প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৪ আৰু ৫ মাৰ্চ, ২০১৯ত গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
কাইলৈ যমনগত ছেউনী প্ৰকল্প মুকলি, আহমেদাবাদ মেট্ৰ’ ৰে’লৰ প্ৰথম পৰ্যায় আৰু ৫ মাৰ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰম যোগী মান ধন যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
03 MAR 2019 8:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৪ আৰু ৫ মাৰ্চ, ২০১৯ত গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিব৷ প্ৰথম দিনা তেওঁ যমনগৰ, যশপুৰ আৰু আহমেদাবাদৰ আৰু ৫ মাৰ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অদালাজ আৰু বস্ত্ৰাল ভ্ৰমণ কৰিব৷
৪ মাৰ্চত যমনগৰত প্ৰধামন্ত্ৰীয়ে চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ চৌহদ পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভ কৰিব৷ সেইবোৰৰ ভিতৰত-
*গুৰু গোৱিন্দ সিং চিকিৎসালয় দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা;
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৭৫০খন বিচনাযুক্ত গুৰু গোৱিন্দ সিং চিকিৎসালয়খন দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিকিৎসালয়খনত স্নাতকোত্তৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে নৱ-নির্মিত হোষ্টেলৰ উদ্বোধন কৰিব৷
চিকিৎসালয়খনৰ ছাত্ৰ-ছাত্রী তথা অধ্যাপকসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিব৷
* ছেউনী প্ৰকল্প উদ্বোধন
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে বুটাম টিপি ছেউনী প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব৷
এই ছেউনী প্ৰকল্প প্ৰকল্পৰ অধীনস্থ ৰঞ্জিত সাগৰ উত্তোলন জলসিঞ্চন প্ৰকল্প আৰু নয়াৰি জলসিঞ্চন প্ৰকল্প দেশবাসীৰ নামত উচর্গা কৰিব৷ তদুপৰি, জোডিয়া লৱণমুক্ত পানী শোধনাগাৰৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷
*বান্দ্রা-যমনগৰ হমছফৰ এক্সপ্রেছৰ যাত্রা শুভাৰম্ভ
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বান্দ্রা-যমনগৰ হমছফৰ এক্সপ্রেছৰ যাত্রা শুভাৰম্ভ কৰিব।
*অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহ
এই উপলক্ষে এখন নামফলক উন্মোচন কৰি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে আজি-৩ৰ পৰা খিজাদিয়া ৫১ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পাইপলাইন দেশবাসীৰ নামত উচর্গা কৰিব। ৰাজকোট-কানালুছ ৰে’ললাইন দ্বৈত পথলৈ উন্নীতকৰণৰ কামৰো শুভাৰম্ভ কৰিব৷.
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে যমনগৰ পৌৰ নিগমে নির্মাণ কৰা ৪৮৮টা গৃহৰ চাবি হিতাধিকাৰীসকলক প্ৰদান কৰি আৰু যমনগৰ এলেকা উন্নয়ন প্ৰাধিকৰণৰ দ্বাৰা নির্মিত ১,০০৮টা ফ্লেটৰ হিতাধিকাৰীসকলকো হস্তান্তৰ কৰিব।
এই উপলক্ষে এক ৰাজহুৱা সভাতো তেওঁ ভাষণ আগবঢ়াব৷
যশপুৰত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে বিশ্ব উমিয়াধাম কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব৷
ইয়াৰ পাছতে এক ৰাজহুৱা সভাত ভাষণ আগবঢ়াব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷
আমেদাবাদৰ বস্ত্ৰাল গ্ৰাম মেট্র’ ষ্টেচনত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে আমেদাবাদ মেট্র’ৰ প্ৰথম পর্যায়ৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ লগতে দ্বিতীয় পর্যায়ৰ কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
আমেদাবাদ মেট্র’ৰ যাত্রীসকলৰ বাবে অভিন্ন যাতায়াতৰ কার্ড প্ৰকাশ কৰিব। ইয়াৰপাছত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে বস্ত্ৰাল গ্ৰাম ষ্টেচনৰ পৰা মেট্র’ ৰে’লৰ যাত্রাৰ শুভাৰম্ভ কৰি নিজেও ভ্ৰমণ কৰিব৷ উল্লেখ্য যে যোৱা ফেব্রুৱাৰী মাহত কেন্দ্রীয় কেবিনেট বৈঠকত আমেদাবাদ মেট্র’ ৰে’ল প্ৰকল্পৰ দ্বিতীয় পর্যায়ৰ কামৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছিল। দ্বিতীয় পর্যায়ৰ কাম শেষ হ’লে আমেদাবাদ আৰু গান্ধীনগৰ অঞ্চলৰ ভ্ৰমণকাৰীসকলৰ বাবে এক আৰামদায়ক আৰু বিশ্বাসযোগ্য পৰিবহণ ব্যৱস্থা গঢ় লৈ উঠিব৷
আমেদাবাদ মেট্র’ ৰে’ল প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পর্যায়ৰ দৈর্ঘ্য ৪০.০৩ কিলোমিটাৰ। ইয়াৰ ভিতৰত ৬.৫ কিলোমিটাৰ ভূগর্ভস্থ আৰু বাকী অংশ ভূপৃষ্ঠৰ ওপৰত নির্মাণ কৰা হৈছে। এই মেট্র’ প্ৰকল্পৰ ফলত যোগাযোগ ব্যৱস্থাত উন্নতি হোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে ভ্ৰমণ সময়ো ৰাহি হ’ব আৰু চহৰাঞ্চলৰ লোকসকলৰ জীৱনযাত্রাৰ মানো উন্নয়ন হ’ব৷
আমেদাবাদৰ বি জে মেডিকেল কলেজ প্রাংগনত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে স্বাস্থ্য আৰু ৰে’ল সেৱাৰ সৈতে জড়িত একাধিক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰিব৷
স্বাস্থ্যঃ-
আমেদাবাদ অঞ্চলত নির্মিত একাধিক চিকিৎসালয় দেশবাসীৰ নামত উচর্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ভিতৰত -মহিলা, শিশু আৰু অতিবিশিষ্ট চিকিৎসালয়, কেন্সাৰ চিকিৎসালয়, চক চিকিৎসালয় আৰু দন্ত চিকিৎসালয় উল্লেখযোগ্য। এই চিকিৎসালয়সমূহৰ ফলত আমেদাবাদত স্বাস্থ্য সেৱাৰ মান বহুগুণে বৃদ্ধি পাব৷ একেদৰে, সাধাৰণ জনতাই গুণসম্পন্ন স্বাস্থ্য সেৱাও লাভ কৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্রী জন-আৰোগ্য যোজনা-আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰকল্পৰ নির্দিষ্ট কেইগৰাকীমান হিতাধিকাৰীক গোল্ডেন কাৰ্ড প্ৰদান কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷
ৰে’লঃ-
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পাটনা-বিন্দি ৰে’ললাইন উদ্বোধন কৰিব। দাহোদ ৰে’ল কাৰখানাৰ আধুনিকীকৰণ আৰু ডবা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ কামৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। ইয়াৰ ফলত এই ডবা নির্মাণ কাৰখানাৰ মাহিলী ক্ষমতা ১৫০লৈ বৃদ্ধি কৰিব৷ তদুপৰি, তেওঁ আনন্দ-গোধৰা ৰে’লপথ দ্বৈতপথলৈ উন্নীতকৰণৰ কামৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰপাছতে এখন সভাত ভাষণ আগবঢ়াব প্ৰধানমন্ত্রীয়ে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে নৱ-নির্মিত অসামৰিক চিকিৎসালয় পৰিদৰ্শন কৰিব আৰু ফিটা কাটি ১,২০০খন বিচনাযুক্ত চিকিৎসালয়খন উদ্বোধন কৰিব। আমেদাবাদত নৱ-নির্মিত কেন্সাৰ আৰু চকু চিকিৎসালয়খনো তেওঁ পৰিদৰ্শন কৰিব৷
৫ মার্চ, ২০১৯ত
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে গান্ধীনগৰৰ আদালাজ ভ্ৰমণ কৰিব। তাত তেওঁ অন্নপূর্ণা ধাম ট্রাষ্ট পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে শিক্ষা ভৱন তথা বিদ্যার্থী ভৱনৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই উপলক্ষে এক ৰাজহুৱা সভাত ভাষণ আগবঢ়াব প্ৰধানমন্ত্রীয়ে৷
ইয়াৰপাছত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্রী শ্ৰমযোগী মান-ধন যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। হিতাধিকাৰীসকলক অনলাইনযোগে ধন হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে এই যোজনাৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে অসংগঠিত খণ্ডৰ সৈতে জড়িত কর্মীসকলৰ পেন্সন আঁচনি মুকলি কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নির্দিষ্ট কেইগৰাকীমান হিতাধিকাৰীক প্ৰধানমন্ত্রী শ্ৰমযোগী মান-ধন যোজনাৰ পেন্সন কার্ড বিতৰণ কৰি৷
২০১৯-২০ অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত কেন্দ্রীয় চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্রী শ্ৰমযোগী মান-ধন যোজনা আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছিল। এই যোজনাৰ জৰিয়তে অসংগঠিত খণ্ডৰ শ্ৰমিকসকলৰ স্বার্থ সুৰক্ষিত কৰা হ’ব। মাহিলী ১৫ হাজাৰতকৈ কম উপাৰ্জন কৰা অসংগঠিত খণ্ডৰ এনে শ্ৰমিকসকলে এই আঁচনিৰ সুযোগ-সুবিধা লাভ কৰিব৷ এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ৬০ বছৰ বয়সৰ শ্ৰমিকসকলে মাহিলী ৩ হাজাৰ টকাকৈ পেন্সন লাভ কৰিব। অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত অতি কমেও ১০ কোটি অসংগঠিত খণ্ডৰ শ্ৰমিকে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে উপকৃত হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে৷ দেশৰ জিডিপিৰ অৰ্ধেক যোগান আহে অসংগঠিত খণ্ডত কর্মৰত ৪০ কোটি শ্ৰমিকৰ পৰা। এওঁলোকৰ অধিকাংশই হকাৰ, ৰিক্সাচালক, নির্মাণ শ্ৰমিক, আৱৰ্জনাৰ পৰিত্যক্ত সামগ্রী সংগ্ৰহকাৰী, কৃষি শ্ৰমিক, বিড়ি শ্ৰমিক, চর্ম উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত শ্ৰমিক আৰু তাঁতশিল্পৰ সৈতে জড়িত কর্মী৷
প্ৰধানমন্ত্রী শ্ৰমযোগী মান-ধন যোজনাৰ সমান্তৰালভাৱে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত এওঁলোকৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষা, প্ৰধানমন্ত্রী জীৱনজ্যোতি আৰু প্ৰধানমন্ত্রী সুৰক্ষা বীমা যোজনাৰ অধীনত শ্ৰমিকসকলৰ জীৱন বীমা তথা কর্মত অক্ষম হ’লে আর্থিক সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব৷ এনে প্ৰচেষ্টাৰ ফলত অসংগঠিত খণ্ডৰ সৈতে জড়িত জ্যেষ্ঠ শ্ৰমিকসকলৰ সামাজিক নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত হ’ব৷.

Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat on 4th and 5th March 2019
Sauni projects to be unveiled by PM in Jamnagar tomorrow
Ahmedabad Metro Project phase-1to be launched by PM tomorrow
Pradhan Mantri Shram Yogi Man Shan Yojna to be launched by PM in Vastral on 5th March
03 MAR 2019 8:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat on 4th and 5th March 2019. He will be in Jamnagar, Jaspur and Ahmedabad while in 5th March he will be in Adalaj and Vastral.
On 4th March at Jamnagar, PM will visit the Medical College Campus and launch various development works. These include-
*Dedication to the nation of Annexe of Guru Gobind Singh Hospital :
The 750 bed annexe of Guru Gobind Singh hospital will be dedicated to the nation by the Prime Minister.
He will also inaugurate the newly built PG hostel of the hospital.
Prime Minister will visit the Hospital and interact with students and faculty of the hospital.
*Unveiling of SAUNI projects
PM will unveil the SAUNI projects at the venue through the press of a button.
The Sauni projects include dedication to the Nation of Und-1 to RanjitSagar Lift irrigation Scheme and Machu-1 to Nyari Lift Irrigation scheme. He will also lay the foundation stone of Jodiya Desalination Plant and Und-3 to Venu-2 Lift Irrigation scheme
*Flagging of Bandra- Jamnagar Humsafar Express
Through video link, PM will flag off the Bandra- Jamnagar Humsafar Express
*Other Projects
Through the unveiling of plaque, PM will dedicate the 51km pipeline from Aaji-3 to Khijadia. He will also lay the foundation stone of Rajkot-Kanalus Railway Line doubling project.
PM will also hand over keys to select beneficiaries to mark the dedication of 448 houses constructed by Jamnagar Municipal Corporation and 1008 flats constructed by Jamnagar Area Development Authority.
PM will address the gathering at the venue
At Jaspur
PM will visit Jaspur in Gujarat, to lay the Foundation Stone of Vishva Umiyadham Complex.
He will later address the gathering at the venue
At Vastral Gam Metro Station ,Ahmedabad
The Prime Minister at the Vastral Gam Metro Station, will inaugurate the Phase-1 of Ahmedabad Metro. He will also lay the Foundation Stone of Phase-2 of the Metro.
PM will unveil the Common Mobility Card of Ahmedabad Metro.
PM will then flag off the metro train and take a ride in the Metro from Vastral Gam station.
Union Cabinet had given approval for the Phase-2 of Ahmedabad Metro Rail Project in February 2019. Phase- 2 will comprise of two corridors of total length 28.254 kms. It will provide comfortable and reliable public transport to the travelers especially in Ahmedabad and Gandhinagar region.
The Ahmedabad Metro Rail phase 1 project is around 40.03 km in total, out of which 6.5 km is underground and the rest of the stretch is elevated.
These Metro Projects will not only add to connectivity, but will also reduce the travel time and enhance the ease of living substantially in the urban areas.
At BJ Medical College, Ahmedabad
At BJ Medical College ground, PM will launch various projects related to health and railways.
Health
PM will dedicate to nation various hospitals built in Ahmedabad region. They are Women Children & Super Specialty Hospital, Cancer Hospital, Eye Hospital and Dental Hospital.
These hospitals will be a tremendous boost to the health care sector in Ahmedabad. With these hospitals, quality health care will be ensured for the people in Ahmedabad and nearby regions.
Prime Minister will distribute Golden Cards to select beneficiaries of PM-JAY- Ayushman Bharat scheme.
Railways
PM will inaugurate the Patan- Bindi Railway Line. He will also dedicate the Dahod Railway Workshop, which includes the modernization and augmentation of Wagon POH capacity to 150 wagons per month. He will also lay the foundation stone of Anand-Godhra Railway Line Doubling Project.
PM will then address the gathering.
Prime Minister will also pay a visit to the New Civil Hospital and cut the ribbon to mark the inauguration of the 1200 bed New Civil hospital. He will also visit the New Cancer Hospital and Eye Hospital in Ahmedabad.
5 March 2019
At Adalaj, Gandhinagar
On 5th March, PM will visit the Annapurna Dham Trust in Adalaj, Gandhinagar. There he will lay the Foundation Stone of Shikshan Bhavan and Vidhyarthi Bhavan.
PM will address the gathering
Launch of Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan Yojana (PM-SYM)
At Vastral, Prime Minister will mark the launch of the pension scheme for unorganized sector workers, the Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan, through the online fund transfer to beneficiaries.
He will also distribute PM-SYM Pension Cards to select beneficiaries.
About PM-SYM
In the interim budget for 2019-20, Government of India introduced a mega pension scheme namely Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM) to ensure old age protection for unorganized Workers, whose monthly income is Rs 15,000/ per month or less
It is a voluntary and contributory pension scheme, where each subscriber under the PMSYM, shall receive minimum assured pension of Rs 3000- per month after attaining the age of 60 years.
A contribution matching the age specific contribution of the beneficiary will be made by the Central Government.
It is expected that at least ten crore workers in the unorganized sector will avail the benefit of Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan within next five years.
About half of India’s GDP comes from over forty crore workers in the unorganised sector, mostly working as street vendors, rickshaw pullers, construction workers, rag pickers, agricultural workers, beedi workers, handloom, leather and numerous other similar occupations.
The PM-SYM along with the health coverage provided under ‘Ayushman Bharat’ and life & disability coverage provided under ‘Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana’ and ‘Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, will ensure comprehensive social security coverage for the workers in the unorganized sector at their old age.