প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘‘চন্দ্ৰ শেখৰ- আদৰ্শগত ৰাজনীতিৰ অন্তিমজন আদৰ্শ’’ শীৰ্ষক গ্ৰন্থ উন্মোচন
24 JUL 2019 6:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘‘চন্দ্ৰ শেখৰ- আদৰ্শগত ৰাজনীতিৰ অন্তিমজন আদৰ্শ’’ শীৰ্ষক গ্ৰন্থ উন্মোচন কৰে৷ এই গ্ৰন্থখন ৰচনা কৰিছে ৰাজ্যসভাৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী হৰিবংশ আৰু শ্ৰী ৰবি দত্ত বাজপায়ে৷ সংসদ ভৱনৰ বালাযোগী প্ৰেক্ষাগৃহত এই গ্ৰন্থখন উন্মোচন কৰা হয়৷
গ্ৰন্থখনৰ প্ৰথম কপিটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ভেংকয়া নাইডুক প্ৰদান কৰে৷
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ ৰাজনৈতিক দৃশ্যাৱলীৰ প্ৰেক্ষাপটত প্ৰধানমন্ত্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰজীৰ মৃত্যুৰ ১২ বছৰৰ পিচতো তেওঁৰ আদৰ্শই আমাক নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰি আহিছে৷
গ্ৰন্থখনৰ ৰচনাৰ বাবে শ্ৰী হৰিবংশক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰৰ সান্নিধ্যত কটোৱা কিছুমান পুৰণি স্মৃতি সোঁৱৰণ কৰে৷
তেওঁ ১৯৭৭ চনত শ্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰক প্ৰথমবাৰলৈ লগ পোৱাৰ কথা সোঁৱৰণ কৰে৷ তেওঁ কয় যে সেই সময়ত তেওঁ প্ৰাক্তন উপ ৰাষ্ট্ৰপতি ভৈৰৱ সিং শেখাৱটৰ সৈতে যাত্ৰা কৰি আছিল আৰু দিল্লী বিমানবন্দৰত তেওঁ শ্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰক লগ পায়৷ তেওঁ কয় যে এই দুয়োগৰাকী নেতাই বিভিন্ন ৰাজনৈতিক মতাদৰ্শ স্বত্বেও যেন একেডাল বান্ধোনেৰে বন্ধা আছিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰে শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীক ‘‘গুৰুজী’’ বুলি সম্বোধন কৰাৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ চন্দ্ৰ শেখৰক আকৰ্ষণীয় ব্যক্তিত্বৰ অধিকাৰী আছিল বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে তেওঁ নিজৰ সময়ত কেতিয়াও দমনকাৰী ৰাজনৈতিক দলৰ বিৰোধিতা কৰাত পিছ নোঁহোহকিছিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মোহন ধৰিয়া আৰু জৰ্জ ফাৰ্ণাণ্ডেজে চন্দ্ৰ শেখৰৰ বিষয়ে সঘনাই উল্লেখ কৰিছিল বুলি মন্তব্য কৰে৷
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শ্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰৰ সৈতে হোৱা অন্তিমখন বৈঠকৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে চন্দ্ৰ শেখৰে তেওঁক ফোন কৰি দিল্লীত থকা অৱস্থাত যেতিয়াই সময় পাই তেতিয়াই আহিবলৈ নিমন্ত্ৰণ জনাইছিল৷ সেই বাৰ্তালাপৰ সময়চোৱাত শ্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰে গুজৰাটৰ বিকাশ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সমস্যা সন্দৰ্ভত তেওঁৰ মতামত জানিবলৈ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰৰ স্পষ্ট চিন্তা, জনসাধাৰণক প্ৰদান কৰা প্ৰতিশ্ৰুতি তথা গণতন্ত্ৰৰ আদৰ্শৰ প্ৰতি থকা উৎসাহী মনোভাৱৰ প্ৰশংসা কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুখীয়া কৃষক আৰু বঞ্চিতসকলৰ বাবে শ্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰৰ সৈতে কৰা ঐতিহাসিক পদযাত্ৰাৰ বিষয়েও স্মৰণ কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি তেওঁক সেই সময়ত উচিত সন্মান প্ৰদান কৰাত ব্যৰ্থ হ’লো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে কিছুমান লোক আছে যি ভাৰতৰ মহান নেতাসকল যেনে ডঃ আম্বেদকাৰ আৰু চৰ্দাৰ পেটেলৰ দৰে ব্যক্তিৰ প্ৰতি অশোভন মন্তব্য প্ৰকাশ কৰে৷ তেওঁ কয় যে দিল্লীত ভাৰতৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলৰ এটা সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰা হ’ব৷ এই সন্দৰ্ভত প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলৰ পৰিয়ালৰ সদস্যক তেওঁলোকৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ কয় যে দেশক পুৰণি ৰাজনৈতিক পৰম্পৰাৰ ঊৰ্ধত নতুন ৰাজনৈতিক পৰম্পৰাৰ প্ৰয়োজন৷
উল্লেখ্য, গ্ৰন্থ উন্মোচনী সভাত লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলা; ৰাজ্যসভাৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী হৰিবংশ; আৰু ৰাজ্যসভাৰ বিৰোধী দলৰ লেতা শ্ৰী গুলাম নবী আজাদো উপস্থিত আছিল৷

Prime Minister's Office
PM releases the book "Chandra Shekhar - The Last Icon of Ideological Politics"
24 JUL 2019 6:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today released the book "Chandra Shekhar - The Last Icon of Ideological Politics." The book has been written by Shri Harivansh, Deputy Chairman, Rajya Sabha; and Shri Ravi Dutt Bajpai. The book release event was held at the Balayogi Auditorium, Parliament Library Building.
The Prime Minister presented the first copy of the book to the Vice President of India, Shri Venkaiah Naidu.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that in today's political context, it is remarkable that even after about 12 years of his passing away, the thoughts of former Prime Minister Chandra Shekhar ji, continue to guide us, and are as vibrant as ever.
Congratulating Shri Harivansh for writing the book, the Prime Minister shared some memories and anecdotes of his interactions with Shri Chandra Shekhar.
He recalled that he had first met Shri Chandra Shekhar ji in 1977. He saidthat he was travelling with former Vice President Bhairon Singh Shekhawat ji, and had met Shri Chandra Shekhar at Delhi Airport. He said that the two leaders shared a close bond, despite their different political ideologies.
The Prime Minister also recalled that Shri Chandra Shekhar ji addressed Shri Atal Bihari Vajpayee ji as "Guru ji." He described Chandra Shekhar ji as a man of remarkable culture and principles, who did not hesitate to oppose the dominant political party of his time, because he disagreed with certain aspects of it.
The Prime Minister mentioned political leaders such as Mohan Dharia ji and George Fernandes ji, both of whom, he said, spoke highly about Chandra Shekhar ji.
Shri Narendra Modi recalled his last meeting with Shri Chandra Shekhar ji. He said the ailing former Prime Minister had telephoned him and invited Shri Modi to visit him whenever he was in Delhi. During that interaction, Shri Chandra Shekhar ji had inquired about Gujarat's development, and shared his perspective on many national issues.
The Prime Minister appreciated his clarity of thought, commitment to the people, and dedication to democratic principles.
The Prime Minister also recalled the historic Padyatra that Shri Chandra Shekhar ji had undertaken, for the farmers, the poor, and the marginalized. The Prime Minister said that it is unfortunate that we failed give him the respect he deserved, at that time.
The Prime Minister said that there is a coterie of people who have sought to create adverse impressions of some great Indian leaders, including Dr. Ambedkar and Sardar Patel. He asserted that a museum for all former Prime Ministers will be established in Delhi. He urged the family members of former Prime Ministers to share aspects of the life and work of these Prime Ministers. He said the country needs a new political culture, beyond political untouchability.
Speaker, Lok Sabha, Shri Om Birla; Deputy Chairman, Rajya Sabha, Shri Harivansh; and Leader of Opposition in the Rajya Sabha, Shri Ghulam Nabi Azad, were present on the occasion, and also addressed the gathering.