হৈছে। শী্ঘ্ৰেই আৰু কেইখনমান দেশৰ সৈতে চুক্তি নিশ্চিত হৈছে। গুৱেটেমালাইও তেওঁলোকৰ জাগুয়াৰ সংৰক্ষণৰ বাবে আমাৰ পৰা প্ৰযুক্তিগত সহায় লৈছে। আপোনালোকে শুনি অবাক হ’ব যে ভাৰতক বাদ দি আৰু কেইবাখনো দেশত বাঘ আস্থাৰ প্ৰতীক। ভাৰতক বাদ দি মালয়েছিয়া আৰু বাংলাদেশৰো ৰাষ্ট্ৰীয় পশু হৈছে বাঘ। চীনা সংস্কৃতিত ব্যাঘ্ৰ বর্ষও পালন কৰা হয়। সেইবাবে বাঘ সম্পৰ্কীয় যিকোনো প্ৰচেষ্টা বহুত দেশ আৰু তেওঁলোকৰ বাসিন্দাসকলক বিভিন্ন ধৰণে প্ৰভাৱিত কৰে।
বন্ধুসকল, ভাল পৰিৱেশ অবিহনে মানুহৰ সবলীকৰণ অসম্পূর্ণ। সেইবাবে ভৱিষ্যতক বচাই নচলিলে সকলোকে লৈ এক সৈতে বাচি থকাৰ কথা ভাবিব লাগিব৷ আমাৰ উদাৰ মনত পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্রত সুদূৰপ্ৰসাৰী দৃষ্টিভংগীৰে আগুৱাব লাগিব৷
এতিয়া বিশ্বৰ বহুত বিলুপ্তপ্রায় প্রাণী আৰু উদ্ভিদে আমাৰ সহায় বিচাৰে। প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে বা আমাৰ কামৰ মাধ্যমেৰে তেওঁলোকক নৱজীৱন প্ৰদান দিব পাৰিলে তেওঁলোকে এই গ্ৰহৰ সৌন্দর্য আৰু বৈচিত্র্য বজাই ৰাখিব। আন এটি পুৰণি বিতর্ক হ’ল-উন্নয়ন বনাম পৰিৱেশ। উভয় পক্ষৰেই নির্দিষ্ট যুক্তি আছে আৰু প্ৰতিটো যুক্তিয়েই পৰস্পৰৰ পৰিপূৰক।
কিন্তু বিশ্বৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিবলৈ আমি উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশৰ সহাৱস্থান স্বীকাৰ কৰিবই লাগিব আৰু এই সহযাত্রীবোৰৰ গুৰুত্বক উপলব্ধি কৰিব লাগিব৷ মই ভাবো উভয়ৰ মাজত এক বহনক্ষম ভাৰসাম্য অনাটো সম্ভৱ৷ আমাৰ দেশ এনেকুৱা, য’ত আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি সহাৱস্থানৰ শিক্ষা প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ পূর্ব-পূৰুষসকলে যে ভগবানৰ কল্পনা কৰি গৈছে, তেওঁলোকেই এই সহাৱস্থানৰ প্ৰতীক। এয়া শাওন মাহ, আজি সোমবাৰ, মহাদেৱৰ গলত সাপ আৰু সেই পৰিয়ালৰে গণেশৰ আসনত পুজা পায় এন্দুৰে৷ সাপ-এন্দৰক খাব পাৰি কিন্তু মহাদেৱৰ পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ সৈতে শান্তিপূর্ণভাৱে সহাৱস্থান কৰে। আমাৰ দেশত কোনো ঈশ্বৰৰ কল্পনা পশু, পক্ষী, গছ-লতাক বাদ দি কৰা নহয়। পৰিৱেশৰ এই সকলোবোৰক লৈয়েই আমাৰ ঈশ্বৰে পূর্ণতা পায়৷
আমাৰ ৰাজনীতি আৰু অর্থনীতিত আমাৰ সংৰক্ষণ সংম্পৰ্কীয় সংৰক্ষণত পৰিৱর্তন আনিব লাগিব। আমাৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী পৰিৱেশগত তথা অর্থনৈতিক উন্নয়নৰ মাজত বহনক্ষম ভাৰসাম্য সুনিশ্চিত কৰিব স্মার্ট আৰু সংবেদনশীল হ’ব লাগিব।
সেয়েহে ভাৰত অর্থনৈতিক আৰু পৰিৱেশগতভাবে সমৃদ্ধ হ’ব। ভাৰতত নতুন নতুন পথ নির্মাণ কৰিব লাগিব। নদীসমূহক আৰু পৰিষ্কাৰ কৰিব লাগিব। দেশত ৰে’ল যোগাযোগ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, আকৌ গছৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। গৃহহীনৰ বাবে যিমান আবাস নিৰ্মাণ কৰাৰ দৰে বন্যপ্রাণীৰ বাবেও বিচৰণ ভূমি গঢ়ি তুলিব লাগিব। ভাৰত এক স্পন্দনশীল সমুদ্ৰ অর্থনীতি আৰু স্বাস্থ্যকৰ সমুদ্ৰ বাস্তুতন্ত্রৰ দেশ হৈ উঠিব। এই ভাৰসাম্যতাই ভাৰতক এখন শক্তিশালী আৰু স্বয়ংসম্পূর্ণ দেশত পৰিণত কৰিব।
বন্ধুসকল, বিগত পাঁচ বছৰত ভাৰতত যিমান ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ উপযোগী আন্তঃগাঁথনি নির্মাণৰ কাম দ্রুতগতিত সম্পন্ন হৈছে। সিমানেই, দেশত অৰণ্যৰ সম্প্ৰসাৰণো বৃদ্ধি পাইছে। তদুপৰি, দেশত সংৰক্ষিত এলেকাৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনত ভাৰতত ৬৯২খন অভয়াৰণ্য আছিল, ২০১৯ত সেয়া বৃদ্ধি পাই ৮৬০ৰো অধিক হৈছে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে অৰণ্যত বসবাস কৰা লোকসকলৰ দ্বাৰা সংৰক্ষিত অভয়াৰণ্যৰ সংখ্যা সংশ্লিষ্ট সময়ছোৱাত ৪৩ৰ পৰা বৃদ্ধি হৈ শতাধিক হৈছে।
এই বাঘৰ সংখ্যা অথবা অভায়াৰণ্যৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কেৱল এক পৰিসংখ্যা নহয়। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ পর্যটন আৰু কর্মসংস্থান পোনপটীয়াভাৱে প্ৰভাবিত হয়। মই ক’ৰবাত পঢ়িছিলো যে ৰণথম্বৰত যি বিখ্যাত টাইগ্রিছ মাছ পোৱা গৈছিল, সেইবোৰ চাবলৈ দেশ-বিদেশৰ লাখ লাখ পর্যটক আহিছিল। সেইবাবে বাঘ সংৰক্ষণৰ লগতে আমি দীর্ঘস্থায়ী পৰিৱেশ অনুকূল ইক’ টুৰিজম আন্তঃগাঁথনি নির্মাণত অগ্রাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছো।
বন্ধুসকল, পৰিৱেশ ৰক্ষাৰ বাবে ভাৰতৰ সকলো প্ৰচেষ্টাক আমি ‘ক্লাইমেট একচন’ৰ ‘গ্ল’বেল ফ্ৰন্ট ৰানাৰে’ পৰিৱর্তন কৰিছে। ২০২০ৰ পূৰ্বে ‘এমিচন ইণ্টেনচিটী অৱ জিডিপি’ৰ বাবে যি লক্ষ্য ধার্য কৰা হৈছে, ভাৰতে সেয়া বহুত আগতে অর্জন কৰিছে। ভাৰত আজি বিশ্বৰ সেই শীর্ষ দেশসমূহৰ অন্যতম, যিসকলে নিজৰ অর্থনীতিক পৰিৱেশ অনুকূল ইন্ধননির্ভৰ আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিনির্ভৰ কৰি তুলিছে। বর্জ্য আৰু জৈৱ ইন্ধনক আমাৰ শক্তি নিৰাপত্তাৰ ব্যাপক অংশ হৈ পৰিছে।
তদুপৰি, আজি বৈদ্যুতিক বাহন আৰু জৈৱ ইন্ধনন কৈ যিবোৰ কাম হৈছে, স্মার্ট চিটী লৈ যি কাম হৈছে, সেইবোৰে আমাৰ পৰিৱেশক আৰু স্বাস্থ্যসন্মত কৰি তুলিব। নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্রত আমি দ্রুতগতিত লক্ষ্য সাধনৰ দিশে আগুৱাই গৈছো। ২০২২ চনৰ ভিতৰত আমি যি ১৭৫ জিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদনৰ লক্ষ্য ৰাখিছিলো, সেই লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে আমি পূর্ণোদ্যমে কাম কৰি আহিছো৷
সেইদৰে আন্তর্জাতিক সৌৰ মৈত্ৰীৰ জৰিয়তে আমি বিশ্বৰ বহু দেশক সৌৰশক্তিৰ ব্যৱহাৰত উৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্রত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছো। এতিয়া আমাৰ লক্ষ্য ‘এক বিশ্ব, এক সূর্য, এক গ্রিড’ হোৱা উচিৎ৷
উজ্জ্বলা আৰু উজালা যোজনাৰ জৰিয়তে আমি দেশৰ সাধাৰণ লোকৰ জীৱনপ্ৰণালীক যিমান সহজ কৰি তুলিছে, সিমানেই পৰিৱেশ প্ৰদূষণো হ্রাস হৈছে। দেশৰ প্ৰত্যেক পৰিয়ালক এলপিজি সংযোগ দিয়াৰ ফলত নির্বিচাৰে গছ কটাৰ এক ডাঙৰ সমস্যা আমি সমাধান কৰিব পাৰিছো। দেশৰ প্ৰতিটো ঘৰত, পথ আৰু গলিত এলইডি বাল্ব লগোৱাৰ যি অভিযান চলি আছে, সেইবোৰে বিদ্যুৎ ৰাহি কৰাৰ লগতে কার্বন নিগৰ্মণো বহুত কম কৰিব পাৰিছে। লগতে মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ বিদ্যুতৰ বিলো ৰাহি হৈছে।
বন্ধুসকল, আজি ভাৰত বিশ্বৰ সেই দেশসমূহৰ অন্যতম, যিবোৰে বিশ্বৰ কল্যাণত যি সংকল্প গ্ৰহণ কৰে সেয়া সময়ৰ ভিতৰতে সম্পূর্ণ কৰে। দাৰিদ্র্য দূৰীকৰণ আৰু সুদূৰপ্ৰসাৰী উন্নয়নৰ লক্ষ্য সাধনত ভাৰতে বিশ্বত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে বুলি মোৰ বিশ্বাস।
আজি আমি ব্যাঘ্ৰ সমীক্ষাৰ প্ৰতিবেদন লাভ কৰি তাৰ ক্ৰমৱর্ধমান সংখ্যাক লৈ যিধৰণে উদযাপন কৰিছো, আমি এইটোও ভাবিব লাগিব যে এই সুন্দৰ প্রাণীটোক ক্ৰম হ্রাসমান বাসস্থান আৰু চোৰাং চিকাৰীৰ চিকাৰ হৈছে। তেওঁলোকৰ পৰা প্রাণী আৰু পক্ষীকূলক ৰক্ষাৰ বাবে ভাৰতে যথাসম্ভৱ দায়িত্ব পালনৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ। যিবোৰ দেশৰ অৰণ্যত বাঘ আছে, আমি সেই দেশবোৰৰ প্ৰধানসকলক অনুৰোধ জনাম যে তেওঁলোকে যেন সন্মিলিতভাবে চোৰাং চিকাৰী আৰু চোৰা চালানৰ পৰা বাঘসমূহক ৰক্ষা কৰাৰ বাবে এটি ব্যাঘ্ৰ সংৰক্ষণ সংঘ গঠন কৰে। মই পুনৰবাৰ বিশ্ব ব্যাঘ্ৰ দিৱস উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। আহক আমি সকলোৱে সেউজ আৰু পৰিৱেশ অনুকূল দেশ নিৰ্মাণৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰো। আহক, বাঘক আমি সুদূৰপ্ৰসাৰী পৰিৱেশৰ উন্নয়নত প্ৰতীক কৰি তোলো।
সংশ্লিষ্ট সকলোকে এটা কথাই ক’ব বিচাৰিছো যে কাহিনী ‘এক থা টাইগাৰ’ৰ পৰা আৰম্ভ হৈ ‘টাইগাৰ জিন্দা হ্যেয়’ পাইছেগৈ, সেয়া যেন অব্যাহত থাকে। কেৱল ‘টাইগাৰ জিন্দা হ্যেয়’ক ’লে নচলিব, কেতিয়াও চিনেমা ভাষাৰে কয় ‘বাগোঁ মে বাহাৰ হ্যেয়’, এতিয়া বাবুল সুপ্রিয় গাব ‘বাঘোঁ মে বাহাৰ হ্যোয়’৷
বাঘ সংৰক্ষণৰ সংশ্লিষ্ট সকলো প্ৰচেষ্টা আৰু বিস্তাৰিত কৰিব লাগিব, তাৰ গতি আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰিব লাগি। এই আশা আৰু বিশ্বাসৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ আৰু শুভেচ্ছা জনালো।
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the release of 'Tiger Census Report 2018'
29 JUL 2019 1:30PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Shri Prakash Javadekar JI, Shri Babul Supriyo Ji, all other great dignitaries present here. At the outset, I greet you all on Global Tiger Day.
This year's Global Tiger Day is also special because India has made a historic achievement. For this achievement, I congratulate you all, the wildlife lovers around the world, every officer associated with this mission, every employee and especially our tribal brothers and sisters living in the forested areas.
Friends,
Today, on Global Tiger Day, we re-affirm our commitment towards protecting the tiger. The results of the just declared tiger census would make every Indian, every nature lover happy. Nine long years ago, it was decided in Saint Petersburg, that the target of doubling the tiger population would be 2022. We in India completed this target four years early. The speed and dedication with which various stake-holders worked to achieve this is remarkable. This is one of the finest examples of 'Sankalp se Siddhi' i.e. achievement through resolve. Once the people of India decide to do something, there is no force that can prevent them from getting the desired results.
Friends, I remember that 14-15 years ago when these figures had come out that showed that only 1400 tigers remained in the country, it became a matter of big debate and a cause for serious concern. This was a great challenge for everyone associated with the Tiger Project. There was a very challenging task before us of providing a suitable environment for the tigers balancing with the human population. But the way in which this mission was carried forward with sensitivity and modern technology, is highly commendable.
Today we can proudly say that India is one of the world's largest and most secure habitats with about 3000 tigers. Around three-fourths of the world's population of tiger is found in our country.
Many of you here also know this well that the campaign to enrich the Wild Life eco-system is not limited to Tigers only. The conservation programme of Asiatic Lions found in the forests of Gir in Gujarat and the Snow Leopards is going on at a rapid pace. In fact the positive results of the work going on in the Gir forests are clearly visible. The number of tigers there has increased by 27 per cent. I am happy that the benefits of India's best practices are also being received by other friendly countries of Tiger Range.
Today, the National Tiger Conservation Authority has entered into an agreement with five countries including China and Russia and soon the agreement with other countries will also be finalized. Guatemala is also seeking technical help from us for the Jaguar Conservation there. Well, it is also interesting to note that Tiger is a symbol of faith not just in India but in many other countries. Apart from India, Malaysia and Bangladesh have their national animal as tiger. In Chinese culture, the Tiger Year is celebrated. That is, in one sense, any initiative related to Tiger, affect several countries in many ways.
Friends,
Human empowerment is incomplete without a better environment. And so, the way ahead is in collectiveness instead of selectiveness. We need to take a broad-based and holistic look at environmental conservation.
There are several plants and animals out there that need our help. What is it that we can do, either through technology or human action, to give them a fresh lease of life so that they can add beauty and diversity to our planet? Also, there is a very old debate - development or environment. And, both sides present views as if each is mutually exclusive.
But we have to accept coexistence and also understand the importance of moving together. I feel it is possible. And in our country, we have been taught co-existence for thousands of years. Our ancestors have imagined God and have an example of co-existence in it. This is a Monday of the Sawan Month. There is a snake dangling from Shivji's neck while the vehicle of Ganesha who is from the same family is Rat. Snake eats rats but Lord Shiva gives out the message of coexistence in his family. Here, gods and goddesses are associated with animals, birds or plants.
In our policies, in our economics, we have to change the conversation about conservation. We have to be both, smart and sensitive, and create a healthy balance of environmental sustainability and economic growth.
India will prosper both economically and environmentally. India will build more roads and India will have cleaner rivers. India will have better train connectivity and also greater tree coverage. India will build more homes for our citizens and at the same time create quality habitats for animals. India will have a vibrant marine economy and a healthier marine ecology. This balance is what will contribute to a strong and inclusive India.
Friends,
During the last five years, on one hand, the country has been working rapidly for the Next Generation Infrastructure while on the other hand the Forest Cover is also growing in India. In addition, the number of protected areas in the country has also increased. In 2014, the number of Protected Areas in India was 692, which has now increased to more than 860 in 2019. At the same time, the number of Community Reserves has increased from about 43 in 2014 to now almost 100.
The increase in the number of tigers and protected areas is not merely statistics. It will highly impact tourism and means of employment. I had read somewhere that lakhs of tourists from within the country and abroad used to throng the place just to see the famous tigress 'Machhli' of Ranthambore. Therefore, with the protection of tigers, we are also focusing on the creation of environmentally sustainable eco-tourism infrastructure.
Friends,
All the efforts taken by India to protect the environment have made us the Global Front Runner of Climate Action. Before the year 2020, India has already achieved all the targets for Emission Intensity of GDP. India is one of the top countries in the world which is engaged in making its Economy Clean-Fuel-based and Renewable-Energy-based. We are making Waste and Bio-mass an important part of energy security.
Besides, the work on electric mobility, biofuels and smart city are beneficial for the environment. At the same time through the International Solar Alliance (ISA), we are playing an important role in connecting many countries of the world with Solar Power. Now our goal should be: One World, One Sun, and One Grid.
Schemes like Ujjwala and Ujala are making the daily life of the country easier, and are also beneficial to the environment. By providing an LPG connection to every family in the country, we have been successful in protecting the trees from being felled. The campaign of lacing every house, every building and every road with LED bulbs is not only saving electricity but also reducing carbon Emissions. And the electricity bills of the middle class families are also reduced. They have financially benefitted.
Friends,
Today India is recognized as one of the countries of the world that fulfil all the resolutions taken in their interest and the interest of the world. I am confident that India will be leading the world in achieving Poverty Elimination and Sustainable Development Goals. Due to such efforts today, India is identified among the countries of the world that fulfil all the resolutions taken in their interest and the interest of the world.
As we celebrate the numbers today, we have to realize that these majestic animals are facing dire challenges from an ever decreasing and disturbed habitat and illegal trade and traffic. India is committed to doing whatever it can to further animal protection and conservation.
I would request heads of government of the Tiger Range Countries, and bring them together in an Alliance of Global Leaders to erase demand and to firmly curb poaching and illegal trade in Asia. Let me once again congratulate you on this World Tiger Day.
Let us all pledge to create a green and environmentally sustainable country. Let the tiger be that symbol of sustainability.
I would like to tell the people associated with this field that the story which began with 'Ek Tha Tiger' and ended with 'Tiger Zinda Hai' must not stop there. Earlier people from the film industry used to sing 'Bagon me bahar Hai'; now Suprio ji will sing 'Baghon me bahar Hai'.
Those efforts which are related to Tiger Conservation should be further expanded and expedited.
With this hope, with the same conviction, once again I congratulate all of you. My best wishes to you all!
Thank you.